Šta je novo?
Probacu da kontaktiram centralu ili odem tamo jer ovi na vidikovac su koma

• Like
Reagovanja: uji
Da li neko od Vas mnogo strucijnijih( citao sam u nazad dosta stranica u ovoj temi i manje-vise spansko selo za mene sa svom terminologijom ) moze da mi da savet gde otvoriti racun?

Iskljucivo mi treba za prijem novca u vidu plate. I ako bi se ovo moglo ukombinovati ili nesto najblize ovome :

1. Da je sto jeftinije odrzavanje ( ko to ne zeli ;) )
2. Da mogu da placam racune online
3. Da poseduje mobilnu aplikaciju i za android i za ios
4. I jos kad bi ta potencijalna banka imala opciju da mogu da uplacujem novac na bankomatu bi bilo idealno!

Trenutno imam debitnu telenor karticu( starter paket se zove cini mi se) , ali ne bih kod njih jer gde trenutno zivim, pokrivenost njihovim bankomatima je ocajna..a s obzirom da nemaju fizicku poslovnicu, radije bih odabrao neku tradicionalniju banku. :)

Hvala unapred!

Da li neko od Vas mnogo strucijnijih( citao sam u nazad dosta stranica u ovoj temi i manje-vise spansko selo za mene sa svom terminologijom ) moze da mi da savet gde otvoriti racun?

Iskljucivo mi treba za prijem novca u vidu plate. I ako bi se ovo moglo ukombinovati ili nesto najblize ovome :

1. Da je sto jeftinije odrzavanje ( ko to ne zeli ;) )
2. Da mogu da placam racune online
3. Da poseduje mobilnu aplikaciju i za android i za ios
4. I jos kad bi ta potencijalna banka imala opciju da mogu da uplacujem novac na bankomatu bi bilo idealno!

Trenutno imam debitnu telenor karticu( starter paket se zove cini mi se) , ali ne bih kod njih jer gde trenutno zivim, pokrivenost njihovim bankomatima je ocajna..a s obzirom da nemaju fizicku poslovnicu, radije bih odabrao neku tradicionalniju banku. :)

Hvala unapred!
Preporuka za Iracun u Raiffaisen banci, ne naplacuje se odrzavanje, s tim sto dobijas kartice u elektronskom obliku (mozes telefonom da placas). Ako hoces fizicku karticu onda placas oko 150 din mesecno cini mi se.

Do 300 000 din se ne naplacuje provizija na placanje iz app.

Za uplacivanje novca na bankomatu zavisi vec od grada i lokacije bankomata u istom, ako ih ima vise.

Takodje, ovde na temi predlazu ljudi eurobank i aik (i mobi ali ti ona ne odgovara), javice se neko sigurno da napise detaljnije o njima nesto.

Tih 150 dinara je ako hoce fizicku VISA karticu a, moze i besplatna DIN, vec su pisali u Rajfajzen temi :)
Takodje treba da ima u vidu da Rajfajzen naplacuje proviziju od 1% za ino transakcije i na konverziju svega sto placa u inostranstvu u dinare, posto je iRacun dinarski. Postoji mogucnost dodavanja deviznog i @uji je pisao o tome, moze da pogleda :)

Bilo bi dobro da je napisao koje su banke kod njega zastupljene, da li su sve sa filijalama dostupne, kolika je potreba za placanjima u evrima :)

Ovaj uslov za uplatnim bankomatima, narocito za devize, vec solidno ogranicava izbor banaka, ali vec ce to da rasclani @uji ili neko od clanova ko je upuceniji u tematiku :)

Ja sam otvorio iracun, pre 2 meseca, dobio dinu i visu fizicki, ali ne placam 150 din :O Kad sam otvarao nista mi nisu rekli, samo su mi stigle kartice posle neko vreme, ali nisam trazio, sad mi treba preporuka , u intesi sam 11 god, posle mnogo losih iskustva , i losih iskustva sa zaposlenima, koju bi ste banku preporucili. :) Razmisljam izmedju otp i euro :/

Jel i dalje Progresiv+ jedina zamena za MTS Racun plus od pre spajanja sa Postanskom? Multivalutni, podizanje na svim bankomatima, itd...

Nije jedina alternativa, ali jeste najjeftinija. Slicne racune (uz koje dobijes jos ponesto) imas u SBER (Nasa AIK) i ERSTE, ali su 600-650 din. Ima i ProCredit nesto slicno, pisao je covjek koji radi kod njih ovdje na temi, ali ne mogu se sad sjetiti detalja tog racuna, provjeri svakako.

Da li neko od vas moze da mi da savet gde otvoriti racun za prijem plate?
Kao što je rečeno, kada budeš otvorio iRačun u Raiffeisen-u, moći ćeš da zatražiš fizičku Dina karticu koju preuzimaš u filijali i ona se ubuduće nažalost neće slati na kućnu adresu. Novi tip iRačuna predviđa digitalne Visa i Dina kartice. Rad bez kartica predviđen je NFC očitavanjem ili putem funkcije Mobilni keš za isplatu, a uplata se vrši unosom broja računa. Fizička Dina bi te jednostavno autorizovala kao i u Mobi banci.
Ja sam otvorio iracun, pre 2 meseca, dobio dinu i visu fizicki.
Ti si, kao i ja, otvorio stari tip iRačuna koji je bio važeći do 4. januara. Visa i Dina kartice su ti poslate poštom i to ostaje za ubuduće.

U ProCreditu Total račun ima sve što trazite: 5 podizanja na svim bankomatima besplatno (koji nisu naši), uplata na našim bankomatima (i rsd i evri), štedni računi, plaćanje online, mbank i za Android i Apple (plus Apple pay), menjačnica po srednjem kursu NBS, 10 besplatnih plaćanja. Održavanje je 595 rsd, svakako nije najjeftinije, ali nije da ima dodatnih troškova. To je sve u paketu, kartice su besplatne itd. Primetili smo da druge banke stave 300 din račun, pa kartica nešto, plaćanje nešto, te ovo, te ono i nakarika se prilično iznad naših 595 dinara. Procena je da nas kao banku, ako klijent koristi sve usluge u proseku taj račun košta iznad 1700 rsd. Pretpostavljam da je tako sa gotovo svim bankama.
Svakako ne odgovara svima isto, to je vrlo važno uzeti u obzir.

Dakle Progresiv+, 400 kinti plus 50 jer bih imao i evre na racunu. Aj nema veze sto oni obrcu te pare i zaradjuju, jos da im i za to placam? Neka, sklonite masinicu.

U ProCreditu Total račun ima sve što trazite: 5 podizanja na svim bankomatima besplatno (koji nisu naši), uplata na našim bankomatima (i rsd i evri), štedni računi, plaćanje online, mbank i za Android i Apple (plus Apple pay), menjačnica po srednjem kursu NBS, 10 besplatnih plaćanja. Održavanje je 595 rsd, svakako nije najjeftinije, ali nije da ima dodatnih troškova. To je sve u paketu, kartice su besplatne itd. Primetili smo da druge banke stave 300 din račun, pa kartica nešto, plaćanje nešto, te ovo, te ono i nakarika se prilično iznad naših 595 dinara. Procena je da nas kao banku, ako klijent koristi sve usluge u proseku taj račun košta iznad 1700 rsd. Pretpostavljam da je tako sa gotovo svim bankama.
Svakako ne odgovara svima isto, to je vrlo važno uzeti u obzir.
Ispravi me ako grijesim, ali ovo za mjenjacnicu po srednjem kursu NBS vazi za limitiran iznos koji nije pretjerano komotan za ljude sa vecim primanjima (nesto tipa 1-1.5k eura), pritom se isti "budzet" koristi i za ino placanja, zar ne?
Ne sporim da je to fino upakovan paket za dati novac, ali definitivno postoji jos par opcija koje su u najmanju ruku podjednako dobre (ako ne i bolje, npr. u SBER), sve zavisi od potreba. Meni je recimo ovaj limitiran iznos za povlascenu promjenu deviza eliminatorna stavka!

Ispravi me ako grijesim, ali ovo za mjenjacnicu po srednjem kursu NBS vazi za limitiran iznos koji nije pretjerano komotan za ljude sa vecim primanjima (nesto tipa 1-1.5k eura), pritom se isti "budzet" koristi i za ino placanja, zar ne?
Ne sporim da je to fino upakovan paket za dati novac, ali definitivno postoji jos par opcija koje su u najmanju ruku podjednako dobre (ako ne i bolje, npr. u SBER), sve zavisi od potreba. Meni je recimo ovaj limitiran iznos za povlascenu promjenu deviza eliminatorna stavka!
1000e mesečno. Posle toga je pref. kurs koji nije loš. Naprotiv. Ne koristi se isti za ino plaćanja.

Kao što je rečeno, kada budeš otvorio iRačun u Raiffeisen-u, moći ćeš da zatražiš fizičku Dina karticu koju preuzimaš u filijali i ona se ubuduće nažalost neće slati na kućnu adresu. Novi tip iRačuna predviđa digitalne Visa i Dina kartice. Rad bez kartica predviđen je NFC očitavanjem ili putem funkcije Mobilni keš za isplatu, a uplata se vrši unosom broja računa. Fizička Dina bi te jednostavno autorizovala kao i u Mobi banci.

Ti si, kao i ja, otvorio stari tip iRačuna koji je bio važeći do 4. januara. Visa i Dina kartice su ti poslate poštom i to ostaje za ubuduće.

Na osnovu ovoga sto ste mi izneli i ja sam dodatno jos gledao po internetu. Mislim da cu i otvoriti taj iRacun u Raiffeisen-u. Samo me jos zanima, da li ja svakako mogu da trazim da mi izrade i fizicku karticu?

Ne predstavlja mi tih 150din problem, samo da je transparentno, a voleo bih svakako da imam fizicku karticu kod sebe.

@mitrandeer278 jedino se Visa fizička kartica doplaćuje 1000 dinara godišnje (ovaj podatak postoji samo u opštim uslovima za debitne kartice). Održavanje računa i nalozi za prenos ostaju besplatni.
Prilikom otvaranja trazis i fizicku karticu.
Nažalost, to nije moguće. Za novi tip iRačuna se zahtev podnosi u papirnoj formi u filijali.

150 dinara mesečno se plaća održavanje ako u filijali otvorite Račun sa osnovnim uslugama (koji podrazumeva samo Dinu) ili Tekući račun (sa mogućnošću izdavanja Visa i Dina kartice uz godišnju članarinu od 1000 dinara mesečno) i nema naplate održavanja ako se iRačun otvori video identifikacijom na daljinu.

Znaci, onda bih racun trebao da otvorim preko video poziva, a za zahtev za izradu Visa kartice odem u filijalu i popunim isti.

@mitrandeer278 upravo tako. Za video razgovor se može koristiti mobilni telefon, a kod za identifikaciju unosi u ovoj aplikaciji:
Operater će po potrebi menjati prednju i zadnju kameru (radi fotografisanja očitane lične karte, pasoša ili eventualno računa koji sadrži ime, prezime i adresu), kao i lične karte u plastici spreda i pozadi, a ista se i pokazuje ispod lica blagim okretanjem napred-nazad da bi se hologram presijavao. Dalji tok razgovora podrazumeva potvrdu podataka i ponovni klik na link iz mejla. Čeka se do dva minuta do pojavljivanja završnog koraka, nakon čega stiže sms poruka za konačno potpisivanje i nakon pritiska na potvrdi sadržaj stranice se ne menja tj. ostaje smrznut još naredni minut do pojavljivanja „čestitamo, proces je uspešno završen". To je otprilike to.

150 dinara mesečno se plaća održavanje ako u filijali otvorite Račun sa osnovnim uslugama (koji podrazumeva samo Dinu) ili Tekući račun (sa mogućnošću izdavanja Visa i Dina kartice uz godišnju članarinu od 1000 dinara mesečno) i nema naplate održavanja ako se iRačun otvori video identifikacijom na daljinu.
Pa, samo direktno u filijali i dobijaš fizičku karticu, što si i napisao ("fizička Visa"). Fizičkih karica nema u iRačunu, tako da se zapravo menja tip računa?

1000e mesečno. Posle toga je pref. kurs koji nije loš. Naprotiv. Ne koristi se isti za ino plaćanja.
Da, ja sam pobrkao za ino placanja, ali znam da je bilo neke veze sa kursom... Recimo, znam da su ljudi pisali da postoji neka zackoljica i evo pronadjoh sta je covjek pisao jos prosle godine (ne znam da li se nesto promijenilo u medjuvremenu):

Pored toga, čusmo ovde da ProCredit uvek koristi dinarski račun za ino transakcije i onaj loš kurs banke za kupovinu evra, tako da se u tom slučaju čak i Raiffeisen isplati više većini ljudi.
Po tom tarifniku i ProCredit naplaćuje 1% na transakcije karticom u inostranstvu. Onda su, kad se sve sabere, čak i nepovoljniji nego Raiffeisen.

Znaci, ProCredit nema klasicnu deviznu karticu (tj. mogucnost da vuce direktno devize/eure) i po meni je ovo suludo i za osnovne racune, kamoli za ovako skockan paket koji nudi mnogo nekih drugih pogodnosti. Ali nije mi cilj da hejtujem ponudu, racun je skroz ok, samo zelim da kazem da ima par problematicnih propusta da bi bio znacajno interesantniji ljudima za taj novac.

Jeste baš tako što kažete u osnovi, ali ja kad god sam računao kad sam plaćao u ino ispalo mi je manje to što sam zapravo platio. Tako da je kurs jako dobar, trebao bi da je pref. Konkretno plaćao sam u Grčkoj, Mađarskoj i Bosni. Ovo kazem kao korisnik tog paketa :)
I to za kartice/pakete je u ovom slučaju do ugovora sa Master Cardom i bankom. To se svakako menja svakih par godina.
Hvala za feedback i preneću ga kolegama i šefovima da klijentima to znači.

Pa, samo direktno u filijali i dobijaš fizičku karticu, što si i napisao ("fizička Visa"). Fizičkih karica nema u iRačunu, tako da se zapravo menja tip računa?
Ne, ne menja se tip računa. Opštim uslovima za debitne kartice je za izdavanje kartica u fizičkom obliku predviđeno onako kako navodim tj. naplaćuje se samo članarina za Visa karticu (jer se taj zahtev podnosi na papiru i to sa korporacijskog aspekta za banku predstavlja trošak da čuva taj papir 10 godina). Ako ti je službenik banke promenio tip računa, uloži prigovor na to.

Ne, ne menja se tip računa. Opštim uslovima za debitne kartice je za izdavanje kartica u fizičkom obliku predviđeno onako kako navodim tj. naplaćuje se samo članarina za Visa karticu (jer se taj zahtev podnosi na papiru i to sa korporacijskog aspekta za banku predstavlja trošak da čuva taj papir 10 godina). Ako ti je službenik banke promenio tip računa, uloži prigovor na to.
Aha, ne, nemam taj problem. Ja sam i otvorio račun u filijali, vodeći se ovim NBS alatom, ali sam preskočio Visu, jer, šta će mi dve dinarske debitne kartice (u inostranstvu svakako ne bih plaćao dinarima). Naravno, na datom sajtu-pregledu se ne vidi da je moguća opcija izdavanja fizičke kartice i u sklopu iRačuna.

• Like
@RazbojNick istina, ne vidi se čak ni u tarifama. U početku nisu davali samo fizičku Dinu, ali pošto su postali svesni problema sa bankomatima u praksi, nakon prigovora par članova, počeli su da je izdaju na poseban zahtev.

Ja ipak mislim da je najjeftinija opcija s AIKom, starter paket 250 din imate dinu, mastercard i manje vise sve, i onda sto je meni uji rekao otvorite fleksi racun dje cete dobiti deviznu mastercard za dz i eto. E sad, mene zeznuli pa im placam 100 din dok mi ne stigne od fleksija, tj moram da odem kad stignem od posla. Nema provizija i skrivenih troskova da ja znam, jedino eto uplatni bankomati su im limitirani, al dako se nekad s sberom spoje totalno pa da se njihovi mogu koristit, ima ih vise ja mislim.

A inace, ja poslao mail centrali i oni proslijedili poslovnici i odgovara mi zena, koja mi je rekla da to ne moze, da to nije rekla nego nesto drugo itd hahaha rekoh doci cu onda da otvorim :)

• Like
Samo da napomenem, SBER nema uplatne bankomate za eure (samo dinari).

Još jednom, za AIK fleksi devizni račun:
Plaćanje tom MC u dinarima, ili podizanje dinara na AIK bankomatu, zadužuje devizni fleksi račun po srednjem kursu NBS.
Super stvar.

Evo update-a vezano za iRacun koji sam pokusao nekoliko puta da otvorim. Dodjem do 2. koraka 'dodatne informacije' unesem sve sto se trazi, kliknem na dugme 'nastavi' ucitava nekih 20ak sekundi i samo ispise ' u ovom trenutku nismo u poziciji da vam ponudimo iRacun'. Zvao sam call centar, ne znaju sta je problem, receno mi je da ce me neko kontaktirati danas, jos niko nije zvao, tako da cu izgleda morati da idem do filijale..

Još jednom, za AIK fleksi devizni račun:
Plaćanje tom MC u dinarima, ili podizanje dinara na AIK bankomatu, zadužuje devizni fleksi račun po srednjem kursu NBS.
Super stvar.
Da, ovo je zaista super stvar, takodje sam koristio par puta licno. Ali treba imati na umu (bar za vece iznose) da se poslednjih par nedjelja na nekim mjenjacnicama dobija bolji prodajni kurs za dinare od srednjeg kursa NBS.

Vrh Dno