Trenutno imam neki stari Junkers kotao, i razmisljam o njegovoj zameni za neki noviji i efikasiji. Ali koliko vidim to nece icic tako lako. Kotao se nalazi u podrumu tacno na sredini kuce, uz njega je klasican sidelov dimljak od nekih 12m visine. Sva isntalacija je tu, prikljucak za gas, najniza kota za ispust / punjenje vode. U podrumu nema kanalizacije za odvod kondeza. Koliko sam procitao negde klasican dimljak nije pogodan zbog kondeza koji ga "pojede" te on mora biti od inoxa, koji kosta oko 100e 1m... za sada mi se cini kao potpuno ne isplativa investicja.Dimovod samo kroz zid i pad mora ka kotlu.Kod kondezacionog kotla mozete staviti i vertikalni dimovod ukoliko vam to vise odgovara. Naravno mora i odvod za kondez tu nije potreban neki precnik fi 32 je ok kondenz crevo ne praktikujem(kao od klime) ali i ono moze da se nategne da nema dzepove i voda odlazi,naravno moze se improvizovati i sa PPR cevima (za vodovod) fi 25 mozda i bolja opcija od creva. Ako izlazite sa kondezatom napolje morate ga izolovati dobro.
Jesam, predlozio sam... Neces verovati, ali platila je za decembar 😦@denza025 predloži joj da plaća račun za gas, možda malo popusti oko temperature 😉
17.01. smo ugradili inverter Fujitsu 12LMCA. Klima radi od 22h do 6h ujutro (1 sat skupe i 7 sati jeftine struje). E sad, ja ne znam koliko ce skociti potrosnja struje za januar a nisam ni kupio onaj merac potrosnje pa da vidim koliko klima vuce. Struja za decembar je bila 2872din. Videcemo koliko ce biti za januar.@denza025 jel si ispratio nesto, kako ti se cini? Mada dobri su minusi bili sad svakako
To je i plan, za razliku od 2 kubika gasa nocu sto je oko 80din + 10% na gubitke znaci 88dinNe verujem da ti klima potrosi vise od 10-15din struje po sesiji. Ako i toliko![]()
Hvala na savetima, pitao sam nekog "majstora" koji mi je prosle godine montirao radijatore na spratu, on mi tada rece "moze to" samo se zameni kotao. To mi je bilo malo cudno posto sam cuo da treba poseban odvod. Kuca je klasicna 10x11 na sprat, dole je podrum 1.5m ispod nivoa. Inace kako izgleda taj dimovod s spolja? Ako moze neka slika. Ja jedino sto sam nasao je ovo, ali ovo je ceo inox dimnjak. Valjda ne treba toNe mogu ni da zamislim kakva ti je to gradjevina 😁.Ako mozes na pravac da izvuces dimovod pa i kroz neku prostoriju tih 5m su mu max(i to gledaj da je sto krace) svaka dodatna krivina se racuna kao +1metar. Jeftinije ti je da odvuces dimovod sa produzetcima za nekih 100e nego prohrom sidel.Mozes da ubodes kondezat ako ti prolazi neka kanalizaciona cev kroz podrum.
Auu sa kim ti imas posla... Svaki kotao na gas poseduje ekspanzionu posudu i cirkulacionu pumpu,znaci pumpa koja okrece vodu kroz sistem grejanja a kada radi na sanitarnoj preko trokrakog ventila usmerava toplu vodu -antifriz kroz izmenjivac i zagreva sanitarnu vodu koja protice kroz njega. Znaci ta pumpa ne pojacava pritisak sanitarne vode. Ukoliko imas los pritisak vode(voda se duze zadrzava u izmenjivac i pregreva) moras uzeti neku pumpu za pojacavane pritiska ili hidropak-hidrofor... U suprotnom imaces problema, mislim da je taj kotao protocna verzija i zapusavace ti izmenjivac a to ne podleze garanciji(ciscenje izmenjivaca od kamenca). Obavezno moj ti je savet da podesis temp vode sanitarne na minimum i da je skoro pa ne razblazujes pri tusiranju i tako izbegnes dodatno stvaranje kamenca u izmenjivacu.Stara izreka kaže "il je lud ili pravi kuću".. Ja se trenutno vadim na ovo drugo, pa ako sam nešto omašio temu nemojte da zamerite. Prekjuče mi je stigao materijal za grejanje i između ostalog i kondenzacioni kotao Bosch GC2300 W 24/30 C 23.
Taj kotao treba da mi greje nekih 170 m2, i da priprema sanitarnu vodu za kupatilo i kuhinju. Danas majstor koji treba da mi uvodi vodu kreće da me napinje sa pitanjima da li kotao ima ekspanzionu posudu, pumpu za grejanje, pumpu za sanitarnu vodu itd. Ja da ga okačim dam mu broj od majstora koji treba da uvodi grejanje i oni se tu preko telefona obaraju i na kraju ne znam šta imam a šta mi fali. Gledam ovo uputstvo za instalaciju i ako sam dobro video ovaj kotao ima pumpu za grejanje i ekspanzionu posudu, ali nigde ne mogu da nađem informaciju o pumpi za sanitarnu vodu. Kuhinja i kupatilo su jedan sprat iznad kotlarnice pa me zanima šta mogu da očekujem, da li će kotao da gura vodu ili će morati i dodatna pumpa da se kupuje, i ako mora, neka preporuka šta da gledam. Pošto ova dvojica nemaju pojma očito, prvenstvo mislim na vodovodžiju. Svaka informacija je dobrodošla.
A na sta da se grejemo? Ako cene ostanu slicne ovima ili malo vece logicno je da ce svako nastaviti, u slucaji da podivlja kao u evropi naravno da ce se gledati alternative. Pri trenutnim cenama ili malo vecim ja stvarno ne vidim zasto bi se neko grejao na pelet npr?A sta ce biti posle juna,to je extremna enigma...
Mislim,za ostatak sveta,za nas u Srbiji nije enigma,ovde ce ljudi da se greju na gas i ako cena bude npr 9.000e...
Ako cene energenata (i struje, naravno) nastave da rastu neće ti smetati ni buka ni zujanje, gledaćeš samo kako da se ugreješ za što manje novca, a klime nude upravo to.Klime? Mnogima ne odgovara takav vid, nekom zbog buke i zujanja npr, neko nece da mu na svakoj strani kuce bude po jedna klima npr itd itd.
Sto se tice novca, gubis sto ti klima ne radi 24/7 i bar deo toplote ne dobijas iz nje. Meni su zavrnuti radijatori u pola kuce osim u decijim sobama i kupatilu a ostatak greje klima.Eo da se javim posle neklg duzeg vremena.
"Taktika" je upalila.
Racun za gas za februar oko 5500din (84kv dobro izolovanog stana). Temp dnevna 23.5 a nocna 22.5.
Klima sama drzi noc bez da se kotao pali. Struja veca za nekih 1000din (3740din), ali dosta vise je radila ves masina i susara.
Kontam da je klima nagurala mozda 700din za februar na jeftinoj struji ako ne i manje.
Nemam volje da ozbiljnije ispratim pa ne mogu bas precizno da kazem.
Kontam sta kazes. Moracu i tako da pokusam, jedini je problem vreme za testiranje. Nadam se da cu posle naredne sezone namestiti sve "u bocu".Sto se tice novca, gubis sto ti klima ne radi 24/7 i bar deo toplote ne dobijas iz nje. Meni su zavrnuti radijatori u pola kuce osim u decijim sobama i kupatilu a ostatak greje klima.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari