Šta je novo?

Grejanje na gas

Tema je takva. To je kao da na auto forumu pišeš o automobilima, ali ne smeš o putevima, majstorima, budženjima...

Niko nije ni napisao da si tvrdio da staklo nije izolator a što se tiče buke staklo prenosi vibracije i jedini uticaj na buku je da li je staklo pričvršćeno za ram sa elastičnim materijalom ili ne, odnosno da li je uradjen prigušivač buke ili ne.
Staklo na Modernim prozorima nije ni pricvrsceno za ram vec "pliva" u okviru i drze ga lajsne, samo su kajlice u dodiru sa krilom prozora.
Inace tema jeste otisla dodjavola narocito kada pocne objasnjavanje zasto se ne koristi klima nego gas.

Da kazem i ja koju rec, grejemo se na gas vec nekih 16god, racun za novembar mesec 12000din, sto se tice objekta u pitanju su dva sprata po 80 kvadrata(mozda koji vise),5cm stiropor, prozori po sobama losiji dosta(menjace se na prolece), temp se drzi na 22.5 u dnevnom boravku, po sobama bude stepen manje, i potkrovlje se nalazi iznad nije ni izolovano ni nista samo ploca trebao bi i crep da se promeni, hocu da napomenem da je topla voda povezana tako da bojleri ne postoje, kotao je stariji protherm panter 28kw, ono sto hocu da kazem je da kolko god neki pricali gasa se treba odricati,dranje sa novcem itd, pa i ne ide bas, druga stvar nemojte da poredite stanove gde nisu sva 4 spoljna zida nego uvek neki komsija greje jos pa su odma manji toplotni gubici, niko ne moze da vam kaze potrosnja koja ce vam biti, ko misli grdno se vara, posto mi je struka termotehnika nemam bas iskustva u praksi, ali svaki objekat je prica za sebe skoro sam radio analizu potrosnje energije i kolko to izadje u parama u hap-u (carrier-ov program) i ima malih milion stvari koje uticu. E sad neka preporuka ako vec hocete grejanje na gas kao i za toplotnu pumpu(klime ne smatram kompletnim tp) poenta je da je niskotemperaturni rezim sto znaci da vam je potrebno ili podno grejanje ili niskotemperaturni radijatori( umesto da se koristi rezim koji koriste toplane 90/70 , 80/60, projektuju se da kazemo rezim nekih 45/35 jasno je da cemo imati vece radijatore a i sami proizvodjaci kotlova preporucuju jer tada moze da se ostvari cuvenj stepen korisnosti od npr 102%, najveci stepen korisnosti je na nekih 1/3 kapaciteta kotla i pri temp povratne vode oko 30-35stepeni nemam bas napamet u glavi te krive ) pri cemu kondenzacioni kotao stvarno jeste preporuka i on i stedi u ovim rezimima, da li ce kotao raditi cele godine u rezimu kondenzacije? Pa i ne bas kad udari dobar minus nece, ali svakako usteda je tu, a moze da se stavi i senzor spoljasne temp koji ce da pravi krivu grejanja. Kome odgovara nacim rada klima uredjaja samo napred(nije ironicno) ja ne volim i zato primarno grejanje i jeste na gas. Gas je najbolja alternativa tp. Sto se tice cene gasa da vremenom ce da poraste, ako mislite da ce cena elektricne energije da ostane ovakva ili samo malo da poskupi pa nesto i ne verujem, jer ova cena elektricne energije nije realna i cisto je kupovanje socijalnog mira, kome odgovaraju inverterke treba sto vise da koristi ovaj period. Sto se tice izbora kotla moj izbor je baxi zbog nekih stvari koje ne bih navodio bas, za novije vaillant kotlove i nisam cuo bas pohvale ni od njihovih servisera jer si ih zakomplikovalo do bola. Pozdrav

Pozdrav, od skoro imam grejanje na gas, a kako nemam iskustva sa centralnim grejanjem zanima me mišljenje iskusnijih šta je bolje za rad kotla i ekonomičnije? Da li je bolje kada češće uključuje i greje 20-30-40 minuta ili je bolje da što manje puta uključuje a greje dosta duže?

Upalis i nemoj da gasis.Nocu ako ti je vruce samo smanji temperaturu.Nema potrebe da se objekat i voda u sistemu stalno lade.

Ako se ohlade posle ti treba vise energije(gasa) da opet ugrejes vodu, objekat.

Kotao sam isključi kada dostigne željenu temperaturu. Znači treba da spustim temperaturu polaznog voda da bi radio bez isključivanja a da bude dovoljno da održava zadatu temperaturu. Trenutno je na 51°C.

Meni je bolje i konfornije a nista skuplje kada grejem kucu na temperaturu vode.Kada se zagreje sve on posle samo lagano dogreva i odrzava i kako se vremenski uslovi menjaju ja pojacavam i smenjujem temperaturu(vode).Termostat mi sluzi samo da vidim kolika je temperatura njega odvrtim na vise pa tako vidim koliko dobijam temp u kuci sa kojom temperaturom vode.
Sve zavisi od vremenskih uslova napolju,i naravno izolacije nije kod svakog isto, meni je podesena temperatura vode u grejanju na 33c trenutno i ja dobijam oko 23c u kuci(ove zime nisam dizao vise od 35 da bih dobio 23).
Ja imam kombinaciju podnog i radijatora nisam odvojio pa moram ovako,ali to uopste nije greska svaki kotao ne mora biti povezan na termostat.
Inace u dnevnoj su radijatori da ne bude zabune a tu je i termostat.
Moj vam je savet da probate jos i ako imate kondezacioni kotao na nizim temperaturama samo dobijate.

Poslednja izmena:
Kondenzacioni kotao imam. Znači smanji se temperatura vode da kotao duže radi a redje isključuje. Naravno, kako bude hladnije moraće da se poveća temperatura vode.

Da, termostat odvrni na vecu temp ako ga imas da ti nebi gasio kotao i probaj sa 35c vode koliko ti daje. Kotao ce raditi na minimumu jedva da ce se videti para, i vise kondezovati sto je dobro.

Nikog da ne uvredim al ne znam dal bi bas trebao da mu ide razvod na 35, jer odavanje toplote kod radijatora po formuli je Q=k*A*∆t, sto znaci da ako ce smanjiti ∆t mora imati vecu povrsinu radijatora logicno da bi nadoknadio toplotne gubitke, sve zavisi kako su mu dimenzionisani radijtori i da li su mu majstori stavili koje rebro vise za svaki slucaj. Svakako definitivno smanji temperaturu razvoda, meni na obicnom gasnom kotlu je temp razvoda 50-55.

Poslednja izmena:
Nikog da ne uvredim al ne znam dal bi bas trebao da mu ide razvod na 35, jer odavanje toplote kod radijatora po formuli je Q=k*A*∆t, sto znaci da ako ce smanjiti ∆t mora imati vecu povrsinu radijatora logicno da bi nadoknadio toplotne gubitke, sve zavisi kako su mu dimenzionisani radijtori i da li su mu majstori stavili koje rebro vise za svaki slucaj. Svakako definitivno smanji temperaturu razvoda, meni na obicnom gasnom kotlu je temp razvoda 50-55.
Slazem se apsolutno da je potrebno koje rebro vise kada se planira nisko temperaturni rezim ili u kombinaciji sa podnim(da bi se izbegli troskovi automatike,pumpe ,skretnice). Ali nemora da znaci ako je sve dobro izolovano u mom slucaju imam alu radijatore,grejem prostoriju od 23m2 sa 17 rebara(imam jos jedan ali je zatvoren) koja navodno bi trebalo da zagrevaju do 17-18m2 odprilike mada tu je preciznije racunati kubaturu.

Ali ovde pricamo o nekom konstantnom(na minimumu) radu kotla kada bi stavio kotao da radi na 55 nabio bi 30+stepeni.

Poslednja izmena:
Slazem se apsolutno da je potrebno koje rebro vise kada se planira nisko temperaturni rezim ili u kombinaciji sa podnim(da bi se izbegli troskovi automatike,pumpe ,skretnice). Ali nemora da znaci ako je sve dobro izolovano u mom slucaju imam alu radijatore,grejem prostoriju od 23m2 sa 17 rebara(imam jos jedan ali je zatvoren) koja navodno bi trebalo da zagrevaju do 17-18m2 odprilike mada tu je preciznije racunati kubaturu.

Ali ovde pricamo o nekom konstantnom(na minimumu) radu kotla kada bi stavio kotao da radi na 55 nabio bi 30+stepeni.
Slazem se, to za 55 sam naveo za to kako je kod mene gde je obican gasni kotao, kod njega nema poente da mu bude toliko jer je onda dzabe uzimao kondenzacioni kotao nece mu nikad raditi u kondenz. rezimu. Svakako nek bar proba sa 40-45 da mu je razvod pa nek malo podesava , a i nezahvalno je ovako pricati napamet jer se ne zna ni povrsina, ni broj grejnih tela,izolacija itd.
@acep @dexy koje kotlove imate ako nije tajna?

Svakako ću smanjiti temperaturu razvoda, videću koliko nisko može da ide. Danas svaki put kada je uključio da dogreje radio je manje od pola sata.
Imam Remehu Tzerra Ace 24C.

Da li je neko racunao isplativost uvodjenja i grejanja na gas za stanove u odnosu na grejanje na struju (TA peci, norveski radijatori...)
Za koliko godina se isplati uvodjenje gasa, gde je samo prikljucak 750e + kotao neki da je ok, oko 1000e plus na sve to radijatori,cevi, majstor...
Pitam za stan od 48 kvadrata koji je na drugom spratu, do sada smo se grejali na drva pa razmiljam da li se isplati ulagati u gas ili samo ubaciti 2 TA peci koje vec imam ili ipak uloziti u norveske ili neke druge radijatore?

ТА пећи су идеално решење.

Da li je neko racunao isplativost uvodjenja i grejanja na gas za stanove u odnosu na grejanje na struju (TA peci, norveski radijatori...)
Za koliko godina se isplati uvodjenje gasa, gde je samo prikljucak 750e + kotao neki da je ok, oko 1000e plus na sve to radijatori,cevi, majstor...
Pitam za stan od 48 kvadrata koji je na drugom spratu, do sada smo se grejali na drva pa razmiljam da li se isplati ulagati u gas ili samo ubaciti 2 TA peci koje vec imam ili ipak uloziti u norveske ili neke druge radijatore?
2 TA peci i jedna dobra klima,

2 TA peci i klima jos? Jedino ako se drze otvoreni prozori.

1 dobra klima(Fujitsu LTC, Mitsubishi Sf42, Gtech 12ka) i u spavacu najmanja TA pec ili konvektor od 1.5kw da dogrije stepen dva.
Za 1000 eura klima + konvektor za 100 eura kakav fin sa digitalnim termostatom i sve rijeseno. U kupatilo uzet grijalicu od 20 eura cisto da se pred kupanje malo upali.

Ja taj gas ne volim nikako. Imao sam u predhdnom stanu i sve sam neke fobije imao. Kad cujem ono pucketanje sav se najezim.

2 TA peci i klima jos? Jedino ako se drze otvoreni prozori.

1 dobra klima(Fujitsu LTC, Mitsubishi Sf42, Gtech 12ka) i u spavacu najmanja TA pec ili konvektor od 1.5kw da dogrije stepen dva.
Za 1000 eura klima + konvektor za 100 eura kakav fin sa digitalnim termostatom i sve rijeseno. U kupatilo uzet grijalicu od 20 eura cisto da se pred kupanje malo upali.

Ja taj gas ne volim nikako. Imao sam u predhdnom stanu i sve sam neke fobije imao. Kad cujem ono pucketanje sav se najezim.
Па не треба му више ништа јер има ТА пећи. Нема потребе да даје новац за безвезе. Једино ако му треба нешто и за хлађење, али преко буџет решења не мора да иде.

Doduse zaboravim ponekad da je kod vas u Srbiji niza tarifa 4x jeftinija. TA peci su onda definitivno isplative.
Jedino kakvu klimu za hladjenja i i u periodu kad TA peci ispusu, tesko one bas cijeli dan da izguraju.

Mada imaju i te TA peci svojih mana. Ja ih za sebe ne bih koristio. Prijatelj mi je imao disajnih problema u studenskom smjestaju koji se grijao na prastaru TA pec. Sta je razlog tacan bio nez, ugl preporodio se kaad je izbacio

Nemam pojma sta je tacno, tj koji je proces. Al dobro je aser opisao, cuje se to pucketanje kao da kremen kreses i cujes plamen kako se upali. Nikako to nisam volio.
To su konvencionalni kotlovi oko 500e,(koji su zabranjeni u evropi zbog emisije CO2) kupovinom kvalitetnog kondezacionog kotla dobijate bolju masinu sa elektronskim paljenjem,modulacionom pumpom... Totalno je pogresno reci "aha ja nemam podno sta ce mi kondezacija".

Da kazem i ja koju rec, grejemo se na gas vec nekih 16god, racun za novembar mesec 12000din, sto se tice objekta u pitanju su dva sprata po 80 kvadrata(mozda koji vise),5cm stiropor, prozori po sobama losiji dosta(menjace se na prolece), temp se drzi na 22.5 u dnevnom boravku, po sobama bude stepen manje, i potkrovlje se nalazi iznad nije ni izolovano ni nista samo ploca trebao bi i crep da se promeni, Sto se tice cene gasa da vremenom ce da poraste, ako mislite da ce cena elektricne energije da ostane ovakva ili samo malo da poskupi pa nesto i ne verujem, jer ova cena elektricne energije nije realna i cisto je kupovanje socijalnog mira, kome odgovaraju inverterke treba sto vise da koristi ovaj period.

Ja na mom spratu (90 kvadrata) ovih dana (napolju oko -2 do 5 stepeni) imam temperaturu oko 17-19 stepeni kad se uopste ne lozi (inace se grejem uglj i drva,kuca od 3 sprata po 90 kvadrata),niti se ikako dogreva (?!)....od izolacije jedino imam potkrovlje iznad mene koje se dogrevalo strujom,sprat ispod mene takodje se greje (ali bilo ne nalozeno) i sa obe strane komsije koji se greju,na zidovima obicna fasadna cigla bez ikakve izolacije.....stolarija je dosta losa (od pre 30 i vise godina)......kad se dobro naloze ugalj i drva,bude oko 22-24 stepena.....ali je neopisiv smor sa tim lozenjem,pepelom itd...

Nego,da li neko ima predstavu koliko taj gas moze da poskupi sledece sezone?....da li to moze biti 10%?.....20%?.....50%....100%?......mislim,ispada da je i ovako na granici isplativosti,a zamislite da kubni metar gasa ne kosta 33 din koliko sada kosta,nego recimo 50 din ili 60 din?......jos onaj prikljucak na gas,pa kotao....da li bi se tada iko grejao na gas ili prelazio na gas?

A ko to može da zna?

Mislim,da li je sada (ili za sledecu sezonu) pametno da se prelazi na gas (tj ulaze bar 2000-2500 eura) a definitivno ce sl. sezone biti skuplji,samo cekamo da saznamo koliko

Na tvom mestu, bolje uložiti pare u izolaciju/stolariju.

Ja na mom spratu (90 kvadrata) ovih dana (napolju oko -2 do 5 stepeni) imam temperaturu oko 17-19 stepeni kad se uopste ne lozi (inace se grejem uglj i drva,kuca od 3 sprata po 90 kvadrata),niti se ikako dogreva (?!)....od izolacije jedino imam potkrovlje iznad mene koje se dogrevalo strujom,sprat ispod mene takodje se greje (ali bilo ne nalozeno) i sa obe strane komsije koji se greju,na zidovima obicna fasadna cigla bez ikakve izolacije.....stolarija je dosta losa (od pre 30 i vise godina)......kad se dobro naloze ugalj i drva,bude oko 22-24 stepena.....ali je neopisiv smor sa tim lozenjem,pepelom itd...

Nego,da li neko ima predstavu koliko taj gas moze da poskupi sledece sezone?....da li to moze biti 10%?.....20%?.....50%....100%?......mislim,ispada da je i ovako na granici isplativosti,a zamislite da kubni metar gasa ne kosta 33 din koliko sada kosta,nego recimo 50 din ili 60 din?......jos onaj prikljucak na gas,pa kotao....da li bi se tada iko grejao na gas ili prelazio na gas?
Tebi se sa takvim objektom ni ne isplati nista drugo osim drva ili uglja,imas prevelike gubitke kroz spoljne zidove tako da ti jedino odgovara to sto imas gde se stalno lozi i radijatori da su stalno topli, e sad to sto nemas nikakav komfor *** pera lozac si, pritom i da znas ovo ako hoces da radis izolaciju ti ogroman efekat ces imati insa 5cm stiropora samo u odnosu na tvoju "golu kucu" npr sa 5cm stiropora ce ti koeficijent prolaza toplote biti 0.6 a sa 15cm 0.3. Da li je gas skup? Kako za koga a da se razumemo komfor kosta ma sta god ko rekao. Cena kolika ce biti? Ja da znam isao bih na berzu ili bio neki konsultant, dok knez ne ode kod cara u rusiju na pregovore to ti niko ne moze reci.
Gasni kotlovi nisu skupi, kostaju ti kao malo "bolje" klime cisto da znas konvencionalne imas vec za 500,600e, kondenzacioni jesu skuplji al i on ti je tipa 1000e a mozes videti da je nemanja placao svoje klime po 1000e,pritom ti sa kotlom resavas celu kucu a ovako 1 ili 2 prostorije.
Prikljucak je 750e ako ne gresim a mozes na 36 rata

Vrh Dno