Šta je novo?

Banka Intesa

Teško da nema duga, imam devizni račun i ističe mi visa do kraja meseca, ni u najavi da mi rade novu a ja i ne zovem.

Ljudi su ovde predlagali OTP, Komercijalnu, AIK, MTS, Mobi, PŠ, Erste (ja prešao u Erste)... Ima na zadnjih oko 30 strana sve prednosti i mane svake od njih.

Da treba samo da primam platu preko banke onda bih otišao u Mobi, tamo imaju račun gde se ne plaća održavanje.

AIK zaista deluje primamljivo, za 250 din sve sto mi je potrebno. I Erste mi je u vrhu opcija ali koliko vidim oni traze 50 din mesecno za sms obavestenja, sto bi onda izaslo 300 din mesecno. Sad je pitanje razlike u guzvama, kompetentnosti osoblja i podrske, tu sam za Erste cuo pozitivne stvari, a za AIK ne znam nikog da mi prenese utiske.

I Erste mi je u vrhu opcija ali koliko vidim oni traze 50 din mesecno za sms obavestenja
Da, ja nisam uzeo ta SMS obaveštenja. Nisam ih imao ni u Intesi, i ne trebaju mi ni za šta.

@Rokitansky A da li dobijas makar osnovna sms obavestenja kada ti legne plata ili neka uplata? To se za sve banke koliko sam video podrazumeva u okviru paketa, jedino me za Erste kopka da li je usluga koja kosta 50 din mesecno u stvari dodatni luksuz da mogu sms-om da vidim stanje racuna, kursnu listu itd. Izuzetno mi je bitno, a znam i mojim prijateljima, da imamo komfor da nam stigne sms kada legne plata, a da za to platim 50 din mi je suludo kada ostali daju dzabe.

A da li dobijas makar osnovna sms obavestenja kada ti legne plata ili neka uplata?
Ne SMS, ali dobijam istog trenutka mejl. Mejl uvek odmah vidim, jer i zbog prirode posla moram odmah da vidim mejlove koji mi pristižu.

Stanje računa, kursnu listu i šta sam platio proveravam preko aplikacije na telefonu (ili mogu i preko netbankinga - sa kompjutera).

Meni nikada nije stigao email prilikom uplata na račun, a trebalo bi da imam taj tekući račun, samo što je besplatan godinu dana. Druga loša stvar kod erste je što naplaćuju proviziju na prenos sa računa u procentima, s tim da je najmanji iznos 15din.

@kibicer cekaj, hoces da kazes da po novom, kad krenu da naplacuju devizne racune, ako poslednjeg dana (ili krajem jednog i pocetkom drugog meseca) u mesecu na njemu nema nista, nista nece ni naplatiti? bezobzira sto je pre toga bilo para i transakcija na tom nalogu?

Ne ides u minus (dodje do naplate kad bude bilo sredstava)?
Na koju se banku i koju karticu ovo odnosi?

Meni nikada nije stigao email prilikom uplata na račun, a trebalo bi da imam taj tekući račun, samo što je besplatan godinu dana
Ha, u pravu si. Za platu mi nije stigao mejl, a za uplatu od fizičkog lica (instant transfer) jeste.

Ako nema sredstava za naplatu to se tretira kao nedozvoljeni minus i naplatiće se kad bude sredstava sa sve kamatom
Nije istina, vise puta smo ponovili. Za devizne racune vazi da nece biti naplacivano odrzavanje ako nema novca u trenutku naplate i nece se akumulirati troskovi.

Ako je tako onda cool.
Mada mi nema smisla uopste jer bi to znacilo da poslednjih par dana samo ne drzis novac na racunu i prolazis free.

Nije istina, vise puta smo ponovili. Za devizne racune vazi da nece biti naplacivano odrzavanje ako nema novca u trenutku naplate i nece se akumulirati troskovi.
Moja greška onda, mislio sam da je isto kao i za redovno održavanje tekučeg računa.

Mada, ako ima sredstava na deviznom a nema na tekućem kako onda?

Ako je tako onda cool.
Mada mi nema smisla uopste jer bi to znacilo da poslednjih par dana samo ne drzis novac na racunu i prolazis free.

Ispada tako, i ja sam razmišljao o tome ali nisam želeo da pitam :D. Sa druge strane to bi značilo da stalno kupuješ i prodaješ devize što baš nije isplativo (Intesa nema neki kurs za devize osim za euro) niti vremenski efikasno.

Moja greška onda, mislio sam da je isto kao i za redovno održavanje tekučeg računa.

Mada, ako ima sredstava na deviznom a nema na tekućem kako onda?
Ne bih znao, ali održavanje paketa ne možeš da zaobiđeš sigurno :) .

Ako je tako onda cool.
ako uz paket već imaš devizni (ili oćeš jedan da plaćaš), a treba ti još jedan/dva, onda da

u suprotnom bi to bila nerezonska kupoprodaja svakog meseca

Poslednja izmena:
Ne znam da li ima veze da li je uz devizni izdata Visa Classic lili ne, ali mislim da je to nevažno (ne postoji nikakav izuzetak u troškovniku, kartica ili ne).
Dakle, zadržao sam:
  • jedan devizni avista, uz koji imam Visa Classic. Njega sam odredio da bude u okviru paketa
  • još jedan devizni avista, uz koji imam Visa Internet. Hteo da ga ugasim, savetnica mi rekla da to ne radim, i naučila me samo da ga držim praznim poslednjeg dana u mesecu. Prihvatio, da testiram.

posle desetak dana, bio sam sa majkom kod njenog savetnika (u drugom gradu). Ovaj ispričao isto, bez da sam ga pitao. Testiraću svakako.

Na Intesu, po novom cenovniku od 31.05.2021.
Pa normalno da će naplatiti, na ovaj ili onaj način. U MTS banci nema kamate u slučaju da na kraju obračunskog perioda nema sredstava,već se tih 100rsd (toliko košta mesečno održavanje debitne MC kartice), povuku onda kada na računu ima sredstava, bez kamate (ponavljam).
Inače,kod mts banke nema naplate računa ukoliko ,u toku meseca, nije bilo prometa .

Poslednja izmena od urednika:
jasno piše da se neće ni naknadno naplaćivati ako nema dovoljno novca krajem meseca

1619192851629.png

jasno piše da se neće ni naknadno naplaćivati ako nema dovoljno novca krajem meseca

Pogledajte prilog 304679
Logičnije je ako ceo mesec nisi imao promet da nema naplate održavanja računa. To sa Fritezom mii deluje kao navlakuša, dok ne promene uslove, sa sve zateznom kamatom, (mada na plaćanje održavanja računa nema kamate) i dug će biti naplaćen po sledećoj uplati na devizni račun, po Hit kursu .,ja mislim.

Poslednja izmena od urednika:
ok, videćemo krajem sledećeg meseca, jer cenim da su namerno i stavili 31.05. kao datum, kako bi proizvodi koji se plaćaju unazad (računi, članarine za kartice...), mogli da se vode po novim cenama, već za maj

Bilo na prosloj strani :).
Dodata kartica, testirani. Sve sljaka :)

"Plaćanje nije izvršeno. Molimo Vas, pokušajte ponovo! (Err: 931)."

Intezo, intezo.... nesposobna.
Edit: pokušao ponovo online:
"Plaćanje nije izvršeno. Molimo Vas, pokušajte ponovo! (Err_95626/931)"

Poslednja izmena:
kako vam se isplati da stalno podizete i selite cele devizne ustedjevine sa racuna na racun kad imate velige gubitke na konverzijama i kursevima koji su ko zna kakvi u tom trenutku?

mislim da je inteza namerno ucenjivacki i uvela odrzavanje na devizne racune bas iz tog razloga

kako vam se isplati da stalno podizete i selite cele devizne ustedjevine sa racuna na racun kad imate velige gubitke na konverzijama i kursevima koji su ko zna kakvi u tom trenutku?

mislim da je inteza namerno ucenjivacki i uvela odrzavanje na devizne racune bas iz tog razloga
Mislis iz banke u banku? Pa dizes devize i u drugoj uplacujes devize direktno. Nema konverzije.

ja sa preduzetnickog racuna ne mogu devize da dignem, konvertuju mi u dinar svaki put i prebace dinare na dinarski racun pa odatle podizem dinare, pa onda opet u menjacnicu kupuj devize

Dakle, ono što me je do sada koštalo 300,00 RSD, posle 30.05.2021. će me koštati:

1. Naknada za održavanje Hit računa: 350,00 RSD
2. SMS izveštaj po 1 transakciji: 6,00 + PDV - ovo može da bude ozbiljan problem, jer će cifra lagano da ode preko 100,00 RSD mesečno (15-ak plaćanja karticom)
3. Devizni račun: 120,00 RSD
4. Naknada za trajni nalog: 15,00 RSD - do sada je bilo prvih 5 besplatno, ja sam koristio 4, pa mi je sad ovo dodatni trošak od 60,00 RSD

Okvirno, izađe negde oko 700,00 RSD mesečno - 2,5x više nego što sam do sada plaćao.

Prilozi

• Screenshot 2021-04-25 at 08.51.31.png
    Screenshot 2021-04-25 at 08.51.31.png
    12.4 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot 2021-04-25 at 08.50.07.png
    Screenshot 2021-04-25 at 08.50.07.png
    13.6 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot 2021-04-25 at 08.49.42.png
    Screenshot 2021-04-25 at 08.49.42.png
    17.8 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot 2021-04-25 at 08.48.40.png
    Screenshot 2021-04-25 at 08.48.40.png