Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

A što fosilni mobi format koristiš kao tu "master kopiju" u tvojoj biblioteci?

A što fosilni mobi format koristiš kao tu "master kopiju" u tvojoj biblioteci?
Tako je krenula inicijalna kolekcija pa sam samo nastavio da nabavljene PDFove pretvaram u mobi. A i takodje imam Kindle pa mi mobi ili azw odgovara.
Malo sam procitao i EPUB jeste bolji jer je svestraniji, ali sada vecina uredjaja cita i .mobi pa eto ostade cela kolekcija mahom na tome.

Poslednja izmena:
Ako PDF "pretvaraš" u mobi sa Calibre nisi se baš usrećio...

Imam i ja Kindle pa "ne trošim" mobi već Calibre library svaku knjigu ima u epub (= master, input za sve buduće konverzije) i azw3 (aka KF8) i od skoro sam počeo da se igram sa KFX formatom (za koji btw srpski jezik nije podržan od strane Kindle Previewer-a kojeg poziva Calibre plugin da odradi konverziju u KFX).

Procitao sve witcher knjige od Andrzej Sapkowskog, uzeo komplet sve sto ima.
iskreno tesko shajze u poredjenju sa trecom igrom...
E sad iskreno da ne bude da samo blatim dosta se poboljsava da pise sa svakom sledecom kjigom ali vecina sadrzaja je tipa Ivica i Marica bajke ili ti Marko Kraljevic ore drumove stil.

Da je netflix serija bazirana na trecoj igri gde galvna prica = glavni kvest iz igre, gde se u svakoj epizodi pomera po malo,
dok je svaka epizoda realno jedan side kvest, bilo bi fenomenalno.

Ako PDF "pretvaraš" u mobi sa Calibre nisi se baš usrećio...

Imam i ja Kindle pa "ne trošim" mobi već Calibre library svaku knjigu ima u epub (= master, input za sve buduće konverzije) i azw3 (aka KF8) i od skoro sam počeo da se igram sa KFX formatom (za koji btw srpski jezik nije podržan od strane Kindle Previewer-a kojeg poziva Calibre plugin da odradi konverziju u KFX).
Kad budem imao vremena, prebacicu knjige u ePUB, mozda neke doradim da se pasusi unormale posto ima bas cudnih praznih polja u nekim knjigama pa odatle u nesto za Kindle :)

Скот Линч - Лажи Лока Ламоре

Сјајна прича, маштовита и забавна. Иако релативно обимна књига, брзо се чита. Нема пуно фантастике па препорука некоме и ко није љубитељ исте.

@mutCKo
A taj serijal će završiti pisanje otprilike nikad...

@Gorth Kad jednom nešto konvertuješ u mobi deo formatiranja texta se gubi tako da posle slaba vajda od konverzije mobi > epub... jedino ako imaš želju dalje taj epub da sređuješ.

posto ima bas cudnih praznih polja u nekim
Pa kad si konvertovao iz PDF a nisi odradio dalju obradu da središ te "lažne paragrafe"?

Mobi je premator i limitiran format baziran na tipa HTML 3.x specifikaciji i jedini razlog da konvertuješ knjige u mobi format je ako baš baš imaš potrebu da istu knjigu čitaš na više Kindle uređaja & aplikacije a da gde si stao biće sinhronizovano pa da zbog toga šalješ mobi fajlove na Amazonove servere.
A čak i za taj scenario poželjnije je umesto u "mobi (old)" knjige sa Calibre konvertovati u "mobi (both) " fajlove tj takozvani "combo mobi" / "dual mobi" / "master mobi" a to je fajl sa .mobi extenzijom koji unutra sadrži i staro mobi formatiranje i novije KF8/azw3.
Na taj način se zaobilazi limit da Amazon za slanje knjiga putem mail-a ili pomoću Send to Kindle aplikacije ne prihvata azw3 knjige, a na sam Kindle uređaj ili Kindle aplikacije se isporučuje azw3 fragment tog "dual mobi" fajla i dostupne su sve stvari koje nisu za matori mobi format (custom fonts, font boldness kontrola, redefinisanje ponuđenih veličina texta pomoću FONT_RAMP fajla...)m

Ako knjige šalješ isključivo preko USB kabla onda cepaj azw3. Ako čitaš knjige na engleskom onda možeš čak i da probaš i KFX format pošto dosta lepše raspoređuje reči i slova u rečima jer radi font kerning.

Tj moooože i knjiga na srpskom (latinica) da se uspešno konvertuje u KFX format (promeni se language metdata u neki od podržanih jezika, tipa španski) ali ne bude "prelom" / hifenacija dugih reči na kraju reda pošto jelte pokušava da koristi pravila za slogove za španski jezik :D :D

Poslednja izmena:
@shamanNS ако су и преостале две књиге целине као ова, не делује ми као проблем.

A moja preporuka za citanje ide Klajv Barkeru:
  • Igra prokletstva sa pricom o kockaru koji je prodao dusu, lep horor
  • Utkani svet, verovatno svima poznat legendarna fantazija od majstora horora
Ja bih dodao i Imajicu, uz Utkani Svet, nešto najbolje što je Barker napisao.
Takođe i Great and secret show i Everville koji je nastavak vredi čitanja

@mutCKo
Nisu nažalost. Ok je druga ali lošija od prve (jer ako se dobro sećam u njoj nema onih flashback na prošlost poglavlja koja su meni bila omiljena u prvoj knjizi) a treća je meni bila poprilično razočarenje (iako u njoj ponovo ima flashback poglavlja čemu sam se radovao) em je tooooliko godina kasnila sa izdavanjem em je hype-ovana u prethodnim knjigama Sabetha a na kraju dinamika odnosa između nje i Lamore je meni krš neubedljivo napisana.

Sad eto i 4. knjiga se odlaže iz godine u godinu. A navodno je draft završen i predan editoru pre godinu-dve.

I da, #2 i #3 se završavaju sa priličnim "cliffhanger". Naročito #2. I onda 10 godina nema sledeće knjige...

Poslednja izmena:
Procitao sve witcher knjige od Andrzej Sapkowskog, uzeo komplet sve sto ima.
iskreno tesko shajze u poredjenju sa trecom igrom...
E sad iskreno da ne bude da samo blatim dosta se poboljsava da pise sa svakom sledecom kjigom ali vecina sadrzaja je tipa Ivica i Marica bajke ili ti Marko Kraljevic ore drumove stil.

Da je netflix serija bazirana na trecoj igri gde galvna prica = glavni kvest iz igre, gde se u svakoj epizodi pomera po malo,
dok je svaka epizoda realno jedan side kvest, bilo bi fenomenalno.
Netflix seriju nisam gledao, delovalo mi je teško đubre.
Ne možeš knjigu porediti sa igrom, jer je drugo nastalo na osnovu prvog.
Takođe je priča u igrama toliko razvodnjena i limunizovanam prosto je sve prepakovano za potrebe igre.
Što se tiče Sapkovskog nadam se da si čitao i Husitsku Trilogiju.

Netflix seriju nisam gledao, delovalo mi je teško đubre.
Ne možeš knjigu porediti sa igrom, jer je drugo nastalo na osnovu prvog.
Takođe je priča u igrama toliko razvodnjena i limunizovanam prosto je sve prepakovano za potrebe igre.
Što se tiče Sapkovskog nadam se da si čitao i Husitsku Trilogiju.
E covek nisam, o cemu se radi, vredi citati?

Скот Линч - Лажи Лока Ламоре

Сјајна прича, маштовита и забавна. Иако релативно обимна књига, брзо се чита. Нема пуно фантастике па препорука некоме и ко није љубитељ исте.
Ima tri knjige iz tog serijala Lok Lamora i sve su dobre. Treća knjiga Republika lopova je bazirana na izborima i krađi glasova, gde svaka strana angažuje lopovska bratstva da "rade" izbore za njih. Zvuči poznato? 😉

Edit: Za razliku od @shamanNS meni je i treća knjiga bila ok, ali ako ćemo od najbolje ka najgoroj ja bih poređao prva>druga>treća

Druga je dosadnjikav deo sa piratima / brodom :D Ono, i ja sam bio onako solidno razočaran drugog posle prve... a onda je došla treća pa mi sad u sećanju druga bolje izgleda od treće.

Druga je meni bila ok u većem delu gde planiraju i razrađuju kako da opljčkaju najčuvaniju i najbogatiju banku toga sveta, što uključije promenu identiteta, stila života i sl. Deo na brodu je već bio dosadnjikav. Ali da, prvo deo, odrastanje, inicijacija, trening i spremanje za život profesionalnog lopova u jednom svetu koji sam ja shvatio kao npr. Firencu na vrhu Baroka ili Romantizma, je stvarno bilo lepo iskustvo za čitanje...
Edit: Da ne bude da ne pominjem šta sad čitam, čitam knjigu Devojka (ustvari Djevojka) na navijanje Paola Bacigalupia... I sviđa mi se knjiga i ideja tog postapokaliptičnog sveta na Tajlandu, ali, ovaj 'rvatski prevod sa italijanskog je kriminalan (no nacionalism, just fact)...
Ne volim kad mi loš prevod otežava čitanje i smanjuje užitak u knjizi...

Poslednja izmena od urednika:
@malipirat

Kako si, tek tako, procitao Zaduzbinu?
Inace, ako je neko procitao sve, kojim redom citati? Mogu da izguglam ali ima vise razlicitih "struja".
Nedavno sam se nespreman zaleteo i procitao "prvu" knjigu (The Foundation), a onda kad sam video koliko ima ostatka, ne znam sta da radim.
Ajde da postavim kojim sam je redom citao.

Sto se tice zaduzbine:
1 - 1988 - Preludijum Za Zadužbinu
2 - 1993 - U Susret Zadužbini
3 - 1951 - Zadužbina
4 - 1952 - Zadužbina i Carstvo
5 - 1953 - Druga Zadužbina
6 - 1982 - Na Rubu Zadužbine
7 - 1986 - Zadužbina i Zemlja

Ali mislim da bi pre toga trebalo procitati ove knjige :
1. Sabrani Roboti
2. Celicne Pecine
3. Golo Sunce
4. Roboti Zore
5. Roboti i Carstvo
6.S vemirske Struje
7. Zvezde Prah Nebeski
8. Kamicak Na Nebu

Stranger in the Strange Land, mog omiljenog SF pisca Roberta Hajnlajna.
Knjiga doduše nije toliko SF koliko je skup rasprava o moralu, filosofiji i religiji, kroz dijaloge glavnih likova.
Lepo je, čitko napisana i prolazi test vremena.
Više je bilo za očekivati da će biti više informacija o Marsovcima, jer glavni lik je 20-ak godina života proveo menju njima i niko ga na Zemlji o tome ne pita. Mada, možda jer .... :)
Ako nekog zanima, čitano u MOBI formatu, preko Kindle 4, srpski jezik.

Stranger in the Strange Land, mog omiljenog SF pisca Roberta Hajnlajna.
Knjiga doduše nije toliko SF koliko je skup rasprava o moralu, filosofiji i religiji, kroz dijaloge glavnih likova.
Lepo je, čitko napisana i prolazi test vremena.
Više je bilo za očekivati da će biti više informacija o Marsovcima, jer glavni lik je 20-ak godina života proveo menju njima i niko ga na Zemlji o tome ne pita. Mada, možda jer .... :)
Ako nekog zanima, čitano u MOBI formatu, preko Kindle 4, srpski jezik.
Kod nas je izdavač čarobnja knjiga

Knjige krvi da! Slažem se za to.
Ali ono što je Barkera učinilo planetarno poznatim je Hellraiser odnosno ekranizacija Hellraisera. To je činjenica.

Pročitao knjigu Dugi hod od Steve Kralja, pod psedonimom RB, i ovo je baš loše, bez obzira što mu je to uradak sa početka karijere... Žali bože papira za štampu i vremena potrošenog za prevođenje...
Po meni, moglo je ostati zauvek neprevedeno.
Verovatno je toga on i sam svestan, čim je nije svojevremeno potpisao.
Sve te prve knjige/novele potpisane kao RB su baš loše, osim Thinner i Trkač kao SF (više zbog filma i nostalgije).

Nedavno sam pročitao i Pod kupolom (što je jedna od retkih njegovih knjiga koje nisam do sad čitao) i ta iako je jedva za dvojku, je svetlosnu godinu bolja od ovog đubreta.

Moraću sad po deseti put da zaređam To, Zelenu milju i Kudžo (moju omiljenu), da se podstim da čovek zna da piše...

Ima King od sjaja do očaja romane.
Inače "Pod kupolom" me strpljivo čeka na polici. Kupio je još pre 2 god jer sam osećao da će biti rasprodata kao što jeste. Za sad nemam neku želju da je čitam, da budem iskren.

Moraću sad po deseti put da zaređam To, Zelenu milju i Kudžo (moju omiljenu), da se podstim da čovek zna da piše...

Priče su mu odličan podsetnik da ume pisati, što je negde i logično jer ko nema šta da kaže na par strana, u dužoj fomi može samo da pokaže veće nemanje pojma.

Čitam poslednji deo Hiperion serijala i do sada sam mislio da je Martin preterao kad ga uhvatilo ludilo pa je opisivao Dornu, jela, i ostala mesta u najsitniji detalj ali ga je Simons zaje*ao po tom pitanju za sve pare sa opisivanjem.

Do sada sam sigurno 50-60 strana preskočio kad ga uhvati manija pa počne da opisuje svetove u najsitnije detalje koji veze nemaju sa radnjom.

Sutra planiram da uzmem neku knjigu da citam na poslu, planiram u Laguni, Delfi knjizari, zanima me neki putopis... nesto slicno Bil Brajsonu, Dzek Keruak... moze biti Amerika, ali ne mora biti presudno :)

Hvala.

Nazad
Vrh Dno