Šta je novo?

Banka Intesa

@Condor slali su neko obaveštenje, svakome na osob (valjda SMS), kome je omogućeno plaćanje na rate debitnom karticom. Ako se ne varam, pisao je @PJ o tome.
AKo ti je odobreno plaćanje debitnom na rate (pretpostavljam da jeste, svim Magnifica klijentima), onda može i Visa Inspire i Dina.

Edit: Dobio sam mail od banke, 16.6.2021, subject Kupovina na rate od sada i debitnom karticom

Poslednja izmena:
To je bilo obaveštenje da je omogućena usluga na nivou banke, ali ne znači da je svima koji su dobili mail isto i odobreno.

Ipak je personalizovan mail, jer osim mog prezimena (u tekstu maila), stoji i ovo:
U okviru Vašeg platnog računa broj [broj mog TR] odobrena je, u skladu sa tačkom 2.3. Opštih uslova poslovanja za debitne kartice, usluga kupovine na rate debitnom karticom, i to u maksimalno raspoloživom iznosu od XXX RSD (naveden je tačan iznos moje plate) koji možete koristiti do 14.06.2022. na više od 9.000 prodajnih mesta u zemlji.

Jeste personalizovana jer taj mejl nikad nisam dobio dok supruga jeste.

MC Standard ne ulazi u Magnifica račun koliko znam, samo MC Gold i AMEX Blue od kreditnih. Inače, meni je plaćanje na rate odobreno i na Dina kartici (takođe sam Magnifica) iako nikada nisam tražio odobrenje za debitne :)
MC Standard ulazi u Magnifica, licno sam imao obije (Standard + Gold) jedno vrijeme. I ranije smo to diskutovali ovdje na temi i koliko znam jos je par ljudi imalo obije kreditne kartice.
Nisam probao da li se naplaćuju rate jer svakako ne planiram bilo šta da kupujem Dinom ali ne razumem u čemu je razlika da li plaćaš na rate koristeći MC Gold ili Inspire, rate ti svakako dospevaju na naplatu
Postoji mala razlika, za kreditnu moras da razmisljas da licno izmiris obaveze rate do 10. u narednom mjesecu (inace ti ide revolving kamata ako zaboravis), a debitna vuce direkt sa tekuceg racuna. Bar je to moje razumijevanje, neka me ispravi neko ako grijesim!?
@Condor slali su neko obaveštenje, svakome na osob (valjda SMS), kome je omogućeno plaćanje na rate debitnom karticom. Ako se ne varam, pisao je @PJ o tome.
AKo ti je odobreno plaćanje debitnom na rate (pretpostavljam da jeste, svim Magnifica klijentima), onda može i Visa Inspire i Dina.

Edit: Dobio sam mail od banke, 16.6.2021, subject Kupovina na rate od sada i debitnom karticom
Jeste, dobio sam i ja identicno obavjestenje, isti dan, jedino mi iznos nije kao plata, manji je, ali okruzen na prilicno okrugal broj, vjerovatno je to maksimum koji odobravaju. Mislim da je cak bio i SMS. Ali u tom mail-u nisu precizno naveli da li postoje i koliki su dodatni troskovi za Magnifica, pise sledece:
Kupovina na rate je BEZ KAMATE, dok se NAKNADA NAPLAĆUJE u skladu sa tarifom Banke
Znaci, treba prelistati tarifnik, bacicu pogled kad uhvatim vremena.

Jeste personalizovana jer taj mejl nikad nisam dobio dok supruga jeste.
Ja nisam dobio mejl a pre 10ak dana kupovao caletu telefon i placao sa visa inspire i oni me pitaju da li hocu na rate.
Posto nisam pristao ne znam da li bi uspela transakcija na rate.

Jos samo ako neko moze da 100% potvrdi da zaista nema troska za Visa Inspire (za Magnifica), radije bih nju da koristim za placanje na rate nego MC Gold (jedna briga manje)!?
Nema.
"Svim korisnicima Dina debitne kartice, Visa Inspire, Visa Platinum i Visa Infinite platne kartice izdate u okviru „Intesa Hit Plus“ platnog računa iznos naknade je RSD 40. Svi korisnici Dina debitne kartice, Visa Inspire,Visa Platinum i Visa Infinite platne kartice izdate u okviru „Intesa Magnifica“ platnog računa su oslobođeni plaćanja naknade."
Postoji mala razlika, za kreditnu moras da razmisljas da licno izmiris obaveze rate do 10. u narednom mjesecu (inace ti ide revolving kamata ako zaboravis), a debitna vuce direkt sa tekuceg racuna. Bar je to moje razumijevanje, neka me ispravi neko ako grijesim!?
Upravo tako.

Jel ima neko spisak onih bankomata gde se mogu podići €?
Ne mogu na sajtu da nađem

@Condor
AMEX blue takođe automatski vuče sa tekućeg računa da isplati rate, 15-og dana u mesecu. Ja sam nju faktički odredio za kupovinu na rate, em sama sebe namiri, em nema troška rate za magnifica.

AMEX blue takođe automatski vuče sa tekućeg računa da isplati rate, 15-og dana u mesecu. Ja sam nju faktički odredio za kupovinu na rate, em sama sebe namiri, em nema troška rate za magnifica.
Ne nužno, mene su pitali kad sam otvarao račun da li želim da vuče automatski ili ne, mada svakako imaš opciju da staviš trajni nalog za svaku kreditnu karticu do tog i tog u mesecu da povuče automatski celokupno dospelo dugovanje tako da može da funkcioniše isto kao debitna što se tiče izmirenja dospelih rata.

Ističe mi internet kartica u junu, ne znam da li da je ugasim i zatvorim taj račun. Da li se naplaćuje reizdavanje da li će da mi je automatski produže i pošalju novu i to naplate?
Nemam sredstava na njoj, ne koristim je godinama.
A i dalje posle toliko godina i dalje ne kapiram njenu poentu i svrhu postojanja, pored classic debit kartice sa kojom se može sve isto, i više a besplatna je.

Kod mene je u pitanju paranoja... :) Prosto ne volim da na aliexpress, ebay i sličnim sajtovima da ostavljam karticu povezanu sa "pravim" računom.
Na internet karticu prebacim novac koliko i kada zatreba.

Zar ne mogu da se koriste virtuelne kartice na AliExpress-u, eBay-u i sl.? Ja sam koristio na nekim "sivim" sajtovima bez problema, morale bi da rade i na ovm poznatijim.

Verovatno mogu, ali meni lakše da jednom ubacim neku karticu i to je to, bar za te 2-3 godine koliko važi.
Virtuelne koristim negde gde recimo uzmem neki free trial, a siguran sam da će da probaju da mi naplate bez obaveštenja nakon isteka tog perioda.

Ističe mi internet kartica u junu, ne znam da li da je ugasim i zatvorim taj račun. Da li se naplaćuje reizdavanje da li će da mi je automatski produže i pošalju novu i to naplate? a classic debit besplatna je.
Ako si van Hit+/Magnifica i/ili nemaš jedan definisani devizni račun unutar paketa, izrada Classic Debit i Internet kartice je 200 dinara. Kartice se automatski reizdaju.

Ističe mi internet kartica u junu, ne znam da li da je ugasim i zatvorim taj račun. Da li se naplaćuje reizdavanje da li će da mi je automatski produže i pošalju novu i to naplate?
Nemam sredstava na njoj, ne koristim je godinama.
A i dalje posle toliko godina i dalje ne kapiram njenu poentu i svrhu postojanja, pored classic debit kartice sa kojom se može sve isto, i više a besplatna je.
Kako besplatna?! Ćale vadio pre neki dan plaća se izdavanje i održavanje.

Da li je neko imao situaciju da mu reizdana Visa debit kartica (stara istekla pa izdata nova) nije podržana na POS terminalima?

Naime, pre par dana sam bio u poslovnici da podignem tu novu karticu.
Nisam pokušavao da išta platim karticom prethodnih par dana, do prekjuče kad mi je kartica odbijena u jednoj apoteci i dve radnje.
Naravno zvao call centar i ličnog savetnika, kažu nije ništa do njih sigurno je do pos terminala u tim radnjama (kako da ne :cautious:), kažu probaj ponovo.

Probao juče ponovo da platim karticom ista priča, kad prislonim karticu na POS iskoči obaveštenje "nepodržana kartica" kad je fizički ubace karticu u čitač, piše da se kuca PIn, ali na ispravan Pin iskače poruka da je Pin neispravan (a nije).

I o tome sam ih juče obavestio, da bi mi oni preneli da moram da ubacim karticu u neki od njihovih bankomata da se "setuje čip".
Probaću i to, ali WTF?!?
Ovaj njihov "predlog" mi deluje da pojam nemaju o čemu pričaju i u čemu je problem, da je ovo zamlaćivanje i da mi negine da ponovo idem u poslovnicu reklamiram karticu i tražim da mi izrade novu karticu, pa čekam 10+ dana da je izrade, pa ponovo idem u poslovnicu da je podignem, palim sveću da ovoga puta funkcioniše i td...

Sve u svemu super im korisnička podrška, ne znam šta bi bilo da je moja greška, kad tako "revnosno" ispravljaju njihove greške...

da, da...
mora se na bankomat sa karticom prvo... to se meni desilo ali iskreno ne mogu da se setim sa kojom karticom... mozda cak nije bila ni intesina :LOL:

Koliko sam primetio nijedna kartica koju sam dobio nije radila na prislanjanje kada se tek dobije vec je morala da se ubaci u citac i unese pin pa je posle toga normalno radila.
Nisam imao slucaj da izbacuje da je pogresan pin. Verovatno ces morati u banku da resis problem ali svakako probaj prvo na bankomatu...

@Čika_Kure aktivacija kartice ubacivanjem u bankomatu uz iniciranje transakcije je postala problem počevši od aprila 2020. kod svih banaka. Neke su to u međuvremenu rešile mogućnosšću potrošnje na POS terminalu ubacivanjem čipa (Raiffeisen na primer). Štaviše, postoji priča i da Intesa kartice nije moguće koristiti prvih 24 sata od uručenja. Ono što je sigurno, podigni 500 dinara i završi tu priču.

@Čika_Kure aktivacija kartice ubacivanjem u bankomatu uz iniciranje transakcije je postala problem počevši od aprila 2020. kod svih banaka. Neke su to u međuvremenu rešile mogućnosšću potrošnje na POS terminalu ubacivanjem čipa (Raiffeisen na primer). Štaviše, postoji priča i da Intesa kartice nije moguće koristiti prvih 24 sata od uručenja. Ono što je sigurno, podigni 500 dinara i završi tu priču.
Koristim Intesine kartice od 2008. godine.
Prošle godine sam menjao istu ovu Visa karticu (produžili je samo za par meseci umesto četiri godine) i siguran sam da nisam morao na bankomat da setujem čip.

@Čika_Kure Isti slucaj, s tim sto mi je prilikom predaje kartice sluzbenica naglasila da se aktivira kartica na bankomatu, ne moraju da se podizu sredstva. Ako se dobro secam, to ranije nije bilo potrebno za aktivaciju...do duse, nisi morao ni Dinu da imas...

Ja sam to radio prosle godine i ne secam da su mi rekli da nesto moram aktivirati posebno. Doduse, ja sam odmah gurnuo u bankomat jer stalno stavljam isti pin pa je zamena pina bila aktivacija, mozda/eventualno.

Da li ste sigurani da mora biti bas bankomat, da bi se ta "aktivacija" odradila?
Ovdje kod @Čika_Kure moguce da je bas neki problem sa karticom, ali koliko znam od ranije, dovoljan je i POS terminal za tu "aktivaciju", ali mora kartica prvi put da se bas ubaci u terminal i da se kuca PIN nakon toga, naravno (znaci, prva transakcija ne moze na prislonjanje, tj. koriscenjem Paywave/PayPass tehnologija, ako se tako zovu).
Znam da sam ja ovako koristio pojedine kartice, ali ne smijem da tvrdim da su bas bile od Intese.

Nisam ja nikad ubacio u bankomat za aktivaciju, a promenio sam bar 20 njihovih kartica za sve ove godine. Obaška, MC koji najčešće koristim za sva plaćanja nije nikad ni bio u bankomatu.

Ja sam imao problem sa internet plaćanjem, nisam uspeo ništa da platim preko interneta novom karticom, pa su mi rekli iz banke da mora prvo na nekom POS uređaju da se izvrši bilo koja transakcija korišćenjem čipa i PIN koda, pa posle može da se koristi za bilo šta.

Vrh Dno