Zdravo, treba mi preporuka ili iskustvo vezano za inverter za grejanje oko 40 kvadrata kuće (dnevna doba + hodnik). Kuća nema izolaciju, jedino ima PVC stolariju, ne može sve odjednom...
Više ljudi mi je preporučilo naravno Gree Muse Pro, skoro se pojavila jeftinija alternativa Gree Eco Plus Pular i dobio sam par preporuka za Bergen Apollo Comfort, sve su 12-ice.
Prva je najskuplja varijanta i sa ugradnjom bi izašla frapantnih 70k, ove dve druge bar 100e jeftinije.
Gree Muse Pro je pre leta bio sigurno 5-6k jeftiniji, ali tada je bilo prečih stvari. U međuvremenu je i ugradnja otišla mislim za oko 10-20e na gore. Verovatno najgore vreme za kupovinu klime, ali nije hitno da bude ove sezone, samo me interesuje mišljenje ljudi koji su koristili ove modele (druga 2 možda još uvek niko nije) ili preporuka za drugu dokazanu alternativu?
Ove tri nabrojane imaju i kao feature za razna pročišćavanja vazduha, gomilu modova za podešavanje, ali to su više marketinški trikovi, dakle preporuka za pouzdani model koji može da zagreje ovu kvadraturu sa razumnim računima za struju, naravno sa izolacijom bi i neka slabija završila posao verovatno...
Unapred hvala na savetima!
P.S. Znam da će prvi savet biti "prvo izolacija, pa onda klima", zato i kažem da nije hitno, samo su mi bitna mišljenja ljudi koji su koristili ove modele za grejanje ili su grejali istu kvadraturu drugim modelom koji se dobro pokazao.
Moram sam sebi da udarim reply i čito podelim iskustva vezana za kupovinu klime i cenu ugradnje iste. Po preporuci većeg broja ljudi i servisera, pa i ljudi ovde sa kojima sam privatno komunicirao za svoje potrebe sam naručio
Gree Muse Pro model, 12-ica. Cena ove klime kao i drugih dosta varira, tipa u EnergyNet-u koji je glavni distributer Gree i Bergen klima kod nas je ovaj model trenutno oko 69k, tolika cena je recimo i u Gigatronu. Ne želim da reklamiram prodvnice, ali uvek može da se iščačka jeftinije, ali treba biti oprezan, jer u velikom broju slučajeva kada je jeftinije, ima nešto što ne valja, ali ne važi uvek, zato treba više istraživati i posvetiti vreme pozivanju nekoliko prodavnica, a sa nekima se može i cenkati bukvalno. Ja uvek generalno pogledam
eponuda.com sajt kao inicijalnu neku prertagu i okvirnu cenu i već tu vidim koliko cena varira. Treba tražiti i detaljnije ima dosta online prodavnica. Uglavnom, naručio sam je preko BC Group na kraju, nešto manje od 59k sa setom za instalaciju i očekujem je do ponedeljka kako su mi rekli. Sa njima imam pozitivnih iskustava za sada, kupovao sam nekoliko stvari koje se tiču tehnike. Ovo je dobar deal, što se cene tiče jer sam prošao 10k jeftinije, BC Group trenutno ceni ovu klimu na preko 64k, ali možete da upišete manju cenu i oni vam pošalju neku međucenu. Kada mao iscinculirate to, možete da spustite cenu i za par crvenih na dole. Više puta sam pre kupovine zvao da proverim što se tiče seta za instlaciju i dodatnih stvari i za sada deluje sve ok. Generalno, neko moje iskustvo je takvo da sa svima treba pregovarati na neki način, oni da vam daju i po dosta nižoj ceni imaju zaradu, a zamislite koliko samo zarađuju po ovim punim cenama, koje su daleko od realne. Ali, naše tržište im to dozvoljava.
Pre nego da naručim klimu sam zvao EnergyNet da ih pitam koje servisere mogu da preporuče. jer hoću njihovog sertifikovang servisera koji ima taj famozni pečat koji mi omogućava 2 + 3 godine garancije uz redovan godišnji servis. U razgovoru sa agentom iz EnergyNet-a, lik se zainteresovao od koga naručujem klimu i po kojoj ceni. Ja mu kažem okvirno po kojoj ceni, a on sam mi kaže da može da spusti, ali ne bi spustio ispod 63k recimo.
Baš u tome je fora, što kod glavnog dobavljača vi možete da se cenkate jer svi oni svakako imaju zaradu, a radije bi da kupite kod njih nego kod nekog drugog, pa mogu i da koriguju cene i uvek treba probati kako sa njima tako i sa drugima, a ne zaletati se na prvu cenu, jer nisu to male pare u pitanju. Ja sam se zahvalio jer sam našao po povoljnijoj ceni i preporučio mi je nekoliko servisera, a usput sam zvao i ja nekoliko firmi koje to rade.
Generalno se ugradnja klime kreće oko 9k dinara, negde 10k, ali standard im je 90 evra, makar što se tiče Jagodine. Prvi serviser koga je EnergyNet preporučio koji radi u Jagodini i ugrađuje njihove Gree i Bergen klime mi je inicijalno rekao 90 evra ugradnja, a kada sam mu rekao da mi dolazi unslacioni set, smanjio je cenu na sumnjivih 60 evra što mi je i dalje neverovatno, ali tako smo se dogovorili. Ispitao sam ga sve potanko kako i šta, kako ide oko te produžene garancije i sve deluje ok, znači ovo je EnergyNet serviser koji ugrađuje klime za njih i koji ima pečat ovlašćenog servisera...
Sve ovo lepo zvuči, ali ovo je Srbistan i kao u mnogo slučajeva do sada, ne bi me čudilo da neko ovde ne ispuni svoj deo dogovora. Kada stigne klima za koji dan, proveriće je moj drug jer se ja u to ne razumem, razlikujem unutrašnju i spoljašnju jedinicu, video sam ih u prodavnici i na sajtovima, ali drugar ima identičan model koji je ugradio kod sebe pre nekoliko dana. Tu ćemo da proverimo da li je sve u kompletu što se te isporuke tiče, inače zovem BC Group da raspravimo ako nešto zabaguje. Druga stvar je taj serviser koji je ponudio tih neverovatnih 60 evra za ugradnju i koji kao i svaki majstor može da se pravi pametan, ali to ćemo da rešimo na licu mesta, dakle ili naplaćuje toliko ili tražim drugog servisera, ali za sada lik deluje ok, mada svi oni deluju ok dok ne dođu, odrape te i naprave ti krš ili ti nešto skarabuže, pa posle imaš muke.
Uglavnom to je neko moje iskustvo za sada, ne znam kako će klima ako sve bude kako treba da istera zimsku sezonu, koliki će biti računi, ali najpe da to sve stigne i da se ugradi, pa ćemo nadalje da vidmo. Ono što znam je da svaki ovlašćeni serviser sa tim pečatom u slučaju Gree i Bergen klima mora da uz prethodnu registrciju klime preko sajta nakon godišnjeg servisa praktično omogući tih nekih 5 godina garancije, a kakva je to garancija u praksi, videćemo...