Šta je novo?

Banka Intesa

@kibicer

izračunavanje limita:
5% duga, minimum koji se mora podmiriti za rivolving mesečno, ne sme da prelazi 60% plate/prihoda

pr.:
plata je 100.000;
60%=60.000 od te plate;
60.000=5% minimalne mesečne uplate;
limit je onda 20×60.000=1.200.000/~€10.000

naravno, pod uslovom da nema drugih opterećenja na lični dohodak
Da li si 100% siguran u ovo? Neke druge vrste kredita obračunavaju limit tako što od plate prvo oduzmu neki fixni iznos koji ima veze sa potrošačkom korpom i brojem izdrzavanih članova domacinstva pa onda na to ide max opterećenje od npr 60% (što opet nisam siguran da važi u svim bankama a to povlači i druge neke troškove banci koja za osiguranje kredita kod nbs onda plaća veću naknadu).
Mislim da za revolving kredit (tj karticu sa takvom otplatom) teško da bi odobrili 10k eur limit na 850eur plate neto. Možda i grešim ako se neka pravila ne primenjuju i na kreditne kartice.

Da li si 100% siguran u ovo?
bez dvojbe za intesu:
1620334327733.png

i u idealtipskom, šablon algoritmu koji posložih, 100k je sasvim dovoljno za ovu gore brojku, a na 60% opterećenja

e sad, ono što varira od banke do banke, a u real-world primeni, jesu 2 bitne promenljive koje i ti pominješ:
1. da li uračunavaju, i koliki je, minimalni iznos za izdržavanje kako sebe, tako i (ukoliko ih ima) zavisnih lica
2. koliki je maksimalan postotak opterećenja*, a u zavisnosti od
a) visine LD
b) tačke 1

*mislim da je NBS propisala odsečnih 60% kao maksimum, ali se to naprosto ne poštuje, jer nije isto izdvajati skoro dve trećine plate od 30, i od 300k (plus videti pod tačkom 1)

da ne dužim: svakako postoji veliki broj finesa, ali i diskrecionog prava kako banke, tako i kartičarskih kompanija, da ti pruže/dozvole/odobre neki limit, ali je definitivno moguće dobiti €10k na prihod od €850

Ali ovo je i dalje vrlo skupo zaduživanje. Verovatno postoji jeftinije, ko mora da se zaduži

Jos da kartice salju na adresu i to je to, ne treba mi nista vise, a ekspozituru ne bih posetio godinama sigurno (posebno sad kad se uvede uplata/isplata EURa).

Postoji neki problem sa tim karticama na adresu. To je radila i AIK banka pa su obustavili. Covek za salterom mi je tada rekao da je suvise komplikovano da se ispostuje neka procedura, inace bi i oni voleli manje redove. Nemam detalje, tako mi je samo rekao.

Lutrija je to - aplikacija im svako malo pada.
Zatvaranje Amex kartice ~40 minuta.
Mozda nisi imao srece, zatvarao sam Amex karticu mozda i manje od 5 minuta, ukljucujuci vreme potrebno da ja preko aplikacije unapred izmirim dugovanje (jer jos nije bio rok za trajni nalog).

Информативно, колико траје процедура затварања вишка девизних рачуна у експозитури? Требам да затворим 3 рачуна како би ми остао само иницијални у ЕУР.
Danas sam baš zatvorio USD partiju tj. račun koji je nastao razdvajanjem podpartija, trajalo je 5-10 minuta.
Pitao sam i kad će tačno krenuti da naplaćuju održavanje za avista devizni EUR i internet EUR, = nemaju pojma.

Добро, мало се мора чекати. У мом случају ће то бити бар 15 минута. Хвала за Инфо.

Ugasio jutros sve račune (2 devizna+tekući+kreditna), oko 45 minuta trebalo.

Najava ti je potrebna jedino ako podizes vise od 5000e odjednom. Za druge stvari nema potrebe (osim ako imas licnog savetnika i bas zelis da nesto odradis preko njega).

Naplaćeno mi je 500din za MC Gold.

Poslednja izmena:
ako bih ostavio nulu na racunu vezanom za visu internet karticu kako ce mi naplacivati 150 dinara odrzavanje, hoce li ga terati u minus ili ce mi skidati sa drugih racuna koje imam u intesi ili cak postoji opcija da ne naplacuju nista?

Sa drugih nece, to je sigurno. Ako bude 0 i ne bude prometa, rekose da se nece naplacivati. Ko ce ih znati.

Da li neko može da mi objasi, zato što mi ništa nije jasno? Npr kupio sam nešto preko aliexpresa koštalo je 12,36e a imao sam na racunu 13,36e, sada mi je ostalo na racunu 0.13e. Gde je nestalo 0,87e?😂. Uvek se tako dešava. Koristim hit racun. Hvalaa

Rezervisu uvek vise, pa kad proknjize vrate razliku. Na kraju uvek bude u cent opusteno.

Jel ja kasnim sa saznanjem ili svi beze iz Intese jer se menja cenovnik?
Šta se menja u hit tarifi?

Razmišljam nešto o onoj naknadi od 50 dinara po rati prilikom kupovine na rate, u cenovniku stoji da se to odnosi na kupovinu na rate u prodajnom mestu trgovca, što implicira da se ne odnosi na online kupovinu na rate. Nije beznačajna stvar jer sada dosta trgovaca omogućava online kupovinu na rate putem Intezinih kartica. Doduše sa Intezom se mora videti kako će to izgledati u praksi...

Pa i web site je prodajno mesto trgovca :)

Ma jel ce oni dopustiti da aktiviramo koancno novu aplikaciju? Sta su je izbacili kad ne mozemo da je koristimo...

Patience, young Padawan😉 . Pustice 1.6 verovatno

ako bih ostavio nulu na racunu vezanom za visu internet karticu kako ce mi naplacivati 150 dinara odrzavanje, hoce li ga terati u minus ili ce mi skidati sa drugih racuna koje imam u intesi ili cak postoji opcija da ne naplacuju nista?

Sa drugih nece, to je sigurno. Ako bude 0 i ne bude prometa, rekose da se nece naplacivati. Ko ce ih znati.
Danas sam pitao isto pitanje na salteru. Dobio sam odgovor da se devizni racun zaduzuje bez skidanja sa ostalih racuna pa po prilivu naplacuje. Jos jedna stvar koja se naplacuje je kamata, pa u slucaju da nije bilo priliva 6 meseci lako moze da skine 7-8 umesto 6. Ne znaju ni oni nista 100%, ali je ovaj odgovor dat uz konsultscije sa koleginicama koje "znaju" nesto.

Danas sam baš zatvorio USD partiju tj. račun koji je nastao razdvajanjem podpartija, trajalo je 5-10 minuta.
Pitao sam i kad će tačno krenuti da naplaćuju održavanje za avista devizni EUR i internet EUR, = nemaju pojma.
Jesi morao u poslovnicu, ili?

Išao sam da uplatim neke pare a pošto kod mene verovatno nikad neće ni biti onog bankomata što prima uplate, svakako sam morao da uđem a nije ni bila gužva tako da sam odma bio na redu :) Ne znam dal može online ili preko call centra da se zatvori ako na to misliš!

Zatvaranje racuna mora u poslovnici. Papiri da se potpisu, dugovaranja da se provere itd.

Koja je alternativa ako zelim da karticu i dva devizna racuna, jedan da koristim za online kupovine, drugi za stednju, a da je besplatno otvaranje i odrzavanje? Do sada sam to imao sa Visa Classic Debit, pa trazim alternativu.

Druga banka. Imas posebnu temu u okviru ovog podforuma.

Koleginica bila danas u Intesi u Goce Delceva (kako god se zvala sada) i uopšte nisu znali da joj kažu koliki će joj biti troškovi za sve račune koje trenutno ima. Ima nekoliko svojih računa i ukupno 6 dečijih računa koji se vode na njeno ime, ali bez da gledaju račune, rekli su "sve ste dobili na mail", ona kaže "nisam razumela", i od drčnog službenika, u trećoj rečenici su došli do toga da zaposlena u banci kaže da nisu dobili instrukcije i da ne može ništa da joj kaže, jer ni ona ne zna.

Vrh Dno