Šta je novo?
Srednji kurs za kupovinu i prodaju deviza je moguc na Prestiz paketu i kad se otvara, ili bilo kad tokom koriscenja, neophodna je potvrda o visini tromesecnih primanja i da je za svaki mesec iznad 150000 dinara. To se onda salje delu koji se zove "segmenti". Na osnovu ove potvrde oni odrade prebacivanje u Privilege status za nekoliko sati.

Cekanje kartica po mesec dana je bilo kad su se spajali za Vojvodjanskom bankom, preuzeli njihov softver za rad, a on je blago receno neupotrebljiv u odnosu na onaj iz SoGe ili OTP, bar tako oni kazu :)

@No_LiMiT odnosi se na swift transfer odn. direktne uplate na račun. Nema veze sa Master karticom, koja na Progresivu nema proviziju za korišćenje u inostranstvu, kao Starter 1.5%, ali naplaćuju za uplatu na karticu 3% (PayPal, PaySend, WebMoney i slično).
@nidzakv ukratko, samo Progresiv+, nema druge objedinjene alternative.
Znam za mobi no aik pitam, sjutra cu zvat da ispitam sve sto me interesuje :)

Ne mogu pa da dodam, vidim i u postansku stedionicu je isto 250 din, dodje svek o u aik s time sto njihovih bankomata ima svugdje plus mozes i u postu da uplacujes jel?

E jedino ne mogu da nadjem koliko imaju uplatnih bankomata jer na sajt samo 1 pise a ne znam jel to updejtovano ko sto aiku nije. Njih cu zvat sjutra isto da pitam za par stvari pa il injih ili aik, sem ako nema ko sto protiv da mi kaze :)

@No_LiMiT imaju samo dva, ali dinarska: u Knez Mihailovoj i Bulevaru Kralja Aleksandra. Katkad imaju „nenajavljene radove" tokom kojih se ne možeš ulogovati na ebankingu za mts i svaki put moraš ručno da odabereš hitno da bi nalog prošao kroz instant plaćanje, što je npr. u Homebankingu Poštanske pojednostavljeno i svi nalozi idu u ips.

Tražio sam, ali nisam našao, pa da pitam, generalno vezano za bezbednost e-banking-a. Pre svega mislim, preko PC-a.
Konkretno, imam račun u Komercijalnoj, i oni imaju samo logovanje sa user i pass-om, nema 2FA. Jedini vid dodatne zaštite je pri pravljenju novog korisinika za plaćanje, gde ima sms otp.
Šta mislite, da li je to dovoljno? Kakva je situacija sa ostalim bankama, po tom pitanju?

U Euro banci takođe logovanje user/pass, autorizacija plaćanja putem OTP.

Valjda samo Intesa withKey (novo rešenje) i OTP imaju 2FA, ali nisam siguran. Bolje neka neko ovo potvrdi.

Možda je glupo pitanje ali ipak da pitam:
Ako imam Mastercard kreditnu karticu i limit mi je na primer 180.000 i odem u neku radnju i kupim proizvod od 60.000 na 12 rata, da li mi se kartica zadužuje odmah za ceo iznos i ostane mi 120k ili kako?
I onda mi je rata 5000 mesečno i uplatim je na vreme i ne platim kamatu da li posle nekoliko dana mogu da podignem tih istih 5000 ili manje ako banka uzme od tih para nešto za sebe?
Ako mnogo komplikujem sa pitanjima, da li može neko da objasni najbolji način na koji se koristi kreditna kartica?

Da, dobiješ zaduženje u iznosu od 60k. Kako uplaćuješ rate tako se raspoloživa sredstva po kartici povećavaju. Dok god izmiruješ u roku sve obaveze nemaš kamatu.
Banka ne uzima ništa za sebe ako nemaš kamatu.
Sve što kupiš u jednom obračunskom periodu (mesec dana) se sabira i to ti je dug po kreditnoj za taj period i to je ono što vraćaš banci.

Možda je glupo pitanje ali ipak da pitam:
Ako imam Mastercard kreditnu karticu i limit mi je na primer 180.000 i odem u neku radnju i kupim proizvod od 60.000 na 12 rata, da li mi se kartica zadužuje odmah za ceo iznos i ostane mi 120k ili kako?
I onda mi je rata 5000 mesečno i uplatim je na vreme i ne platim kamatu da li posle nekoliko dana mogu da podignem tih istih 5000 ili manje ako banka uzme od tih para nešto za sebe?
Ako mnogo komplikujem sa pitanjima, da li može neko da objasni najbolji način na koji se koristi kreditna kartica?
Ako sam dobro razumeo pitanje, ovde imas bas fino pojasnjeno sve za to sto te zanima:

U OTP je pristup eBanci sa korisnickim imenom+kod sa aplikacije na mobilnom. Najbolja kreditna kartica je ona koja se pametno i namenski koristi a jos bolje je bez kreditnih usluga ako se moze.

@Sunshine4747 Raiffeisen installment kartice imaju mogućnost da svuda deliš na rate bez kamate, dok drugde si u obavezi da vodiš računa da li trgovac ima ugovor sa konkretnom bankom kako ti ne bi bila naplaćena kamata ili naknada za obradu rate na tuđim terminalima. Intesa je u ovom slučaju izuzetak, jer iako podeliš na rate na njihov pos, naplaćuju 50 dinara mesečnu naknadu za administriranje rate.

U Euro banci može da se deli na rate sve preko 3k ali ima naknada banke u visini od 5% transakcije tako da nije najpovoljnije i bolje preskočiti ako može.

@Sunshine4747 Raiffeisen installment kartice imaju mogućnost da svuda deliš na rate bez kamate, dok drugde si u obavezi da vodiš računa da li trgovac ima ugovor sa konkretnom bankom kako ti ne bi bila naplaćena kamata ili naknada za obradu rate na tuđim terminalima. Intesa je u ovom slučaju izuzetak, jer iako podeliš na rate na njihov pos, naplaćuju 50 dinara mesečnu naknadu za administriranje rate.
S tim što Intesa naplaćuje 40 RSD po rati ko ima Hit Plus račun, Magnifica klijenti ne plaćaju deljenje na rate uopšte.

Kakvi su vam utisci sa Credit Agricole bankom? Neka sugestija?

Posto nemam vise Intesu u gradu (osim bankomata koji je pitanje koliko ce dugo jos biti prisutan), razmiljam da li da prelazim u drugu banku. U Svilajncu bas i nema neki izbor, sve se svodi na Agricole ili OTP. Planiram u toku leta da uzimam i neki kes kredit, pa i to razmatram gde je najbolja-bezbolnija opcija. :)

CA se pripaja uskoro Raifaisen banci čisto da znaš.

Tu banku je kupila Raiffeisen banka. Na tvom mestu ja bih malo sačekao.

Znam za to, zato se jos uvek i premisljam sta uraditi. Samo ne znam kada ce se desiti to pripajanje i sta ce se desiti sa filijalom u gradu, vrlo je moguce da i nju zatvore i ostave samo bankomat.

Ocekuje se na prolece, nezvanicno mozda vec i u martu.

Ako nemas vec Rajfajzen u gradu, ja ne ocekujem da ce da je zatvore, narocito jer kazes da konkurencije bas i nema vise.

Ako svakako planiras na leto kredit, najbolje da sacekas

Onda ce tako i biti, sacekacu. Sta mislite, je l'ce Rajfajzen odmah da nametne svoje racune? Kakva su uopste iskustva sa njom?

Prvi neki utisak mi deluje da su na mestu i da im je aplikacija user friendly.

@Labello praksa sa bankama je da paket/račun koga si ugovorio ostaje na snazi do daljnjeg, sve dok ga sam ne promeniš. Na primer, moja majka je u Hypo Alpe Adria uzela kredit uz Cosmos paket i on nije više u ponudi otkad su postali Addiko, ali važi za postojeće ugovore i iskazuje se u tarifama. Takođe, možda od aprila neće odmah 330 zameniti 265 računima, već postojati odvojeno do operativnog spajanja kao u Eurobank Direktna i Poštanskoj/mts banci.

Ko otvara novi racun, definitivno odsada treba da izbegava ruske banke, jer ce sankcije i natezanje sigurno dugo potrajati.

Koja jos banka je ruska osim SBER? S tim sto je i SBER prodata AIK-u, mislim da vec sada nema nista sa ruskim pridruznicama... Ali definitivno mi je palo na pamet da je mozda svakako rizicno drzati novac u SBER (sto ja radim trenutno), ali sta znam...

Zar se ne čeka na odobrenje te prodaje? Možda će i da odustanu od kupovine, zbog drastičnog promena okolnosti. Ne znam kako to funkcioniše, samo nagađam.
Isto se pitam, da li će doći do blokade kartica?

Za Sber nema razloga za brigu, jer radi pod jurisdikcijom evropske centralne banke. Kao što ste rekli, prodata je AIK-u, a njima se od postojanja na mapi u ex YU, naročito u Hrvatskoj, ne odustaje, tako da je to završeno. Jedino još API preostaje, ali ona nije dovoljno lokacijski prisutna da bi bila predmet šireg interesovanja.

Nazad
Vrh Dno