Šta je novo?

Aku busilica?

Pozdrav društvo.
Koju aku bušilicu/odvijač uzeti za drvo (iverica/medijapan) i za povremeno bušenje zida.... gips, blok i malter.....
Koju specifikaciju treba da ima... udarna, vibraciona..... da li je bitan napon (npr min 18v) i slično...
kada to saznam onda bih diskutovao o određenim modelima i Vašem iskustvu.
Hvala unapred
p.s. Kućna upotreba dakle, ništa svakodnevni profesionalni rad, ali eto ako želim neku policu na zid da može da završi posao.
 
Svaka Parkside je sasvim dobar izbor za to šti ti treba. Ako hoćeš brže i preciznije da završiš posao onda 18v Makita, Hikoki, Dewalt, Bosch, Ryobi, Milwaukee, Metabo itd. Od 18k dinara ma akciji pa na više.

Inače i Parkside 12V može sve to samo sporije i manje precizno za cca 3600 dinara kada je ima. Ista takva samo piše Einhell je od 5.5 do 7 hiljada ali možeš kupiti gde želiš. Ili Womax, sve tri su manje više ista bušilica.

Imam Parkside 12V i 20V zelene, obe mogu to što ti treba. Ova jača završi brže ali je glomazna.
 
Hvala, ali ono sustinsko pitanje jeste za taj zid... sta treba da ima ta busilica.... gledam neke imaju kao cekic, neke su vibracione.... da li to mora da ima za zid blog i malter??
Neke nalazim u specifikacijama da su za drvo i metal, a tek po neke imaju za beton kako ga već zovu u specifikacijama
 
za blok i malter ti ne treba cekic. uopste za kucnu upotrebu ti je dovoljna obicna busilica
 
Nemam pojma kakav je osecaj busiti zid obicnom busiicom ali vec dugo treba da osetim, evo sad cu uskoro napokon poruciti neki materijal za nesto drugo pa cu usput i police pa ih montiram kad bude iseceno. Uzeo sam mulitconstruction burgiju i za nju ne treba vibracija ni cekic cak mislim i da nije preporucljivo nikako. Cekic ti je hilti tj pneumatske busilice imas za 15 od bosa pa na vise i to traje one imaju cekic tj udaraju visokom frekvencijom i sa njima mozes da stemujes stavis dleto i namestis na prekidac da samo cekica i ono vibrira i prodire kroz materijal, ako ti je to potrebno onda kupis. Ali takve buslice nemaju futer nego se samo ubaci sds plus burgija i ne moze ni jedna druga npr cilindricna burgija za drvo. Mozda imaju adapteri sds plus a na drugom kraju futer ili sds plus birgije za drvo mada to teze ali to je malo potesko za busenje drveta. Ja se ne razumem mnogo kakvih aku srafilica ima da imaju cekic i kakav je taj cekic ali verovatno da ima i da radi ali po visoj ceni. Kad budem busio sa multikonsraksn javicu ti kako je islo.

Jel ovaj aku hilti iz lidl kataloga za ponedeljak opet onaj isti od pre par nedelja? Eto ako neko ima iskustva nek kaze kakva je. Samo trrba naci na kp bateriju 20v sa punjacem.
Gsr 120li sam kupio nisam ni znao da sam vec imao susreta sa tom srafilicom pa ta traje duze nego neke duplo skuplje moze da se koristi i kao mikser kad ima futer. 10k sa ful opremom ti je ta. Probacu bas iz sprdnje iako je nova da nabijem multiconstructuon i da izbusim zid od bloka :D. Sto se tice aku ili kablovska ja se ne bi opterecivao time za kucnu upotrebu ako vec nemas neku drugu busilicu, jednom busis kablovskom predrupe npr a jednu da imas aku srafilicu pa sarafis pa mozes gde oces sa njom. Ako nemas nikakvu mozda bolje onda kablovsku jer je jeftinija a ti neces busiti i srafiti 500 srafova nego 50 a mozda neces ni upola od toliko tako da ti nece otici ni zivci ni snaga zbog jednog kabla i pola kila vise.
 
Baš si iskomplikovao.

Postoje obične NE vibracione bušilice (na primer). Njima je gotovo nemoguće bušiti zidove.
Služe prvenstveno za metal/drvo/plastiku.

Postoje vibracione bušilice (npr. ova), bez pneumatike za stvaranje vibracija. Vibriraju tako što glava mehanički "zapinje" po nekom fiksnom zupčaniku unutra. Vibracije su skromne, ali uz tzv. vidia burgije, lepo se buši cigla, blok, malter i mekši betoni. Glava za prihvat je klasična. Vibracije se mogu isključiti, i tada lepo radi kao obična bušilica za metal/drvo/plastiku...

Postoje i tzv. udarne, sa pneumatskim klipom unutra za stvaranje vibracija (često ih sve zovu jednim imenom, Hilti (na primer)).
Odlično buše i najtvrđe betone, imaju mogućnost štemanja (samo udaranje bez da se alat vrti). Glava je uglavnom sa SDS prihvatom.
Postoje za njih adapteri za klasičnu glavu, ali uglavnom nisu previše precizne za klasična precizna bušenja.

Postoje i udarni šrafilica/odvrtač, sa glavnom namenom snažnog odvtranja/zavrtanja većih mašinskih šrafova (na primer).
Ono, što vulanizeri koriste za šrafove. Prepoznaju se po tome što imaju četvorougaoni 1/2" prihvat za nasadne ključeve (tzv. nastavci za gedore).

I to su uglavnom, svi postojeći tipovi odvijača i bušilica... Mož' biti da postoje i neke druga egzotike, ali to je jako retko i uglavnom je specifične namene.
Poneki od nabrojanih se mogu korisititi i za druge namene, i upotrebe nekih od njih se prepliću, ali generalno, svaka ima svoju namenu i razlog postojanja.
Svi ovi tipovi imaju u električnoj "na kabel" varijanti, a i kao baterijske.

Dao sam Bosh primere, ali takav alat svi imaju u ponudi. Od no-name kineza i Parkside iz Lidla, preko Makita/Bosh/Milwaukee, do originanlih Hilti-ja.


Jel ovaj aku hilti iz lidl kataloga za ponedeljak opet onaj isti od pre par nedelja? Eto ako neko ima iskustva nek kaze kakva je. Samo trrba naci na kp bateriju 20v sa punjacem.
Bateriju kupi odmah u Lidlu. Kada ima baterijskog alata koji se prodaje bez baterija, tada uvek ima i baterija sve sa punjačima.
A baterija često ima i ovako, u redovnoj ponudi...
 
Poslednja izmena:
Obrati pažnju da je alat koji je od 14.3 u ponudi ustvari na 12v.
 
Sem te bušilice za beton koja je na 20v
 
screenshot-2022-02-20-at-21-28-28-pogledajte-na%C5%A1e-ponude-stranica-20-lidl-letak-png.335911

Uzeti ovu na kabal ili aku,znaci busenje zida od maltera i cigle,i metalnih profila.
 

Prilozi

  • Screenshot 2022-03-09 at 11-58-28 Pogledajte naše ponude Stranica 40 - Lidl letak.png
    Screenshot 2022-03-09 at 11-58-28 Pogledajte naše ponude Stranica 40 - Lidl letak.png
    2.2 MB · Pregleda: 59
  • Screenshot 2022-03-09 at 11-57-54 Pogledajte naše ponude Stranica 38 - Lidl letak.png
    Screenshot 2022-03-09 at 11-57-54 Pogledajte naše ponude Stranica 38 - Lidl letak.png
    2 MB · Pregleda: 60
Ovu aku (po meni) možeš da koristiš samo kao šrafilicu i kada je potrebno izbušiti neku ivericu/medijapan ili neko mekše drvo. A za neko zahtevnije bušenje (blok, cigla i metalni profili) ili jača aku ili uzmeš onu najslabiju na 220v u Lidlu, bila skoro na akciji oko 2500 (sa cenom su i ostali china proizvodjači te ne moraš čekati Lindu za akciju). Tu imaš da izabereš da li ćeš čekić ili ne i ona je za obične burgije tj nije SDS. Ova za 4800 u Lidlu je neka njihova srednja, ja imam onu jaču od 1100w i ona ide kroz beton lagano.
 
Da prijavim, Parkside ugaona brusilica, crkla posle malo više od 1.5 godine...
...ali i posle ukupno 5-6 minuta rada (toliko je radila za ovih godinu i po dana :p :D )
Probao je kao novu, i presekao tada jedan L profil.
Pre neki dan je uzmem da opet nešto cviknem, i ona mrtva.

Biće da je kabel ili prekidač, jer mrtva je skroz. Al' naravno, neću se bakćati. Od četvrtka je opet u ponudi, pa nadam se da će je odmah zamenuti.
 
Sto se mlatite sa tim parkside brusalicama, za 5300din ima hikoki mala brusalica?Bosh amaterski je 4500din.
 
Poslednja izmena od urednika:
Pa Parkside nije 5300 već 3500.

Što se konkretno brusilice tiče, treba mi neka koja ima regulaciju. Da ne radi uvek max snagom.
To kod iole valjanog brenda nema za <100-tinak €. Tek sada regulacija na ručnoj brusilici tu i tamo postaje češća pojava.

Inače da, slažem se da je amaterski zeleni Bosh ponekad bolji izbor od no-name Parkside.

Najjeftiniji Hioki je takođe prepakovani kineski OEM.
 
Editovao sam da bude razumljivo :)
 
Ima li ko kakvo mišljenje/iskustvo vezano za Parkside PDSSAP 20-Li B2? Od sutra je u ponudi, pa se razmišljam o uzimanju.
 
Ima li ko kakvo mišljenje/iskustvo vezano za Parkside PDSSAP 20-Li B2? Od sutra je u ponudi, pa se razmišljam o uzimanju.
Znaš da je to udarni odvijač, a ne bušilica?!?
Prvenstvena namena je odvrtanje/zavrtanje mašinskih šrafova.
 
Iz mojeg iskustva udarni odvijac je sjajna stvar. Kod nas nije toliko zazivelo jer smo takav naopak narod, robovi navika iz proslosti i miks jako negativnih lisnih osobina zbog kojih istorijski stojimo gde jesmo (ali to je neka druga prica)
Ako pitate bilo koga iz USA sta vise koristi kazace vam udarni odvijac, a odgovor je prost zasto
Danas vecina burgija dolazi sa socketom za bas udarni odvijac, sjajno busi u drvetu metalu i zidovima zbog ogromne snage koju poseduje. Pritom ne postoji mogucnost da vam polomi zglob (ovo je jako bitno za neiskusne) sa odvijacem mozete da radite jednom rukom i da koristite maksimalnu snagu istog. Sto nije moguce sa busilicom

Naravno ja posedujem i busilicu i kljuc kako ih ja zovem, ali kljuc odvijac je ljubav na prvi pogled.

Ne postoji univerzalni odgovor sta ti vise treba

Treba jedno i drugo, da li svaki uredjaj pojedinacno moze da zavrsi sav posao? moze!


Isto kao sto procitam ovde da 12v busilica ne moze da busi u blokovima zidovima betonskim itd, oci mi se okrenu u glavi
Vidi se da 90% ucesnika teme nikad nije ni koristilo neku alatku i da nema predstavu koja je realna snaga istih...
 
Imas milion videa na youtube za sve njihove proizvode.
To znam i sam, nisi morao.

@NShappy Znam brate, mrzi me vše da lomim ruke dok mijenjam točkove na autu. Prvenstveno za to bih uzeo, a koliko vidim može i za čisto šarafanje da posluži.
@donmarkon Nisam ni pitao za univerzalni odgovor, već za iskustvo sa takvim ili sličnim alatom kao samim alatom. Nemam ništa od alata, a planiram da pribavljam, pa pokušavam da dođem do relevantnih informacija. Koliko vidim, Parkside kao alat nije ništa posebno (praktično su sve sada neki napakovani kinezi), ali nudi odgovarajuću performansu za uloženu kintu, a možda ponekad i više od x puta skupljih rivala. Jbga, to jeste problem, zašto platiti x puta više za isto ili samo malo lošije.
 
Ovakve udarne šrafilice imaju snagu za zavrtanje šrafova za točkove na automobilima. Najslabija karika za ovakav tip šrafilice je 1/4" na 1/2" adapter, za te poslove je najbolje uzeti neku koja dolazi sa 1/2" priključkom.

1648730263748.png
 
Prihvat alata: ¼” sa brzim zatvaračem
To ti je mali HEX, za običan bit, to je stolarski alat, monterski.
Ne znam koliko će ti biti dobar za točkove, za to je bolje 3/8 ili pola cola. Mada dobar je na papiru, dobra je cena, sigurno će naći adektvatnu upotrebu :D
 
To znam i sam, nisi morao.

@NShappy Znam brate, mrzi me vše da lomim ruke dok mijenjam točkove na autu. Prvenstveno za to bih uzeo, a koliko vidim može i za čisto šarafanje da posluži.
@donmarkon Nisam ni pitao za univerzalni odgovor, već za iskustvo sa takvim ili sličnim alatom kao samim alatom. Nemam ništa od alata, a planiram da pribavljam, pa pokušavam da dođem do relevantnih informacija. Koliko vidim, Parkside kao alat nije ništa posebno (praktično su sve sada neki napakovani kinezi), ali nudi odgovarajuću performansu za uloženu kintu, a možda ponekad i više od x puta skupljih rivala. Jbga, to jeste problem, zašto platiti x puta više za isto ili samo malo lošije.
Sve odgovore imas na YT
Zato sam ti i rekao, retko ko ce ovde da ti kaze nesto objektivno. A ti sam znas sta ti treba, i sam si rekao da ti treba za srafove na tockovima sto samim time usmerava na ovakvu spravu
Ako kupis burgijesa hex socketom mozes da busis srafis i sve kao i sa busilicom ...
 
Ovakve udarne šrafilice imaju snagu za zavrtanje šrafova za točkove na automobilima. Najslabija karika za ovakav tip šrafilice je 1/4" na 1/2" adapter, za te poslove je najbolje uzeti neku koja dolazi sa 1/2" priključkom.

Pogledajte prilog 339709
Upravo tako, ja imam Makitu DTD 153, udarni odvijač, šrafi samorezce u metalnu konstrukciju kao od šale, ali muči se prilikom odvrtanja šrafova na Insigniji, upravo zbog ovog adaptera. E sad, ovaj Parkside PDSSAP 20-Li B2 je jači, 226 Nm a Makita ima 170, mada Makita je Makita a Parkside Parkside, tako da mislim da su tu negde.
Ja sam zato kupio Parkside PASSK 20-Li A1, bio je 7999 nov sa dve baterije, sa 1/2" prihvatom, on već odvrće šrafove bez po muke.
 
max torque za adapter 72.5 Nm...
a za točak ti treba 110-120, svakako ćeš ga zavrnuti moment ključem tako da će taj deo uvrtanja koji smara završiti i obična šrafilica...
Ali su svakako odlične za montiranje svega, od IKEA nameštaja do montaže vrata
 
Upravo, ja sam ovo uzeo jer već imam šrafilicu i dosta olakšava 'dosadni' deo odvrtanja i zavrtanja. Finiš i kontrolu posle odradim ručno. Razmišljam da kupim i moment-ključ pa da kontrolu uradim skroz po ps.
 
Tako bi trebalo po pravilu mada retko ko radi, od gomile ljudi koje poznajem, nijedan :)
Nijedan vulkanizer u mom kraju to ne radi, svi zatežu pištoljem. Mislim da niko od njih i nema moment ključ. Automehaničari imaju, ali ni oni ne zavrću njime.
Samo su mi na jednom mestu zatezali šrafove moment ključem, servis u Zemunu, imaju Hanter mašinu za točkove...
 
Retko ko to radi. Ali bi moralo tako.
Vulkanizeri su meni s'ebali šrafove na točkovima. :(
 
za te poslove je najbolje uzeti neku koja dolazi sa 1/2" priključkom.

Prihvat alata: ¼” sa brzim zatvaračem
To ti je mali HEX, za običan bit, to je stolarski alat, monterski.
Ne znam koliko će ti biti dobar za točkove, za to je bolje 3/8 ili pola cola. Mada dobar je na papiru, dobra je cena, sigurno će naći adektvatnu upotrebu :D

Ja sam zato kupio Parkside PASSK 20-Li A1, bio je 7999 nov sa dve baterije, sa 1/2" prihvatom, on već odvrće šrafove bez po muke.

a za točak ti treba 110-120, svakako ćeš ga zavrnuti moment ključem tako da će taj deo uvrtanja koji smara završiti i obična šrafilica...
Momci, ovo su upravo odgovori i pomoć koja mi je trebala. Hvala na preciznim informacijama!
 
Sila zatezanja šrafova na točkovima po PS-u je ko što @Ji 4Tze reče, 100-120Nm. Ne znam da li ste svesni koliko je to malo?
Većina nas, ako zavrće po osećaju, a o vulkanizerima da ne govorim, zavrće na bar 300Nm
 
Nazad
Vrh Dno