Šta je novo?

Veš mašine

Peškiri mi padaju napamet, par komada i začas si na deset kila, i to što bolji to grdje, a zapreminski lagano staju.
Dobri peškiri su težine oko 500-550gr/m2. Po tome dođe da u mašinu koja navodno pere 9kg treba da stane oko 17-18 peškira dimenzija 70x140cm. Probaj da ih staviš :)
 
Ako je natopljen 500 gr onda si u pravu. Ja sam mislio da su teži.
 
Peškiri (naravno suvi) su težine obično od 350gr do 600gr/m2. Ima naravno i težih, ali ih je manje u ponudi.
 
Vidi se da ne perem veš. Za suvi veš su mere, mada je to čudno, jer peškiri neuporedivo više upijaju vode od odeće.
 
Gledam danas veš mašinu i shvatim da ne znam kako je odradjena izolacija izmedju rotirajućeg bubnja i one gume, kako je izveden mehanički spojcizmedju ta dva dela?
 
Na koju gumu misliš. Ima ona na vratima, tačnije otvoru, fiksirana žicom sa oprugom. Ista takva žica fiksira spoj kazana i te gume unutra. Bubanj nema dodir ni sa gumom ni sa kazanom. Sa suprotne strane osovina bubnja prolazi kroz prstenastu zaptivnu gumu - semering i lagere.
 
da, jasno. zbunilo me nešto..
 
Nažalost, u ovoj mojoj mašini učinak Faks aquamarine je skroman u najboljem slučaju. Nisam još probao na tamnom vešu da vidim je li ostaju fleke od praška ali beli slabije pere ako je jače isprljan. Nešto je bolji od Merixa ali nije bolji od Persila a ni od Ariela. Možda u ove, Ariel posebno, meću i koji procenat izbeljivača. Čak je i miris ovom Faksu jedva primetan, dobro za one koji ne vole jake mirise. Probaću beli u pretpranju ali mislim da učinak neće biti mnogo bolji. Ko ga uzme, neka pazi da se ne usvinji.;)
Ovih dana sam čistio mašinu, spolja naravno. Ali pošto su lageri polako na izdisaju probao bih da je otvorim i iščistim iznutra a Boga pitaj šta ću tamo naći. Dozator nisam mogao očistiti drugčije nego šmirglama, prvo grubljom pa finijom. Svi oni trikovi, sirće, soda, limuntus itd. skinu kamenac ali ne ostatke deterdženta. Slepilo se na plastiku tako jako da sam i šmirglom jedva skinuo. U prvi mah sam mislio da je plastika nagrižena.
Na jednu stvar da obratite pažnju ako niste nijednom. Materijal zatvorenog tipa kao navlake za jorgan češće izvrnite naopačke. Nisam neko vreme to radio a iznutra oko poruba je dolazilo do nakupljanja sitnih čestica tkanine koji posle u kombinaciji sa vodom i deterdžentom mi isfleka posteljinu i usra mašinu. Mašinu sam morao da isperem a veš sam četkao sat vremena. Posle sam morao to zlo strugati sa poda terase, lako se zalepi.
Na greškama se uči, biće od mene domaćica već.:giggle:
 
Ne vredi, ne ispira dobro sa tamnog veša. Definitivno mi je slabiji od Persila. Moraću da probam i ja da dosipavam bokale vode. Uopšte ne preterujem sa praškom, verujem da je isto kao sa dozatorom. Prašak se lepi za plastični kazan a ne ispere se dobro jer je nivo vode nekih 3-4 cm na donjem delu stakla od vrata. Sećam se da mi je svojevremeno trebalo oko pola godine korišćenja isključivo tečnog deterdženta da bi prestalo da mi baca bele fleke na taman veš.
 
Još jednu stvar da testiram s praškom... Koliko privlači leteće smrdljivce u odnosu na Persil.:giggle:
 
Hocete da masine budu A+++ klasa a da peru sa puno vode, iskuvava 95 stepeni,
a istovremeno hocete da vam susara susi na niskoj temperaturi?
To ne ide jedno sa drugim.

Danas su prasak, struja i voda i vreme skuplji od bilo koje masine tako da se od toga polazi.

bitan je krajnji rezultat, a to je da bude brzo, jeftino i efikasno opran i osusen ves.

Krajnji rezultat je da ne pere, jer je đubre. Ne može da opere veš kako treba i da pobije bakterije na samo 60 stepeni.
 
Kojih 60? Bilo nekad, sad je prepolovljeno, pumpa se 30 intenzivno. Još malo pa će isključivo prati ledenom vodom.
Evo nekih tekstova koje furaju uglavnom proizvođači deterdženata. Sačuvajmo okolinu i bakteriološki ekosistem.

Dovoljno je prati na 30 stepeni
Jesi li sigurna da se veš ne može temeljno očistiti na 30 stepeni? Ako jesi, ne bismo se složili s vama: zapravo, ciklus pranja na 30 stepeni dovoljan je da se veš očisti. Moderni deterdženti sada čiste znojno i prljavo rublje do pora čak i na niskim temperaturama i veš iziđe iz mašine svež i čist. Ako slučajno imate komad odeće koji je jako zaprljan ili ima puno mrlja, možete ga temeljno očistiti na 30 stepeni ako određeni komad odeće prethodno tretirate sredstvom za uklanjanje mrlja.
Pranje na 30 stepeni dobro je za okolinu
Ako veš uglavnom perete na 30 stepeni, on ne samo da će se očistiti, nego ćete i uštedeti energiju i istovremeno učiniti nešto dobro za okolinu. Zašto? Vrlo jednostavno: pranje na nižim temperaturama štedi električnu energiju a snižavanjem temperature pranja, npr. sa 60 na 30 stepeni, potrošnja energije i emisija CO2 smanjuju se do 35 posto. U Evropi, u proseku, 60 posto karbonskog otiska pranja veša dolazi od samog ciklusa pranja, uglavnom od zagrevanja vode. Dakle, što je temperatura niža, to je manji uticaj na okolinu.
 
EU standardi upravo tvrde da moze sve na max 60 stepeni
mi uglavnom sve peremo na 30- 60 stepeni.
 
Izgleda da samo fali koja godina i veš mašine će da hlade vodu iz vodovoda da bi bolje oprale veš. Lepo ti iskuva veš na 4° C i usput ohladi sok ili pivo. Veš mašina i frižider/zamrzivač u jednom. Još da padne integracija sa sudo mašinom i imaš samo jednu "belu tehniku". Sve na temperaturi iz slavine.
 
Pripazite se ešerihije, to zlo je izdržljivo uprkos EU standardima. Pakao može da napravi u urinarnom i još gore gastrointestinalnom traktu. Ako već perete na MAX 60 stepeni, gledajte da češće pustite mašinu praznu da radi na 95 sa sirćetom, izbeljivačem ili čime god za dezinfekciju.
 
Dovoljno je prati na 30 stepeni
Jesi li sigurna da se veš ne može temeljno očistiti na 30 stepeni? Ako jesi, ne bismo se složili s vama: zapravo, ciklus pranja na 30 stepeni dovoljan je da se veš očisti. Moderni deterdženti ....

Da, verovatno nešto na bazi varikine. Onda ubija sve živo i na 25°C.


1652738246230.png
 
Na skoro svim odevnim predmetima na etiketi piše da se peru na 30-40C.
Ko želi više temperature, nije problem, samo postavi veću temperaturu...
 
E. coli izaziva urinarnu infekciju, ali u crevima ne bi trebalo da pravi picvajz
 
Izgleda da samo fali koja godina i veš mašine će da hlade vodu iz vodovoda da bi bolje oprale veš. Lepo ti iskuva veš na 4° C i usput ohladi sok ili pivo. Veš mašina i frižider/zamrzivač u jednom. Još da padne integracija sa sudo mašinom i imaš samo jednu "belu tehniku". Sve na temperaturi iz slavine.
Prosto, moderni deterdzenti peru hemijski a ne temperaturom.

I da moguce je da ce napraviti deterdzent koji ce biti efikasan i u hladnoj vodi, nema niceg loseg u tome.
 
sve mu yebem, mene su ucili da je ona prirodni stanovnik creva kod nas. cak i kloniranje u njima radim bez rukavica, nem pojma....
 
Koju marku preporucujete u cenovnom rangu do 35 hiljada dinara?
 
Prosto, moderni deterdzenti peru hemijski a ne temperaturom.

Ali nisu svemogući. Tih 60°C je minimum i to sa posebnim detergentima. Ako nemaš nešto sa varikinom u sebi, nije ti dosta ni 70.


_________________________________________________________

...The effective killing of harmful bacteria starts at 60 degrees Celsius and above...
.... 90 degrees, which is most effective against stains and pathogens...


_________________________________________________________


You will notice a significant improvement in the wash results at 60°C. Be sure to check that your garments are suitable to be washed at this temperature before throwing them in. 60°C is the perfect temperature for killing bacteria, viruses and removing stains. This wash setting is also highly recommended for washing towels and bedding, but obviously this setting is going to increase running costs as the higher the temperature the higher the cost. You should be aware that you need to use a good detergent to kill all bacteria when washing at this temperature, because on its own this setting will not remove all germs.


_________________________________________________________


Many of us have heard that washing at 60°C is the best way to kill bacteria in our washing. However, research has shown that washing at 60°C alone is not enough to kill the germs found in our dirty laundry. In fact, many viruses are resistant to washing at this temperature. A further problem is that tests have shown some washing machines are often not even reaching 60°C.
 
Nazad
Vrh Dno