Šta je novo?

Zasto vise nema free shipinga za Srbiju?

Skupo je slanje preko CN pošte za Srbiju jer ide preko dosta tranzitnih zemalja pa gde ih koliko oderu, nema direktnih letova, te idu preko LV, LT, BE i od skoro MY jer imaju direktne letove i to su im najjeftiniji transferi a šalje se ono što prolazi kao pismo i najvećim delom ide putničkim linijama. Spominjete Madjarsku a oni u EU gde važe druga pravila za poštanske usluge unutar EU u odnosu na ostale.
Preko Kineske pošte pošiljka do 50g je 5 juana a svaki gram preko toga za gore navedene je 0,06-0,08 juana a prema nama 0,15 ili 0,16 juana. Zato mnogi i ne šalju za Srbiju jer je nebulozno da okači vrednost 15-20e a slanje 30 i još ne mogu da ispune rokove dostave, stigne pošiljka u Belgiju pa čuči čameći i 15-20 dana. Meni za 8-9 god. je stiglo sve osim par komada koji nisu ni poslati a prošle godine stiglo sve kada su svi vikali "kradu" i imali dokaze pa se ućutali zajedno sa dokazima koje su imali kad se koliko toliko normalizovao saobraćaj.
Na kom bljuvaku se prodaje na gomili da trknem, da li je Pančevo ili Bubanj možda nadjem nešta zanimljivo :ROFLMAO:

Uzalud pokusavam da kupim par stvari kad je postarina od 50 do 150 eura,a stvar koju hocu da kupim 20 eura. Jednostavno nece da saradjuju za skuplje pakete sa Srbijom ,cak su napravili i kompromis,ipak salju ali premium shipping. Nije besplatna postarina za susedne drzave ali se placa simbolicno 2,3 do 5 eura zavisi od nacina slanja i velicine paketa. Kad se sve sabere znaci ipak je do nas!

Skupo je slanje preko CN pošte za Srbiju jer ide preko dosta tranzitnih zemalja pa gde ih koliko oderu, nema direktnih letova, te idu preko LV, LT, BE i od skoro MY jer imaju direktne letove i to su im najjeftiniji transferi a šalje se ono što prolazi kao pismo i najvećim delom ide putničkim linijama. Spominjete Madjarsku a oni u EU gde važe druga pravila za poštanske usluge unutar EU u odnosu na ostale.
Preko Kineske pošte pošiljka do 50g je 5 juana a svaki gram preko toga za gore navedene je 0,06-0,08 juana a prema nama 0,15 ili 0,16 juana. Zato mnogi i ne šalju za Srbiju jer je nebulozno da okači vrednost 15-20e a slanje 30 i još ne mogu da ispune rokove dostave, stigne pošiljka u Belgiju pa čuči čameći i 15-20 dana. Meni za 8-9 god. je stiglo sve osim par komada koji nisu ni poslati a prošle godine stiglo sve kada su svi vikali "kradu" i imali dokaze pa se ućutali zajedno sa dokazima koje su imali kad se koliko toliko normalizovao saobraćaj.
Na kom bljuvaku se prodaje na gomili da trknem, da li je Pančevo ili Bubanj možda nadjem nešta zanimljivo :ROFLMAO:
Kako objašnjavaš "normalne" cene dostave za Makedoniju?

Verovatno stiže preko TR pošte i ide kamionima. Koliko vidim kod nas više ne stiže preko TR pošte a i to što je stizalo išlo je avionom redovnim letom.

Gde su nestali oni jeftiniji nacini slanja koji su imali tracking?
To je bilo oko 1-2$ , platisi imas tracking pa ovi nasi iz poste moraju da ti isporuce paket.
Ja uglavnom kupujem sitnice do 5$ ali totalno mi je suludo da placam 33$ postarinu, Od korone su poceli paketi da mi ne stizu. Uvek su mi vratili pare i to je skroz ok ali ja izgubih 100 dana u cekanju.
Juce mi na gomili stigla 4 paketa. 2 kom na rucan pre 97dana a 2 pre 54. Sto je mnogo mnogo je.
Zato narucujem samo ono sto mi nije neophodno pa ako stigne super ako ne opet super. Mada mi je frka da me ne stave na neku crnu listu ako imam mnogo zalbi za vracanje novca.

Tu mi nešto nije logično. Ako su pokrali toliki broj pošiljki, oni su morali da pokradu jeftine pošiljke koje idu bez praćenja. To su one za koje i kada stignu možeš da otvoriš dispute i tvrdiš da nije stiglo jer ima praćenje samo do izlaska iz Kine ili do tranzitne zemlje i dobiješ povraćaj novca, jer ne mogu da dokažu gde je pošiljka.
Kinezi takve stvari i dalje šalju bez praćenja, ako su takve pošiljke nestajale masovno onda bi bilo logično da nam i stakla za telefon ili maskice od dolar ili dva šalju sa praćenjem
ili DHL-om.

Problem su stvari koje idu sa praćenjem tj. dobiju neki Rxxxxx broj. Sada takve pošiljke šalju DHL-om ili drugom express poštom.
Sa praćenjem ako nestanu tačno se vidi gde je nestalo, kada istovare iz aviona kod nas odmah je i ta pošta preko koje ide zabeležila da su pošiljke istovarene na aerodromu Beograd.
Ako naši dalje ne zavedu onda je nestalo na aerodromu kod nas, ili proslede dalje može da nestane u GPC-u, ili nekoj glavnoj pošti, ili u nekoj lokalnoj. Ali bi se videlo ko je zadnji u lancu posle kog nema više statusa. Onda bi verovatno naša pošta bila u velikom problemu zbog tolikog broja nestalih registrovanih međunarodnih pošiljki.

Ja više verujem da je problem u logistici, pre su ka nama sa praćenjem pošiljke najviše išle preko Singapurske i Kineske pošte.
Kineska i Singapurska su pokrivale celu teritoriju Kine. Kineska jer je nacionalna pošta a Singapurska jer su bili Alijev Standard Shipping.

Kineska je prva prestala da ide ka nama. Preko kineske pošte je prema nama išlo samo sa Pekinškog aerodroma. Tu je bilo problema kada su imali problema sa poplavama u Kini, pa je par aerodroma bilo poplavljeno i van funkcije pa su saobraćaj sa njih prebacili na Peking, pa je tu došlo do ogromnog zagušenja pa su pošiljke ka nama vrteli po aerdromu (oni famozni Security return) da bi posle duže vremena neki paketi prošli, a neki bili vraćeni prodavcima. Pa su nas verovatno izbacili kao opciju slanja jer su se preorijentisali na isplativija i veća tržišta USA i Rusija.
Posle toga je ka nama ostale Singapurska i Hong Kongška pošta. Singapurska je išla preko Hong Konga ka nama, pošto su trenutni odnosi Kine i Hong Konga takvi kakvi su, i stanje u Hong Kongu nije najbolje prvo je prestala sa radom Hong Kongška pošta. Singapurćani su prestali sa slanjem ka nama i velikom broju zemalja sa početkom korone.

Ostaju pošte preko kojih prodavci retko šalju ka nama Turska, Belgijska, Holandska, Litvanska,...
Tu je problem jer preko njih šalju prodavci koji su locirani blizu centara tih pošti, a ostali ili nemaju mogućnost da šalju preko tih pošti ili im se ne isplati da šalju preko njih.

Pošto smo toliko veliko tržište verovatno se nisu ni trudili da uspostave nove kanale slanja registrovanih pošiljki ka nama ili su jednostavno zaboravili da nas ponovo uvrste u opcije slanja, ko će znati.
Krali su pakete sa pracenjem
Cesto sam narucivao od par prodavaca koji su slali Singapurskom postom, meni su licno ukrali 4-5 reflektora ne secam se tacno sada. Svi su stigli do carine i to je to nestali.
Inace SG posta je bila jedna od najbrzih varijanti za Srbiju, bukvalno sam imao pakete da stignu za 5 dana od slanja

Gde su nestali oni jeftiniji nacini slanja koji su imali tracking?
To je bilo oko 1-2$ , platisi imas tracking pa ovi nasi iz poste moraju da ti isporuce paket.
Ja uglavnom kupujem sitnice do 5$ ali totalno mi je suludo da placam 33$ postarinu, Od korone su poceli paketi da mi ne stizu. Uvek su mi vratili pare i to je skroz ok ali ja izgubih 100 dana u cekanju.
Juce mi na gomili stigla 4 paketa. 2 kom na rucan pre 97dana a 2 pre 54. Sto je mnogo mnogo je.
Zato narucujem samo ono sto mi nije neophodno pa ako stigne super ako ne opet super. Mada mi je frka da me ne stave na neku crnu listu ako imam mnogo zalbi za vracanje novca.

Sad budi posten pa javi prodavcima koji su paketi stigli i vrati novac nazad.

Ajd rekoh da proverim:

1625869366476.png

Ne znam, ja se zasad dovijam preko nekih drugih portala ali kako je krenulo imacemo jos problema. Narocito zato sto polovina nas ovo prihvata kao normalnu stvar a druga polovina negira da je iskljucivo do nas.

A u koju grupu ja spadam koji se dovijam i molim prodavce na sve nacine da ispitaju zasto se normalno u susednim drzavama salje a kod nas nemoze (i ako je moguce na taj nacin da se posalje)
Moljakam nekoliko jakih prodavaca da pronadjemo neki kompromis,kad jedan krene valjda ce krenuti i ostali.
Ali sta ces kad ima previse pokvarenih ljudi.
U ostalom dovoljno je videti ovaj klip,pametnom dosta

Sad budi posten pa javi prodavcima koji su paketi stigli i vrati novac nazad.
Nisam ni trazio da mi vrate novac. Ja trazim prvo od prodavca da mi produze zastitu za 2 nedelje pa tek onda otvaram zalbeni postupak. Ovaj jedan je nakon isteka produzenja produzio samoinicijativno za jos 10 dana i napisao ako mi i tad ne stigne onda ce mi refundirati novac :) Taj dan stigao paket :)

Krali su pakete sa pracenjem
Cesto sam narucivao od par prodavaca koji su slali Singapurskom postom, meni su licno ukrali 4-5 reflektora ne secam se tacno sada. Svi su stigli do carine i to je to nestali.
Inace SG posta je bila jedna od najbrzih varijanti za Srbiju, bukvalno sam imao pakete da stignu za 5 dana od slanja
Da budem iskren, ne verujem da bi baš toliko krali pakete sa praćenjem. Da se to dešavalo bilo bi ranije posledica po našu poštu od strane inostranih pošti, ne bi se slanje naprasno prekinulo baš kada je počelo korona ludilo.
Ja naručujem iz inostranstva što iz Kine što iz drugih zemalja više od 10 godina i nikada mi se nije desilo da mi pošiljka sa praćenjem ne stigne. Čak su mi stigle sve bez praćenja osim jedne, sitna UV lampa od 2-3 dolara je bila u pitanju. Bilo je skupljih ručnih satova i tehnike i nisu nikada ništa ukrali, sve mi je uredno isporučeno. Da su toliko krali bilo bi negde na netu da se pročita o tome, neki strani sajt bi pisao o tome da stotine hiljada pošiljke nestaje u Srbiji i da su njihova pošta i prodavci time oštećeni, bilo bi u nekoj verovali ili ne rubrici.
Jedino gde sam video da ljudi pričaju o krađi su na našem Twitter-u i Facebook-u, gde ljudi tvrde da im je ukradeno a kada poneko ostavi broj za praćenje, pa proverim vidim da je išlo preko Kineske pošte, pa imalo gomilu security return-a i na kraju iz Pekinga vraćeno prodavcu.

I meni je stizalo sve bez greske i cesto sam placao dodatno za registered tracking... Medjutim ti reflektori i jos 10ak obicnih paketa nikada nisu stigli (kada je pocela korona)
Kasnije sam iz vise izbora saznao da zbog celog tog tripa tada paketi iz Kine su bili on hold i vise nisu ih imali gde, tada su krenule masovne kradje i to je eskaliralo. Sta nije ukradeno je kasnije dostavljeno.
Ne znam da li razumete da pricamo o posti srbije a ne o nekoj instituciji neke ozbiljne drzave.
A sto se tice samog pracenja paketi su prosto stigli u srbiju i tu im se gubi svaki trag nije bilo daljih azuriranja.

Kupio sam bateriju za telefon i pošto ne šalju kod nas naručio mi burazer iz Austrije jer piše free shipping ili nešto malo
Ali me je obradovao da je morao da plati porez 6 evra na cenu baterije od 8 evra ,to su nedavno uveli
Tako da ni ta opcija posebno povoljna
Mislio sam da naručim neke slušalice 60-70 evra preko njega ali sada ne znam koliko se to isplati

@donmarkon Ja iskreno još nisam video da je neko bilo gde postavio primer da je nestalo. Niko nije nigde ostavio broj za praćenje preko koga se vidi da se gubi trag registrovanoj pošiljci. Voleo bih da vidim primer registrovane pošiljke gde se vidi da je nestala na carini, GPC-u ili nekoj pošti.
Za neregistrovane tu me ne bi čudilo da ukradu ako žele, jer se ne vidi. Pošto se ne vidi praćenje poštar može i da ne ostavi cedulju u sanduče i ti ne znaš da li je stiglo pa onda vrate pošiljku nazad a čovek misli da je ukradena.

@donmarkon Ja iskreno još nisam video da je neko bilo gde postavio primer da je nestalo. Niko nije nigde ostavio broj za praćenje preko koga se vidi da se gubi trag registrovanoj pošiljci. Voleo bih da vidim primer registrovane pošiljke gde se vidi da je nestala na carini, GPC-u ili nekoj pošti.
Za neregistrovane tu me ne bi čudilo da ukradu ako žele, jer se ne vidi. Pošto se ne vidi praćenje poštar može i da ne ostavi cedulju u sanduče i ti ne znaš da li je stiglo pa onda vrate pošiljku nazad a čovek misli da je ukradena.
али.PNG
Шта је поента? Кинези јефтиније пошиљке шаљу бз трејкинга. Имају трејк само док је пошиљка на њиховој територији и ту је крај. Ово користе и као заштиту од повраћаја новца, што и јесте логично. Пошиљка је стигла у вашу земљу и тражите одговор од ваших служби, царина, пошта...?!
Искрено, у праву су. То што нисам примио пошиљку није њихова кривица и не могу тражити да ми врате новац због туђе брљивости.

Grešiš puno a i dozvoljavaš da te kineščić pravi malim stvorom (da ne napišem kojim). Pošiljka postaje tvoja tek kada ti je uruče a do tata pošiljalac jedini ima sva prava kontrole pošiljke i neka on podnosi potražnicu za pošiljkom a i sam si napisao da pošiljke bez praćenja imaju traking do napuštanja zemlje preko čije pošte se šalje te neka napiše od koga je dobio potvrdu da je pošiljka stigla u zemlju prispeća. To su ti sve vaćaroši a još kada napiše da odem u poštu da proverim da li je tamo a ja platio da mi donesu na vrata. To su ti fraze koje koriste bar 10 godina a pitanje da li je uopšte i poslao i da je poslao kome je poslao pa APP.
Samo da te uputim sve pošiljke sa oznakom Ux su osigurane pošiljke.

Verovao ti meni ili ne kod nas vise ne salju to je sustina. Ovi tracking sto sam ja imao su expired odavno tako da dokaz praktican nemam sada

Grešiš puno a i dozvoljavaš da te kineščić pravi malim stvorom (da ne napišem kojim). Pošiljka postaje tvoja tek kada ti je uruče a do tata pošiljalac jedini ima sva prava kontrole pošiljke i neka on podnosi potražnicu za pošiljkom a i sam si napisao da pošiljke bez praćenja imaju traking do napuštanja zemlje preko čije pošte se šalje te neka napiše od koga je dobio potvrdu da je pošiljka stigla u zemlju prispeća. To su ti sve vaćaroši a još kada napiše da odem u poštu da proverim da li je tamo a ja platio da mi donesu na vrata. To su ti fraze koje koriste bar 10 godina a pitanje da li je uopšte i poslao i da je poslao kome je poslao pa APP.
Е па грешиш. Прво, ја не живим у Србији и за земљу у којој живим све су пошиљке бесплатне. За седам година ово ми је први случај да нисам добио пошиљку на "време". Да додам, после обраћања пошти, нашли су пошиљку. У питању је био писмо пакет са звучником за телегон (слушалицу). Вредност 10 центи и ставили су у коверат без праћења. Добио сам пакет са закашњењем од два месеца!
Ја у свему не видим проблем, за десет центи да дижем фрку и препирем се са Кинезима., посебно узимајући у обзир да су ми пошиљке од пар стотина $ стизале без проблема и у року од две недеље а често и краће.

Ne živiš u Srbiji. Došao si na forum gde 99% ljudi živi u Srbiji i piše o svojim problemima u zemlji u kojoj živi.

Mislim bez uvrede, ali nije mi jasno tvoje pisanje i pisanje još nekih članova koji krenu da kače linkove za kupovinu stvari u EU, a koje je nemoguće nabaviti iz Srbije.

Koja je poenta ? Da se svi preselimo u Nemačku, Francusku, Norvešku, Britaniju, gde ?

Ne živiš u Srbiji. Došao si na forum gde 99% ljudi živi u Srbiji i piše o svojim problemima u zemlji u kojoj živi.

Mislim bez uvrede, ali nije mi jasno tvoje pisanje i pisanje još nekih članova koji krenu da kače linkove za kupovinu stvari u EU, a koje je nemoguće nabaviti iz Srbije.

Koja je poenta ? Da se svi preselimo u Nemačku, Francusku, Norvešku, Britaniju, gde ?
Не, потпуно погрешно тумачење. На основу тога што све нормално функционише када се шаље у друге земље, проблем са слањем треба тражити у Србији а не код продавца!

Znaci zato sto u tvojoj lopovskoj drzavi kradu pakete su kinezi krivi?
U ostalom i ja placam da mi pakete donesu na vrata nebitno da li je paket tezak 1kg ili 20kg,ali oni ipak traze da se nalazis sa njima po ulicama i uglavnom si udaljen 5min dok stignes do lokacije gde su. Ja sam platio da mi paket dnesu na vrata sta cemo sad? To ipak mozes da progutas.

Miki_

To što donesu do ulaza u zgradu ili ti ostave obaveštenje da imaš pošiljku pa trkneš do pošte da podigneš pošiljku nije problem jer znaš da je pošiljka stigla te nemam nameru da čučim svaki dan u pošti da pitam da li ima nešta za mene. Napisano je POSTAJEŠ VLASNIK POŠILJKE TEK KAD PREUZMEŠ a šta misliš koliko ima trgovčića u Kini koji vaćare na te sitne pošiljke 0,5-1e ali tek si počeo da kupuješ pa ima vremena naučićeš. Napiši na svom nalogu bar državu u kojoj živiš jer ako već pišeš o lopovluku znači da znaš šta se radi pa lepo izadješ u javnost i objaviš, ja nisam upućen u te stvari i ne verujem da bi neko žrtvovao zaposlenje zbog prisvajanja tudje pošiljke od 10-20e a tek o onim pošiljkama od par eura da ne pišem.

percom

Dovoljno si napisao o radu pošte u zemlji u kojoj živiš, ispada da su naši poštari premija.

Tokom leta 2020 porucio sam jedno 10ak stvari sa AE, od tih 10 stiglo je jedno 7 i to sve u roku od max 2 meseca , mislio sam zbog ove situacije nece to,ali eto....

Najvise sam se iznenadio pre skoro mesc i po dana na porudzbinu iz UK sa eBAY. Porucio sam 3 paketica: 2 punjaca i jedan set brijaca . brijaci su stigli za 2 nedelje, dok evo skoro 2 meseca kablica nema.... Zalio sam se i odgovor je bio: "nazalost nismo u mogucnosti da saljemo van UK zbog situacije". ali bitno je da su uzeli pare i da mi je ebay postavio STATUS da je poslato i da ocekujem krajem juna... Postar naravno nema blage o cemu pricam,ubedjuje me da sve iz EU stize bez problema, Nemacka isto...

sto se tice teme, ubedjen sam da je zbog ove globalne plandemije sve otislo u K.. plus naravno kradje. ipakEU ima zakone gde Kinezi ne zele da rizikuju,za razliku od nas

percom

Dovoljno si napisao o radu pošte u zemlji u kojoj živiš, ispada da su naši poštari premija.
Не извлачи из контекста! За седам година куповине са Алија само једном ми се десило, загубљен али нађен коверат. И у чему је проблем када немаш појма о каквој пошти и количини пошиљки се ради. Извлачиш закључак на силу само да би био у праву?
Ок, ако ти је стало да ти будеш у праву, буди у праву.

Kradu pakete i tacna,jednostavno je.
Ja razumem da nije zgodno kad ostanes bez paketa ali zar su kinezi samo krivi?
Gledam ovde sta rade kod nas prodavci (preprodavci) i nije mi dobro,sve manje zelje imam volje da saradjujem sa njima. Svaki prodavac skoro stavlja u opis kako ne snosi odgovornost za izgubljenu ili polomljenu stvar i to je kao normalno. Nisu u stanju ovi nasi (mislim na sve kurirske sluzbe) da donesu paket od 20 do 200km max . A kad se 1 paket od 10 000 paketa izgubi e onda bude kinezi vacare.
Jesam pocetnik i ne bezim od toga ali cinjenica je da mozes novac da trazis nazad a ovde kod nas mozes sta god da se desi.

@Miki_ sto se tice kurirskih sluzbi nasih,ne zelim da gubim snagu.... nema paketa u poslednjih godinu dana,a da su mi doneli na ruke... a debelo ih platis... svi su u fazonu: izadji ispred zgrade,dodji do coska ulice i slicno....

@Miki_ sto se tice kurirskih sluzbi nasih,ne zelim da gubim snagu.... nema paketa u poslednjih godinu dana,a da su mi doneli na ruke... a debelo ih platis... svi su u fazonu: izadji ispred zgrade,dodji do coska ulice i slicno....
Ja njih i ne napadam toliko,prodavci su najvise krivi!
Kad kupujes od nekog koji ima puno oglasa i ima ugovor sa njima to kao treba da me tesi,na svaku posiljku oko 100din ukradu. Njima se dzaba prica ali i sa prodavcima nema komprimis,oni naprave ugovor samo sa jednom sluzbom i samo sa tom salju,kad lepo kazems da nisu posteni ne donose na adresu kradu,oni u fazonu sta ja tu mogu.
Koliko god da "vacare kinezi" ovi nasi pocev od prodavca pa do kurira su sacuvaj me boze.

Ja njih i ne napadam toliko,prodavci su najvise krivi!
Kad kupujes od nekog koji ima puno oglasa i ima ugovor sa njima to kao treba da me tesi,na svaku posiljku oko 100din ukradu. Njima se dzaba prica ali i sa prodavcima nema komprimis,oni naprave ugovor samo sa jednom sluzbom i samo sa tom salju,kad lepo kazems da nisu posteni ne donose na adresu kradu,oni u fazonu sta ja tu mogu.
Koliko god da "vacare kinezi" ovi nasi pocev od prodavca pa do kurira su sacuvaj me boze.
Опиши то кинеско ваћарење мало детаљније, да се мени не деси, оно, да их предухитрим?
Јесте да ме никада нису изваћарили, увек све ок, али ипак није на одмет знати за њихово ваћарење.

Опиши то кинеско ваћарење мало детаљније, да се мени не деси, оно, да их предухитрим?
Јесте да ме никада нису изваћарили, увек све ок, али ипак није на одмет знати за њихово ваћарење.

Nzm ja pitaj ovde doticne koji su se zalili. Ni mene nisu zeznuli jos.

Vrh Dno