Šta je novo?

Zasto vise nema free shipinga za Srbiju?

Pošta Srbije: Internet kupovina robe iz Kine se vraća u normalu​

Pandemija korona virusa značajno je usporila kupovinu robe preko interneta koja dolazi iz Kine, ali se situacija sa isporukama od početka godine znatno popravlja, naveli su predstavnici Pošte Srbije.

Direktorka funkcije usluga u Pošti Srbije Bojana Nikolić, istakla je da je isporuka u prethodnoj godini bila usporena prvenstveno zbog problema koji je Kina imala sa avio kompanijama i nedostatkom kapaciteta u saobraćaju za distribuciju robe koja se poručuje preko interneta.

- Kineska pošta nam se obratila i prenela nam informaciju da će kontaktirati sve svoje saradnike odnosno partnere u Kini i da će ih obavestiti da su obezbedili kapacitete i mogućnost da roba nesmetano krene ka Srbiji. Kineska pošta je pronašla mogućnost i način, odnosno napravili su dogovor i ugovore sa avio kompanijama, da rokovi isporuke budu znatno kraći - objasnila je Nikolić.

Ono što je dodatno smanjilo kupovinu preko interneta sa kineskih sajtova, je promena politike određenih kuća u vezi poštarine.

- Poštarine su do prošle godine bile besplatne i nisu se plaćale. Sa uvođenjem određenih tarifa koje je uveo jedan od velikih giganata koji se bavi elektronskom trgovinom, smanjila se i potreba za kupovinom jer poštarine nekada premašuju i vrednost robe - istakla je Nikolić.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da očekuje da se vrate letovi za Kinu.

"... Time da omogućimo da budemo na neki način hab Jugoistočne Evrope, da tu ne budu samo naši građani koji će imati usluge Pošte Srbije, već da to bude ceo region", rekao je Đorđević.

Đorđević očekuje da će se saradnja sa Poštom Kine podići na nivo strateškog partnerstva, prenosi Beta navode Kineske medijske grupe (CMG).

Tipična prazna priča koju nam državni organi propagiraju već godinama.

Preuveličavate svaki pojedinačni problem, iako u svemu ima pomalo uzroka. A zapravo se namestilo mnogo toga jedno preko drugog.

Krajem 2019, namestilo se nekoliko problema.

AliE prodaja je tada explodirala kao nikada do tada pred black fiday, božić, novu godinu... Kinezi pucaju po šavovima za isporuku.

Nisu uspeli da rasčiste krkljanac, a Covid se već rasplamsavao u Kini i krenula su im unutrašnja zatvaranja, a onda naišla kineska nova godina, a onda kod nas štrajk poštara, a onda opšti Covid Lock uz pad avio saobraćaja od preko 95%.
Sve to se preklopilo. Pošiljke su do tada masovno išle kao sekundarni teret na redovnim avio linijama, a one su umrle. Logističke kompanije prebacuju sve na morski transpot koji postaje prebukiran. Cena prevoza jednog kontejnera iz Kine je sada 3.5-4x skuplji nego pre Covid krize, a i ako ga platite, idete na listu čekanja kada će da vas utovare.

Cargo avio saobraćaj počinje da radi sa 110% kapaciteta, vrte se 4 posade na jednom cargo avionu koji se ne gasi, avio kompanije tovare vreće sa robom na sedišta putničkih aviona da se postigne transport i da se nekako uposle flota i piloti
800_cargoincabin1.jpg

AliExpress pošiljke postaju poslednja rupa na svirali u svetskom lancu transporta. Putuju važnije stvari. Za velika tržišta tipa EU, nije toiliki problem za AliE robu. Uzmu ceo kargo avion samo za vreće sa Ali-ja, jer im se može, sva roba u jednu tačku, a onda lokalnim transportima dalje po EU. Ali za ovakve mrljice na mapi k'o što smo mi to ne vredi. Ne isplati se cimati se sa dodatnim procedurama za van EU tržište, samo za nas. Logistički centri preko kojih su rešili prijem robe za EU nemaju mogućnost preusmeravanja pošiljki van EU. Za nas su našli određene rute preko LT, TR i NL, ali su one malog kapaciteta i cela linija je skuplja za transport.

Kada je Srbiji ukinut free i jeftini shipping, tada tog momenta nije to bilo samo za Srbiju. Brojne druge zemlje su u istom trenutku otišle na crnu listu. Ne EU zemlje, ali mnoge druge jesu. Dakle, nije niko samo Srbiju isključio.
Singapore post i China post su stali za taj spisak zemalja za određene kategorije pošiljki, i tada je 90% robe postalo neisplativo poručivati.

Da, unutra Srbije namestio se štrajk pošte, i određeni nesavesni pojedinci u pošti da iskomplikuju stvari.
Provalila i neka raja da dobiješ pare nazad ako za pošiljku bez trackinga prijaviš da je nisi dobio (mada, ako ovo uradiš više puta, ideš kod Ali-ja na listu sumnjivih).

Pre neki dan sam gledao, sa Ali-ja sam do sada imao oko 190 porudžbina, i 20-ak sa Bangood. SVE su stigle pre ili kasnije. Samo tri sa Ali-ja nisu nikada stigle, i vrlo je jasno bilo da je problem bila kineska strana. I Ali je to odmah uvideo i dobio sam full refund. Ali-jev AI kada vidi moj procenat uspešnih transakcija, jednostavno, ne dovodi u pitanje moj dispute.
Dve porudžbine su putovale gotovo 6 meseci. Ja dobio refund, a pošiljke stigla?!? Javio sam kinezima, jedan je predložio da opet poručim, platim, on neće poslati. I jako se zahvalio. Drugi je rekao, ok, nije problem, ne treba ništa.
Ali sve što je u Srbiju ušlo mi je i isporučeno.

Bilo je mnogo korisnika koji su dizali galamu i pokretali dispute ne znajući da protumače tracking. Ono famozno "prijem" (a ne prispela), ili "delivered to destination country" (a zapravo zemlja tranzita), napravilo je zbrke za medalju i napravilo neviđeni (i u ovim konkretnim slučajevima neopravdani) hate na poštu. Zanimljivo da se to nekako poklopilo sa štrajkom u pošti koji je vlast pokušavala da ocrni na sve moguće načine.

Ok, to jeste to sve donekle krivica logistike od Kine do našeg praga, ali sve je zapravo posledica poštanskog sistema koji je decenijama prenosio razglednice i reklame, a onda odjednom u roku od par godina, postao prebukiran stotinamam tona pojedinačnih "kutijica", a onda ga još strefio i Covid kolaps tek uspostavljenih tranzitnih ruta.

Ima nešto i u tome da logističke kompanije sada mešetare jer im nekima odgovara ovakav porast cena transporta, i to sada postaje svetski problem. Kinezi takođe neće više da rade za šaku pirinča. Navala na njihove drnagulije nadilazi proizvodnju, pa im se može da zatežu sa ciljem dizanja cena. XIAOMI automatski foam dispenzer sapuna za pranje ruku je sada jeftinij u Mi Šopu u Srbiji sve sa PDV i carinom, nego osnovna cena izlistana na Ali-ju?!? o_O

Bla.bla.bla... nije toliko prosto, samo da "naši kradu..."
Kao i brojni drugi "problemi" u svetu, namestilo se mnogo toga jedno preko drugog.

Poslednja izmena:
To sve jesu objektivni problemi. Ti problemi postoje gde god da se šalje.
Kod nas, najveći problem je naša pošta i "nestanak" pošiljki nakon što uđu u Srbiju. Zato i košta toliko slanje za Srbiju.
Neke sitnice sam poručivao na adrese u MKD da bi uštedeo na slanju.

Najveći problem je bio ogroman broj otvorenih disputeova iz Srbije dok su pošiljke kasnile usled gore navedenih razloga.

Nije problem što su kasnile, problem je što neke pošiljke nikad nisu ni stigle.

A i činjenica da je carina držala pakete oko mesec dana nije pomoglo celokupnoj situaciji.

Od dva kabla i dva daljinca,jedan kabal jos uvek negde tamo.

Vidim da ovde preovladjuje misljenje da se posiljke kradu. Iako bi to mozda na jednostavan nacin objasnilo trenutnu situaciju sa postarinom, interesuje me ima li iko ili je ikada video ikakav konkretan dokaz da je neka posiljka ukradena? Dakle ne "nije mi stigla posiljka, ergo ukradena je" ili "postoje buvljaci gde se prodaju ukradene" ili "iz vise izvora su mi rekli da su se posiljke odnosile lopatama". Kao konkretan dokaz ukradene registrovane posiljke bih prihvatio samo broj za pracenje. Cak ne ni tekst sa stranice za pracenje.

Da li se neregistrovane posiljke kradu ili ne...pa i ne zanima me. Meni su sve stigle (vise stotina ukupno, vise desetina tokom 2020), a takve se i dalje salju besplatno ili skoro besplatno za Srbiju, pa i nisu predmet ove rasprave. Dakle, zelim da, zbog opste ustede vremena i podizanja kvaliteta diskusije i samog foruma barem kradju posiljaka izbacimo kao faktor.

Ja ne verujem da se posiljke kradu. A imam ih vise stotina, sa raznih sajtova, iz raznih delova sveta, vrednosti od manje od dolar, do vise stotina dolara, sa i bez carine, sa i bez pracenja itd... U toku 2020 je sve stiglo. Vise desetina. Sto registrovano, sto sitne kesice. Jeste, kasnilo je i po 6 meseci, ali je stiglo. A neke stvari su mi stizale i brze iz Azije nego sto je Gigatronu bilo potrebno da isporuci laptop iz TC Usce na adresu na Novom Beogradu...

^ Pa ako tebi nije nestao niti jedan paket to ne znaci da nikom nije i da se posiljke ne kradu.

Kako objasnjavas to da neke posiljke jednostavno nikad nisu ni stigle? Ja licno imam par takvih posiljaka a iz okruzenja znam takodje par primera.
U mom slucaju, posiljke su bile sa pracenjem do Srbije, posle nema tracking informacija. Naravno otvorio sam zalbu, novci su vraceni a posiljkama ni dan danas ni traga.

Naravno da ne znaci, nisam ni napisao da znaci. Kao sto ni ne znaci da to sto tebi nisu stigle da to automatski znaci da su ukradene!

Posiljke "sa pracenjem do Srbije" su posiljke sa Uxxxx ili LPxxxx brojevima koje spadaju u kategoriju neregistrovanih, a posto takve posiljke i dalje stizu i i dalje se mogu poslati za male novce, nisu predmet ove teme.

Neka neko da primer za ukradenu pošiljku, ljudi kukaju kako su im ukradene pošiljke a niko da da broj za praćenje da vidimo gde je nestala.
Pošiljke "sa praćenjem do Srbije" su one sa U i LP brojevima, koje su neregistrovane i nemaju praćenje do Srbije već samo do tranzitne zemlje. To što na Aliju u praćenju stoji "arrive to your country/destination" nije tačno. Ako se ti brojevi pretraže preko bilo kog drugog alata za praćenje npr. PostalNinja ili TrackChecker, videće se da je ustvari pošiljkin poslednji status u Rigi, Vilniusu ili nekom trećem gradu u inostranstvu. Ljudi ne znaju da prate pošiljke i onda pričaju svakakve teorije zavere.

Kakve veze ima sto su to neregistrovane posiljke? Ako su neregistrovane i to sto nisu nikad stigle onda je to ok?
Ocigledno je da je neki problem postojao.

Zato što za neregistrovane ne možeš da znaš gde su nestale kada poslednji status gde ih skeniraju imaju u tranzitnoj zemlji. Npr. pošiljka ide preko Letonske pošte sa Alija ka tebi, poslednji status je da je otpremljena dalje iz Rige i to je to. Pošiljka ako ne stigne do tebe može da nestane bilo gde i ne zna se gde je nestala, da li na izlasku iz, Rige, u nekom drugom gradu u Letoniji, možda je nestala nakon izlaska iz Letonije u Litvaniji, Poljskoj, negde gde ponovo sortiraju pošiljke, ako idu vozom na nekoj železničkoj stanici gde prebacuju pošilje u drugi voz...
Poenta je da tu niko ne zna gde je nestala i ne možeš sa sigurnošću da kažeš "E, ukrali su mi na srpskoj carni/pošti" a nemaš predstavu da li je uopšte stigla ovde ni dokle je uopšte stigla.
Što je najbolje te neregistrovane pošiljke i dalje šalju ka nama, pa da su one toliko nestajale prestali bi da šalju bez praćenja U i LP brojeve već bi morao da doplatiš za R broj za koji se vidi tačno gde je.
Problem je što ka nama je jako ograničeno slanje registrovanih pošiljki, R broj. A tu se izgleda stanje polako popravlja jer primećujem da prodavci počinju da dodaju Cainiao slanje sa praćenjem ka nama.

U Srbiji se sve krade, od alata po vikendicama, cipela ispred vrata, pa što ne i paketa.
Školski primer loše generalizacije!

I alat se takođe gubi i papuče zaboravljaju na plaži...pa što se ne bi i paketi izgubili.

Kakve veze ima sto su to neregistrovane posiljke? Ako su neregistrovane i to sto nisu nikad stigle onda je to ok?

Nije OK. Ali takođe i nije uzrok naslova teme pošto se neregistrovane i dalje šalju za Srbiju. Hajde da se držimo teme: Zašto nema besplatnog ili skoro besplatnog (<5$) slanja registrovanih pošiljki preko nama omiljenog Singapura koji je bio brz (RxxxSG), slično omiljene Turske preko koje su se mogle slati i baterije (RxxxTR) i nešto malo sporijih Kine (RxxxCN), Holandije (RxxxxxNL) i Švedske (RxxxxSE)? (Tačnije, njihovih pošta, jer nisu pošiljke nužno prolazile kroz te zemlje.

Problem je samo sa AliExpressom i njihovim Standard Shipping, tj ko im je podugovoreni prenosilac. Evo na primer Reolink mi je kulturno poslao 3 odvojena paketa sa kamerama preko Singapura, za male pare (prividno besplatno) i jednako brzo kao i pre dve godine...

Svi kradu osim onih što dižu dževu, smejurija. Kad se napiše da se izadje sa argumentima nigde nikog. Vidim da je dosta sveta elektronski edukovano a i poznaju stranjske jezike :D pa prvo neka pročitaju komentare zvaničnih kuća na stranjskom :D pa neka komentarišu. Postao je smešan forum jer se puštaju postovi sa nebuloznim pitanjima i komentarima koji prolaze gomilu ljudi "zaduženih" za kontrolu sajta, da ne navodim zvanja od organa reda pa nadalje.

Neko je ranije spomenuo "vacaranje' od strane kineza pa evo da ja dam svoj primer . Narucio sam stalak za ribolovacke stapove koji nije bas jeftin i naravno da sam doplatio za registrovano slanje sa punim trackingom , medjutim kinez mi je poslao kao neregistrovanu i sad jedino sto mogu je da sedim i cekam da ili posiljka stigne do mene ili da nestane uzput a postoji mogucnost da je cak mozda i lazni broj za neku drugu narduzbinu iz Srbije jer posto je neregistrovana nema sanse da znam kome ce biti i kada isporucena . Sve u svemu skolski primer "vacarenja" gde Kinez naplacuje sve i svasta a radi onako kako hoce a lovu od shipinga strpa sebi u dzep . Tako da nije samo do Srba i Srbske poste i Srbskog "lopovskog" mentaliteta , ima nesto i do Kineza koji umeju itekako da muvaju sa strane .

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    644.9 KB · Pregleda: 48
  • stalak za stapove.png
    stalak za stapove.png
    495.9 KB · Pregleda: 49
  • stalak za stapove 1.png
    stalak za stapove 1.png
    248.1 KB · Pregleda: 45
Znači više nema lova u mutnom samo ribolov u mutnom, to je isto kada napišu stigla je pošiljka, idi u poštu da proveriš. To su im standardni fazoni. Eva je tu pa se konsultuješ, nije fazon u konsultaciji čisto da im staviš do znanja a postoji rok isporuke.

Znači više nema lova u mutnom samo ribolov u mutnom, to je isto kada napišu stigla je pošiljka, idi u poštu da proveriš. To su im standardni fazoni. Eva je tu pa se konsultuješ, nije fazon u konsultaciji čisto da im staviš do znanja a postoji rok isporuke.
MA naravno da cu da potegnem dispute ako ne stigne , ali njihovo "poslovanje' cesto je na granici neukusa i neprofesionalnosti , cesto imam utisak da mnogo tih prodavaca preko Aliexpresa pokusava da posluje po sistemu APP ( ako prodje prodje) , doduse postoje i stvarno profesionalne prodavnice i prodavci sa kojima se mozes dogovoriti i koji ti odgovaraju na poruke i vrlo su ljubazni ali oni obicno sad u doba ' korone" imaju preterane cene za dostavu i ne isplati se narucivati nista skuplje od 5$.
Sve u svemu ako i kada stigne objavicu kao primer na delu foruma namenjenog pracenju posiljki .

Pošta Srbije: Internet kupovina robe iz Kine se vraća u normalu​

Pandemija korona virusa značajno je usporila kupovinu robe preko interneta koja dolazi iz Kine, ali se situacija sa isporukama od početka godine znatno popravlja, naveli su predstavnici Pošte Srbije.

Direktorka funkcije usluga u Pošti Srbije Bojana Nikolić, istakla je da je isporuka u prethodnoj godini bila usporena prvenstveno zbog problema koji je Kina imala sa avio kompanijama i nedostatkom kapaciteta u saobraćaju za distribuciju robe koja se poručuje preko interneta.

- Kineska pošta nam se obratila i prenela nam informaciju da će kontaktirati sve svoje saradnike odnosno partnere u Kini i da će ih obavestiti da su obezbedili kapacitete i mogućnost da roba nesmetano krene ka Srbiji. Kineska pošta je pronašla mogućnost i način, odnosno napravili su dogovor i ugovore sa avio kompanijama, da rokovi isporuke budu znatno kraći - objasnila je Nikolić.

Ono što je dodatno smanjilo kupovinu preko interneta sa kineskih sajtova, je promena politike određenih kuća u vezi poštarine.

- Poštarine su do prošle godine bile besplatne i nisu se plaćale. Sa uvođenjem određenih tarifa koje je uveo jedan od velikih giganata koji se bavi elektronskom trgovinom, smanjila se i potreba za kupovinom jer poštarine nekada premašuju i vrednost robe - istakla je Nikolić.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da očekuje da se vrate letovi za Kinu.

"... Time da omogućimo da budemo na neki način hab Jugoistočne Evrope, da tu ne budu samo naši građani koji će imati usluge Pošte Srbije, već da to bude ceo region", rekao je Đorđević.

Đorđević očekuje da će se saradnja sa Poštom Kine podići na nivo strateškog partnerstva, prenosi Beta navode Kineske medijske grupe (CMG).

Hoće li ovo?

Hoću da naručim kupaće gaće od 4€, ali bez troškova dostave od 35€.

uočite, gospodo, veoma važnu rečenicu:

"
- Poštarine su do prošle godine bile besplatne i nisu se plaćale. Sa uvođenjem određenih tarifa koje je uveo jedan od velikih giganata koji se bavi elektronskom trgovinom, smanjila se i potreba za kupovinom jer poštarine nekada premašuju i vrednost robe -
"
jel sad jasnije ?

Na Aliju ni masku za telefon ne možeš da nađeš ispod 50$

uočite, gospodo, veoma važnu rečenicu:

"
- Poštarine su do prošle godine bile besplatne i nisu se plaćale. Sa uvođenjem određenih tarifa koje je uveo jedan od velikih giganata koji se bavi elektronskom trgovinom, smanjila se i potreba za kupovinom jer poštarine nekada premašuju i vrednost robe -
"
jel sad jasnije ?
Da tacno tako : UVELI SU TARIFE ZA DRZAVE U KOJIMA SE POJAVILA GALAKTICKA CRNA RUPA ZA POSILJKE .
I jos imaju obraza da nam to tako javno saopste , neko nije ni shvatio da je sam sebe ukopao .

grešiš, mislim, grešiš silno sinko...

radi se o domaćim "gigantima". a tarife su tačno tolike da obesmisle kupovinu preko alija.

grešiš, mislim, grešiš silno sinko...

radi se o domaćim "gigantima". a tarife su tačno tolike da obesmisle kupovinu preko alija.
Nisam siguran da smo ti i ja citali isti tekst ili ga nisi procitao u celosti , kakvi crni domaci giganti ??? Ne postoji nikakav domaci gigant, jedini gigant koji je uveo slanje preko komercijalnih svetskih kurirskih sluzbi za robu vece vrednosti od 5$ je Aliexpress , jer samo tako njihovi prodavci mogu biti sigurni da ce isporuka robe biti uredno ispracena, propisno zavedena i isporucena . Neko ce reci da moze da se nadje roba preko 5$ vrednosti sa nekim miminamlnim shipingom od 2-3$ , da postoji slazem se ali ces da dobijes neregistrovano slanje sa nepreciznim pracenjem za nesto sto si platio 15-20$ ili vise i jos je pitanje da te Kinez nije zeznuo i dao ti lazni broj a posiljku nije ni poslao .Imao sam slucaj gde sam porucio vojni takticki ranac od 25$ a ispalo je da je zavrsio u PERU-u , kako zasto nemam pojma ali sam posle isteka zastitnog perioda pokrenuo dispute i dobio pare nazad . Mene tu interesuje druga stvar da li to Aliexpress tih 60,90 ili 120 dana koliko traje period zastite i dosatve raspolaze sa nasim novcima??? Nama uredno skinu pare kad platimo robu , prodavac te pare na dobije dok ne stigne potvrda od kupca da je primio, znaci te pare leze na racunu Aliexpressa i on sa njima raspolaze recimo 3 meseca , i moze npr da trguje na berzi, da ulaze u neke obveznice i sl stvari, ne znam ali se pitam mozda neko zna . jer cisto sumnjam da pare samo tako leze i ne diraju se za sve to vreme. ako je tako ni to nije bas posteno jer Kinezi su onda u stvari KREDITIRANi od potrosaca cele planete??!!

Nazad
Vrh Dno