Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

IMG_20211029_125651.jpgKao što sam i rekao, Zendaya je najviše kriva jer me je omađijala u filmu. 😍
Čarobna knjiga je na nivou, kao i uvek. Jako ih volim i cenim jer rade sjajan posao sa fantastikom.
Obožavam KVALITETAN mek povez.

Pogledajte prilog 322382Kao što sam i rekao, Zendaya je najviše kriva jer me je omađijala u filmu. 😍
Čarobna knjiga je na nivou, kao i uvek. Jako ih volim i cenim jer rade sjajan posao sa fantastikom.

Zanimljiva podela. Očekivao bih prve tri knjige pa druge tri. Ovo su sad četiri pa dve ili...?

Pogledajte prilog 322382Kao što sam i rekao, Zendaya je najviše kriva jer me je omađijala u filmu. 😍
Džabe sve ako je prevod loš.
Nadam se da su zadržali prevod Polarisovog trojca Zoran Živković, Vuk Perišić, Mirjana Živković...

Ja imam onu Hronika Dine Alnarijevu ediciju, i osim naslovnica koje su preskrnave, ostalo je ok, pogotovo što su platili Živkoviću da koriste njihov prevod koji je izvrstan...

General Blagoje Grahovac-Glasovi iz gluve sobe

Knjiga koju bi trebali da pročitamo ne jednom nego više puta i svaki put kad se zapitamo ko nam je na vlasti i zašto.
Ozbiljna istorija mračnih i paklenih 90tih, Slobine vladavine i njegovih učenika koji su došli posle njega

"Patrola Svemira" u originalu "Space Cadet"
Lako čitljiva knjiga Roberta Hajnlajna objavljena davne 1948. godine (kod nas 1952. godine) i dopada mi se što je, izmedju ostalog, svojim junacima dao i mobilne telefone....
Knjiga prati uglavnom dogodovštine par kadeta "Svemirske Patrole" i sve je baš onako dečački, naivno ... za razliku od njegove "Starship Troopers" na primer.

Džabe sve ako je prevod loš.
Nadam se da su zadržali prevod Polarisovog trojca Zoran Živković, Vuk Perišić, Mirjana Živković...

Ja imam onu Hronika Dine Alnarijevu ediciju, i osim naslovnica koje su preskrnave, ostalo je ok, pogotovo što su platili Živkoviću da koriste njihov prevod koji je izvrstan...
Druga rečenica ... "red Bene Geserit" iz starog izdanja i "red benegeseritkinja" iz poslednjeg.
Kad sam video ovo "rodno pro***avanje" stomak mi se okrenuo, pregorila mi licna ali srecom osiguraci su reagovali i ne poderah novu novcatu knjigu.
Dao sam u prodaju stari kmplet "Peščana planeta" od 5 knjiga samo jer je novi komplet celovit, sve Dine su u njemu, a staro izdanje nema sve knjige.
I jeste povez mek i veoma lep u novom izdanju...

2.jpg
20211108_094213.jpg

20211108_094507.jpg

Druga rečenica ... "red Bene Geserit" iz starog izdanja i "red benegeseritkinja" iz poslednjeg.
Kad sam video ovo "rodno pro***avanje" stomak mi se okrenuo, pregorila mi licna ali srecom osiguraci su reagovali i ne poderah novu novcatu knjigu.
Dao sam u prodaju stari kmplet "Peščana planeta" od 5 knjiga samo jer je novi komplet celovit, sve Dine su u njemu, a staro izdanje nema sve knjige.
I jeste povez mek i veoma lep u novom izdanju...

Pogledajte prilog 323555
Pogledajte prilog 323559

Pogledajte prilog 323560
Au kakva blasfemija...

Staro pravilo "ono što nije pokvareno ne treba popravljati".

Novi ******izam nalaže da se odbace sva stara pravila i poštuje samo jedno "anything goes". Važno da ima kutiju, popust, film, šljokice... hu givs a šit šta oni seru unutra. Još ako se usudiš pa predložiš nekom da ne finansira polupismeni šljam koji ga pravi na budalu, to te gleda belo ko da si mu opalio šamar nogom i oma kreće borba za pravo na mentol.
Podseti me ova sličica na ediciju Kentaur, kakvih tu sve masterpisEva bilo: Ubik, Grad, Reklamokratija, Tetovirani čovek, Čapljino oko, Solaris, Ljubavnici, Kapija, Vrli novi svet, Mi, Kolevka za macu... de probaj objasni nekom da ta cela edicija ima približan broj strana nekom đubrencetu tipa Točkići vremena, nisu pisali idioti, nisu prevodili idioti. Momentalno ulaziš u folder - Hejter!

Tocak vremena na stranu, to je pitanje ukusa, malo poredim prevod, sudeci po prvoj strani mimo pc bc-a, novi prwvod je bolji. Slatkasti znoj? U originalu je cooled-sweat, ne znam odakle mu slatkast.
Ne da omalazavam Zivkovica, Polaris i Solaris su maltene doneli SF/EF na naše područje, ima dosta arhaičnosti u prevodu koji mu daje dušu ali ne bih automatski uzimo novi prevod kao los dok se knjiga ne procita.
Ko je radio novi prevod?

Tocak vremena na stranu, to je pitanje ukusa, malo poredim prevod, sudeci po prvoj strani mimo pc bc-a, novi prwvod je bolji. Slatkasti znoj? U originalu je cooled-sweat, ne znam odakle mu slatkast.
Ne da omalazavam Zivkovica, Polaris i Solaris su maltene doneli SF/EF na naše područje, ima dosta arhaičnosti u prevodu koji mu daje dušu ali ne bih automatski uzimo novi prevod kao los dok se knjiga ne procita.
Ko je radio novi prevod?
Nemam pojma šta ti čitaš.

Orginal:
"It was a warm night at Castle Caladan, and the ancient pile of stone that had served the Atreides family as home for twenty-six generations bore that cooled-sweat feeling it acquired before a change in the weather."

Polaris prevod:
"Bilo je to jedne tople noći u dvorcu Kaladan, drevnom kamenom zdanju koje je služilo kao dom porodici Atreida čitavih dvadeset šest pokolenja; uvek pre promene vremena, ovo mesto bi se ispunjavalo svojevrsnom slatkastom svežinom."

Dakle nema veze sa znojenjem nego sa vremenskim prilikama i osećajem koji iste proizvode.
I da mogu da se složim da je u ovoj rečenici mnogo bolji prevod "jeza", nego "slatkasta svežina" jer je u orginalu ovo ustvari jezička kovanica za osećaj "oblivanja hladnim znojem", što je naravno vrlo blizak osećaj jezi.

Poslednja izmena od urednika:
Ko je radio novi prevod?
Prevod prve knjige (ove podebele) je radio Zoran Živković, urednik je Marko Vojnović al tu postoji i neko nepotpisan, poput lektora ili "lektorkinje" koji su mogli naknadno "isprepravljati" prevod ili su trazili od Z.Ž. da bude "savremen"... Kako god licna je pregorela i više nema kratkog spoja koji me navodi na nasilne radnje... samo ostaje otužan osećaj u grlu, slatkasto nadut, što izaziva gađenje i želju da se malo povrati...

Somebody to Love: The Life, Death and Legacy of Freddie Mercury

Na momente prezabavna knjiga, na momente pretužna i preteška, (I'm not crying, you are) pogotovo kako se ide prema kraju.

Sad posle čitanja i kada ih opet slušam imaju neku drugu dimenziju pesme, kao i one koje je Fredi snimao mrtav bolestan i pred kraj života.

Sve u svemu za poštovaoce lika i dela ikone roka obavezno štivo.

Ako ima kutiju, popust, šljokice (?) ne znači da je to nešto loše niti da nam je nebitno šta je unutra, taman posla.
Meni se i te kako sviđa kako ČK radi posao.

Covek po imenu Uve i Moja baka vam se izvinjava, su dobre knjige. Ovaj covek brze pise nego sto mi citamo. :)

Dobri su i Uznemireni Ljudi.

Medvedgrad i Mi Protiv Vas su meni bili dosta dosadni.

"Buduća Istorija" Robert Hajnlajn.
Pročitao sam prvu od 4 knjige serijala.
U pitanju su kraće i malo duže priče (autor je napisao i "Svemirski Vojnici").
Najviše mi se dopala priča "Čovek koji je prodao Mesec" . Pisana je pre leta na Mesec i baš zato mi je zanimljivo bilo da vidim koliko će pogoditi i zaista se divim ljudima koji sakupe sva dotadašnja naučno tehnička saznanja i od toga naprave priču. Sama priča nije toliko o tehnologiji, koliko o ljudskoj psihi i glavni junak je biznismen koji je rešio da ostvari taj poduhvat.
Nastaviću i sa ostalim knjigama, ima ih u biblioteci u Knez Mihailovoj.

Patrick Rothfuss (Hronika o kraljoubici, epub verzije), Ime vetra, knjiga koja je obećavala, ali koja je, po mom mišljenu, upropašćena nastavcima Strah mudroga I, II. Žali bože utrošenog vremena na ovo.🙄

Ok je rothfus ali po meni Abercrombie i Sanderson su klase iznad

Završih Abercrombievu "The Wisdom of Crowds" - treću knjigu "druge" trilogije iz sveta Prvog Zakona. Dobro, nije loše, ali vidi se pad kvaliteta kako serijal odmiče. Iako je kraj takav da omogućava nastavke u budućnosti, mislim da bi Joe trebao ovde da završi.
Pozdrav

Dosadna knjiga. Ja definitivno neću čitati "next next generation" knjige kojih će neizbežno biti.

Krenuo sinoć ovo :)
Screenshot_20211201-204558_Kindle.jpg

Platio presale :) skinulo se čim su izbacili

ccc džabe trošiš pare, nikakav pirat nisi :D
30.11. u 06h pre podne je to već bilo dostupno na netu da se skine za dž (na Mobilism forumu npr :D ).

Nazad
Vrh Dno