Pozdrav svima. Uskoro se selim u kucu pa mi je potrebna pomoc oko odabira klime za potrebe grejanja. U pitanju je kuca, strukture prizemlje + sprat, gde je samo prizemlje u funkciji i samo ono i treba da se greje. Kuca je gradjena sedamdesetih i nivo prizemlja je oko 70ak cm iznad nivoa zemlje. Nema podruma ispod kuce, osim u delu gde je stepeniste za sprat posto je to verovatno naknadno radjeno. Zidovi su suplji blok sa izolacijom (mislim da je 5cm stiropor). Prozori su novi, PVC Salamander sa 4s staklom i argonom. Ploca iznad prizemlja je trenutno neizolovana, ali posto potkrovlje svakako nece biti u upotrebi jos par godina, planiram da stavim izolaciju 10cm staklene vune na samu plocu (ili neka druga ideja). Krov iznad je potpuno neizolovan.
Klima bi bila postavljena u dnevnoj sobi, na slici obelezeno crvenom i ideja mi je da zagreva dnevnu i da neki deo toplote prelazi u trpezariju sa kuhinjom. Decja nece biti u upotrebi jos par godina, tako da za sada nema potrebe da se greje. Spavacu planiram da grejem koriscenjem TA peci ili eventualno nekog manjeg invertera nekad kasnije. Buduci da je dnevna okrenuta ka jugu-jugozapadu, a i svakako mi je na istoku komsija na metar od kuce, zbog buke i performansi, stavio bih spoljnu jedinicu na juznom zidu dnevne. Da li bi to uopste napravilo neku razliku?
Sta je preporuka za 12-icu do nekih 600-700e?
Burazer je uzeo Fujitsu LUCA prosle godine i za sada je zadovoljan, ali ona je, koliko vidim malo skuplja, a i ne znam da li je i dalje dobar izbor?