Nisam guru (daleko od toga) ali pokušavam da primenim logiku. Ako nešto postoji u fiksnoj količini (btc recimo) i to je zakucano, a s druge strane se sve pokupuje na određenom nivou to znači da je tržište odredilo cenu ispod koje teško da će da ide. Za očekivati je da će u nekom trenutku krenuti da poskupljuje jer će i drugi želeti da imaju to nešto gde je količina nepromenljiva, nemoguće ga je pokvariti, falsifikovati ili uništiti (da izuzmemo svetske ratove, meteore itd.). Čak i zlato ili dijamanti se mogu iskopati ali btc ne može više od zadate količine. Pri tome, dovoljno je pogledati u prošlost, kako je cena išla od 1 centa, pa 1$ (kada sam hteo da kupim 100kom iz zezanja pa me ubedili da je prevara), pa 1000$ kada sam opet hteo sa uzmem 10kom. ali sam bilo lenj, pa 10k kada si ga mnogi oduševljeno prodali...niz se nastavlja.
Košta decentralizacija, košta sigurnost i pouzdanost mreže.ETH gas fee je bolest...ja ne razumem kako ovo moze da ima ovoliku popularnost pored svih konkurenata...
Odnosno, razumem...ljudi su idioti. Plaćamo ime, plaćamo brend, osećamo se "dobro" kad platimo nešto x10 od realne vrednosti...valjda zato i Eth traje toliko.
Najusraniji swap košta 100+ $. Listovanje NFT-ja čak i oko 200$. Besmisleno.
Što ljudi recimo ne trguju mojom kosom? Ima je samo koliko ja mogu da je proizvedem, može da traje praktično večno, ne može se falsifikovati jer je moja DNK unikatna, pa gde su ljudi ispred frizerskog salona kad se šišam da se domognu moje kose?
Ako nešto postoji u fiksnoj količini (btc recimo) i to je zakucano, a s druge strane se sve pokupuje na određenom nivou to znači da je tržište odredilo cenu ispod koje teško da će da ide.
Kanda te je uhvatio fomo u zlatu. Oduzilo se celokupno ludilo na berzi, a znamo da ne moze vecito da ide gore bez ozbiljne korekcije. Pasce kada ti uzmu pare.Zaboravljaš elementarnu činjenicu - nije dovoljno da nešto ima samo ograničenu količinu, mora imati i neku upotrebnu vrednost. Što ljudi recimo ne trguju mojom kosom? Ima je samo koliko ja mogu da je proizvedem, može da traje praktično večno, ne može se falsifikovati jer je moja DNK unikatna, pa gde su ljudi ispred frizerskog salona kad se šišam da se domognu moje kose?
Zlato i dijamanti imaju vrednost sami po sebi, makar ona počivala i na nelogičnoj ljudskoj gluposti da ih nose kao nakit. BTC je samo zapis u nekoj distribuiranoj bazi podataka, dakle ima vrednost samo po dogovoru, čist fiat. Što ne znači da ako inflacija sutra ne podivlja on neće iz nužde naći prihvatanje među ljudima koji ne mogu da nabave zlato. Evo, cena je skočila samo 10% i zlatar u mom kraju više ne može da mi nabavi dukate, moram da idem do većeg dilera u centru. Ako cena nastavi da divlja, vrlo brzo ni on više neće moći/želeti da prodaje i kao što je standardno slučaj u finansijskim krizama, ljudi neće moći nikako da dođu do investicionog zlata.
A zašto skače bar nije teško utvrditi, mesečni rast inflacije je dostigao 0,9%. Ako bi ostao na sadašnjem nivou (a verovatno će još porasti) to bi značilo 13% na godišnjem nivou. Ako si loše sreće kao ja, pa si trenutno sa puno keša, nije ni malo prijatno, za godinu dana od sad inflacija bi mi pojela negde oko 5 mesečnih plata.![]()
Jedini razlog zašto još držim keš je što očekujem da slom neće biti ne znam koliko daleko od sad, tad će keš biti kralj. A i to verovatno samo privremeno, jar ako tržište krene putem maksimalnog bola, ostaće nam stagflacija da nas muči ko zna do kad, jer ni vlasti, a ni narod nisu spremni da danas pojedu ***** da bi im sutra bilo bolje.
Sad sam se setio moram ovo da podelim sa vama ...Da se prijavim i ja u školu debilane, ono kad je shiba divljala sam očekivao da će i musk nešto da twitne pa sam pljusnuo finu cifru u Dodž. Bože moj, ne može uvek da cvetaju ruže…
Kanda te je uhvatio fomo u zlatu. Oduzilo se celokupno ludilo na berzi, a znamo da ne moze vecito da ide gore bez ozbiljne korekcije. Pasce kada ti uzmu pare.
A šta reći za LTC, a ne zaplakati... 🙄 Što je najgore razmišljam se da dokupim malo ali mi nade sve više tonu 😂
Doslovno razmišljam da sve živo natrpam na LTC. Sve se oporavlja makar malo, samo on u komi.
Jedina razlika je što je AVAX na ATH a ltc na ATL. Kome je to još bitno...03. septembra LTC je imao istu vrednost kao danas: ~$221 a Avax ~$47.
Gde je danas Avax ($103) a pri tome, Avax uopšte nije "klinački" projekat, nije paljevina kao kučići ili Elon pa da se pomisli da je dump.
Dakle, ima nešto i u projektu. Ne sumnjam da će LTC da opali kad tad ali ako treba da se čeka 5x duže nego ovi ostali džaba mu bilo.
u pola BTC da je podesavao wallet, ginuo, platio TX sve joj napisao na papir i izveo na veceru a ona u pola 1 ujutro posle vecere rekla taksisti da je vodi kod Baneta Gedore, vlasnika Korleone separacije iz Surcina...S obzirom da smo sveži u kripto svetu, kolega i ja u kancu svakodnevno seremo nešto o Bitcoinu, NFT-ovima, walletima itd itd.
Koleginica nas slusa (htela ili ne, nema mnogo izbora) i seti se da je "pre oko 8 godina dobila od drugara na poklon pola nekog novčića, da joj je drug podesio neki wallet, da joj je rekao da čuva neke reči na papiriću itd itd"....
Long story short, nađe ona taj neki razjebani Asus telefon, jedva uspe da ga pokrene, nađe papirić, korak po korak i evo je danas sa 30k USD, odnosno 0.5 BTC u walletu
Dobro jutro, zar ne?![]()
Jedina razlika je što je AVAX na ATH a ltc na ATL. Kome je to još bitno...
A šta reći za LTC, a ne zaplakati... 🙄 Što je najgore razmišljam se da dokupim malo ali mi nade sve više tonu 😂
Čekaj, hoćeš da kažeš da je bolja kupovina nečeg što je dalo 40X ( avax ) i preko 100X ( ada ) od ltc-a koji na all time low i to u finišu ciklusa?Pa on može tako da taljiga u nedogled (kao što i radi). Za to vreme ta zarobljena sredstva mogla su se obrnuti par puta u izglednijim projektima kao što je, pored Avaxa tu i konzervativna ADA koja je u je periodu od maja do danas u jednom trenutku bila (opet 03,sep) $2,95.
Izgleda kao novo mesoP.S. Recite mi molim vas da ja nisam jedini koji kapira ko je ustvari @Pelourinho?
piše na isti način ko Ne znam svoje imeIzgleda kao novo mesoili neka stara kuka koju je sramota da se vrati pod starim Nick-om. 20 / 80
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari