Šta je novo?

Veš mašine

Program na 90 stepeni nema nikakve veze sa energetskim oznakama, jer se i ne koristi za testiranje. Nove mašine uglavnom imaju posebne ECO modove koji su korišćeni i prilikom testiranja, uz standardne modove za one kojima štednja nije prioritet. Pa brzo pranje itd.

Nekad su se testirale sa temperaturom hladne vode od 15 stepeni, nisam uspeo da nađem kako je sad. Kod mene je hladna voda uvek ispod 15 stepeni, zimi često neznatno iznad 0.

Up to 2010, the energy efficiency scale for washing machines is calculated based on a cotton cycle at 60 °C (140 °F) with a maximum declared load. This load is typically 6 kg. The energy efficiency index is in kW·h per kilogram of washing, assuming a cold-water supply at 15 °C.

LG takođe ima brzi program za mešani veš koji je oko 35min. Ono, letnje majice jednom obučene...

Dodavanjem opcija na taj program, npr. pojačano ispiranje ili manje gužvanje, vreme se produžava, ali ne puno. Mislim max do 55min.

LG ima i dodatnu opciju, intensive, koja može da se doda na većinu programa. Malo se produži program (vrlo malo), intenzivnije drnda bubanj, a reklo bi se i da ide na više temperature, mož' biti da ide baš na onu podesenu. Ili duže vremena drži na toj nekoj "visokoj" temperaturi... :unsure:

Uglavnom imaju, pise iskuvavanje 90C ali retko na kojoj predje 70C...
Vec sam pisao, pokusavaju da se uglave u one silne AA++++ oznake a tu postoji vise problema.
Za energetsku oznaku se gleda program "ECO 40-60". Ostali programi ne ulaze u te oznake, tako da nema razloga da ne greju vodu kako treba. Subjektivni osećaji pipanjem vrata i slično, su samo subjektini osećaji i nemaju veze.

Na sajtu ispod se mogu videti energetske oznake i podaci za sve mašine. Tu su i izmerene temperature. Sve za program "ECO 40-60" koji se uzima u obzir.

Program na 90 stepeni nema nikakve veze sa energetskim oznakama, jer se i ne koristi za testiranje. Nove mašine uglavnom imaju posebne ECO modove koji su korišćeni i prilikom testiranja, uz standardne modove za one kojima štednja nije prioritet. Pa brzo pranje itd.

Nekad su se testirale sa temperaturom hladne vode od 15 stepeni, nisam uspeo da nađem kako je sad. Kod mene je hladna voda uvek ispod 15 stepeni, zimi često neznatno iznad 0.

Up to 2010, the energy efficiency scale for washing machines is calculated based on a cotton cycle at 60 °C (140 °F) with a maximum declared load. This load is typically 6 kg. The energy efficiency index is in kW·h per kilogram of washing, assuming a cold-water supply at 15 °C.
Kratko i jasno.

Program na 90 stepeni nema nikakve veze sa energetskim oznakama, jer se i ne koristi za testiranje. Nove mašine uglavnom imaju posebne ECO modove koji su korišćeni i prilikom testiranja, uz standardne modove za one kojima štednja nije prioritet. Pa brzo pranje itd

Da mi je znati onda sto vise nijedna ne dostigne ni blizu 90C u tom modu? :unsure:

Od proste naprave i tehnologije, napraviše nauku. Kapsule (Persil i Merix) se u poslednje vreme ne rastvaraju u potpunosti i ostavljaju fleke, pa veš ponovo mora u veš mašinu.

Inače povremeo u bubanj sipam litar sirćeta i uključim najvišu temperaturu i najveću zaprljanost i tako na prazno operem (očistim). Za rastvaranje masnoća i prljavštine unutar mašine koristim po dve tablete za pranje sudova, na prethodno naveden način. Glavni problem je i dalje deterdžent (bilo koji, tečni, kapsule ili praškasti) jer ovo što prodaju kod nas nije ni za šta.

Per par godina mi je majstor skrenuo pažju da kažem gospođi da ne stavlja previše deterdženta, ali s obzirom da mu je kvalitet 0, najbolje da ga ne stavljam uopšte.

Cao ljudi, ako moze mala pomoc. Kupujem masinu u cenovnom rangu od 60-75k, 8-9kg kapacitet, 1400o. Sta biste preporucili?
Nesto se razmisljam izmedju:
Bosch WAU28R60BY LG F4WV509S1E
LG ima te neke prskalice i deluje dobro, ali na netu nalazim snimke gde ove masine bas vibriraju u centrifugi, iako imaju DD motor i deluju mnogo bucno. Sa druge strane Bosch ima opciju skracenja svih programa (sto mi je isto bitno), za razliku od LG.
Kakva su vasa iskustva? Da li biste preporucili mozda nesto drugo?
Hvala.

Sa druge strane Bosch ima opciju skracenja svih programa (sto mi je isto bitno), za razliku od LG.
Vodi računa da (barem je tako kod moje) Bosch mašine, kada im skratiš program pranja, mašine smanje i maksimalnu kilažu veša, npr. sa 8kg na 4kg, pa moraš malo da "pretumbaš" veš u bubnju da krene program ;)

Sve mašine imaju ta skraćenja.
Kao što je u prethodnom postu napisao, neke skrate znatno, ali i prepolove količinu veša.

Ne kupiti masinu koja nema program od 90c?

Teško da će ti priključiti mašinu u radnji da je probaš, pa da znaš ima li ili nema program na 90°.

Ako nema 90 onda uključiti 60 plus neko sredstvo za dezinfekciju od gore pomenutih. Ima ih u svakoj samousluzi.

Ok, znači da ne bih trovao okolinu malo većom potrošnjom energije koja ostavlja karbonski otisak, preporučuješ mi da je trujem jakom hemijom koja ubija sve živo sa čime dođe u kontakt?

Imam Bosch, imao LG DD.
Bez razmišljanja, Bosch.

Teško da će ti priključiti mašinu u radnji da je probaš, pa da znaš ima li ili nema program na 90°.

Ok, znači da ne bih trovao okolinu malo većom potrošnjom energije koja ostavlja karbonski otisak, preporučuješ mi da je trujem jakom hemijom koja ubija sve živo sa čime dođe u kontakt?
Rasprava gubi smisao. Ta se "hemija koja truje sve živo" svaki dan koristi za beljenje veša.
Da li je zakonom zabraniti?

Rasprava gubi smisao. Ta se "hemija koja truje sve živo" svaki dan koristi za beljenje veša.
Da li je zakonom zabraniti?

Ако кренемо тако, онда неко може да ти ували А++++++++++++ бојлер који греје воду само до 26 °C, па кад се побуниш да ти није доста, да ти одговори да можеш да се купаш панол пастом.

Imam Bosch, imao LG DD.
Bez razmišljanja, Bosch.
Hvala. Lose iskustvo sa LG ili generalno bolji rezultati sa Bosch masinom?
Je l' ima neko Iskustvo sa iDos doziranjem? Meni se to cini kao nešto što će prvo da krene da zeza, a svidja mi se ideja da sama dozira.
Sto se tice serie 6, ima vise modela slicnog cenovnog ranga, drugacije izgledaju, a po specifikacijama slicne. Ima li nesto na sta bi trebalo obratiti pažnju?

Automatsko doziranje je po meni super. Ne mogu da pričam kako će raditi nakon 5 ili 10 godina, ali je za svakodnevno korišćenje odlično. Svakako postoji mogućnost i ručnog doziranja.
Verujem da ako se održava kako treba, da će i trajati koliko i mašina. Imam to na Miele mašini; kod Bosch mašina je možda i bolje rešeno jer je predviđeno za standardne deterdžente, a kod Miele prvenstveno za njihov Ultra Phase sistem.

Hoće, što neće. U Miele salonu su stalno uključene i stalno peru nešto :)

Od proste naprave i tehnologije, napraviše nauku. Kapsule (Persil i Merix) se u poslednje vreme ne rastvaraju u potpunosti i ostavljaju fleke, pa veš ponovo mora u veš mašinu.

Inače povremeo u bubanj sipam litar sirćeta i uključim najvišu temperaturu i najveću zaprljanost i tako na prazno operem (očistim). Za rastvaranje masnoća i prljavštine unutar mašine koristim po dve tablete za pranje sudova, na prethodno naveden način. Glavni problem je i dalje deterdžent (bilo koji, tečni, kapsule ili praškasti) jer ovo što prodaju kod nas nije ni za šta.

Per par godina mi je majstor skrenuo pažju da kažem gospođi da ne stavlja previše deterdženta, ali s obzirom da mu je kvalitet 0, najbolje da ga ne stavljam uopšte.
Merix svako malo nalazim na nekim akcijama ali ga zaobilazim u širokom luku. Nisu ni ti trgovci blesavi, znaju šta imaju tamo. Čitao sam da u praškaste deterdžente meću gips ali nisam proveravao tu "teoriju". Znam samo da se veća količina u dozatoru nađe posle završetka pranja stvrdnuta u obliku većih i manjih kamenčića a skoro iste tvrdoće. Čak i pri ručnom pranju neće da se rastvara ceo, izvadim iz lavora i vrtim ga mokrog kroz prste, kao pesak.
Fleke ostaju jer se ne ispere kako treba. Ova moja ne štedi toliko struju ali vodu... Testiraću na tamnom vešu kako se ispira tako što neću staviti u dozator već u bubanj direktno a pre toga ću ga umutiti. Čisto da vidim ima li boljitka.

Za program održavanje potroši se oko 1kWh struje, dakle oko 10din. Za 12 meseci 120din (1eur). Još toliko za deterdžent.
Lepo, ova moja troši oko tri puta više...
I dalje tvrdim da za većinu stanovništva struja skupa da bi se mašina vrtila prazna. Ljudi dobiju mesečni račun i na osnovu toga gledaju da uštede, svaki dinar im je bitan. Neće moći izračunati koliko zaista mašina troši i koliko se od ukupnog iznosa sa računa na mašinu odnosi. Gledaće da im ne radi prazna jer im je to nepotreban trošak struje i vode. Sad probaj njima da objasniš neke stvari. Da nije bilo ove pandemije mnogi ne bi naučili čemu služi sapun i kako se ruke peru. Da ne pominjem otkriće alkohola i asepsola u kojima su počeli da se kupaju.

Ако кренемо тако, онда неко може да ти ували А++++++++++++ бојлер који греје воду само до 26 °C, па кад се побуниш да ти није доста, да ти одговори да можеш да се купаш панол пастом.
Slobodno nastavi u svom hejterskom stilu. Što se mene tiče sve je rečeno na ovu temu.
Kad neko objektivan napokon izmeri te nesrećne temperature i objavi javno rezultate možemo da nastavimo priču.

Kad neko objektivan napokon izmeri te nesrećne temperature i objavi javno rezultate možemo da nastavimo priču.

Samo nek i tebe sa istim stavom dočekaju kad im dođeš sa detetom koje ima temperaturu 39,5.

Nek te lepo pošalju da najpre nabaviš atest za termometar... jer ko realan može rukom da oseti razliku od 3 stepena, ko je lud da veruje tvom kineskom termometru i tebi koji nisi ovlašćen da obavljaš takva merenja...

Ja sam skontao da masina uopste ne drzi visoku temperaturu tokom celog ciklusa pranja vec nekih 10-15 minuta pred kraj poveca temperaturu.
Pre ispiranja.
Do tada bude topla ali ne kao pred kraj glavnog ciklusa.
--
Samo primecujem onako usput. Niti sam testirao niti merio. Nije mi presudno jer ves izlazi opran, cist.

* @jaksa @Ticko
Imali Bosch, imali LG pa sad opet LG i sta znam... prale su i pere dobro.
Sad je ovaj LG jos malo pa 8-9 godina star.
Kolko para toliko-muzike.

Hvala. Lose iskustvo sa LG ili generalno bolji rezultati sa Bosch masinom?
Je l' ima neko Iskustvo sa iDos doziranjem? Meni se to cini kao nešto što će prvo da krene da zeza, a svidja mi se ideja da sama dozira.
Sto se tice serie 6, ima vise modela slicnog cenovnog ranga, drugacije izgledaju, a po specifikacijama slicne. Ima li nesto na sta bi trebalo obratiti pažnju?
I jedno i drugo - LG servis koji neće da se bavi mašinom, značajno bolje iskustvo (overall) sa Bosch itd...
Što se tiče buke i stabilnosti, LG DD se nije pokazao nikako. Bosch mnogo bolji.

Ja sam poprilično zadovoljan sa LG F4WV3S9AIDD, vrlo je tiha, a ne mrda ni malo na 1400 obrtaja. Ogromna razlika u odnosu na prethodnu Gorenje, doduše iz jeftinije klase. Što se pranja tiče, pere OK, nisam primetio neku razliku u odnosu na prethodnu, koja je takođe prala dobro. Za dugotrajnost ostaje da se vidi.
Inače, imao sam sa gotovo svim servisima posla i većina bi da vrdaju ako osete da mogu. Uglavnom je pominjanje inspekcije i društva za zaštitu potrošača u tim situacijama dovoljno da odjenom postanu izuzetno ljubazni i spremni na sardnju.

Sva tehnika se poredi u okviru iste/slične klase, jeftin Bosch iz ulazne serije je jednako loš, ili možda i gori od mašina 'slabijeg' brenda, Beko/Gorenje i sl.

Pb *** sad, ne radim sa mašinama. Prethodna Gorenje mašina je bila ranga oko 40k rsd, ova LG je 60k. Pritom je i 10 godina razlike između njih. Imao sam i kraće vreme Indesit kombinovanu mašinu u drugom stanu iz malo više klase, ali je retko korišćena pa nije za poređenje. Generalno, sve 3 su isto prale. LG je najmanje bučan i najstabilniji. Gorenje je dugo izdržala bez kvarova (10g), ali to nije ovo Gorenje, pritom se najviše mrdala, a sve su bile ravne (precizno podešene). Indesit se kvarila, ali je i dugo stojala bez korišćenja.

Moje mašine su bile LG od 55k din (2013) i Bosch od 70k (2020). Cenim da je to uporedivo.

Pb *** sad, ne radim sa mašinama. Prethodna Gorenje mašina je bila ranga oko 40k rsd, ova LG je 60k. Pritom je i 10 godina razlike između njih. Imao sam i kraće vreme Indesit kombinovanu mašinu u drugom stanu iz malo više klase, ali je retko korišćena pa nije za poređenje. Generalno, sve 3 su isto prale. LG je najmanje bučan i najstabilniji. Gorenje je dugo izdržala bez kvarova (10g), ali to nije ovo Gorenje, pritom se najviše mrdala, a sve su bile ravne (precizno podešene). Indesit se kvarila, ali je i dugo stojala bez korišćenja.
gorenje od 40k pre 10 godina je visa klasa od LG od 60k danas :D sad je 40k entry, a pre 10 godina je 20k bio entry...

Ima li neko iskustva sa Beko kombinovanim mašinama?

Hoće, što neće. U Miele salonu su stalno uključene i stalno peru nešto :)

To je već upitan cenovni rang. Uz to su im izgleda sve mašine 63-4 cm, a meni treba jedno 20 cm plića, tako da ne upadaju čak ni u razmatranje.

Poslednja izmena:
Veš mašina bez energetske klase 🤣

Nazad
Vrh Dno