Šta je novo?

Traži se štapni usisivač

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poruke
18,056
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da kupim štapni usisivač iliti usisivač koji ima bateriju umesto kabla.

Nemam neki definisani budžet, samo bih voleo da ima normalnu autonomiju od bar 30 minuta, da se relativno brzo puni, da može da očisti tepih od dlaka moje mačke koliko-toliko i da nije preglomazan za čuvanje (znam, mnogo zahteva).

Video sam razne Philips, Bosch pa čak i XIAOMI modele ali ideje nemam šta da gledam.
 
Zaista ne znam. Ne bih da gresim i da dajem lazne informacije. Ali sam dosta njih gledao i NE nemaju motorizovanu cetku. To je snaga vazduha. Bukvalno koji ima to i napomene. Malo pre gledao Xiaomi ima samo malu motorizovanu ona velika na zalost nije. Moj stari bosch je isto vrtela cetka ali je imao i veliku usisnu snagu. Na kraju najbolje je otici u radnju i pogledati cetku. Motor se vidi na neki nacin.
Xiaomi G10 ima obe motorizovane cetke, naravno ako se na taj model misli, nije navedeno...:)
 
Pročešljao sam temu i iako su štapni usisivači praktični i zgodni, mislim da nisu baš najbolji izbor za moje potrebe. U kuću se unose drva, stvara se đubre oko šporeta, ja često uđem u sobu sa mokrom i prljavom obućom... Za moje potrebe bi bilo zgodno nešto poput Karcher-a WD3. Moraću malo bolje da istražim kakav je kvalitet tih usisivača...
Nije baš tema ali imam ja WD3, kupio sam ga pre renoviranja manjeg stana, isplatio mi se višestruko. Malo je glomazniji, pravi radionički usisivač, ima i izduvavanje (zgodno za kućište), usisava i vodu (samo menjaš filter posle), mislim da sam tri creva već zamenio koliko je prašine od gipsa, gleta i majstorisanja pokupio. Zapravo sam i zadržao jedno i napravio "produžni" za izduv kad smo sekli kupatilske granitne pločice :D
 
Nekako mi je čudno rešeno to sa usisavanjem vode, voda i papirni filter mi nekako ne idu zajedno. Mislim da je WD 4 bolje rešen za usisavanje vode.
Da se vratim na priču, Karcher mi donekle ostavlja utisak dugotrajnosti i robusnosti kad su u pitanju usisivači. Ovi klasične zujalice tipa Samsung, LG, Gorenje, Bosch su mi nekako svi isti. Kinez štanca pa proizvođaći farbaju kako im potrebno.
 
Ja uzeh juče Xiaomi G10, na prvu ovako - prezadovoljan. Prije toga sam imao Samsung VS60K6050KW/GE, takođe štapni bežični usisivač ali je služio bukvalno kao ispomoć samo, nikako za neko ozbiljnije usisavanje.

Ovaj G10 čini mi se da iako bežičan ima dovoljno snage da bude i primarni usisivač. Prezadovoljan sam kako mi je usisao tepih koji nije baš gladak tako da ja mislim test ne može biti bolji. Što se tiče autonomije, na auto modu može oko pola sata (sam prebaci na turbo mode kad ste na tepihu) dok u eco modu može i preko sat vremena. Turbo mode preporučujem samo dok ste na tepihu, siluje bateriju bukvalno. Punjenje traje između 4-5h. Dođe sa svim potrebnim nastavcima za npr. garnituru kad usisavate pa ga koristite kao ručni usisivač, onda za nezgodne površine... Sa njim dođe i mop četka, probaće se i to.

Dvije stvari su mi se posebno dopale, prva na jedno dugme se samo oslobađate svog otpada iz usisivača, bukvalno primaknete ga wc šolji/smeću i na dugme se istovari samo bez ikakvog rasklapanja, idealno za mene :) Naravno, povremeno treba oprati i filtere i posudu ali i to se sve jako lako skida. Druga stvar, baterija nije fiksirana pa ne morate da brinete da će se vremenom autonomija smanjiti + možete odmah i poručiti novu pa vazda imati punu u rezervi.

Ako ćemo o manama, volio bih da može da stoji sam vertikalno kao Samsung, znam da može uz zidnu bazu ali nije to to.

U svakom slučaju velika preporuka
 
WD4 jeste bolji. Ima mnogo bolju filtraciju, isporučena prateća oprema (crevo, dodaci), boljeg su kvaliteta, i primetno jače vuče.

WD4 ima platnene kese (od nekog mikrofibera), ali su i one jednokratne. Jesu skuplje, ali su ogromnog kapaciteta. Bar 5-6x su veće od kesa klasičnih usisivača, i u uslovima kućnog usisavanja traju veoma dugo.
WD3 ima paprine kese, i mana nad ovima za WD4 je da hoće da puknu kada se prepune (npr. šutom od zidarsko molerskih radova). Ove za WD4 se ne mogu pocepati.

Nemoj se nadati da ćeš kesu za WD4 ponovo koristiti, nije to ideja iza njih. U radioničkim i majstorskim uslovima može se desiti da se brzo napune, ali kao što rekoh, za kućna usisavanja pračine traju jako jako dugo.
 
Meni treba za kućno usisavanje i ponekad za auto. Ne znam da li bih se usudio da se bavim vodom pošto mi nekako nije prirodno da usisavam vodu usisivačem.
Ko što rekoh neku stranu iza, mi koristimo Iskru 750 sa platnenom vrećicom koja služi 40 godina. Nisam baš u toku sa novim usisivačima zar je moguće da se danas svi usisivači prave sa tim jednokratnim papirnim vrećicama?
 
Voda se usisava bez kese, tj. sadržaj ide u posudu.
 
Meni treba za kućno usisavanje i ponekad za auto. Ne znam da li bih se usudio da se bavim vodom pošto mi nekako nije prirodno da usisavam vodu usisivačem.
Ko što rekoh neku stranu iza, mi koristimo Iskru 750 sa platnenom vrećicom koja služi 40 godina. Nisam baš u toku sa novim usisivačima zar je moguće da se danas svi usisivači prave sa tim jednokratnim papirnim vrećicama?

To za vodu i WD usisivače jeste glupost. Treba da izvadiš kesu, i da vodu skupljaš u sam usisivač, koji je zapravo kofa sa motorom gore. Nisam nikada koristio. Ne vidim svrhu osim da piše u specifikacijama.

Ne opterećuj se kesama. Set od 10 kesa za skuplji model Gorenja je 600-700din, a deset kesa nama u velikom stanu traje bar 3-4 godine. Karsher-ove kese će trajati godinu do dve dana, jedna. Nije problem izdvojiti 150-200din godišnje za kese. Na pijaci imaš da kupiš i zamenske za dosta manje para. A rade sasvim ok.

I dalje, usisivač sa kesama je najbolja i najčistija opcija usisivača. Imao sam i sa posudom, i vodeni. I jedno i drugo je komplikacija za pražnjenje. Vodeni moraš pre svake upotrebe napuniti, a odmah posle upotrebe, moraš ga isprazniti, oprati, osušiti pa tek tada odložiti, inače se užasno usmrdi tako mokro. Pain in ass. Ovi sa kutijom, ta kutija mora da se prazni, leti prašina okolo, a i ona ima fiter koji se pere, a povremeno i menja. I sve to nije uopšte čisto. Mislim, nije ni strašno. Ako imaš slavinu na dvorištu. :p

Ta vaša Iskra iz 80-ih je veliki deo one najsitnije i najfinije prašine izbacivala nazad u prostoriju. Batalite to, i uzmite savremeniji usisivač sa kvalitetno rešenim sistemom papirnih kesa.
 
Stigao mi pre neki dan Dyson V15.
Trebala mi je sto pribliznija zamena za obican usisivac jer imamo dupleks, macku i malo dete pa je jako zamorno usisavati obicnim usisivacem. Prvi utisci su WOW. Sa lakocom se izborio sa jako cupavim tepihom, macinim dlakama i peskom. Svaka preporuka. Kupljen preko "madjara" za 750 evra.IMG_20211209_212957.jpg
 
Naravno da je to top, ali kad ljudi traze za 15k stapni to ne moze da zameni obican usisivac.
 
Nemoj se nadati da ćeš kesu za WD4 ponovo koristiti, nije to ideja iza njih. U radioničkim i majstorskim uslovima može se desiti da se brzo napune, ali kao što rekoh, za kućna usisavanja pračine traju jako jako dugo.
Wd2 kesa, za upotrebu u stanu, opustena visekratna upotreba papirnih kesa 3 puta, a moze 5-6 puta.
Treba maska a nekako ih u zadnje vreme ima svugde i 1 ili 2 pregledne rukavice. po zelji.
Jako su im skupe kese da bi se bacale 1/1.
 
Carsher-ove kese nisu predviđene za višekratnu upotrebu. Ne kažem da ne može, ali nije to ideja.

A ovo za maske i rukavice, nisam razumeo... :unsure:
 
Od ovih modela koje sam pominjala nekako mi se izbor (sto zbog odnosa cene, komentara i karakteristika) suzio ili na Xiaomi vc20 koji mogu da kupim vec za 10k u BCgroupu ili Gorenje SVC216FMLW koji je do danas bio 16k (sad je 20k u Gigatronu al mislim da ce opet na neko snizenje). Ovaj Xiaomi je 14.4V i nema LED, Gorenje 21.6V i ima (ukoliko je to uopste toliko zgodno kao sto se navodi u komentarima). Jedino sto ne volim Gorenje kao marku i vec godinama izbegavam njihove aparate. Za BOSCH su uglavnom neutralni komentari mada ne znam ni koliko su ti komentari na sajtovima validni xD
Post automatically merged:

Da, mozda je glup parametar ali mi se svidjaju ovi modeli sto imaju motor na vrhu - racunam da je lakse ostati u uspravnom polozaju dok skidas cev nego se saginjati do dole da bi uzeo rucni deo usisivaca. Mozda i gresim, mozda jace "vuce" ako je blize podu il sl.

ljudi, ovo je ostalo neodgovoreno - a onda i pitanje, koji usisivač uzeti za ispod 20.000? Koliko razumem, svi štapni su nešto slabiji i služe kao priručni. Kakvi je onda ovaj Gorenje pomenuti i zašto davati još 6+ hiljada na pomenuti BOSCH BCHF220B kad tu nema nekih suštinskih razloga?

U tom rangu priručnih, za do 20.000, šta ima smisla?

Hvala
 
ljudi, ovo je ostalo neodgovoreno - a onda i pitanje, koji usisivač uzeti za ispod 20.000? Koliko razumem, svi štapni su nešto slabiji i služe kao priručni. Kakvi je onda ovaj Gorenje pomenuti i zašto davati još 6+ hiljada na pomenuti BOSCH BCHF220B kad tu nema nekih suštinskih razloga?

U tom rangu priručnih, za do 20.000, šta ima smisla?

Hvala
Pa stapni usisvac ispod 20 hiljada je iskreno bacanje para. Nemaju nikakvu snagu niti ista osim prasine sa plocica/parketa moze pokupiti. Gledao dosta na you tube. Za taj novac po meni jedini iole dobar moze proci xiaomi G10. Ostalo nista.
 
Sad ću pogledati, a u međuvremenu mi je izašao ovaj Gorenje po dosta nižoj ceni na ovom sajtu ekupi.rs. Jel neko zna šta je to (i u čemu je fora)?

Zapravo, imam Roombu koja redovno čisti, a štapni mi treba priručno za kuhinju, ćoškove i oko tepiha. S crevom usisivači nisu opcija jer pas poludi (otud i Roomba).
 
Lol, šta god da sam kupio u Lidlu od tih sjajnih ponuda elektronike, pokvarilo se posle 2 meseca 🤣
 
Imaš garanciju 3 godine.
Mi štapni na happy hour akciji danas.
 
Da nisam pre par nedelja kupio ručni za 2000, uzeo bih ovaj.

Ps

Pogledaj na YouTube, ima review.
 
Ali sigurno i višestruko skuplji, pre par nedelja je bio Bosch na istu foru, dal 15 ili 20000, tako nešto
Ovaj je više za usputno svakodnevno usisavanje, ne za detaljno čišćenje.
 
Motorizovane četke imaju samo top-end štapni usisivači na baterije.
Pre neki dan sam bio dokon u Tehnomanija radnji, i pregledao sve izložene štapne baterijske usisivače. Najjeftiniji je neki Gorenje od oko 9900din, najskuplji neki Dyson od >100000din, i jedno 25-30 modela sa cenama između. I svi do jednog su imali motorizovane četke. Nije bila motorizovana na jednoj Rowenti koja zapravo i nije usisivač već paročistač (samo izgledom podseća na štapni usisivač), i neki no-name Kinez od 2-3000 din, koji je zapravo onaj stoni ručni kojem su zakačili štanglu da može dohvatiti pod bez saginjanja.


Ali sigurno i višestruko skuplji, pre par nedelja je bio Bosch na istu foru, dal 15 ili 20000, tako nešto
Ovaj je više za usputno svakodnevno usisavanje, ne za detaljno čišćenje.
Taj Lidl sa motorizovnom četkom je bio oko 12000din. Nešto se nisu grabili za njega pa sam ga kasnije video nekoliko preostalih komada onoj akciji -30% kada je bio tek nešto preko 9000din. Zapravo, odličan izbor jeftinog bat.štap.usisivača. Tipom konstrukcije je veoma podsećao na Xiaomi-jev.

Doduše, posle te akcije, nisam ga više viđao u Lidlu.
 
Lidlov stapni usisivac je sasvim korektan, za 9000 je bomba kupovina. Tast ga je kupio i sasvim korektno obavlja posao. Prilicno je bolji od jednog Filipsovog modela kojeg sam ja platio oko 30000 pre dve godine i vec sam ga penzionisao i zamenio Dajsonom.
 
Pozdrav ljudi.
Jel imao neko iskustva sa usisivačem sa linka ? I da li mi neko može reći koliko je koristan po specifikacijama koje su naveli na sajtu? Posebno mi je privuklo pažnju usisna snaga od 21000Pa. E sad nešto nisam siguran koliko je to zaista snažno.
 
Ako su sprecifikacije tačne, odličan je izbor.

Jako mi liči na sličan koji je prodavao Lidl i koji je bio sasvim ok za pare koje su tražili. Bio je jeftiniji nego ovde u Vitapuru, ali ga već dugo nema. Mislim da ih je Lidl imao samo jednom do sada.
U svakom slučaju, deluje bolje od nekih brendiranih koji se prodaju za iste pare. Ali sigurno nije bolji od skupljih brendiranih.

Imam Vitapur maloprodaju blizu stana. Možda odem da pogledam.
 
Nazad
Vrh Dno