Šta je novo?

Pracenje posiljki

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pitaj ovde, pitaj prijatelja jer je on vlasnik pošiljke dok je ne preuzmeš, tebi uvek šalju prijatelji i to bez usluge špeditera a i odličan si posle skoro 3 meseca.

Ja poručio nešto iz Amerike, ebay shipping koji ide preko običnog DHL-a. Po Americi je putovalo 7 dana do nekog centra gde se skupljaju pošiljke na gomilu i tamo sada bleji već 5 dana. Pišem ovo iz ugla nekoga ko je poručivao uvek iz Kine, pratio pošiljke i kukao na njihovu sporoću. Očekivao sam da je u ovom drugom delu sveta to mnogo brže i bolje organizovano. Ispade isto s za mnogo više novca.

Kad se samo setim kada sam slao paketić za UK, da je preko naše pošte za 3 dana bio tamo, prosto ne znam šta da mislim.

Poslednja izmena:
Za to vreme LP pošiljke preko Malezije neverovatno brze:
23-eg poručena, stigla danas - 16 dana (sadrži dve stvari, iako imam dva tracking broja, isti prodavac). Zadnji status za obe bio 4-i septembar, poslata iz tranzitne zemlje.
24-og poručena, stigla danas - 15 dana.
Zanimljivo, zadnji status bio 5-i septembar, poslata iz tranzitne zemlje.

Istovremeno, stigla jedna registrovana Sun You pošiljka preko Litvanije (ne Letonije), 17-og poslali, po statusima naše pošte - 31-og ubačena u sistem, onda narednih 6 dana bez promene statusa, juče stigla u Beograd, danas isporučena. Prošao bez carine, otvaranja paketa i PDV-a. Inače, za ovu pošiljku prodavac nije označio da je poslata uopšte, a dao mi je tracking broj, ispostavilo se tačan. Sumnjao sam da je prevara. Verovatno ne sme da postavi da je poslato zbog sukoba sa Litvanijom. Čak i sad, stigao paket, sve po planu, a na AliExpressu nije ni poslao. Ne znam kako ćemo rešiti to, ali ga svakako neću zeznuti sa parama.

Upravo tako preko Malezije i Litvanije stize za 15-20 dana, a preko Britanije i Nemacke treba po 2 meseca.
Oni Speed pack sa Ebay idu na Britaniju pa na Nemacku pa kod nas, to je uzas koliko je sporo, kao sto rece neko da su na drugoj strani kugle.

Posiljka preko registrovane Kineske poste ( od prvog dana sam mu rekao da to ne moze da stigne kod nas ), mi se vrti Guangzhou - Peking i obratno pici u ta dva pravca non stop evo vec ima mesec dana, nit mogu pare da vratim nit mogu sta da preduzmem, ovaj samo ponavlja kao papagaj stici ce ili kada se vrati nama vraticemo novac..

Kad upadnes u to kolo nema izlaza. Cekas da istekne period i bam dispute, on onda kuka kako treba da odustanes od toga jer mu narusava ugled bla bla... i ne odustajes, sacekas par dana i dobijes pare nazad kad AE presudi u tvoju korist. Njemu lepo zalepis negativnu i napises mu u oceni da imas iskustva sa narucivanjem i da si mu objasnio da ne salje tako... a on poslao tako. Napisi i na Engleskom i na Srpskom da se jos neko od nasih ne navuce da kupi od njega pa da zarobi svoj novac na 4 meseca.

Kako ide sada i koliko putuje yenwen, mislim da je ovo njihov broj:
VR437759501YP

jel to u opste ima pracenje do odredista?

Postalo je krajnje neozbilno cime ce da posalju.

Meni VR......YP poslata 31.08., piše da je danas napustila Tursku (broj je posle prešao u RH....TR - sad da li će i tvoj ići tako (preko Turske pošte) ne bi znao, ako bude znači da ima praćenje).

Pa da, čini mi se da kad počinje sa R znači da je registrovana pošiljka. Evo danas kad je krenuo iz Istanbula se pojavio i na sajtu naše pošte (taj turski broj). Ali ne znam da li svi VR...YP idu preko Turske i da li su svi registrovani.

Da li postoji mogucnost da saznam da li je paket ocarinjen pre nego sto stigne kod mene?
Posle nedelju dana paket stoji da je iz Beograda krenuo i da je na carini.

Koliko je meni poznato ne. Možeš samo da znaš da je na carini (a to koliko vidim znaš). Inače ako ode na carinu 99,99 posto ćeš nešto da platiš. Bar je to moje iskustvo sa paketima koji su registrovani i koje sam mogao da pratim. Tek skoro mi je takav paket stigao a koji je bio danima na carini i za koji ništa nisam platio - pečat "oslobođeno carine". Inače i kad mi je odlazila pošiljka od 5 eur na carinu do sada sam uvek plaćao (bar kad su u pitanju te registrovane pošiljke tj. pisma, njih generalno vole da proslede carini kad stignu). A ako paket (znači pošiljka koja se vodi kao paket) stigne, onda obavezno ide na carinu i plaćaš. Tako je bar meni rečeno kad mi je stigao privezak veličine novčića u malecnoj kovertici iz USA i na njemu pisala vrednost tipa 5 usd (dobio ga inače na poklon).
A pošto kažeš krenuo iz Beograda pretpostavljam da si NS ili Niš, nisi Bg carina? Meni je pre dve nedelje 5 dana bio na carini (Bg), a i sada mi je jedan otišao pa me zanima da li se produžilo čekanje

@e46glogi
meni taj status kao tvoj od 30.08. stoji od 05.08., a vidim da je nekima stigao posle 6 meseci prošle zime

Ne znam da li je i tezina presudna ali mozda su posumnjali da je telefon u pitanju a nije,tezina je malo veca za malecki paket i su mozda posumljali na nesta. Vrednost paketa je oko 7$ tako da se nadam da me nisu previse odrali.

Po zakonu posiljke vrednosti do 50€ se ne carine i me placa se carina,a po zakonu svaka posiljka bilo koje cene kada se uvozi mira da se naplati pdv.to sto nasi carinici ne naplacuju pdv na vecinu posiljki to je njihova dobra volja.Znaci carina se ne naplacuje do 50€ vrednosti posiljke koje carina proceni ako nema papira i fakture o kupovinu,a pdv se uvek i za sve placa, 20%.

Problem je sto kad se carini ne carini se realno koliko vredi.
Sad ovo sto sam kupio postoji mogucnost da mi ga ocarine da vredi vise od 50 eura zbog tezine.
A realno placeno 6 eura.
Cak i da se zalim niko mi ne garantuje da cu da dobijem spor,ali svakako nije u redu ako treba da platim mnogo vise nego sto vredi.
Dosta sam se ovde nacitao i preplasio koliko nerealno carine.

Problem je sto prodavci ne salju u paketu i fakturu i onda bi oni carinili po toj ceni.Oni proveravaju cenu recimo ma Aliju i po toj ceni carine,ako je potrebno.recimoeni su stigle neke zidne lampe ali paket nije otvaran iako sam platio 16€ ,ali zato lada sam kupovao telefon sa Alija ocarinili su ga bas po onoj ceni koju sam platio na Aliju.Ti sada cekaj pa vidi da li su te ocarinili ili si platio samo pdv.

Ovo sa fakturom nije lose,ja kad kupujem uvek biram gde je jefftnije.
I razlika u ceni nije mala,ja se samo nadam da ce biti realnija cena.
Samo da ne bude kao sto je onaj kupio tasti telefon za 10$, a oni ga ocarinili da kosta 70 eura.

@Miki_

Ne uzbudjuj se zbog jedne naplate poreza....
Gomila posiljki ce ti proci bez naplate.

U pravu si ali opet nebi voleo da preteraju u proceni.
Ne znam da li ima sanse da stigne sutra ili tek u ponedeljak.
Znatizeljan sam :confused:

Da li postoji mogucnost da saznam da li je paket ocarinjen pre nego sto stigne kod mene?
Posle nedelju dana paket stoji da je iz Beograda krenuo i da je na carini.

Koliko je meni poznato ne. Možeš samo da znaš da je na carini (a to koliko vidim znaš). Inače ako ode na carinu 99,99 posto ćeš nešto da platiš.

Može da se zna upravo na taj sistem, pratiš statuse, ako ti piše da je jedan dan ušlo na carinu, sutradan izašlo sa carine (Otprema) to znači da nije otvaran i da verovatno nećeš ništa dodatno platiti. Kad otvaraju paket onda se obavezno zadrži po nekoliko dana pa se više dana ponavlja onaj status "neki broj - Pošta carinjenja", u tom slučaju možeš očekivati da ćeš platiti nešto, možda samo otvaranje paketa a možda i PDV (i carinu).
Pogledaj skrinšot što je džoker okačio na prethodnoj stranici, vidiš kako mu se prvog i drugog Sept. ponavlja isti status (to što se ponavlja više puta istog dana u isto vreme je neka greška u njihovom sistemu) verovatno mu se ponavljao taj status i pre prvog septembra i onda se 3-ćeg Sept. menja status u 61200 Carina GPC Beograd, to znači da je izašao sa carine i ide dalje na isporuku ( e sad kod njega su konkretno napravili neki za*eb pa se pošiljka dalje šetala BG->Užice->BG->Pančevo tako da to ne gledaj).

Vidi, pre ili kasnije na neku pošiljku pdv mora da se plati, najbolje je to da prihvatiš i biće ti lakše, kao što sale gore kaže, na jednu će ti naplatiti a onda ćeš dobiti 10 bez naplate i tako, to je i moje iskustvo, na stotinjak pošiljki oko 5-10 bude sa PDV-om, ako uzmemo da bi po zakonu trebali na svaku da naplate pdv, ja sam prilično u plusu...

Meni nisu menjali statuse cesto,pise samo da je stigao u Beograd i posle nekoliiko dana je u Nisu.
Prihvatio sam ja da moram da platim,stvar je u tome sto je taj paket moj,a ostale uglavnom kupuju ostali ukucani. Tako da ce oni da ustete a ne ja,ali nema veze :p

...na jednu će ti naplatiti a onda ćeš dobiti 10 bez naplate i tako, to je i moje iskustvo, na stotinjak pošiljki oko 5-10 bude sa PDV-om, ako uzmemo da bi po zakonu trebali na svaku da naplate pdv, ja sam prilično u plusu...
Ja ovo uvek pričam i uopšte mi nije jasno zašto se ljudi žale. Jedino ako im je to jedina porudžbina, ili ako su stvar od 10 usd procenili na 100 usd, pa više izađu dažbine nego predmet. Ali svakako ako čovek naručuje stalno, mnogo više paketa prođe bez carine tj. pdv-a...

Btw, onaj moj paket je isto stajao danima na carini i na kraju kad je prošao, na njemu nalepnica "oslobođeno carine". I za ovih 10+ godina naručivanja mislim da mi se to prvi put desilo. Btw na potpuno isti proizvod malo više od 20 eur vrednosti, poslat iz EU (unutra regularna faktura kao i uvek) sam do sada plaćao pdv. Naravno samo ako uopšte ode na carinu, a dešavalo se mnogo puta i da ne ode iako je iz EU (a tu teško da lažu sa cenama) i piše cena... Tako da mislim da je to statistička greška (dohvatili ga pred kraj radnog vremena:)), zato sam i napisao 99,99%

Ja sam jos pocetnik,a i nisam puno kupovao za sebe. Ostale sitnice i gluposti su bile za moje ukucane.
Ali na carini su korektni to stoji,nekoliko paketa koji su mi stigli nije mi nista naplaceno,a imali su prava da naplate 20% plus za pregled paketa,pa cak i ako je vrednost paketa 1$ ,porez ce biti bukvalno 20din ali zato ce naplatiti pregled vise nego sto vredi paket ceo. Ali oni to ipak ne naplacuju,zato i jesu korektni.
Ali to je uglavnom ispativo za vas koji porucujete po 30 ili cak 100 paketa mesecno :)

Neko moje iskustvo je da je njima prvenstveno velicina bitna, barem ovim zenama na carini u Nisu :))
Salu na stranu, ali stvarno sam imao pakete koji su bili mali a dosta vredni i nije nista naplaceno, dok sam imao slucajeve da paketi mnogo manje vrednosti ali mnogo krupnije (dosta vecih gabarita) su uvek naplacivali carinu.

Moje misljenje je da je tezina presudna,meni je ovak paketic svega 10tak cm velik ali je malo tezi.

Do januara, februara carina Niš je skoro sve oslobađala carine, naročito ukoliko se radi o ne tako velikim i teškim kovetama. Sada retko šta propuste, čim vide da je registrovana otvaraju, nebitna težina, veličina... Jedino kada imaju puno posla i kada im nagrnu pošiljke desi se da nešto ne ocarine. Tu jako bitnu ulogu igra količina pošiljki koju treba da obrade, ukoliko imaju količinu koju ne mogu da završe ni za recimo dve nedelje, onda moraju nešto da proslede dalje i smanje sebi posao, jer za par dana im već stiže nova tura.

Ljudi, kako da izadjem sa ovim problemom na kraj?

Ziveo na adresi A do Maja - Svi paketi stigli sa Alija.
Preselio se na adresu B - Nijedan paket nije stigao barem u poslednjih 6m.
Zelim da napomenem da sam na adresu B narucivao i dok sam ziveo na adresi A.

Ne znam da li sam toliki baksuz ili se nesto drugo dogadja ali bih voleo da barem probam ovo da resim.
Postoji li mogucnost da od Carine ili Poste dobijem spisak paketa koji su obradjeni za moje ime/adresu?

Planiram da iscimam i stanare da stavimo kameru kod sanducica, ali to mi nece pomoci ako ne znam kada mi je paket stizao, necu pratiti kamere 0/24 ali cu mozda moci da kazem da je paket dostavljen pa ukraden ili nije ni donesen u zgradu.

Ljudi, kako da izadjem sa ovim problemom na kraj?

Ziveo na adresi A do Maja - Svi paketi stigli sa Alija.
Preselio se na adresu B - Nijedan paket nije stigao barem u poslednjih 6m.
Zelim da napomenem da sam na adresu B narucivao i dok sam ziveo na adresi A.

Ne znam da li sam toliki baksuz ili se nesto drugo dogadja ali bih voleo da barem probam ovo da resim.
Postoji li mogucnost da od Carine ili Poste dobijem spisak paketa koji su obradjeni za moje ime/adresu?

Planiram da iscimam i stanare da stavimo kameru kod sanducica, ali to mi nece pomoci ako ne znam kada mi je paket stizao, necu pratiti kamere 0/24 ali cu mozda moci da kazem da je paket dostavljen pa ukraden ili nije ni donesen u zgradu.
Istu muku mučim. Trenutno imam 19 dispute-a. Mislio sam da je poštar. Pisao Pošti da mi kažu šta se dešava, da li sam imao neki paket. Rekoše da odem u Poštu. Odem u Poštu kažu mi da oni nemaju uopšte tu opciju da pogledaju da li sam imao neki paket u poslednja 4 meseca a da nisam podigao. Tako bih znao da poštar nije ostavljao onaj papir za pokušaj dostave. Onda opet pisao Pošti. Generalno uvek isto. Ti paketi ne mogu da se prate jer bla-truć-bla-truć. Pisao sam Carini da mi kažu imam li nešto od paketa.

Da, ja se nisam selio. Na istoj sam adresi. Generalno, ne možeš ništa. Nemaš kome da se žališ jer ti paketi u sistemu Pošte ne postoje. Nemaš ama baš grama osnove da se žališ.

Jedino što može da se uradi je da se seliš, ali da ti adresa bude van Srbije, u nekoj razvijenoj zemlji. Ovako zajedno nas dvojica možemo da sedimo i čekamo pakete :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno