To su konvencionalni kotlovi oko 500e,(koji su zabranjeni u evropi zbog emisije CO2) kupovinom kvalitetnog kondezacionog kotla dobijate bolju masinu sa elektronskim paljenjem,modulacionom pumpom... Totalno je pogresno reci "aha ja nemam podno sta ce mi kondezacija".
Pa sve zavisi koliki ti je i budzet, zaobidji tipa alfa plam,remeha i tako to. Gledaj i da imas okej servisnu podrsku za svaki slucaj.To su i meni rekli a razlika u ceni je bila oko 20% Da li ima neka preporuka za kotao ? Kuća 120m2
Neka 24-ka vidi Vaillant mislim da oni imaju najjacu podrsku. Neznam ko je ovlascen u tvom kraju za Ferroli ako si iz BG znam neke momke. Mozes i neki Bosch. Da ne budem papagaj moja preporuka je uzeti verzju kotla koja nije protocna u ferrolijevom slucaju to su H verzije. Tu je potrebno uzeti dodatni bojler sa izmenjivacem i tu nece biti nikad problem sa zapusavanjem izmenjivaca. Naravno tu je potrebno malo vise prostora ko je u mogucnosti. U suprotnom Kod C verzije koja je protocna drzite sanitarnu vodu na minimum i bice manje problema((40c kod ferrolija).To su i meni rekli a razlika u ceni je bila oko 20% Da li ima neka preporuka za kotao ? Kuća 120m2
- Da li za kondenzacione kotlove treba poseban dimljak i odvod za kondez?To su konvencionalni kotlovi oko 500e,(koji su zabranjeni u evropi zbog emisije CO2) kupovinom kvalitetnog kondezacionog kotla dobijate bolju masinu sa elektronskim paljenjem,modulacionom pumpom... Totalno je pogresno reci "aha ja nemam podno sta ce mi kondezacija".
Malo nezahvalno napamet pricati al ajde, prvo treba da znas koliki su ti toplotni gubici stana tj bar okvirno da znamo, bar reci izolacija kakva je,prozori, kolko spoljnih zidova itd.Jer razlicita je efikasnost kotla kad radi na 30,40% od instalisane snage i na 80%.Ja se registrovao na forum zbog klime, kad vidim ima i tema za gas. Vrh! 😁
Od polovine novembra 2021. smo uveli gas u stan. Prethodnih 15god smo imali etazno grejanje.
E sad posto se jos uvek ucim kako je najbolje podesiti rad kotla, imao bih par pitanja. Vidim da se @acep i @jaskot12 kontaju, pa mozda mogu da pomognu 😁
Uzeo sam kondenzacioni kotao ecoTec pro Vaillant VUW 246/5-3. Platio ga ko svetog petra kajganu.. Racun za decembar 10500din za stan od 84kv. Temperatura na termostatu 23.5, pali kotao na 23, a gasi na 24 (temp vode je stavljena na 50 po preporuci majstora zbog kondenzacije). Svi me ubedjuju kako je to skroz ok cena, ali meni deluje puno.
Aj za pocetak pitanje.. Kako vi podesavate svoje kondenzacione kotlove i koliki su vam bili troskovi za decembar?
Varijanta kako ga podesava @acep mi ne igra neku ulogu jer on ima podno grejanje, a ja nemam.
Ako imate nekih pitanja, samo pitajte pa da se dopunim 😁
To je dosta visoka temperatura.Temperatura na termostatu 23.5, pali kotao na 23, a gasi na 24
Znam da je visoka, ali zena tako zahteva.. Sto je najgore od svega i ja sam se navikao na to pa sad kad odem kod nekoga gde je 21, nije mi bas prijatno (iako je ranije bilo)..To je dosta visoka temperatura.
Nama za dobro izolovanih 160 kvadrata (ali lošijeg raspreda, sa dosta vrata i prozora, ulaza...) je račun bio 14000 sa sanitarnom vodom.. Temperatura 21,5 zadata u dnevnim sobama, ostalo oko 20. Kotao običan, star 17 godina.
Rekao bih da je tvoj s obzirom na izolaciju i zadatu temperaturu račun ok.
Mislim da ti je onda najbolje da smanjis temp razvoda za pocetak, pa vidi kako ce biti, takodje s'obzirom da ti je i topla voda( za nju sam i pp da ti ide preko kotla) a da koristis i za kuvanje racun i nije "toliko strasan" jer potrosio bi ti i bojler fino, grejes i dosta prostorija da se razumemo cak i terase, a i kao sto ti rekose gore a to sam ti i sam rekao drzis prilicno veliku temperaturu, probaj da smanjis za stepen pa vidi kako ti gospodja reaguje, mozda joj bude okej ipak, svakako probaj da smanjis temp razvoda nije da se stedelo sa rebrima bas tako da bi mogao i sa manjom temperaturom. Da se razumemo tebi ni racuni sa toplotnom pumpom ne bi bili mali bas zbog temp koju drzis, npr kad tp kombinujes sa podnim grejanjem najbolje rezultate dobijes kad ti je temp podesena na 21 pa ti vidi.Stan 84kv, stara gradnja, prizemlje, juzna strana. Sa tri strane je dvoriste, sa cetvrte je hodnik od zgrade koji je dosta hladan (mozda 5-6 stepeni vise nego napolju). Izolacija 5cm sa svih strana (ukljucujuci podrum i hodnik zgrade) osim sa zapadne gde su ustakljene terase. PVC stolarija svuda (stara 15god ali redovno menjamo gumice pa se jos uvek drzi nekako). Na plafon je stavljen uksrasni stiropor 7mm (nznm da li nesto znaci ali cisto da pomenem).
Stan se sastoji iz dnevne sobe + trpezarija (oko 40kv), spavaca soba (oko 20kv), decija soba (oko 10kv), kupatilo (oko 8kv) i predsoblje (oko 7kv). Takodje dve ustakljene terase koje se ne racunaju u 84kv ali se ipak greju (stavljeno zbog kondenza i budji). Svaka terasa ima oko 5kv. Svi radijatori su aluminijumski osim jednog panelnog na terasi od spavace sobe i u kupatilu su 2 susaca.
Dnevna + trpezarija: tri aluminijumska radijatora (13, 10 i 15 rebara)
Spavaca: jedan radijator (15 rebara)
Decija soba: dva radijatora (4 i 7 rebara)
Predsoblje: jedan radijator (10 rebara)
Kupatilo: dva susaca (100x50 i 160x60)
Terase: jedan aluminijumski i jedan panelni radijator (8 rebara i 60x60 panelni)
Zaboravio sam spomenuti da je topla voda na gas i da imam kombinovanu ugradnu plocu gde su 2 ringle na gas.
@jaskot12
Da, kontam sta kazes. Pokusacu da smanjim temp vode onda.Mislim da ti je onda najbolje da smanjis temp razvoda za pocetak, pa vidi kako ce biti, takodje s'obzirom da ti je i topla voda( za nju sam i pp da ti ide preko kotla) a da koristis i za kuvanje racun i nije "toliko strasan" jer potrosio bi ti i bojler fino, grejes i dosta prostorija da se razumemo cak i terase, a i kao sto ti rekose gore a to sam ti i sam rekao drzis prilicno veliku temperaturu, probaj da smanjis za stepen pa vidi kako ti gospodja reaguje, mozda joj bude okej ipak, svakako probaj da smanjis temp razvoda nije da se stedelo sa rebrima bas tako da bi mogao i sa manjom temperaturom. Da se razumemo tebi ni racuni sa toplotnom pumpom ne bi bili mali bas zbog temp koju drzis, npr kad tp kombinujes sa podnim grejanjem najbolje rezultate dobijes kad ti je temp podesena na 21 pa ti vidi.
Tebi se sa takvim objektom ni ne isplati nista drugo osim drva ili uglja,imas prevelike gubitke kroz spoljne zidove tako da ti jedino odgovara to sto imas gde se stalno lozi i radijatori da su stalno topli, e sad to sto nemas nikakav komfor *** pera lozac si, pritom i da znas ovo ako hoces da radis izolaciju ti ogroman efekat ces imati insa 5cm stiropora samo u odnosu na tvoju "golu kucu" npr sa 5cm stiropora ce ti koeficijent prolaza toplote biti 0.6 a sa 15cm 0.3. Da li je gas skup? Kako za koga a da se razumemo komfor kosta ma sta god ko rekao. Cena kolika ce biti? Ja da znam isao bih na berzu ili bio neki konsultant, dok knez ne ode kod cara u rusiju na pregovore to ti niko ne moze reci.
Sve cene, pa tako i cene gasa, ce ici gore. Ako odu 20% dobro cemo proci.Mislim da ce cena gasa definitivno da bude veca sledece sezone,samo da saznamo koliko,da li 10%,20%,50%,100%?.....da li postoji covek koji misli da ce ostati ovako kako jeste ili cak da pojeftini?
Knez je vec isao kod cara i dogovoreno je da ova cena ostane do aprila,taman do kraja grejne sezone i izbora na kojima se knez nada da ce opet biti izabran za kneza....a posle ce da nam "je.e ma..u" i sa cenama gasa i svim ostalim (kao i sa Rio Tintom)
Vec sam napisao i to u prvom postu na ovoj temi da ce gas sigurno poskupeti a ciljam da ce biti 10,20% poskupljenje.Mislim da ce cena gasa definitivno da bude veca sledece sezone,samo da saznamo koliko,da li 10%,20%,50%,100%?.....da li postoji covek koji misli da ce ostati ovako kako jeste ili cak da pojeftini?
Knez je vec isao kod cara i dogovoreno je da ova cena ostane do aprila,taman do kraja grejne sezone i izbora na kojima se knez nada da ce opet biti izabran za kneza....a posle ce da nam "je.e ma..u" i sa cenama gasa i svim ostalim (kao i sa Rio Tintom)
Cena goriva je nenormalna i previse bezobrazna al drzava zivi na tome, tj vlast i tako to i ne verujem da ce se bilo koja sledece vlast odreci tih prihoda, nisam za kneza da se razumemo. Mnoge stvari su kod nas apsurd kao npr subvencionisanje elektricnih automobila ili hibrida gde dajes subvenciju po 5 i 3k eura nekome ko vec ima 30,40k eura a vamo pola drzave vozi auto star 20god. Ko zivi blizu granice sa BiH se spasio bar kad je gorivo u pitanju pa ne mora da placa litar dizela 180din nego 40manje. Poenta mog komentara je bila da je sve poskupelo i da zbog toga ne mozes ocekivati da i gas ne poskupi, cene svih uredjaja su poskupele, klima uredjaji, kotlovi na pelet su skocili i po 20k, kotlovi na gas po 10k itd.Ne znam da li je cena struje realna,ali znam da cena goriva nije....tj neopravdano je preskupo...i akcize cine valjda 40% cene od jednog litra
Kad su pre neku godinu bili i protesti zbog ludackih cena gorva,knez je izjavio nesto u stilu "znam da su cene goriva previsoke,ali cena struje je preniska,medju najnizim u regionu"....pa to je valjda neka kompenzacija....gradjani (koji ce opet da izaberu istog kneza na izborima) placaju jeftiniju struju i preskupo gorivo......a posle aprila ce izgleda sve da bude preskupo...
Grejacemo se i dalje jer drugih opcija nemamoPa ako bas drasticno poskupi gas (kao sto je poskupeo po Evropi) sta ce da rade (mnogobrojni) ljudi koji se greju istim?....i dalje ce nastaviti da se greju gasom?
To me podseca kao sa cenama goriva....ako bi npr sutra litar poskupeo na 1000 din,ne verujem da bi se nenormalne guzve u saobracaju (narocito u Beogradu) smanjile ni za 15%....kesiralo bi se i dalje po tim novim ludackim cenama,i teraj bato!![]()
Smanjio prekjuce na 47 sa 50, azdaja nije skontala 😁Poenta je da ti bude manja temperatura razvoda, jer onda ce ti dimni gasovi(u njima imas vodenu paru)biti hladniji samim tim kada prelaze preko dodatnog razmenjivaca toplote koji ti bas sluzi za kondenzaciju lakse ce se prevesti u tecno stanje, zbog toga prvenstveno gledas da je niza temperatura vode.
Druze moj kao sto ti i rekoh mozes i odma 45, tebi svakako termostat vodi temperaturu tako da zbog toga gospodja ako si mislio na nju nije ni mogla da skonta 🤣🤣🤣. Da si smanjio temperaturu u prostoriji to bi mozda i skontala, mada mozes i to da probas pa da vidis. Svakako mozes ispratiti koliko ti m3 trosi sa smanjenom temp razvoda, prilicno su slicne temperature u poslednje vreme.Smanjio prekjuce na 47 sa 50, azdaja nije skontala 😁
Sad cu da pustim tako jedno nedelju-dve pa na 45 😁
Znam znam, nego je nastao opsti haos kada sam joj predlozio da se smanji temp razvoda (budala, nznm ni sto sam joj spominjao) pa svako malo pipa radijatore😅Druze moj kao sto ti i rekoh mozes i odma 45, tebi svakako termostat vodi temperaturu tako da zbog toga gospodja ako si mislio na nju nije ni mogla da skonta 🤣🤣🤣. Da si smanjio temperaturu u prostoriji to bi mozda i skontala, mada mozes i to da probas pa da vidis. Svakako mozes ispratiti koliko ti m3 trosi sa smanjenom temp razvoda, prilicno su slicne temperature u poslednje vreme.
Znam znam, nego je nastao opsti haos kada sam joj predlozio da se smanji temp razvoda (budala, nznm ni sto sam joj spominjao) pa svako malo pipa radijatore😅
Svakako cu ispratiti potrosnju u narednih par dana. Hvala za savet!
Au.. Pricaj mi o tome... 😂😂😂Jedna od najgorih stvari vezano za grejanje su pipaci radijatora....![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari