Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kod svih su klime pocele mrsat. Vanjska manja, na unutrasnjoj pojacan protok da na papiru moze vise izbacit toplote. To sto u praksi neces nikad koristit te velike brzine to je druga prica.

Npr moj Gree Lomo Regular gwh12qc je bio tezak 31kg. Novi 24.5kg. I na oko primjetno manja vanjska.. u novom je navodno jaci kompresor stavljen pa bi to trebalo kompenzirat, 10.8cc, sad kako ce to na djelu se pokazat vidjecemo.

U vezi max potrosnje, ja sam svoj natjerao na 30c, vani je oko -6 bilo..oficijelno bi 1500 trebao biti max.
1900 i kusur vati je vukla...

35% odstupanje od specifikacije!?
Panasonic maksimalno troši kao što je deklarisan, meni je bitno jer su mi obe klime na jednom izvodu od 16A, a maks. je 8,4A za 12-cu, i 7,4A za 9-ku.

Ali je bitno da tvoja bude zadnja da ti nama objasnis :D
Ovim poslednjim postom se postavljas iznad svih nas kao da je tvoj komentar ekser u sanduku ili tacka na kraju recenice.
Sto apsolutno nema veze sa zivotom... Ali dobro ako te to cini srecnim neka bude da cela poenta koju si izneo nema poentu
Fazon "ali da vam kazem samo to je tako" a kada te neko argumentuje ti napises "Ne nije to lose ali samo da vam kazem jer ja znam"

Ludilo :D

Elem po ovome

Pogledajte prilog 317004

Po ovom testu ovaj Aux 9 pere Mission 2 devetku
Sto se iskreno nadam da nije tacno :) jer bi to znacilo da sam platio brend dodatnih 10 000 rsd
U videu se pominje da ovaj Aux ima GMCC kompresor ...
Ne znam da li sebi persiras ili vidis neke nevidljive ljude koji su se slozili sa tobom, ali sam se tebi obratio i nikom drugom.

Sustina je da si ti ostao nedokazan i da tvoj uredjaj mora biti najbolji izbor. Ja sam rekao nesto sto je tacno, a ti mozes da izvrces to do prekosutra. Ti si jedan od onih koji ce da ignorise 9 dokaza da nije u pravu i da se uhvati za 1 da je u oravu. A sada si vec debelo pregazio ono sto si sam tvrdio, da se sve preko Vox-a ne isplati, da je bacanje para, svqdjao se ovde 5 dana oko toga, jer ti sa Vox iva1 koliko bese grejes, ~40ak m2 sa polu izolacijom?
Da ne kazem sto si prvo govorio da je losa klima, pa onda posle postala najbolji uredjaj na trzistu.
Ti si merodavan za ovu temu koliko i ja za heklanje.
Problem je sto ce neko da te shvati ozbiljno.

@EmaXx

Upravo tako, mislim da je to posledica poskupljenja sirovina, a i svetskog nedostatka cipova, pa se stedi gde moze da bi ostali konkurentni cenom.

Isprva, ja sam to pripisao jeftinom kineskom mjeracu. Medjutim jos nekoliko ljudi je prijavilo istu stvar na 2 foruma. Predpostavljam da je u tim uslovima cop dosta nizak pa te vrijednosti ne spominju.
Jest ona tukla toplo nema al msm da je tom rezimu van tog optimalnog rezima rada. Nije jedina doduse, kroz forume je dosta ljudi prijavilo nize/vise vrijednosti od deklarisanih. Npr ulazni model od Daikina bi po spec trebao na 300 ici najnize, u stvarnosti je oko 150w.
Ugl poenta je da te sve vrijednosti sa papira uvijek treba uzet sa dozom rezerve.

Ne znam da li sebi persiras ili vidis neke nevidljive ljude koji su se slozili sa tobom, ali sam se tebi obratio i nikom drugom.

Sustina je da si ti ostao nedokazan i da tvoj uredjaj mora biti najbolji izbor. Ja sam rekao nesto sto je tacno, a ti mozes da izvrces to do prekosutra. Ti si jedan od onih koji ce da ignorise 9 dokaza da nije u pravu i da se uhvati za 1 da je u oravu. A sada si vec debelo pregazio ono sto si sam tvrdio, da se sve preko Vox-a ne isplati, da je bacanje para, svqdjao se ovde 5 dana oko toga, jer ti sa Vox iva1 koliko bese grejes, ~40ak m2 sa polu izolacijom?
Da ne kazem sto si prvo govorio da je losa klima, pa onda posle postala najbolji uredjaj na trzistu.
Ti si merodavan za ovu temu koliko i ja za heklanje.
Problem je sto ce neko da te shvati ozbiljno.

@EmaXx

Upravo tako, mislim da je to posledica poskupljenja sirovina, a i svetskog nedostatka cipova, pa se stedi gde moze da bi ostali konkurentni cenom.
Koje dokaze si izneo :)? Ja sam ostavio 3 dokaza ti si dosao i napisao neke svoje konstatacije jer si umislio da si neki poznavalac?
Covek ti je posle mene napisao da se pricalo o tome da su komentarisali te kompresore ti si to izgnorisao jer si evidetno opasan egoista.
Evidentno je da nisi upoznat kako funkcionise zajednicko ulaganje u tehnologije i razvijanje, pametan si decko baci malo pogled u automobilskoj industriji kako to ide a samim time i u svim ostalima.
Jer po tvojoj logici Toshiba koja je ulagala u nesto ko zna koliko dugo nema veze sa time vise jer je tu neku fabriku kupila midea :) i tebi je sada bitno da tvoja bude zadnja da Toshiba nema nista sa time. Mislim cist ego gori iz tebe i kompleksi ali ajd sad.

Pritom mesas babe i zabe, stan grejem sa 2 klime i imam 2 kuce i normalno je da vrv nisi ispratio o cemu pricam (nije za zameriti)
Znaci u stanu iva 1 i 3 u kuci/vikendici (kako god nazovimo) 50kvm (nisam ni sam siguran da li ima 48 ili 50 da li je bitno?) je iva 5

Za veliku kucu koju ti nazivas citiracu sa poluizolacijom je kupljena midea, i sada mi reci sta ja lazem? :)

Ti si od onih tipova kojima kada se nesto ne dopada karikira poruke da prosecni citaci teme poveruju... Ono fazon vise puta ponovljena laz je istina
Sem toga ja sam dao sansu necemu skupljem i kupio sam, mozda bude super mozda bude bzv ili izmedju videcemo zato ne znam zasto se toliko lozis
Tipican Srbo Srbenda cim mu se neko ne svidja odmah je lazov prekrajanje svega i napadanje, naravno 0 objektivnih argumenata.

Nego sta imas da kazes za ovaj test gde Aux opra silne ove klime? Pa da verovatno sam ja finansirao to testiranje ili domaci Vox :D
Fake news

Poslednja izmena od urednika:
Zasto kada nesto se raspravljate sa nekim pocinjete "tipicno srbo,srbenda,srbin klasicni " i te fore? Imate komplekse zato sto ste srbi,zao vam ? To se desava precesto u zadnjih par godina kad citam forum uvek isti fazon odgovora,mora da se pomene taj termin,klasika,srbin itd . Ako ne mozete lepo cinjenicama i na kulturnom nivou da se "borite" bolje prekinite,mucno je za citati obracanje direktno u lice "moj tata je jaci od tvog tate". Manite se,imate pp za to,najbolje viber pa udrite do sutra.

Srbo Srbenda je karikatura tipicnih domacih "tripova" kod ljudi
U ovom slucaju najlakse je sagovornika nazvati lazovom i to ponavljati non stop :) Valjda je to sad in
Inace doticni me naziva lazovom jer sam davno kada sam kupio Ivu 1 pozalio se da trosi vise nego sto sam ocekivao, tada nisam poznavao uredjaj jos ali sam ubrzo skontao da i feel funkcija resava pitanje modulacije u manjem prostoru.
Posle toga kao sto sam i rekao kupio sam jos 2 vox klime jer sam zadovoljan sa njima
A ko detaljno procita moje poruke video bi da sto se tice lokacija gde su klima apsolutno nikada nisam nista slagao. Moderacija bi trebalo da reaguje na ove prozivke jer nazivanje lazovom smatram uvredom i nije u duhu ovog foruma.

A posto nisam zadrt. Poslusao sam i druge i kupio sada Mideu za totalno drugi objekat, jer je izolacija losa pa da probam i nesto malo bolje...

Poslednja izmena od urednika:
Zdravo, treba mi preporuka ili iskustvo vezano za inverter za grejanje oko 40 kvadrata kuće (dnevna doba + hodnik). Kuća nema izolaciju, jedino ima PVC stolariju, ne može sve odjednom...

Više ljudi mi je preporučilo naravno Gree Muse Pro, skoro se pojavila jeftinija alternativa Gree Eco Plus Pular i dobio sam par preporuka za Bergen Apollo Comfort, sve su 12-ice.

Prva je najskuplja varijanta i sa ugradnjom bi izašla frapantnih 70k, ove dve druge bar 100e jeftinije.

Gree Muse Pro je pre leta bio sigurno 5-6k jeftiniji, ali tada je bilo prečih stvari. U međuvremenu je i ugradnja otišla mislim za oko 10-20e na gore. Verovatno najgore vreme za kupovinu klime, ali nije hitno da bude ove sezone, samo me interesuje mišljenje ljudi koji su koristili ove modele (druga 2 možda još uvek niko nije) ili preporuka za drugu dokazanu alternativu?

Ove tri nabrojane imaju i kao feature za razna pročišćavanja vazduha, gomilu modova za podešavanje, ali to su više marketinški trikovi, dakle preporuka za pouzdani model koji može da zagreje ovu kvadraturu sa razumnim računima za struju, naravno sa izolacijom bi i neka slabija završila posao verovatno...

Unapred hvala na savetima!

P.S. Znam da će prvi savet biti "prvo izolacija, pa onda klima", zato i kažem da nije hitno, samo su mi bitna mišljenja ljudi koji su koristili ove modele za grejanje ili su grejali istu kvadraturu drugim modelom koji se dobro pokazao.

Moram sam sebi da udarim reply i čito podelim iskustva vezana za kupovinu klime i cenu ugradnje iste. Po preporuci većeg broja ljudi i servisera, pa i ljudi ovde sa kojima sam privatno komunicirao za svoje potrebe sam naručio Gree Muse Pro model, 12-ica. Cena ove klime kao i drugih dosta varira, tipa u EnergyNet-u koji je glavni distributer Gree i Bergen klima kod nas je ovaj model trenutno oko 69k, tolika cena je recimo i u Gigatronu. Ne želim da reklamiram prodvnice, ali uvek može da se iščačka jeftinije, ali treba biti oprezan, jer u velikom broju slučajeva kada je jeftinije, ima nešto što ne valja, ali ne važi uvek, zato treba više istraživati i posvetiti vreme pozivanju nekoliko prodavnica, a sa nekima se može i cenkati bukvalno. Ja uvek generalno pogledam eponuda.com sajt kao inicijalnu neku prertagu i okvirnu cenu i već tu vidim koliko cena varira. Treba tražiti i detaljnije ima dosta online prodavnica. Uglavnom, naručio sam je preko BC Group na kraju, nešto manje od 59k sa setom za instalaciju i očekujem je do ponedeljka kako su mi rekli. Sa njima imam pozitivnih iskustava za sada, kupovao sam nekoliko stvari koje se tiču tehnike. Ovo je dobar deal, što se cene tiče jer sam prošao 10k jeftinije, BC Group trenutno ceni ovu klimu na preko 64k, ali možete da upišete manju cenu i oni vam pošalju neku međucenu. Kada mao iscinculirate to, možete da spustite cenu i za par crvenih na dole. Više puta sam pre kupovine zvao da proverim što se tiče seta za instlaciju i dodatnih stvari i za sada deluje sve ok. Generalno, neko moje iskustvo je takvo da sa svima treba pregovarati na neki način, oni da vam daju i po dosta nižoj ceni imaju zaradu, a zamislite koliko samo zarađuju po ovim punim cenama, koje su daleko od realne. Ali, naše tržište im to dozvoljava.

Pre nego da naručim klimu sam zvao EnergyNet da ih pitam koje servisere mogu da preporuče. jer hoću njihovog sertifikovang servisera koji ima taj famozni pečat koji mi omogućava 2 + 3 godine garancije uz redovan godišnji servis. U razgovoru sa agentom iz EnergyNet-a, lik se zainteresovao od koga naručujem klimu i po kojoj ceni. Ja mu kažem okvirno po kojoj ceni, a on sam mi kaže da može da spusti, ali ne bi spustio ispod 63k recimo. Baš u tome je fora, što kod glavnog dobavljača vi možete da se cenkate jer svi oni svakako imaju zaradu, a radije bi da kupite kod njih nego kod nekog drugog, pa mogu i da koriguju cene i uvek treba probati kako sa njima tako i sa drugima, a ne zaletati se na prvu cenu, jer nisu to male pare u pitanju. Ja sam se zahvalio jer sam našao po povoljnijoj ceni i preporučio mi je nekoliko servisera, a usput sam zvao i ja nekoliko firmi koje to rade.

Generalno se ugradnja klime kreće oko 9k dinara, negde 10k, ali standard im je 90 evra, makar što se tiče Jagodine. Prvi serviser koga je EnergyNet preporučio koji radi u Jagodini i ugrađuje njihove Gree i Bergen klime mi je inicijalno rekao 90 evra ugradnja, a kada sam mu rekao da mi dolazi unslacioni set, smanjio je cenu na sumnjivih 60 evra što mi je i dalje neverovatno, ali tako smo se dogovorili. Ispitao sam ga sve potanko kako i šta, kako ide oko te produžene garancije i sve deluje ok, znači ovo je EnergyNet serviser koji ugrađuje klime za njih i koji ima pečat ovlašćenog servisera...

Sve ovo lepo zvuči, ali ovo je Srbistan i kao u mnogo slučajeva do sada, ne bi me čudilo da neko ovde ne ispuni svoj deo dogovora. Kada stigne klima za koji dan, proveriće je moj drug jer se ja u to ne razumem, razlikujem unutrašnju i spoljašnju jedinicu, video sam ih u prodavnici i na sajtovima, ali drugar ima identičan model koji je ugradio kod sebe pre nekoliko dana. Tu ćemo da proverimo da li je sve u kompletu što se te isporuke tiče, inače zovem BC Group da raspravimo ako nešto zabaguje. Druga stvar je taj serviser koji je ponudio tih neverovatnih 60 evra za ugradnju i koji kao i svaki majstor može da se pravi pametan, ali to ćemo da rešimo na licu mesta, dakle ili naplaćuje toliko ili tražim drugog servisera, ali za sada lik deluje ok, mada svi oni deluju ok dok ne dođu, odrape te i naprave ti krš ili ti nešto skarabuže, pa posle imaš muke.

Uglavnom to je neko moje iskustvo za sada, ne znam kako će klima ako sve bude kako treba da istera zimsku sezonu, koliki će biti računi, ali najpe da to sve stigne i da se ugradi, pa ćemo nadalje da vidmo. Ono što znam je da svaki ovlašćeni serviser sa tim pečatom u slučaju Gree i Bergen klima mora da uz prethodnu registrciju klime preko sajta nakon godišnjeg servisa praktično omogući tih nekih 5 godina garancije, a kakva je to garancija u praksi, videćemo...

Poslednja izmena:
Namesten Vivax AEEI+ po svemu sudeći za sada mnogo bolje greje nego AERI model jace duvanje bas onako kada se stavi ruka vidi se da izbacuje mnogo vecu toplinu na max.Ima razlike ali koliko je to merodavno sve videce se u zimu za sada samo toliko.Greje se 40 m2 solidna izolacija.

Prilozi

• 16311974866645608494498958264734.jpg
    16311974866645608494498958264734.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 152
  • 16311975127039042326448811150100.jpg
    16311975127039042326448811150100.jpg
    335.6 KB · Pregleda: 137
Sta je solidna izolacija?
Dupla cigla sa 5 cm stiropora ali gore samo trska i malo koljica (blato izmesano sa slamom) i rigips.Gore treba da stavim po tavanu 10 cm staklene vune.Nisam stavio za vreme rigipsa nije se bilo para stas.Da je stan bolje greje ali kuca ***, djed kad ikad zidao, sa onom starom pecenom ciglom.

@ivanlik999 jel to montirano leđa o leđa?
Duzina cevi 1m i bez gumica, a kako do sad izgleda bice i da je bez vakumiranja...?

@ivanlik999 jel to montirano leđa o leđa?
Duzina cevi 1m i bez gumica, a kako do sad izgleda bice i da je bez vakumiranja...?
E brate nema potrebe nema buke nimalo cevi 1.5m a vakumiranje su odradili, ovo mi je drugar radio.Pre sam ja radio u tom servisu gde on radi sada.Nema greske sto se toga tice sve je super.Zadovoljan sam, lepo radi ne cuje se unutra bas je tiha.E da i mnogo je veca i sira od Aeri modela bas su se iznenadili i sa tezinom.Kao neka 18

Ajde sad potrazi uputstvo za montazu TE klime pa nam reci sta pise, dal 1,5m il 3m i vise...? :cautious:

Ajde sad potrazi uputstvo za montazu TE klime pa nam reci sta pise, dal 1,5m il 3m i vise...? :cautious:
Ne mogu to da nadjem nigde u uputstvu ali ovde svi rade na toj duzini i nije bilo do sada nikakvih problema.Montaza i demontaža stare na drugi deo kuce 9000 dinara sve , plus sto sam rostilj uzeo 😁

Prenosi vibracije/buku, a prednapunjena je za 3 metra.. znači, višak gasa u sistemu.
Nego, baš je majstor podesio za grejanje.. do prvih ledenih dana, onda crevo ni ne treba, prelivaće na sve strane.

Prenosi vibracije/buku, a prednapunjena je za 3 metra.. znači, višak gasa u sistemu.
Nego, baš je majstor podesio za grejanje.. do prvih ledenih dana, onda crevo ni ne treba, prelivaće na sve strane.
Prosla mi je bila namestena isto ovako 4 godine bez ikakvih problema nikakvog prelivanja nisam imao spolja, sve normala na crevo Isla voda , zasto bih sad opet dodavao cevi kada i sam vidim da nemam problema.Oni garantuju za to ne ja.

Ne treba ništa da se dodaje.. ima viška.

Edit: Poslednji post se ne citira.

Klima treba da radi 10 god bez da štucne. Posto je crevo manje moze da zeza sledece godine a ne mora...videcemo

Mislim da se baš i ne razumemo.. gasna instalacija je kratka.
Dok crevo za odvod kondeza će da zaledi, pa će voda da preliva iz tacne. A radiće i tako, zahvaljujući grejaču..

Mislim da se baš i ne razumemo.. gasna instalacija je kratka.
Dok crevo za odvod kondeza će da zaledi, pa će voda da preliva iz tacne. A radiće i tako, zahvaljujući grejaču..
Teoretski tako dodje u pravu si, ali posto nije bilo problema ni ovako 4 god niti je prelivalo iz tacne neka ga pa sta mu Bog da.Da je to klima od 100 i nesto hiljada pa da gledam al ovo je 56300 pa ko je sisa tu je u garancija od njih.

Samo sto ces od garancije da vidiš K.... kad se ustanovi da nije montirana kako treba.

tuzni zeko 1.gif

Evo kako izgleda prosecan domaci majstor
Viber_jKiP3AyMKo.jpg

Ja sam se pravio lud malo ali poenta price je da cas je cena sa materijalom cas bez :)

Posto sam ga prvo kontaktirao telefonom jer mi nije odgovorio bio na poruku (a on nije ni gledao da smo vec pricali telefonom)
Preko telefona mi je nabrajao cak i stvari koje stizu uz klimu, kao propratni potrosni materijal koji mora da se naplati.
Da se razumemo 12 000 mi je ok cena za ugradnju ali nervira kad su ovakve jajare na sitno.

Pozdrav svima.
Koja klima je bolja: midea breezeless ili gree muse? Treba da bude presega za grejanje. I da li je cena od 630e sa ugradnjom ok?

Pozdrav svima.
Koja klima je bolja: midea breezeless ili gree muse? Treba da bude presega za grejanje. I da li je cena od 630e sa ugradnjom ok?
I da li znate da li neka od njih ima grejac na spoljnoj jedinici?

Vrh Dno