Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja imam delonghi nesepresso inissia aparat i za sada sam zadovoljan....one nes kapsule koje sam dobio kao probne sam odavno potrosio i sada koristim one u lidlu u kombinaciji sa nekom italijanskom slatkom pavlakom i veoma sam zadovoljan...u vremenskom periodu kada lidl nije imao u prodaji kapsule ja sam probao barista brazilsku kafu u kapsulama i primetio da se aparat jako muci...kao da nema snagu da izbaci kafu i cak na pola stane, kaplje po jednu kap i prekine....mislio sam da je do kamenca ili da je nesto crklo pa da nema snagu...u medjuvremenu stignu lidlove kapsule i ja stavim njih i aparat radi savrseno!!!...okrenem zadnju stranu kapsule i vidim razliku, ove lidlove su sa prednje i zadnje strane presvucene sa folijom dok su ove barista sa zadnje strane kompletno u plastici...pokusam jos jednu stvar, narucim sa aliexpressa plasticne kapsule koje su prazne i pokusam da samlevenu espresso kafu stavim u njih i dobijem espresso kafu u kucnoj varijanti ali slicna prica...aparat ne moze da izgura kafu ili je ona preslaba...jedine kapsule koje sam uspeo da koristim na ovom aparatu jesu original nesove, lidlove i kapsule antica sapore...ako neko ima jos neko iskustvo neka podeli sa nama koji koristimo ove aparate jer ako nas lidl jos jednom izneveri moramo da nadjemo alernativu (doduse skuplju).

Prilozi

• nes.jpg
    nes.jpg
    4.2 KB · Pregleda: 45
На Детелинарској пијаци (Нови Сад), пет различитих произвођача Неспресо капсула и оригинал Долче густо капсуле. Цене су интересантне. Вреди погледати.

Него Мока пот и мутилица за Нес,
IMG-ba6f195ccdd265eeab7914abadb51189-V.jpg

Igrao sam se malo sa mlinom,pokusavajuci da dobijem odnos kakav bi trebalo 1:2 sa depresurized portafilterom,medjutim nisu tako fina podesavanja u koracima mlina,najblize sto sam uspeo da pridjem je nekih 45-50gr tecnosti sa 17-18gr kafe za nekih 25-28 sec....za sad cu da se vrnem na fabriku (presurized) sto se portafiltera tice,i da stekam lovu za neki dobar mlin :) Imam jos jedno pitanjce,da li je ok da sa pressurized portafilterom sa 18gr kafe dobijem 40gr tecnosti za nekih 14-15 sec? Posto sam negde procitao da kroz presurized portafilter ide dosta brze ekstrakcija...

U zavisnosti od aparata, verovatno postoji i problem sa previsokim pritiskom, sto dodatno pravi probleme sa ekstrakcijom. To bi prvo trebalo podesiti (ako je moguce), pa posle toga videti i za mlin.

da li je ok da sa pressurized portafilterom sa 18gr kafe dobijem 40gr tecnosti za nekih 14-15 sec? Posto sam negde procitao da kroz presurized portafilter ide dosta brze ekstrakcija...

Prvo kafa nije biblija. I odnos koji je 1:2 je neko polaziste. A "18gr kafe dobijem 40gr tecnosti " je OKO 1:2.3 i to je sve normalno. Neko pije 1:3. I ne pravi nauku, ako si zadovoljan ukusom spremljene kafe ti je tako spremaj.
A ovo drugo da "da kroz presurized portafilter ide dosta brze ekstrakcija..." nema sanse da ti odgovorim jer ima brdo razloga kad jeste a kad nije. Znaci netacno. I ne zavisi da li je presurized ili nije. Pitao sam te ranije koji mlin imas i nisi mi odgovorio. A bitno je.

Poslednja izmena:
Prvo kafa nije biblija. I odnos koji je 1:2 je neko polaziste. A "18gr kafe dobijem 40gr tecnosti " je OKO 1:2.3 i to je sve normalno. Neko pije 1:3. I ne pravi nauku, ako si zadovoljan ukusom spremljene kafe ti je tako spremaj.
A ovo drugo da "da kroz presurized portafilter ide dosta brze ekstrakcija..." nema sanse da ti odgovorim jer ima brdo razloga kad jeste a kad nije. Znaci netacno. I ne zavisi da li je presurized ili nije. Pitao sam te ranije koji mlin imas i nisi mi odgovorio. A bitno je.
Okacio sam fotke mlina,gde se vidi izbledela oznaka(ili bar ono sto je od nje ostalo)....nigde sem te oznake ne videh koji je proizvodjac u pitanju. Sto se tice odnosa i ekstrakcije koju sam spomenuo 18gr-40gr za 14sec to je to sto sam dobio sa pressurized portafilterom,i samo sam pitao da li je to ok ili ne,nista vise,jer sto se tice in-out gramaze tu je negde,samo me ovih 14 sec buni,posto se svi gadjaju sa nekih 25-28 sec (doduse sa non-pressurized portafilterom).

Posle frothera, u Lidlu imate francuske prese i elektricne mlinove, od danas do ponedeljka.

Kakve su im francuske prese po kvalitetu u odnosu na Hario npr.?

Iskreno, pojma nemam, video sam danas kad sam bio u nabavku, rekoh cisto da javim da ima posto sam video na rafu.

Da li froter treba da se ugasi sam, tj. da li ima neki timer ili ja treba da ga ugasim kad mislim da je završio sa pravljenjem pene?
Sam se gasi kad postigne odredjenu temperaturu ako grejes mleko.
Mada se sam gasi i kad muti hladno mleko.
Barem je takav slucaj kod mene.

Gasi se sam u svim programima. Treperi mislim oko 10 sekundi i onda se ugasi.

Da li neko možda zna šta se dešava sa Dolce Gusto kapsulama Columbia/Peru/Honduras? Jedna za drugom su nestajale iz prodavnica a nisam uspeo da ih nađem ni na kupujeprodajem. Nije valjda da ih više neće biti, baš su bile korektne kafe.

Ako neko konzumira Nespresso, Miscela d'oro, neka mi se javi na pp.

Inace, uzeh danas Caffe Vergnano u zrnu Granaroma. Rekao bih da je to u stvari njihova Classic serija za HORECA korisnike.
Probao sam na licu mesta Classic blend i Original Arabicu i bas su dobre.
Imaju original na akciji, ali je 3kg i izaslo iz roka...
*** neko ce to da kupi i uredno sprema

Heads up, pojavio se lik sa Lelit masinama na kp. Malo je jaci sa cenama (doduse cena za Anitu je prilicno dobra), ali super sto se iko setio.

Ariete-1318-Aparat-za-espresso-crveni-1.jpg
Ima li neko iskustva sa ovim ariete aparatima? Deluje kul kao kombinacija aparata i mlina

Zdravo ljudi. Nedavno sam kupio Gaggia Classic Pro aparat i neki jeftiniji rucni mlin Bialleti. Problem je da kada ubacim oko 15g espressa, dobijem 30ml za oko 10-15 sekundi. Kada sameljem na najfinije dodje do 20-23 sekunde. Kapiram da je do mlina pa bih uzeo nesto bolje a opet da nije preskupo ili skuplje od aparata. Gledao sam mlinove po domacim radnjama ali ti mlinovi vise podsecaju na neke 'secko' aparate. Dok na kupujem prodajem nisam uspeo da nadjem neki izbor. Tako da svaka preporuka bi mi dobrodosla.

Poslednja izmena:
Jel pravio neko od vas svoj blend?
Porucio sam dva komada u Gradskoj przionici.
Upravo sam probao prvi, 80% Maragogype Nicaragua arabika i 20% Malabar India robusta.
Srednje peceno.
Nije losa, definitivno vise vuce na vocno od ovoga sto trenutno pijem, ali to mi jos nije to.
Drugi blend mi ima vise robuste, iste kafe, jedva cekam da probam

Ako hoćeš više voćnih nota, nemoj juriti arabika/robusta blendove. Potraži neku arabiku obrađenu natural procesom, recimo Brazil ili natural Etiopiju iz D59B. Sve puca od voća, slatko, bez "kiseline" tj. citrusa (koje ja lično volim al kod nas ljudi uglavnom neće ni da čuju).

Takođe, Gradska pržionica ima tendenciju da sve prži dosta tamno, čak i kad tvrde da je srednje prženje. Što tamnije pržena kafa, to će se manje osećati razne voćne note.

Od sledećeg ponedeljka, u Lidlu se može naći espresso aparat (ne znam kakav je, video sam u letku, prenosim da ima, ako neko ima više informacija neka javi):

1624286658901.png

Aparat za početnike, ko želi stepenasto da ide u svet poluautomatske pripreme espresa...

Kakvo je ovo cudo u odnosu na Nespresso Inissia?

Nazad
Vrh Dno