Gledajući šta je FED chairman juče ispričao, ne mogu da se ne divim bond trejderima koji su odlično znali da će SAD braniti dolar i da podizanje kamatnih stopa mora da se desi u 2022., ne tek 2023. Samo ne znam što se stock market toliko popalio nakon njegovog govora.
Moji neki zaključci:
- Slom treba da dođe kao i mnogo puta do sada, usled zatezanja finansijske politike, što će ostaviti kockare bez likvidnosti. Ja sam sve vreme mislio da će ovaj put scenario biti drugačiji, podmukao, bez upozorenja.
- Iako će se FED boriti protiv inflacije, ne očekujem da će se boriti naročito snažno. Rast cena će potrajati. Kontrole cena i nestašice su moguće.
- Bonds i plemeniti metali bi trebalo da se manje-više stabilno drže sve do velikog sloma. Može da se lagano akumulira metal.
Ja sam ispunio raniji plan i pretvorio 10% novca u zlato, otprilike koliko imam i kripta. Idealan scenario bi bio da kripto krene da raste po Cowen planu i onda da zamenim maglu za još metala i čekam kraj. Naravno, nema garancija da će tako nešto da se desi, ali u svakom slučaju dodavanje još zlata u štek nije loš potez. Zlato ima taj običaj da u krizi poleti i posle ostane na tom povišenom nivou, recimo tokom inflatorne krize 70-tih je poraslo preko 20x i više se nikad nije vratilo dole. Investicija sa ekstremno malim rizikom trenutno.