Šta je novo?

Banka Intesa

Ispada da reklamiram AIK banku ali ponavljam da oni u okviru paketa od 250 rsd mesečno nude i dinarski i devizni račun kao i dve MC kartice od kojih ova vezana za devizni račun funkcioniše kao i Visa Debt iz Inteze. Provericu u praksi kako to sve funkcioniše. Za sada sam malo čačkao po mobilnoj i internet aplikaciji i odradio oročenje štednje online prilično jednostavno.
 
Imali li neko iskustva sa KomBank prepaid karticom bez odrzavanja je jednokratno 500din vazi tri godine: Uzeo bih je za onLine placanja. Konkretno po kom kursu obracunavaju placanja u eurima? Vidim da sva devizna placanja se konvertuju u euro ali ne pise koiji kurs se primenjuje za obracun tih evra u dinare.
Visa PriPaid
Po gornjem kursu banke onaj koji je oko 120 din. Ne isplati se za neke vece kupovine u evrima jer ce prakticno da ti uzmu dodatnih 2% zbog kursa. A ako strana valuta nije evro ugrade se jos 2%. Ta Visa je dobra samo za placanja u dinarima i eventualno za neke sitne kupovine na stranim sajtovima.
Post automatically merged:

Ispada da reklamiram AIK banku ali ponavljam da oni u okviru paketa od 250 rsd mesečno nude i dinarski i devizni račun kao i dve MC kartice od kojih ova vezana za devizni račun funkcioniše kao i Visa Debt iz Inteze. Provericu u praksi kako to sve funkcioniše. Za sada sam malo čačkao po mobilnoj i internet aplikaciji i odradio oročenje štednje online prilično jednostavno.
Da, AIK banka za tih 250 din. nudi stvarno super paket usluga. Bolje retko gde da ima.
 
Danas sam hteo da zatvorim USD devizni račun u Intesi, mora da se zakaže. Isto su rekli i čoveku pre mene. Naravno, podigao sam pare pa je stanje nula, a račun ću probati da zatvorim u nekoj većoj ekspozituri ili da zakažem ako baš bude moralo.
 
Još jedna korisna stvar za kolege koji su u fazi potrage za alternativom Intezi koja ima sjajnu mrežu bankomata- postoje banke sa čijim karticam se može podizati novac bez provizije na Moneyget bankomatima kojih ima svuda po Srbiji. Na linku pomenute kompanije imate mrezu partnera i bankomata.
 
Juče sam u Intesi ugasio 2 rsd i 2 eur računa. Nije bilo problema iako su 3 računa bila bez sredstava pa je trebalo prvo da se uplati na račun. Uplata i isplata su bile fiktivne, sva četiri računa ugašena. Nije bilo potrebno zakazivanje, nisu postavljana pitanja i sl.
Jedino je trajalo 50min.

Ostalo je još 3 aktivna :rolleyes:
 
2021-04-08_172931.png2021-04-08_173023.png

Mama i ja imamo osnovni racun .. a brat je imao hit( ali on je jos pre godinu presao u otp i zadrzao hit-sad je ugasio pre neki dan ) i nikad nije bilo kumulativne naplate.
Racuni nisu korisceni ako je bilo dve uplate u toku dva meseca kod mame .. kod mene jedna i nijedna kod brata.
Taj mesec kad ima promet oni rezervisu 195din tj 300 i ako ima na racunu skinu ako ne onda kad bude ...naplate za taj mesec.
I sad kad je brat ugasio racun uplatio je 300 koliko je bilo rezervisano i to je to.
E sad na osnovu onoga sto su mi poslali i sto vidite na slici ne bi trebalo da bude drugacije ni za dinarske a tek za devizne na osnovu onoga sto su naveli.
 
Znam da postoji posebna tema za Kombank, ali posto je sad aktuelna bezanija iz Intese podelicu ovde, pa mozda nekom bude od koristi.
Kao alternativa, dobro moze da se prodje u Komercijalnoj banci. Imaju usluge u okviru Osnovnog racuna (tekući račun sa osnovnim uslugama) koji naravno ne reklamiraju na sva zvona posto je taj racun najjeftiniji, ali sve usluge koje se mogu povezati sa tim racunom su maltene besplatne i treba insistirati na njima u poslovnici pri otvaranju racuna, posto ni same sluzbenice nemaju pojma da je sve to moguce. Tako da sami mozete da sklopite jeftin paket. Sve lepo ima u njihovim tarifnicima na sajtu i ja sam to otvorio i zahtevao pre nekoliko meseci (treba biti uporan za salterom) i sve fercera za samo 200 din mesecno. Jeste da su se nedavno prodati NLB banci, ali vidim da im je poslednji tarifnik apdejtovan i primenjuje se od 23.04.2021. cene su iste, tako da kontam da se nece menjati neko vreme. Evo sta se sve dobija za 200 dinara mesecno (sa linkovima na njihovom sajtu):

- Osnovni racun: mesecno odrzavanje 200 din. (za dinarski tekući račun sa osnovnim uslugama bez promene (zaduženja) u poslednja tri meseca - Bez naknade), uz njega ide po automatizmu Dina classic debit karica besplatno
Uz ovaj dinarski racun moguce je dodati sledece usluge besplatno:
- Debitna platna kartica - Visa Debit Classic PayWave - za placanje u izemlji i inostranstvu (Komercijalna banka vlasnicima dinarskih tekućih računa može izdati Visa payWave karticu bez troškova izdavanja i članarine, na poseban Zahtev)
- Devizni racun (EUR, AUD, CAD, DKK, JPY, NOK, RUB, SEK, GBP, USD i CNY.) Otvaranje i vođenje deviznog računa je besplatno. Korisnik može zahtevati povezivanje deviznog računa za Visa payWave karticu
- Web e-bank (bez mobilnog bankarstva aplikacije) besplatno (elektronsko bankarstvo putem weba, podesava se i aktivira posebno putem Komcentra web platforme nakon otvaranja racuna, naravno kad sam zvao call centar rekli su mi da nemam u osnovnom racunu besplatnu uslugu ebank/mobilno bankarstvo, ali sam i predocio da znam da nemam mobilnu aplilaciju ali samo web bankarstvo imam besplatno kao sto im pise na sajtu u opisu osnovnog racuna, te su mi onda bez pogovora aktivirali web banking besplatno). Mesecno se nista ne placa.
-
SMS obavestenja o prilivu odlivu - besplatno (za prilive manje od 500 dinara ne stize sms, za sve odlive/placanja stize sms)
- Web e-bankarstvo - prozizija po nalogu za prenos 15din.
- Imaju bankomate (ne sve) koji na kojima moze da se uplacuju/isplacuju i dinari tako i EUR. Uplata u eurima ide automatski na devizni racun ako ste ga otvorili.

Eto, uglavnom za 200 dinara vise nego dovoljno, jedino nema mobilno bankarstvo preko aplikacije, ali je cak i sa mobilnog moguce iz browsera, ako se otvori desktop verzija sajta, odraditi elektronsko bankarstvo.
Svi tarifnici su ovde koga zanima vise:



 
...posto ni same sluzbenice nemaju pojma da je sve to moguce. Tako da sami mozete da sklopite jeftin paket. Sve lepo ima u njihovim tarifnicima na sajtu i ja sam to otvorio i zahtevao pre nekoliko meseci (treba biti uporan za salterom)...
Mislim da ih ovo savršeno opisuje.
Nekad davno imao sam račun kod njih i prilikom promene firme zatvorim sve osim dinarskog računa, službenica me ubedila kao ne moraš da zatvaraš nema naplate ako nema prometa a možda ti nekad zatreba, ja reko ajde. I sve je bilo kul dok posle nekih godinu dana možda i više nisam dobio kovertu sa opomenom zbog dugovanja.
Ispalo je da su nekoliko meseci nakon što sam ja ispraznio račun (uplata nije bilo) uveli da se održavanje naplaćuje i kad nema prometa i automatski skidali taj iznos sa praznog računa i tako mesecima i onda mi poslali opomenu.
Naravno, kada je trebalo da mi pošalju obaveštenje o toj izmeni zaboravili su i moj telefon i adresu pa nisu poslali obaveštenje ali kada su slali reklame onda su ih se setili.
Ja poludeo, otišao do njih, sa šalterušom nisam uspeo da se objasnim, otišao kod šefa expoziture i rekao mu da ću ja da platim zatvaranje računa ako naplaćuju zatvaranje računa ali nemam nameru da platim ono što su sami nakarikali bez mog znanja.
Tako da komercijalna nikad više, kako god da se zvali.
 
koliko vidim, a sa MC standard kreditnom karticom (RSD 500, tromesečno), i mob bankarstvom (RSD 120, mesečno), iznos u komercijalnoj za osnovi tekući račun je RSD ~485, dakle, približno intesinom hit+ tekućem

letimično sam (pre)gledao KB tarifnik, te je moguće da nisam u pravu za navedeno
 
Poslednja izmena:
@defo
nisam gledao kreditne i MC u Kombank, posto je meni bitna Visa Debit (zbog PayPal), ali ako ti treba i devizni racun u Intesi onda jos +120 din mesecno na to,dok je u Kombank devizni besplatan (i imaju Visa Debit). Start paket Aik banke od 250din bi mi bio ekstra samo da ja u paketu Visa Debit umesto MC.
 
Poslednja izmena:
u komercijalnoj je uz osnovni mobilno bankarstvo 120 din, plus nema cekova i dobrog kursa online, placa se provizija na placanje racuna minimum 15 din itd...
nema ni mc installment niti bilo koja kreditna... ovo sve ima uz aktive racun koji je 310 din...
ako treba i mc standard, odnosno visa gold kao zamena, a koja ima i putno osiguranje (180dana, 35k e), uzima se premium racun - 610din.

visa za internet se placa 500din za 3godine, moze i bez racuna, a ako koristite i racun integrise se online - mogu da se prebacuju sredstva na nju sa tekuceg itd.

moze minimum 1 devizni... imam 1 i vidim online da mogu da podnesem za jos racuna zahtev...
 
Gledao sam i ja juče ponude banaka...za sada AIK ostaje broj 1 ako se odlučim za promenu banke.
 
Kod Intese je stvarno dobro napravljen onaj softver za e banking. Kupovina deviza za intenet karticu, plaćenje računa rade savršeno. Šteta samo što će početi da naplaćuju neke usluge. Isto tako mislim, da će pre ili kasnije, ovo da se dogodi većini banaka u našoj zemlji. Inače u Intesi sam od otvaranja i imam još 11 meseci kredita :ninja:
 
Da li ste ikada bili u situaciji da neko prodajno mesto prihvata Visa karticu a ne prihvata Mastercard, bilo u Srbiji ili inostranstvu ?
Uporedio sam exchange rate sa zvaničnih sajtova ove dve kartičarske organizacije i rekao bih da su slični ( proverao za kune i marke ).
Oduvek sam koristio Intezinu Visu Inspire i onu Electron ( sadašnju Classic Debt) i stvarno nikada nisam došao u situaciju da ne primaju tu karticu.
 
Taj exchange rate je skoro identičan za oba brenda, ali pitanje je da li ga banka primenjuje. To je podatak koji je teško naći u tarifnicima, uglavnom su ljudi ovde navodili realne primere.
Ako platiš u trećoj valuti isti iznos navedenim dvema karticama, videćeš kolko je Inspire nepovoljna.
 
Da li ste ikada bili u situaciji da neko prodajno mesto prihvata Visa karticu a ne prihvata Mastercard, bilo u Srbiji ili inostranstvu ?
Uporedio sam exchange rate sa zvaničnih sajtova ove dve kartičarske organizacije i rekao bih da su slični ( proverao za kune i marke ).
Oduvek sam koristio Intezinu Visu Inspire i onu Electron ( sadašnju Classic Debt) i stvarno nikada nisam došao u situaciju da ne primaju tu karticu.
zanimljivo pitanje

pre neki dan je ovde neko naglasio kako mu baš visa, a ne MC, treba, što me je ponukalo na slično razmišljanje

moguće kako su pre neke situacije u kojima je visa poželjnija/prihvatljivija, do li konkretna prodajna mesta/ATMovi
 
Ja sam u Intesi od neke 2002-2003 i uz sve promene, meni i dalje deluje kao najbolji odnos cene/ponude za moje potrebe. Kartice ne prave problem online, internet bankarstvo (iako im od "unapređenja" ne rade paketni nalozi) je brzo i mogu sve da obavim bez odlaska u ekspozituru. Imam HIT paket kod njih, gomilu kartica koje koristim online (paypal i ostalo) nikada problema imao nisam. Povećanje cene mi se ne sviđa, ali da zbog toga menjam banku sigurno neću.
 
Svako ima različite potrebe, i u zavisnosti od toga, različita iskustva. Recimo, ja sam promenio operatera za mobilni i zbog toga sam morao da idem u ekspozituru, jer su to stavili pod lične podatke (koji se menjaju samo lično). Ne znam kako je kod drugih banaka, da li i kod njih imaju ovaj vid "zaštite".
 
@Truba nije to zastita ako je ostao isti broj vec banke koriste usluge razlicitih operatera za sms za razlicite opratere tacnije koriste razlicitu "kapiju" za svakog operatera.
 
Jasno mi je to, ali se ide kroz formu za izmenu ličnih podataka, pa mora lično. Probao sam preko četa i mejla, nije moglo. Ili ti službenici nisu znali.
 
Gledao sam i ja juče ponude banaka...za sada AIK ostaje broj 1 ako se odlučim za promenu banke.
zaista deluje odlično, ali sam skeptičan glede nekoliko stavki, a ponajviše mobilnog app-a, za koji mi je rečeno da je funkcionalno oskudan (ne bi me začudilo gledajući njihov sajt, koji bi 2008. delovao starovremenski...)
 
@Rincewind
Različite su provizije koje plaćaju prodavci za Visu i za MC, MC uzima veću proviziju i prodavci ne potpisuju ugovor sa njima i eto razloga zašto neka kartica prolazi a neka ne. Preko bare retko koga možeš da sretneš sa MC karticom, skupo im je a njima je cent veći od naše črvene.

@Truba

Za svaku banku ti važi da za bilo kakvu promenu moraš lično, na daljinu ništa ne funkcioniše
 
Jedini način da im se ne plaća harač za plaćanje računa elektronski je da svakih 6 meseci uplatite po 7 meseci. Ako vam je račun za struju 4000 din. Platite 28,000 din. sledeći račun i onda ste u pretplati 6 meseci. Sledećih šest meseci štekate po 4000 i opet tako. Ušteda na godišnje nivou 200 din. i srednji prst banci.
 
^ lakše je sve to raditi iz druge banke, gde je free :)
Ili plaćati karticama, ono što može. Jedino nisam video da struja može karticama, sve drugo može, čini mi se.
 
@defo
nisam gledao kreditne i MC u Kombank, posto je meni bitna Visa Debit (zbog PayPal), ali ako ti treba i devizni racun u Intesi onda jos +120 din mesecno na to,dok je u Kombank devizni besplatan (i imaju Visa Debit). Start paket Aik banke od 250din bi mi bio ekstra samo da ja u paketu Visa Debit umesto MC.
Zanima me informativno, ima li neki razlog zasto preferiras Visu umjesto MC, a da nije licne prirode?
 
zaista deluje odlično, ali sam skeptičan glede nekoliko stavki, a ponajviše mobilnog app-a, za koji mi je rečeno da je funkcionalno oskudan (ne bi me začudilo gledajući njihov sajt, koji bi 2008. delovao starovremenski...)
I mene je najvise brinulo kakva im je mobilna aplikacija, ali su mi dvojica kolega sa foruma rekli da im je aplikacija odlicna i da je bolja od sadasnje intesine aplikacija. Pa mi je to razresilo sve dileme oko prelaska u AIK.
Prelistaj 6-7 stranica unazad, nadjices gde smo pricali o AIK aplikaciji
 
Nemojte se zaletati toliko oko Aik-a. Zena mi je tamo, sve jeste jeftino i to neverovatno da je tako ali pitanje koliko dugo. Deluie to sve lepo na papiru ali ipak je to nas mentalitet i nasa banka. Ne ocekujte cuda. Bio jutros da nesto platim za tastu( Ns ke u pitanju), njih 15 je uslo pre mene a ja cekao i cekao . Nigde vise zaposlenih a manja produktivnost. Sem roga da je jeftina, nestvarno, ne cidim nikakvu prednost. Ja sam odlazio od njih 2 puta.🤣🤣🤣
 
^ lakše je sve to raditi iz druge banke, gde je free :)
Ili plaćati karticama, ono što može. Jedino nisam video da struja može karticama, sve drugo može, čini mi se.
Baš sam to malo pre i gledao.

MTS može Visa kroz aplikaciju. Infostan isto, preko njihovog sajta. Vrtić... ćorak. Struja može na foru preplate, Telenor supruga koristi, verovatno će moći Visa ili ja da preplatim. Porez... ćorak.

Neću menjati banku još, ali bar jedno 700 din. godišnje ću da ih sprečim da mi uzmu.
 
Zanima me informativno, ima li neki razlog zasto preferiras Visu umjesto MC, a da nije licne prirode?
Da ima, zbog PayPala koji koristim za uplate iz inostranstva, zbog cega najvise i koristim devizni racun sa debitnom karticom. Na PayPalu prebacivanje deviza na karticu radi samo sa Visom, dok sa MC moze samo da se placa, a na nju ne mogu da se primaju uplate. Jedno vreme je i radilo sa MC karticama, ali kratko, ili ako nekad i radi kod neke banke onda moze samo primanje u dinarima uz konverziju. Uglavno PayPal kod nas uvek ima nekih problem sa MC, dok prebacivanje uplata sa PP na Visu radi bez problema.
 
Nazad
Vrh Dno