Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Elem, otvorim drugi blend koji sam porucio.
Mislim da su nesto pogresili.
Prilicno kisela kafa, sto je nemoguce s obzirom da je blend trebao da ima vise robuste od prvog,a medium dark roast je.
I po ceni se nije uklapalo, a po ukusu veze sa vezom nema. Razocaran sam prilicno...
Generalno, mogu da stave sta hoce i kao to je to....
Mislim da cu probati kod ovih iz KG, pa ako je ista prica, samo gotove blende poznatih proizvodjaca...

Zdravo ljudi. Nedavno sam kupio Gaggia Classic Pro aparat i neki jeftiniji rucni mlin Bialleti. Problem je da kada ubacim oko 15g espressa, dobijem 30ml za oko 10-15 sekundi. Kada sameljem na najfinije dodje do 20-23 sekunde. Kapiram da je do mlina pa bih uzeo nesto bolje a opet da nije preskupo ili skuplje od aparata. Gledao sam mlinove po domacim radnjama ali ti mlinovi vise podsecaju na neke 'secko' aparate. Dok na kupujem prodajem nisam uspeo da nadjem neki izbor. Tako da svaka preporuka bi mi dobrodosla.
Preporuka ti je da promenis nacin razmisljanja kafa>mlin>aparat ili eventualno mlin>kafa>aparat. Ljudima kao da je zao da potrose pare na mlin a on je bitniji od aparata. Kad ljudima preporucim nesto bolje a da nije skupo, znaci polovno, e onda je ili veliko ili tesko ili se ne uklapa u kuhinju... I tako teramo u krug. Ja sam u Gaggia imao Super Jolly.

Pozdrav ljubitelji kafe.
Ako nekom znaci, bitna stvar u spremanji dobrog espresa, pored mlina i uredjaja je i da uredjaj bude propisno zagrejan. Do pre nedelju-dve sam nakon ukljucivanja GCP, cekao oko 2-3 minuta, da se "dobro" zagreje. Jednom sam, zbog obaveza, "zaboravio" na aparat, i ostavio ga, i sam se ugasio. Nakon toga dosao, ukljucio ga, samleo kafu, pustio malo vode iz aparata i pripremio kafu. Sve je bilo isto kao i do tad, sto se pripremnih radnji tice, osim u grejanju uredjaja a rezultat za 10x bolji nego do tad.
U obe soljice ista kolicina kafe, pena propisna, ukus intenzivan, bez kiselih detalja, sto bi rekli kao u kaficu. Kafa Rioba espresso iz Metroa.

Tako je, to je jedan od razloga zašto uvek spremam kafu sa dooobro ispražnjenim bojlerom ili bez previše grejanja 😀 upravo da ne bih ubio kiselkaste "voćne" ukuse 😉
Ko šta voli..

Stvara se kamenac i od vode iz bokala. Ali to s vremena na vreme očistiš sa onim sredstvom iz DM-a za čišćenje kafe aparata ( mislim da košta oko 180 din ). Par puta sam čistio sa Nespresso Descaling sredstvom. Očisti odlično ali je i veća hemija. Opusti se o uživaj u kafi [emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk
Interesuje me da li je moguće da aparat Krups promenom boje na dugmetu pokazuje da mu je potrebno ciscenje?

..., da se "dobro" zagreje...
Tebe sam citirao slucajno. Citam mnogi pisu da cekaju i po 20min. da zagraju vodu/boljler. Voleo bih da znam kolika je kolicina vode u bojleru i kolike snage je grejac , u vasim aparatima, kad nije u stanju da zagreje vodu za 1min? Termo blok je nesto drugo ali "isto". Meni se bojler u kupatilu zagreje za 20 minuta.

Na mnogim aparatima se zadrzi voda izmedju pumpe i tusa. Ona zna da ohladi vrucu vodu. Ako se malo istoci pre PRVE kafe, resen problem.
... Kafa Rioba espresso iz Metroa.

Ako si "izbacio" kiselost iz ovog citrusa onda si alhemicar :)

Poslednja izmena:
Elem, otvorim drugi blend koji sam porucio.
Mislim da su nesto pogresili.
Prilicno kisela kafa, sto je nemoguce s obzirom da je blend trebao da ima vise robuste od prvog,a medium dark roast je.
I po ceni se nije uklapalo, a po ukusu veze sa vezom nema. Razocaran sam prilicno...
Generalno, mogu da stave sta hoce i kao to je to....
Mislim da cu probati kod ovih iz KG, pa ako je ista prica, samo gotove blende poznatih proizvodjaca...
Gradska prepržionica. Od pet njihovih single origina i Orange blenda jedna single origin je mogla da se pije, a navodno su bile srednje pržene.

Eksperimentalno sam uzeo 250g Grand kafe u zrnu i stavio u Magnificu. Isuse Kriste i Djevo Marijo! Sad znam kako izgleda pakao. Ne pamtim da kafa može biti tako odvratnog ukusa. Aparat sam dezinfikovao nakon toga. Eto čisto mali info. Nekom možda bude korisno a u svakom slučaju ne može da škodi.

Gradska prepržionica. Od pet njihovih single origina i Orange blenda jedna single origin je mogla da se pije, a navodno su bile srednje pržene.
Ovo su dva moja blenda, iste vrste kafe, razlika u % robuste i ispade kiselija ova sa vise iste, sto je nemoguce... Mislim da su zabrljali nesto i nisam siguran da li cu narucivati ponovo

Probaj još neku malu lokalnu pržionicu, nećeš se pokajati, veruj mi.

D59B, Mala radionica kafe, Koppa Coffee, Bloom

Hm, ima nas sad trojica za sve losiju kafu iz GP. Sve je pocelo negde u januaru. Uzeo sam Burundi i Etiopiju u GP, a te ukuse odlicno poznajem iz Zrna, i nikako nisam mogao da dobijem ni priblizno dobru kafu. Sve sam ocistio. I mlin, i kafe aparat, i vodu promenio i dzaba. Pre dva meseca sam uzeo Honduras i San Salvador koji isto poznajem i nije to taj ukus. Ne vidjam onog przionicara iz Uzica. Ne znam da li je do njegovog izostanka ili sta je vec u pitanju...

... Uzeo sam Burundi i Etiopiju u GP, a te ukuse odlicno poznajem iz Zrna...
Ne pijem espresso iz przionica. Nemam novac za to.
Citam postove ali mi se cine nelogicnosti. A voleo bih da znam. Pa ko je raspolozen neka mi objasni, ako hoce.

Prvo da li je ETIOPIJA naziv/brend kafe kao recimo GRAND GOLD? I proizvidi je samo JEDNA firma. Etiopijski GRAND. Ako je tako onda mi je jasno.

Ako je kafa sa nazivom"Burundi i Etiopiju" samo geografsko poreklo, onda ukus ne može da bude isti kod
D59B, Mala radionica kafe, Koppa Coffee, Bloom

Jer da je tako onda bi ŠLJIVA imala isti ukus i kvalitet u Čačku i u Subotici. A nema.

Poslednja izmena:
Hm, ima nas sad trojica za sve losiju kafu iz GP. Sve je pocelo negde u januaru. Uzeo sam Burundi i Etiopiju u GP, a te ukuse odlicno poznajem iz Zrna, i nikako nisam mogao da dobijem ni priblizno dobru kafu. Sve sam ocistio. I mlin, i kafe aparat, i vodu promenio i dzaba. Pre dva meseca sam uzeo Honduras i San Salvador koji isto poznajem i nije to taj ukus. Ne vidjam onog przionicara iz Uzica. Ne znam da li je do njegovog izostanka ili sta je vec u pitanju...
Mozes probati sa przionicom "Moja tasta ne pije svasta" (imaju dosta prodajnih mesta po Beogradu), npr. "Tradicional" i "Crema", ako ti treba nezahtevan blend za espresso (tj. da mozes bez veceg truda dobiti konzistentan rezultat). U pitanju su blendovi Arabike i Robuste, prilicno "jednodimenzionalne" arome, sasvim podnosljivi, tj. barem meni bolji od "klasicnih" Lavazza, a nivo przenja je srednji, ka tamnom. Svezina je pristojna, a kafa se moze uzeti i na meru.
Cene su oko 2000din/kg, a imaju i SO kafe.

Citam postove ali mi se cine nelogicnosti. A voleo bih da znam. Pa ko je raspolozen neka mi objasni, ako hoce.

Prvo da li je ETIOPIJA naziv/brend kafe kao recimo GRAND GOLD? I proizvidi je samo JEDNA firma. Etiopijski GRAND. Ako je tako onda mi je jasno.

Ako je kafa sa nazivom"Burundi i Etiopiju" samo geografsko poreklo, onda ukus ne može da bude isti kod

Jer da je tako onda bi ŠLJIVA imala isti ukus i kvalitet u Čačku i u Subotici. A nema.
Tako je. Kafa je sa geografskim poreklom. Zavisi od doba godine, lota, itd. sta ces dobiti.

@Scorpio(DDMF)!
Hvala na predlogu. Uzeću za probu kad budem prolazio

@malacrnabuba
U suštini su u pravu. Etiopija gaji mnogo vrsta kafe. Međutim, sve afričke kafe (ne samo etiopske) imaju taj neki specifičan zemljani ukus. Verovatno bi poznavalac šljive bio u stanju i bez probanja, na pogled srpske šljive kaže iz kog je regiona. Tako je slično i sa kafom. Vidi se da li je prana, da li je crveni burbon/katura/neka treca i slično. Možda i najvažnije za naše uslove, slične je cene što bi značilo da je iz sličnog/istog izvora. Sumnjam da svaka pržionica radi uvoz kafe. Zato sam rekao Etiopija i Burundi jer znam na slepo da ih identifukujem, a usput je možda neko imao slično iskustvo, pa bi značio komentar da li tripujem ili je negde drugde bio problem. Nema šanse da je ono što sam imao u šoljici ličilo na bilo koju kafu iz Afrike koju sam do sada probao. GP Etiopiju (svaku) sam probao ranije, ako nešto znači.

da li je neko pio Lamborghini kafu? i kakav je ukus ?
uzeo sam pre par dana Delonghi Dedicu style.,prijatno sam iznenadjen.bas zahvalan aparat.

Ja sam poredio dva svoja blenda iz GP, oba po sastavu Nicqragua Maragogype i India Malabar sa Etiopija single origin, koji je svuda bio kiseo - Kofein, Kafeterija, Aviator... Opisao sam i sta je problem.
Elem ta single origin Etiopija je svuda bila kisela, a probao na xx mesta,zato i poredim

Przenje kafe je ozbiljan posao. Vidim da se u SRB pojavilo mnogo przionica u poslednje vreme sto je i dobro i nije. Spletom okolnosti poslednjih meseci sam sto pio kafe iz raznih poznatih przionica iz AUS, USA, UK, ITA, a i upoznao neke roastere ovde u SG koji imaju ne samo ozbiljno znanje nego i entuzijazam za mukotrpno testiranje kako da izvuku najbolje iz svojih kafa. Hocu da kazem, cak i oni nekad zeznu stvar u przenju tako da ti ne mozes da uradis nista sa svim masinama i mlinovima kakvi god da su.

VEOMA sam skeptican prema kolicini znanja i volje nasih przionicara. A da ne pricam o varijantama uvaljivanja nekog % starijih zelenih zrna u odredjen mix itd. Primer: pre mesec dana sam uzeo novi mlin, i trebalo mi je par kg stare przene kafe da ih proteram kroz nove nozeve. Ekipa mi je rekla da prosetam i pitam po przionicama - lako sam dobio 5 kg stare kafe. Probajte da pitate za tako nesto po BG bas me zanima odgovor.

Da sam tamo nasao bih nekog kome verujem i ne bih sarao mnogo

***e, vi ko da trazite pouzdanog dilera da znate da je 100% Kolumbijski :D

VEOMA sam skeptican prema kolicini znanja i volje nasih przionicara...
Delonghi Dedicu style.,prijatno sam iznenadjen...
Ova dva posta mi nekako idu pod moj komentar. Nije normalno da je moj espresso, sa Dedice ili Saeco aparata, bolji od espressa iz bilo kog kafica. Imam neko objasnjenje ali ... Slucajno imam 2 aparata koja vrede 250 eura a u lokalima imaju SVE. I mlin, poneko i kafu, i aparat, i dodanu opremu... Nesto ne štima.

Na putu kroz Valjevo svracam u kafic koji je na Tresnjaru, nesto kao Knez Mihalova. Nekada sam pio Lavazzu jer je bila samo pristojna. Pre dva meseca drugi konobar i kuvač kafe. Espresso je užas a istu kafu koristim kući.

Poslednja izmena:
D59B inace prze kafu u Gradskoj Przionici takodje, licno sam otisao tamo jednom i video da su pakovanja identicna Gradskoj. Covek koji je radio je spomenuo da jeste tako, ali da prze "po njihovom receptu", sto mozda znaci da ne preteruju sa przenjem. Ja za sada nemam neke posebne zamerke na Gradsku, osim mozda blage nekonzistentnosti. Jel probao neko da trazi svetlije przenje? Koliko znam, uzorke bi makar trebalo da prze po narudzbini, pa bi mogli da uvaze sugestiju.

što se tiče GP, tražio sam i ja svetlo prženo ali sam dobio srednje. u prevodu, dobiješ ono što ti naprave.

bubo, džabe što imaju sve ako se ne potrude. ovde je bilo dosta upisa u kojima se ide do detalja šta je sve potrebno za jedan espreso.
retko koji kafić drži do sebe da to poštuje tako da nije ništa čudno što na svojoj mašini spremiš bolji napitak nego oni tamo sa 20 puta skupljom opremom.

Kakav je Abramo iz KG?
Kod njega su se snabdevali ljudi iz jedne zemunske kafeterije gde sam voleo da svracam ranije

Kakav je Abramo iz KG?
Kod njega su se snabdevali ljudi iz jedne zemunske kafeterije gde sam voleo da svracam ranije
Not my cup of coffee. Danesi koju je uvozio je neuporedivo bolja.

Hvala zechs . Ali zasto onda, stariji clanovi, uporedjuju kafu XXX iz razlicitih przionica? Dobro sam citao, nisu pocetnici. Pa mi je logicno da napisu ETIOPIJA kupljena u xxx. Da se zna čija je.

Geografske oznake su preširoki pojmovi. Imao sam priliku da u jednoj stranoj pržionici kupim četiri pakovanja sa zrnima od jednog te istog uzgajivača iz Kostarike, ali je proces njihove prerade bio različit, pa su i kafe od tih zrna međusobno bile potpuno različite. Neko neupućen ne samo da ne bi pretpostavio da je reč o zrnima od istog uzgajivača, nego ni da potiču iz iste zemlje.

Inače, pretpostavlja se da samo u Etiopiji ima nekoliko hiljada različitih sorti kafe. Dele se najčešće po regionima, ali unutar svakog regiona ima ko zna koliko vrsta koje osim geografskog porekla i toga je u pitanju arabika nemaju ništa zajedničko.

Ova dva posta mi nekako idu pod moj komentar. Nije normalno da je moj espresso, sa Dedice ili Saeco aparata, bolji od espressa iz bilo kog kafica. Imam neko objasnjenje ali ... Slucajno imam 2 aparata koja vrede 250 eura a u lokalima imaju SVE. I mlin, poneko i kafu, i aparat, i dodanu opremu... Nesto ne štima.

Na putu kroz Valjevo svracam u kafic koji je na Tresnjaru, nesto kao Knez Mihalova. Nekada sam pio Lavazzu jer je bila samo pristojna. Pre dva meseca drugi konobar i kuvač kafe. Espresso je užas a istu kafu koristim kući.
Vrlo prosto, klasican sindrom majstor za sve. "Ovde stisnes izadje ti kafa i tu je zavrnes i sipas u solju, ha jaka mudrost." Svi sve znaju a niko ne zna nista, puno samopouzdanja a niotkuda znanja. Plus na sve to dodaj da 50% ljudi generalno razmislja svaki dan kako da te zahebe.

Uzmi u obzir vrlo prosto - 90% ljudi u kafićima pije nekakvu kafu, pola sata, ili duže, dok popuse cigaru izgovaraju koga stignu. Tačno im je svejedno kakvo smeće piju. Zato i dobiju da se od iste kafe kuva više puta ili da se na kg lavazze doda još 3kg nekog đubreta.

90% ljudi (verujem i više) nikad u životu nije probalo kvalitetnu kafu. Ne znaju da je prepoznaju ni da ih ujede za dupe. Zato se ovde i dopisujemo zato što ne spadamo u tu grupu.

Ja sam lično sasvim zadovoljan espresso kafama koje pijem, kupujem samo brendirane kafe tipa Lavazza, Kimbo, Vergnano, Illy,...
i ne vidim ništa loše u njima. Ono što dobijem od njih je to da mi je espresso ok i na nivou mnogih koje sam probao na više mesta.

Koje uzimas konkretno od navedenih?
Mene ceka Vergnano Granaroma, kad potrosim ovo iz GP...

Nazad
Vrh Dno