Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koliko kvadrata greješ, kakva ti je izolacija i stolarija? To dokle je deklarisana i da li je G10 ili ne nema nikakve veze.
Bitnije je ovo što sam te pitao i da li su je ugradili kako treba.
Zašto je ovo bitno ako klima duva mlak vazduh, više hladan nego mlak?

Koliko kvadrata greješ, kakva ti je izolacija i stolarija? To dokle je deklarisana i da li je G10 ili ne nema nikakve veze.
Bitnije je ovo što sam te pitao i da li su je ugradili kako treba.
Grejem 24m2 i otvorim da dogrejem sobu od 16m2, imam aluminijumsku stolariju, ali nemam izolaciju na kuci, mislim da sada nema veze ta izolacija posto je spoljasnja temperatura u plusu. Zasto klima duva mlak vazduh to mi nije jasno, kada je spoljna 3-4 u plusu onda se oseti da greje topliji vazduh, ali po mojoj proceni nije to bas neki kapacitet toplog vazduha koji bi mogao da greje da se oseti bas toplo u prostoriji
Grejem 24m2 i otvorim da dogrejem sobu od 16m2, imam aluminijumsku stolariju, ali nemam izolaciju na kuci, mislim da sada nema veze ta izolacija posto je spoljasnja temperatura u plusu. Zasto klima duva mlak vazduh to mi nije jasno, kada je spoljna 3-4 u plusu onda se oseti da greje topliji vazduh, ali po mojoj proceni nije to bas neki kapacitet toplog vazduha koji bi mogao da greje da se oseti bas toplo u prostoriji
Zaboravio sam da napisem da sam u toj istoj prostoriji imao lg klimu 12 placena oko 90.000din i isto se ponasala kao i ova gree, zamenio sam je zato sto su mi rekli da je ova gree ok klima i da ima bolje karakteristike kao i noviju tehnologiju g10...

Mislim da je ok ugradjena klima. Na sta mislio da li su dobro ugradili, sta da proverim, jedino sta sam primetio jeste da nisu stavljena kao neka dva mala tanka filtera koja su u foliji spakovana zelene su boje i dimenzija su oko 5cm x 20cm ne znam cemu sluze?

Mislim da je ok ugradjena klima. Na sta mislio da li su dobro ugradili, sta da proverim, jedino sta sam primetio jeste da nisu stavljena kao neka dva mala tanka filtera koja su u foliji spakovana zelene su boje i dimenzija su oko 5cm x 20cm ne znam cemu sluze?
To su obicno dodatni filteri koji ne sluze mnogo cemu. A koja ti je temperatura u sobi? Moze da duva mlak vazduh kada samo odrzava temperaturu, jer ako je temperatura u sobi blizu podesenoj onda ce da duva tako. Nama je mlako jer nam je telesna temperatura 35-6 stepeni, a ako je podesena na 22-23, klima ce duvati 25-30, jer odrzava postignutu temperaturu. Kada je u sobi 16 stepeni i ukljucimo klimu tada ce normalno da gruva po 50 i vise stepeni, ali sto je blize zadatoj smanjivace temperaturu izduva.

Kako nije bitno? Sistem eliminacije mogućeg uzroka. Neće klima da radi normalno i da se ledi tek tako. Prvo i osnovno je da li se "muči" da bi zagrejala prostor zbog veličine i osobina tog prostora.
A pitao sam za ugradnju zbog mogućeg oštećenja instalacije ili loše ugradnje (manjak dužine cevi, neizolovane cevi, zalepljena za plafon...).
Evo čovek reče da mu je prošla LG klima isto radila u tom prostoru.

To su obicno dodatni filteri koji ne sluze mnogo cemu. A koja ti je temperatura u sobi? Moze da duva mlak vazduh kada samo odrzava temperaturu, jer ako je temperatura u sobi blizu podesenoj onda ce da duva tako. Nama je mlako jer nam je telesna temperatura 35-6 stepeni, a ako je podesena na 22-23, klima ce duvati 25-30, jer odrzava postignutu temperaturu. Kada je u sobi 16 stepeni i ukljucimo klimu tada ce normalno da gruva po 50 i vise stepeni, ali sto je blize zadatoj smanjivace temperaturu izduva.
U prostoriji mi pokazuje daljinski da ima 22c, a zadata temperatura je 25c, oseti se da je hladno u prostoriji kada se sedi fali nekih stepen, dva da bude toplije. Kada je spoljasnja temp oko nule klima duva toplije nego kada je -2 to mi nije jesno, ocekivao sam da ce biti toplo...

U prostoriji mi pokazuje daljinski da ima 22c, a zadata temperatura je 25c, oseti se da je hladno u prostoriji kada se sedi fali nekih stepen, dva da bude toplije. Kada je spoljasnja temp oko nule klima duva toplije nego kada je -2 to mi nije jesno, ocekivao sam da ce biti toplo...
Podesi na 30c i trebalo bi da duva toplo do 50c,ako ne zovi onog koji ti je montirao.

@Vuckovic81 A sad hladne glave sedi i razmisli o sledećim stvarima:
1. Šta je to tehnologija G10 tehnologija kompresora? Odgovor: To nije tehnologija vezana za kompresor već za komletnu klimu i njegov marketing naziv je G10! I nije to tehnologija već osobine kao recimo da ima grejače tacne i grejače kompresora ako se ne varam, ima smanjenu potrošnju struje i klima ima mogućnost rada do -22°C, ima wifi, ima izmenljive maske. Sve je to G10 a ne kako njihov marketing navodi da je to neka svemirska tehnologija, inače iz Gree po tom pitanju znaju da mnogo lažu i dovode kupce u zabludu, namerno.
2. Mogućnost da klima greje do -22. E, sad. To u suštini nije prevara ali i jeste! Zašto? Pa klima stvarno može da radi do -22 ali ne onako kako potrošač misli. Ti misliš da će ako na spoljnoj od -15 na daljinskom zadaš +24 da ti u sobi bude garantovano približno 24. E pa nije tako. Sa padom spoljne temperature pada i kapacitet klime za grejanje, nema to vezekoliko ona struje trošia trošiće veliku količinu a daće malu količinu toplote. Ospod određene spoljne temperature ona će početi da daje manje toplote nego što troši struje. A dali će to biti dovoljno da greješ prostoriju? To isključivo zavisi od prostorije, to je istina a sve drugo je laž.
Postoje klime koje gube malo na kapacitetu sa padom spoljne temperature ali te klime koštaju baš poprilično jer su projektovane za grejanje. I njima pada kapacitet ali manje. Znači Gree te nije prevario da će klima raditi do -22 ali te jeste obmanuo da ćeš se ogrejati do -22. I ako ti je za utehu, ni neki japanci nisu ništa bolji.
Eto madam se da sam malo pomogao. A savet je da digneš temperaturu na daljincu ne gledaj to 22 kao grejanje. Da ne ulazimo sad za koji prostor je to itd, itd.

Duzina cevi je 3m, cevi su izolovane unutrasnja jedinica je 15-20cm ispod plafona
Da li kod gree postoji podesavanje senzora temperature? Ja sam na fujitsu podesio da je temperatura koju unutrasnja registruje manja nego sto jeste, jer toplota ide gore i naravno da ce da registruje vise na plafonu nego na podu. Rezultat je sledeci, na daljincu je podesena temperatura od 20stepeni, a u sobi je na metar visine od 23 do 25 stepeni, opet u zavisnosti od spoljasnje temperature, cistoce filtera...

Da li kod gree postoji podesavanje senzora temperature? Ja sam na fujitsu podesio da je temperatura koju unutrasnja registruje manja nego sto jeste, jer toplota ide gore i naravno da ce da registruje vise na plafonu nego na podu. Rezultat je sledeci, na daljincu je podesena temperatura od 20stepeni, a u sobi je na metar visine od 23 do 25 stepeni, opet u zavisnosti od spoljasnje temperature, cistoce filtera...
Postoji na daljincu i-feel senzor, funkcija koja precizno odrzava zadatu temperaturu.

Postoji na daljincu i-feel senzor, funkcija koja precizno odrzava zadatu temperaturu.
Ne znam da li gree klima ima to podesavanje za senzor toplote. Ukljucio sam "I FEEL" i ne primetim neku veliku razliku kao da je isto. Negde sam procitao za setovanje klime da li si na to mislio?

Ovako odokativno deluje da je klima slaba. Pod uslovom da je sve ok sa instalacijom i samom klimom.

@baxman Kolega ako ikako možeš objasni kako radiš to podešavanje senzora za Fujitsu. Znači ako sam dobro shvatio, kad mu podesiš za dva stepena naviše onda ako na daljincu podesiš 25 on će grejati tako da u prostoriji bude 27? A jel to nije isto kao i kad na daljincu postaviš 27?

Ne, fabricki ofset moze da bude pogresan pa kad je podeseno 22 on pravi 20c ili kontra, sa tim podesis ofset da bude realno stanje i tacno. Ima u upustvu od klime cini mi se.

Ne, fabricki ofset moze da bude pogresan pa kad je podeseno 22 on pravi 20c ili kontra, sa tim podesis ofset da bude realno stanje i tacno. Ima u upustvu od klime cini mi se.
Tako je, ima u uputstvu detaljno opisano kako se preko daljinskog podesava. Samo treba pogledati jer ima 2 uputstva koja su posebno. Za grejanje je mislim funkcija 31 i ima 4 nivoa, 00 standardno, 01 da ocita visu, 02 malo nizu, i 03 jos nizu temperaturu. Ima jos nekih funkcija koje se tako podesavaju.

Na moji gree lomo tj bergen je ofset +2 dakle namestim na klimi 21 ona u prostor greje 23st. Osim kad uključim i feel...moje klime nikad nisam.ukljucio vise od 25 stepen osim kad kupam bebu i tad smo svi u kratkim rukavima i kuvamo....

Neki ljudi su prijacili da taj novi Muse ima tih baja.
Da li na gree klimi moze da se uradi ofset, aki moze neka neko objasni kako?
Prepisano sa drugog foruma upute iz s manuala. Probaj, mada nez da je nekome nesto rijesilo.
Znaci klimu treba iskljuciti iz napajanja jedno minutu, i sto brze ovo ukucati pri paljenju klime.

To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times

Poslednja izmena:
Ako neko moze da pomogne,fujitsu 12llce koja je razlika od llca modela i da li ima dupli spoljni izmenjivac?
Trebalo bi sutra da uzmem dva komada,lomim se izmedju te fujitsu llce i gree muse.

Imam tri muse i ok greju ali ispod 500w nece da spusti i namestiti zeljenu temperaturu spada u domen naucne fantastike.

Ako neko moze da pomogne,fujitsu 12llce koja je razlika od llca modela i da li ima dupli spoljni izmenjivac?
Trebalo bi sutra da uzmem dva komada,lomim se izmedju te fujitsu llce i gree muse.

Imam tri muse i ok greju ali ispod 500w nece da spusti i namestiti zeljenu temperaturu spada u domen naucne fantastike.
Mislim da obe imaju dupli izmenjivac, ja imam 09 LLCA i ona ima jednoredni. Ja bi pre LLCE, nesto se mnogo ljudi zale na tu Muse pa i na reviziju.

Na novu koja nisko modulira se izgleda vise zale, stara muse je zakon , da dobro greje je najvaznije briga me za modulaciju.
Znaci uzmi Fujitsu.

Zdravo ljudi.

Molim vas za pomoc oko klimatizacije stana od 40m2, sa slika.
Stan se nalazi u potkrovlju 9. sprata u uglu. Nije uradjena izolacija, ali u stanu nikad nije hladno zbog svih ostalih stanova.
Serviser je predlozio da se postavi 2 klime od 12000 BTU, kao na prvoj slici.
Druga opcija koja mi je pala na pamet je kao na drugoj slici, da rade dve klime sa jednom spoljnom jedinicom koja se nalazi u sredini (zeleno spoljna, crveno unutrasnja), jer bi tako ispalo jeftinije.

1. Sta mislite, da li su dve 12-ice dovoljne za grejanje i hladjenje stana?
2. Koja od te dve opcije je bolja za temperature?
3. Serviser mi je preporucio invertere Tadiran Alpha 12R, po ceni od 43000. Da li je taj klima uredjaj dobar? Da li je neka druga opcija za te pare bolja, poput Vox Iva ili Bergen pine-a?
4. Da li je stan moguce grejati/hladiti samo jednom 12-icom?

Zahvaljujem unapred.

Prilozi

• klime.jpg
    klime.jpg
    104.8 KB · Pregleda: 34
1) jeste
2) sve osvojene klime em cena em zbog defrosta
3) dodaj za makar fujitsu llce
4)nije

Zdravo ljudi.

Molim vas za pomoc oko klimatizacije stana od 40m2, sa slika.
Stan se nalazi u potkrovlju 9. sprata u uglu. Nije uradjena izolacija, ali u stanu nikad nije hladno zbog svih ostalih stanova.
Serviser je predlozio da se postavi 2 klime od 12000 BTU, kao na prvoj slici.
Druga opcija koja mi je pala na pamet je kao na drugoj slici, da rade dve klime sa jednom spoljnom jedinicom koja se nalazi u sredini (zeleno spoljna, crveno unutrasnja), jer bi tako ispalo jeftinije.

1. Sta mislite, da li su dve 12-ice dovoljne za grejanje i hladjenje stana?
2. Koja od te dve opcije je bolja za temperature?
3. Serviser mi je preporucio invertere Tadiran Alpha 12R, po ceni od 43000. Da li je taj klima uredjaj dobar? Da li je neka druga opcija za te pare bolja, poput Vox Iva ili Bergen pine-a?
4. Da li je stan moguce grejati/hladiti samo jednom 12-icom?

Zahvaljujem unapred.
Kada je Tadiran u pitanju bolji izbor je supreme od alpha modela. Deklarisan na -22, ima grejač tacne i wifi. Spoljna teška 30 kg. Garancija je 7 godina. Ove godina sam resio da se kockam i uzmem model i marku koju niko nije spominjao. Do sada temperatura nije išla ispod - 4 i dobro je grejala, videću kako će biti na većim minusima. Inače uzeta je kao druga klima koja treba da pomogne već postojećem inverteru koji je u kući 7-8 godina. Prethodnih godina je grejala jedna klima i kod najhladnijih dana je bila potrebna pomoć drugog grejnog tela jer ipak ne može jedna klima sama da podmiri celu kuću tj 3-4 prostorije koje treba ugrejati. Vidim da na raznim sajtovima ima gomila različitih informacija za funkcije i nisu sve tačne. Inače mnogo manje u ponudi ima suprema nego alphe. Supreme je skuplja za nekoliko hiljada. Na pojedinim sajtovima ide i 50 000+. U planu sam imao Midea Breezeless ili fujitsu za cifru od oko 60 000. Kako sam uspeo da uzmem tadiran za za 40 000 resio sam da rizikujem.

Zaboravih da spomenem da ima opciju kao i midea breezeless kada je u pitanju podesavanje snage ventilatora u procentima.

Uz svo postovaje i sve moguce kontrole nisam nikad doziveo da klima u samom startu ma kakva spoljna temperatura bila u prostoriji uduvava vazduh od 50 i vise stepeni.

Vratiš se u hladnu kuću (16-17 stepeni), podesiš klimu na 22-23-24 i ona treba da radi na maksimumu dok ne postigne makar približnu temperarturu. Tako rade barem ove moje, u tim momentima sam i video obe da rade istovremeno sa maks. snagom. Temperaturu izduva nemam čime da merim, ali je poprilično toplo.

Nazad
Vrh Dno