Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ne moras me persirat, relativno sam mlad. Pisali smo vec, Panasonic Aquarea 5kw monoblock kod roditelja je od ove zime.
Iskustva cu uskoro napisat dok se zaokruzi ova zima. Nisam tu svakako fizicki pa da mogu detaljnije. Par stvari se moraju unaprijedit, al dobro, sve je to neki proces ucenja.

Osim potrosnje t.p zrak voda su svakako manje zanimljive za pratit u odnosu na klime. Grije ili ne grije kako treba i koliko trosi je primjetno. Defrost, modulacija, buka i ostalo nije bas primjetno. Upali i prati strujomjer i tjt.

Pozdrav svima. Kupio sam stariju kuću koja treba da se renovira i uvede grejanje (trenutno ima samo TA peći). Pravim kalkulacije, ali najradije bih i najverovatnije ću uvesti TP. Pre svega stavljam 10cm izolaciju spoljnu i nove pvc prozore. Taj prvi uslov za dobru izolaciju ću svakako ispuniti.
Grejao bih prizemlje 43kv i prvi sprat 66kv , II sprat bih samo sproveo instalacije pa uvodio za par godina.
U prizemlju bih išao sa radijatorima (zbog nižih plafona), a na I spratu podno grejanje. Da li mogu da se kombinuju 2 različita grejna tela?
S obzirom da su cene jako skočile više nemam ni predstavu koliko to može da košta. Da li može neko okvirno da mi napiše cenu pumpi sa ugradnjom, zajedno sa grejnim telima kao što sam naveo gore. Treba mi cena ključ u ruke. Dolaze u obzir opcija vazduh-voda i voda-voda.
Ako finansije dozvoljava bolje zidno grejanje za TP, Radijatore ide ako vec ima a stavljati nove ?

Ne moras me persirat, relativno sam mlad. Pisali smo vec, Panasonic Aquarea 5kw monoblock kod roditelja je od ove zime.
Iskustva cu uskoro napisat dok se zaokruzi ova zima. Nisam tu svakako fizicki pa da mogu detaljnije. Par stvari se moraju unaprijedit, al dobro, sve je to neki proces ucenja.

Osim potrosnje t.p zrak voda su svakako manje zanimljive za pratit u odnosu na klime. Grije ili ne grije kako treba i koliko trosi je primjetno. Defrost, modulacija, buka i ostalo nije bas primjetno. Upali i prati strujomjer i tjt.
Profesionalna deformacija.

Tip 33 je panelni? Ako jeste, doviđenja.

Ja imam el kotao i grejao sam se u niskotemperaturnom režimu sa Vox 600 alu radijatorima. Prelazni period je bio 35 C, a najhladniji dani 50 C na izlazu iz kotla.

Ali opet moram da naglasim, uronska cev mora da se produži. Bez toga nema grejanja na velike ALU radijatore.

Uskoro slijedi zamjena po racunici koju sam izvukao sa Njemackog foruma, prelazak na tip 33 radijatore i 50 posto povecanje duzine. Sa tim bi trebao polaz ici ispod 45 bez problema.
Meni se cini da tu ne stima nesto drugo a ne samo radijatori. Prelazak na t33 i 50% u duzinu je približno 100% veci toplotni kapacitet ako se svega dobro secam i da se sa tim nadas na ispod 45°?
Ja opet kazem,kao pokvarena ploca, 5 godina tp sa panelnim radijatorima t22 i prošle, a bogami ni ove godine temperatura vode nije presla 40°.
Na ovim +10° temperaturama je zadata 32° uz diferenciju +-4.5°, a kad smo imali onaj hladni talas bila je 35° zadata uz +-4.5°.
Najviše radijatora imam u dnevnoj, 180+60 cm na 21 mkv, najmanje u spavaćoj 60+40cm na nekih 15mkv.
Tako da po pitanju radijatora, ja bih savetovao da se ne ugradjuju samo iz estetskih razloga ako neko to ne zeli da gleda.
One price kao "tp ne moze da greje sa radijatorima" su previse .... i uglavnom ih pricaju oni koji iskustva sa tim imaju samo preko yt klipova kao sto je ovaj od potrošačkog savetnika, jer je problem u nekim drugim stvarima koje nisu uradjene kako treba.

Ide ona i preko 50 polaz oko 0. Izolacija je manje vise osrednja. Jednostavno nmg radijatori ispratiti toplotne gubitke cim zahladni sa nizim polazom, pumpa podigne polaz i potrosnja dosta skoci.
Na temp oko 10 c je to vec ok i potrosnja se krece oko 20 kwh po danu.
Ja racunam da ce na ovaj nacin zamjene tj tacnije dodavanja 2 t33 radijatora i "pomjeranja" ostalih biti dosta viska snage ali to vec nije problem. Malo jos neke stvari u vezi izolacije treba sanirat uz to.
Kod prijasnjeg grijanja je bilo 70+ stepeni. Sad da se spusti na recimo 42 bi bilo sasvim ok, necu ganjat neki super nizak polaz. 100-150 eura na godisnjoj baazi mi ne igra neku ulogu. Ionako je pumpa bila jako jeftina.

Ja iz licnog primera mogu da kazem da ako su radijatori i kotao dimenzionisani za kucu bez izolacije pa onda ona naknadno uradjena TP bi trebalo da radi bez problema ako se prati kvadratura po proracunu 70-100W po m2. Ja imam 26kW kotao na ugalj, 2010 odradio izolaciju kad sam se uselio, ne znam kako je lozen pre toga, cale to ponekad lozio jer niko tu nije ziveo. Elem, sve preko 40C do nekih -5C je zivi pakao, 28C u kuci. Na -23C kad je bilo 2012 sam stavio tada na 60C a u kuci je bilo 24C. Tako da moze lako da se desi u ovakvom slucaju da radijatori mogu da odrade posao. Cesto majstori stave i malo vece da ne zafali i to vam je to.

Nisam video do sada konkretno da neko predlozi ili ne predlozi TP i iz kojih razloga.
Uglavnom se sve svodi na rekla-kazala, a voleo bih da cujem nekog strucnog ko nece svog konja hvaliti a druge kuditi.
Za Mitsubishi Zubadan sam siguran da je najbolji jer to svi kazu, ali sta je sa ostalim pumpama, da li se moze ustedom u odnosu na Zubadan grejati 5 godina sa nekom drugom pumpom, jeftinijom ali opet dovoljnom dobrom da radi grejanje bez problema?!

Na koje konkretno misliš TP, tj. proizvođača ? Ako si mislio o kineskim TP, bilo je pisanja o njima od strane korisnika i da su zadovoljni. Ja ih ne poznajem i ne bih donosio sud o njima. Sve Japanske TP su u 5 deka. A što se tiče stručnjaka malo je toga kod nas. Jeli tablica ok ?

Na koje konkretno misliš TP, tj. proizvođača ? Ako si mislio o kineskim TP, bilo je pisanja o njima od strane korisnika i da su zadovoljni. Ja ih ne poznajem i ne bih donosio sud o njima. Sve Japanske TP su u 5 deka. A što se tiče stručnjaka malo je toga kod nas. Jeli tablica ok ?
super je tablica, baš ona prava kako i treba da bude, ali problem je sada što za jug Srbije nema instalatera za Fujitsu, evo ako neko zna od Niša naniže neka se javi ili pošalje kontakt.

E tako ti je u Japanaca, sad možeš izračunati potrošnju struje, ako ništa bar približno.

Po onome što sam čuo, sasvim su solidne.
Bilo bi dobro da čujemo iskustva o LG TP, po izgledu i karakteristikama ne može se reću da su loše. Takođe tu je dugogodišnje iskustvo u proizvodnji klima, a mora se reći i da je LG jedna ozbiljna globalna firma sa razgranatim prodajnim i servisnim kapacitetima, tako da ne verujem komentarima rekla kazala da su loše, dok se neko sa ličnim iskustvom ne javi.

Ja planiram ove godine da zavrsim izolaciju (trenutno je samo na plafonu 10cm kamene vune). Prozori su PVC, zamenjeni u prethodnih godinu dana.
Kuca je na sprat, 2x ~75-80kv, ukupno 160. Planiram da uzmem TP za sezonu posle (da se prikupe sredstva za sve :)).
Ono sto nisam odlucio je da li ici na podno, radijatore ili kombinaciju? Jel to izvodljivo uopste?
Pre svega i zato sto je gornji sprat renoviran, a prizemlje treba skroz da se renovira i tu ce biti vecih radova, pod ce svakako ceo da se menja.

Bilo bi dobro da čujemo iskustva o LG TP, po izgledu i karakteristikama ne može se reću da su loše. Takođe tu je dugogodišnje iskustvo u proizvodnji klima, a mora se reći i da je LG jedna ozbiljna globalna firma sa razgranatim prodajnim i servisnim kapacitetima, tako da ne verujem komentarima rekla kazala da su loše, dok se neko sa ličnim iskustvom ne javi.
Znači još uvijek nisi odlučio šta ćeš uzeti. Znam da su ih po Tuzli dosta ugradili zbog subvencija. Valjda će se neko javiti i prenijeti iskustva.
Znači još uvijek nisi odlučio šta ćeš uzeti. Znam da su ih po Tuzli dosta ugradili zbog subvencija. Valjda će se neko javiti i prenijeti iskustva.
Ali ne zaboravi da imaju i jak marketing.

Uz dobru izolaciju ide najmanje 1 rebro (VOX 600) po m2 + sušači u kupatilu na sve ovo. S obzirom da radijatori dobijaju na dužini u ovom slučaju, neophodno je da se produži uronska cev, kako bi se iskoristio potencijal radijatora u potpunosti.
Na šta se ovde misli pod produženjem uronske cevi? Imaš li neki crtež?

Ali ne zaboravi da imaju i jak marketing.
Što više čitam i proučavam, to manje znam 🤪
Svakog prodavca ili instalatera koga sam pitao i razgovarao je hvalio svoju TP, tako da je teško doći do objektivnog suda.
LG je firma od renomea, ne verujem da bi dozvolili sebi da to što piše nije istina, mada u današnje vreme je sve moguće!

Ne želim nikog da uvrijedim a ni da ponižavam, ali ja se vodim onom ne znam šta je dobro al znam šta je skupo, madam i to zna ponekad fuliti, ali rijetko.

Kod mog ćaleta i brata se ugrađuje TP voda-voda domaće firme Dizmark, pa ću vas informisati kako se ponaša i koliko je efikasna. Snage je 15kw, grejaće se 200m2 preko radijatora. Izolacija nije bas najbolja, stolarija takodje, pa me baš zanima kako će to raditi. Do sada su se grejali na drva, 25-30 kubika drva godišnje.

Biće lepi računi za struju..

Ako je TP voda-voda nece biti veliki racuni, ona koristi podzemnu vodu od 15C stalno i minusi ne uticu na njen rad i nema defrosta kao kod TP vazduh-voda. Taj sistem je i duplo skuplji.

Svejedno, ako bude potrebno 50+ u sistemu, trošiće daleko više nego sa npr podnim sistemom.

Radi se o kući koja je stara 30 godina, ćaleta i kevu mrzi da sada bilo šta adaptiraju. Uz to su i stari, ne žele da se bakću sa drvima više, niti mogu fizički. Imajte u vidu da je 30 metara drva koštalo 1800 evra prošle godine. Sve i da struja izađe toliko sledeće zime, oni će biti zadovoljni, samo da se više ne bakću sa tim. U planu je i ugradnja novog brojila samo za TP. Cena sa montažom je 4700 evra sa jednim bunarom od 60m dubine, ta firma ceo posao obavlja, samo zahtevaju da se obezbedi trofazni priključak pre radova. Odlazna voda će ići u drenaž od ulice.

Radi se o kući koja je stara 30 godina, ćaleta i kevu mrzi da sada bilo šta adaptiraju. Uz to su i stari, ne žele da se bakću sa drvima više, niti mogu fizički. Imajte u vidu da je 30 metara drva koštalo 1800 evra prošle godine. Sve i da struja izađe toliko sledeće zime, oni će biti zadovoljni, samo da se više ne bakću sa tim. U planu je i ugradnja novog brojila samo za TP. Cena sa montažom je 4700 evra sa jednim bunarom od 60m dubine, ta firma ceo posao obavlja, samo zahtevaju da se obezbedi trofazni priključak pre radova. Odlazna voda će ići u drenaž od ulice.
Moze kontakt? :) Imam slicnu situaciju, u smislu kvadrature i mogucnosti za bunar. A imam i dva brojila vec na kuci, svaki sprat ima posebno.
A cena, jel to sa radijatorima i sta vec jos treba ili samo pumpa + bunar?

Pretpostavljam da ste isli na Standard varijantu?
Cena sa busenjem bunara mi se cini u redu za danjasnje pojmove.
Znas li ista po pitanju bunara osim dubine? Precnik kolone, neka garancija za sam bunar da li postoji?
Vidim da koriste R22 freon, proveri jel ti mogu garantovati nesmetanu tranziciju na neki drugi gas ako se slucajno nesto dogodi, a oni nemaju gasa jer je proizvodnja R22 prekinuta.
I kakvi su uslovi garancije na uredjaj, jel zahtevaju godisnji servis ili sl.
I proveri za svaki slucaj to oko povrata vode u drenažni kanal na ulici, da ne bude slucajno oko toga neka igranka.

Nazad
Vrh Dno