Nisam imao konzole jos od 90ih i nakon toliko godina PC gaminga, I was pushed to the dark side.
Sekunda da uzmeme 3070TI ali 1500€ nema smisla. Morao sam odustati i na kraju pokupim PS5 plus black controller i neka random igra za 700€. PC gaming se sveo na indi igre sa 5g starim kartama.
Iz perspektive PC gamera: Toliko price kako su nove konzole slicne Pcu i kako ce nekada postati PC, i onda podjes istrazivati i nemaju ni jedne jedine dodirne tacke sa PC gamingom. Apsolutno nista. Cak ne postoji mogucnost da koristis neki login acc koji si koristio na PCu da se prebaci progres. Znam da je to politika konzola da se starta od nule i kupuju boosteri ali ja ne vidim o cemu sav internet bruji. Prvo je bila ideja XBOX radi 1440p i 120fps opcije da ga spojim na 165Hz monitor, pa prikljucim m+k. Medjtim, lista igara koje podrzavaju miš su jadne. Opet, ne vidim zasto se uopste prica o tome kao da je plug and play. Na PS5 5-6 igara ima MK podrsku. Drugo, PS5 kao bolja opcija nudi 4k i 1080p i to je to. Zasto ne nudi custom rezoluciju nikada necemo znati. Nesto sto postoji koliko i gaming, nove konzole ne mozes skopcati na monitor i dobiti nativnu rezoluciju. Toliko o tome koliko imaju veze sa PC gamingom.
SSD Size and speed... je bullshit i prevara. Da prostite na izrazu. 825GB verzija ima kapacitet zapravo 650GB, ali nije ni 650GB jer od 650GB, zapravo 90GB ide na sistem? Pa koliki je kapacitet majku mu?
Najbzi SSD "čipovi".. je ll a cemu sluze? Genericki kingstone SSD (ne m.2) koji kosta 60€ loada sve igre 3-4 puta brze nego PS5. I do cega je sada? Optimizacije, SSDa, developera ili kompresije. Nikada saznati necemo. Ali od kapaciteta do brzine, in real world, disk kao da je najjeftiniji ADATA čip.
Znam da nije tema i malo hejtam ali se toliko piše o tome na netu da kontam da je ili neka teorija zavjere ili ja nisam u mogucnosti da dodjem do takve misteriozne konzole.
Elem, što se tice PS5, najveci minus je izbor igara. I dalje mislim da XBOX ima bolju ponudu sa njihovom pretplatom. Ako se fokusira na PS5 igre, nema se doslovno sta igrati. Mozda ubagovani eFootball ili 2042. A kada su Ps4 igre u pitanju, tu je vec nekoliko problema.
RDR2 je neopisivo mutan sa nekim blurrom i distance hazeom da covjek izgubi vid nakon sat vremena. Nije do nize rezolucije i nije do podesavanja. PS4 PRO izgleda prikazuje istu mnogo bolje. Fallout 4 izgleda oštro i ok je, FPS.. well, ja ne znam je li ono 20FPS ali sve treperi i trza dok se kreces. Onako 30FPS ne izgleda ni na PCu bez vsynca. Witcher 3 sa 30FPS je vec podnosljiviji i dosta ok. BF1 i 5 koje rade na 60FPS izgledaju i rade odlicno. Framerate dropovi su na eksplozijama ali nije strasno (podsjeti me na PC lol).
GOW je vec druga prica i mislim da je benchmark medju naslovima. Nisam jos uzeo TLOU2.
eFootball izgleda dobro i oštar je kao zilet. Ima problem da pada na 30FPS na prekidima i onda zakuca 30FPS i kada je gameplay naredni mozda 30-60sec i poprilicno nervira.
2077 izgleda zacudjujuce odlicno. Pcekivao sam PS4 debakl, ali PS5 verzija kida. Rezolucija je ok, FPS rock solid i nema licno zamjerku osim sto je grad doslovno prazan. Ubij me ako ima 20 NPCeva na ekranu i u jednom momentu. Ako se makne od centra nema ni auta ni prolaznika. Dok je na XBOXu druga prica. Znam da jel ono xbox ima jaci procesor ali je razlika izmedju PS5 i Searies X ogromna. No. to ej do developera sigurno. Will see sa Ps5 updateom.
Malo probao WarThunder i izgleda super. 60 FPS mislim stabilan, onoliko koliko sam igrao obzirom da je ne planiram vise paliti jer se ne moze povezati PC acc.
U biti, nekako su igre u trenutnom stanju i nakon godine dana hit and miss. Ps4 dosta naslova ali samo njih desetak (koliko stoji na store listi) je dobilo PS5 update. Tako da i nema nekog benifita od jaceg hardware-a. Kupovina da se proba ne postoji (sony why??). Morao sam posuditi u startu acc da probam Witchera 3 i RDR2. Kako bi se zaj.. da sam uzeo RDR2 a tako sam se zagrijao da je odigram.
Sto se tice controllera, jeste kvalitetan gadget ali ja sam mislio da ce me oduvati. Ni jednu jedinu igru nisam probao koja iskoristava triggere u potencijalu koji je najmjenjen. I dalje je input lag dovoljno veliki da frustrira. Ne razumijem zasto Logitech moze napraviti drugu generaciju wireless resivera koj iradi na svakoj konfikguraciji koji ima neprimjetan input lag u odnosu na cable version dok moderna konzola ima lag (u ovom slucaju na 30FPs PS4 igrama) ponekad i pola sekunde. Moze se telefonom snimiti koliko kasni. to je po 300-500ms a ne 14-20ms. "Palice" su odlicno zategnute i interakcija je super ali je controller nov pa je tesko reci kako ce biti nakon nekog vremena. Ocekivao sam neko moderno wireless iskustvo ali je to i dalje bullshit, da se tako izrazim. Opet, ne kontam kako se to ne uzima u faktor kada je u pitanju ineteraktivna zabava.
Kontam da probam preko USBa ali ne znam da li ima opcija da se kontroler u tom slucajnu ne puni? Zeznuo bi bateriju unutar jedne godine sa takvim konstantnim punjenjem tokom igranja.
Sav hate na stranu i razocarenje kod pojedinih stavki, licno sam prezadovoljan. i konzola mi vraca praznični feeling kao devedesetih sa PS1. Koliko god me neke stvari isfrustrirale, skontam koji GPU mogu uzeti za 700€ i dodjem sebi.
Ulupao sam vec par sati u BF5, GOW, 2077 itd ne dam konzoli mira, tako da dovoljno govori da li sam uzeo pravu stvar.. drzi paznju i sve se ustrucavam da kupim jos igara. Vec sam 2 puta kupovao kupone i dopune i stao sam. Ostat cu bez para i ako mjerkam Metro Redux, Hell let loose i jos po neki naslov.. damn opet ce mi uzet pare.
Nadam se da nije puno kritike ali ovo su neke stvari koje nisam znao niti sam primjetio da je bilo i u jednoj recenziji. Svaku put su to debilni osvrti: koliko je konzola teska, da li je visoka, kakva je kvaliteta plastike side panela i srednje crne plastike, kakav je nosač na koji se navrne, kak osu iscrtani PS simboli na kontroleru.. mislim, who the fu*ck cares ??? Ali ozbiljno.
TV na kojem igram: SAMSUN 55Q65T, game mod: on
Elem, eto i mene u vašu familiju. RIP PC. Drago mi je da sam promjenio dres.
Par pitanja ako je neko stigao do dna ove poruke:
1. Ima li nacina da se prikljuci kontroler na USB i ugasi punjenje?
2. Ima je EQ za audio izlaz na kontroleru? Zvuk na TVu je super ali na kontroleru, kada prikljucim 3.5mm slusalice, je katastrofa.
3. Koja je najjeftinija opcija da se koristi acc, koj iregion? Ja sma uzeo US radi dolara i nekako me izadje kupon onoliko koliko i jeste 60$ = 60$ kada se konvertuju € i dodaju one takse na ovim sajtovima za ključeve. Ali ima porez na Ps storeu. I tu se izgubi 17% ili koliko vec kada se kupuju igre pa ne znam da li ima nacin da se zaobidje.
4. Koja je najjeftinija opcija SSDa za proširivanja memorije? Mislim od onih odabranih sa liste sto se mogu prikljuciti na konzolu.
Hvala.