Šta je novo?

Raiffeisen bank

Supruga danas pokušala da otvori iRačun ali kod koraka gdje se upisuju podaci o razlogu otvaranja računa i namjeni konstantno je izbacivalo grešku "Ne postoji ici partija!". Pokušala i sa računara i sa mobilnog.
Zvali korisnički centar pa ni uz njihovu asistenciju nije uspjelo da bi problem bio proslijeđen tehničkoj službi.
Zvali je nakon pola sata da kažu da su riješili problem i da pokuša ponovo međutim zbog posla sačekaće jutro.
Da napomenem da su službenici bili ljubazni, predusretljivi i brzi. 👏🏼
Screenshot_20220112_124122_com.android.chrome~01.jpg

Ima li neko problem sa mbank aplikacijom?
konkretno na pin ulazim i sve radi ok ali kad hoću da udjem preko otiska prsta umesto pin-a odmah mi crash-uje aplikaciju.
Ovo mi se dešava otkad sam jutros prešao na Android 12 tj Miui 13 na Xiaomi Poco f3 telefonu.

^
Jel to neka beta verzija? Ja sam jos uvek na Android 11, isto Poco F3. Radi aplikacija i sa otiskom prsta i sa pin-om bez problema. Moguce da je do sistema...

Miui 12, Note 9 - radi logovanje otiskom prsta.

radilo je i meni na Miui 12 sve super..a ne radi mi se factory reset bas :)

Otvaranjem iRačuna poslije 5. januara 2022. dobijaju se, kako smo utvrdili, digitalne kartice, Visa i Dina koje su dostupne odmah i koje se aktiviraju iz Raiffeisen aplikacije ili web portala.
Ukoliko želite fizičke kartice, morate protegnuti noge do poslovnice.
Izdavanje fizičkih kartica košta 1000 dinara na godišnjem nivou.

Svasta. Znaci, od NG samo virtuelne kartice, sto vodi forsiranju NFC placanja. Jedino ne kontam kako izdaju digitalnu DINU, ako ih zakon obavezuje na besplatno izdavanje fizicke DINA kartice?

@Toshiro Mifune dvosmislen stav 3 člana 9 zakona o međubankarskim naknadama:
Odredbe ovog člana shodno se primenjuju i na druge platne instrumente zasnovane na platnoj kartici.
Tako da faktički ne krše zakon.

• Like
Reagovanja: mnt
Evo odgovora korisničke službe u vezi iRačuna, kartica i naknada:

Poštovani,

Ukoliko bi neko sada podneo zahtev za “Iračun”, uz račun bi dobio digitalne, ne fizičke kartice. Na kućnu adresu bi stigao samo pin za Visa karticu. Digitalne kartice nemaju troškove, a po Opštm pravilima poslovanje za novi tip “iRačuna” važi da ukoliko klijenti pored digitalnih kartica budu želeli i fizičke, biće im naplaćen trošak za njihovu izradu u iznosu od 350 rsd i imali bi godišnju članarinu od 1000 rsd + 40 rsd na mesečnom nivou za osiguranje po kartici. Za stare tipove “iRačuna”, kao što je Vaš, to ne važi.

Aktivacija digitalnih debitnih kartica se vrši u mobilnoj aplikaciji „Moja mBanka“, u nekoliko jednostavnih koraka:

U glavnom meniju se bira opcija „Kartice“, nakon čega je klijent pozicioniran na tabu „Podešavanja“ gde je prikazana opcija „Aktivacija kartice“.

Klijent bira opciju za aktivaciju kartice i vrši potvrdu aktivacije odabirom dugmeta „Aktiviraj karticu“ u donjem delu ekrana.

Nakon uspešnog aktiviranja digitalnih kartica klijentima su u okviru „Podešavanja“ dostupne opcije:

Privremena blokada kartice

Prikaži podatke o kartici - broj kartice, CVV i datum važenja su podaci neophodni za online plaćanja i aktivaciju mobilnih novčanika (RaiPay, Apple Pay, Garmin Pay).

Prvobitno sam bio informisan da se kartica iRačuna može vezati za devizni pa sam podneo zahtev, međutim, odbijen je i odgovor odeljenja za kartice je da ipak sistemski nije predviđeno vezivanje kartica ni sa starog tipa za avista evro račun. Tako da, moguće opcije su zasebna Visa Classic uz godišnju članarinu ili Visa Virtuon.

Ima li neki drugi način za uplatu evra na Virtuon osim internog prenosa, jer im je kurs na aplikaciji kriminalan?

@dedamrsoje Imam dinarski i devizni Virtuon. E sad, posto virtuon ne ne moze da se koristi na bankomatu, da li ubacivanjem Visa kartice od dinarskog racuna, mogu da odaberem za uplatu i Virtuon? Prepoznaće sistem da imam i taj devizni za koji je vezan Virtuon?

@mdark to već možeš. Sistem višenamenskog uređaja će izlistati račune vlasnika, bez obzira na to da li (fizičke) kartice (dinarskog) jesu ili nisu vezane za njih.

@dedamrsoje Imam dinarski i devizni Virtuon. E sad, posto virtuon ne ne moze da se koristi na bankomatu, da li ubacivanjem Visa kartice od dinarskog racuna, mogu da odaberem za uplatu i Virtuon? Prepoznaće sistem da imam i taj devizni za koji je vezan Virtuon?
Da
To sam ti i napisao . Malko drugacije .
Sa Iracun karticom na visefunkciskom bankomatu imas pristup svim svojim racunima.

Tako da faktički ne krše zakon.
Ne kontam kako. Prvi clan je: "Ako korisniku platnih usluga izdaje platnu karticu koja se može koristiti za iniciranje platnih transakcija s tekućeg računa, izdavalac je dužan da tom korisniku bez naknade izda platnu karticu kod koje se u domaćim platnim transakcijama obrada, netiranje i poravnanje naloga za prenos izdatih na osnovu njene upotrebe obavljaju u platnom sistemu u Republici Srbiji.", a treci "Odredbe ovog člana shodno se primenjuju i na druge platne instrumente zasnovane na platnoj kartici."

Ako je placanje virtuelnom karticom "drugi platni instrument zasnovan na platnoj kartici" (u stvari nije drugi platni instrument, vec drugi kanal), onda ih svakako obuhvata clan 1 da su u obavezi da izdaju DINU. Meni je dvosmislen clan 1, ovo na pocetku, gde se kaze: "Ako korisniku platnih usluga izdaje platnu karticu koja se može koristiti za iniciranje platnih transakcija s tekućeg računa, izdavalac je dužan da tom korisniku bez naknade izda platnu karticu... ", gde se nigde ne kaze da li je duzan da mu izda fizicku ili virtuelnu karticu, ali bi ovo drugo svakako bilo besmisleno, jer se virtuelnom karticom (osim preko NFC-a) ne moze placati na POS terminalima, pa mislim da zato nije ni precizirano, vec se podrazumeva da je fizicka. Nemam bas toliko entuzijazma da pisem mail NBS-u (jer ga prvo nemaju oni), ali me svakako zanima kako je ovo regularno. Na stranu sto je samo virtuelna kartica bez fizicke besmislena i nefunkcionalna za vecinu ljudi, tako da je vise nego ocigledno da je poenta svega da se naplati odrzavanje fizicke kartice.

Htedoh prvo da napisem da je to to - niko novi nece otvarati iracun, a mi koji smo ga vec otvorili bicemo tu 3 godine do isteka VISA kartice i onda cao, ali sa (prakticno) odrzavanjem od 123 din. mesecno, podigli su tacno toliko da covek ipak ostane. Ima free racuna tipa Mobi osnovni, ali samo sa Dinom, sa Visom ili Masterom tesko, mozda ima nesto malo jeftinije u Postanskoj, ne znam, mrzi me da guglam. Mislio sam da ce malo duze izdrzati sa ovim uslovima, oni spustili roletnu posle 6 meseci. Doduse, od koga je, dosta je. (y)

@Toshiro Mifune ovde ti je popis kontakata odn. e-mail adresa odseka u nbs:
jer ne mogu da budem apsolutno siguran da li je zaštita korisnika adekvatan sektor ili je bolje obratiti se na drugoj instanci.

Prvi član je: "Ako korisniku platnih usluga izdaje platnu karticu..."
Da li to znači "ne izdaje fizičku vizu, ne mora da izda ni fizičku Dinu"?
Ako se odnosi i na ostale instrumente, onda izdavanjem virtuelne vize ima obavezu da izda virtuelnu Dinu...

Prosto; kad kucam na guglu ,,platni instrument zasnovan na platnoj kartici", podudara se sa članom 2 istog zakona:
7) platna kartica je platni instrument u obliku fizičke ili elektronske kartice koji se koristi za iniciranje platne transakcije;
Zato implicitno i pokušavaju da izvrdaju celu stvar, ne dajući krajnjem korisniku pravo izbora da traži samo Dinu, nego obe.

To nije problem ako ne zele da izdaju samo DINU, jer po zakonu banka nije u obavezi da ima paket samo sa DINOM. Neke banke ga imaju, tipa Mobi i Postanske, a neke ne. Problem kod RF-a je sto zakon jasno kaze da ako banka izda svoju karticu za domaci platni promet (RF VISA ili RF MC), onda mora izdati i domacu karticu samo za domaci platni promet, tj. DINU, a RF ne izdaje tu karticu u fizickom obliku, vec digitalnom, pri cemu je nejasno i da li je naplacuje.

Nema sanse da je NBS prilikom kreiranja zakona podrazumevala da moze i digitalna DINA, jer se uvek polazi od najmanje naprednih korisnika, tipa penzionera. I danas ima sila penzionera, koji ne koriste nijednu karticu, vec penziju dizu na salteru, a onda trose gotovinu. Karticu nisu nikad upotrebili ni na POS-u, ni na bankomatu. U tom kontekstu, virtulena DINA takvim korisnicima nista ne koristi, jer oni ne kupuju preko neta nista, a kako po zakonu imaju pravo da obavljaju platne poslove i placaju DINOM onda ona MORA biti fizicka. Na svim NBS prezentacijama DINE i njenim mogucnostima, uvek je bila rec o fizickoj kartici.

Dalje, ni na sajtu RF-a, ni u ovom dopisu sto je postavio Nidzo nije jasno da li oni naplacuju izradu kartice u iznosu od 350 din. i godišnju članarinu od 1000 +40 din. samo za Visu ili i za DINU (verovatno to ima i u novom tarifniku, ne mogu da kopam). Ako to naplacuju i za DINU, 100% je protivzakonito. Pravni tim banke sigurno ne pravi ovako kolosalne previde, tako da je po mom skromnom misljenju, ovo situacija kao sa mts bankom, gde oni jednostavno vecini nisu nikad ni poslali DINU (ja je nikad nisam dobio). Ako bi neko u RF-u trazio fizicku DINU, morali bi da je izdaju besplatno. Dakle, prvo bi trebalo poslati mail RF-u sa pitanjem da li se izdavanje DINA kartice placa i ima li odrzavanje. Mislim da to mora biti besplatno.

Na kraju, posto RF nema paket samo sa DINOM, u praksi je za vecinu klijenata i nebitno da li se njeno izdavanje placa ili ne. Konkretno za iracun, svakako se mora platiti izdavanje i odrzavanje VISE, a ako je tako (osim ako nije besplatna, a cak i tada), skoro niko nece ni traziti DINU, tako da je cela problematika manje-vise teorijska - da li imaju pravo da naplacuju DINU, ako to uopste i rade. Ja mislim da ne.

@uji Ma kakva zastita korisnika, kontrola poslovanja banaka i drugi nebitni sektori, saljemo mail direktno Jorgovanki! :D

Poslednja izmena:
Na sajtu NBS sam i ja pre video neki racun, cini mi se u NLB-u, koji mi je bas odgovarao. Ja ih zovnem i pitam da li je to u funkciji, posto ga nema u ponudi na sajtu (gde imaju samo one njima najisplativije), kazu mi da taj paket vise ne postoji, tako da je pitanje sta je stvarno od svih tih paketa koje su banke ostavile na sajtu NBS-a u funkciji, svi imaju po 20 paketa, a na sajtu po 3-4. Pogotovu tarifnike lose azuriraju.

Uglavnom, DINU ne mogu naplacivati ni u jednom paketu, pa ni u iracunu.

Šibnite mail NBSu, ovako postupanje RFa im izbija kintu iz džepa (jer ih uskraćuje za naknadu kada korisnici provlače Dinu) tako da će verovatno da lupe RF po ušima.

Jeste bezobrazluk što nakon 6 meseci menjaju pravila, mogli su od početka da izdaju samo te digitalne kartice. Ovako ispada da je iRačun najobičniji bait & switch.

Čisto sumnjam da će NBS ići protiv Rajfazena, jer Kombank ima isto ovo u planu da sprovede u delo. Bez obzira što su prodati NLB-u, utapaju manju u veću da bi se zadržali sa dinarskim prometom na severu Kosova pod Komercijalnom. Ako meni nisu uvažili prigovor ka mts banci u vezi s tim što sam hteo da mi izuzmu poseban zahtev za izdavanje Mastera za Račun Plus odn. moje navode da su prekršili zakon time što je zahtev sastavni deo, njihov odgovor je bio da nisu postupili suprotno članu 9 stav 2 zakona o međubankarskim naknadama. Interni dogovor je bio da ipak storniraju tih 500 dinara za izdavanje.

@Korean_MCG :
Ne izbija im ništa, osim ako budu izdavali samo Dina karticu.

Bezobrazluk je to što moraš da preuzmeš šlep Dina karticu ako to nećeš. Ta kartica mora da bude na zahtev samog korisnika, pa da bude besplatna, ako to spada "pod moranje". :)

ispada da je iRačun najobičniji bait & switch
Ne razumem. Da li se išta promenilo za postojeće korisnike paketa iRačun?

Nastavio sam prepisku sa korisničkom službom sa pitanjem da li izdaju samo Dinu i pod kojim uslovima. Javljam kada odgovore.

Vrh Dno