Šta je novo?

Banka Intesa

Dosta banaka je već dizala cene u prethodnih 3-4 meseca, tako da je taj strah neopravdan, čini mi se. Ima banaka u kojima ta tvoja kombinacija košta manje nego što sada plaćaš Intesi. I to po novim tarifnicima.

Ja sam sve bliži odluci da pređem u Eurobank. Imaju i paket usluga u Bel Medic-u i za odrasle i za decu.

Otkazao danas dva devizna računa. Nisam mogao treći za koji je vezana Visa Classic Debit (Visa Elektron) jer su za taj račun vezane kreditne kartice MasterCard i Amex Blue!!!

Sada ću morati i njih da otkažem jer mi ne pada na pamet da plaćam devizni račun.

Imam HIT račun. Samim tim njihova tvrdnja da su te dve kartice besplatne (uz HIT račun) NIJE TAČNA jer da bi one postojale mora se imati devizni račun koji će koštati 120 din. mesečno.
Službenica nije mogla da mi objasni...

E da, operacija gašenja dva devizna računa i dve kartice (Visa Internet i Visa Classic Debit) trajala je 28 minuta.

Otkazao danas dva devizna računa. Nisam mogao treći za koji je vezana Visa Classic Debit (Visa Elektron) jer su za taj račun vezane kreditne kartice MasterCard i Amex Blue!!!

Sada ću morati i njih da otkažem jer mi ne pada na pamet da plaćam devizni račun.

Imam HIT račun. Samim tim njihova tvrdnja da su te dve kartice besplatne (uz HIT račun) NIJE TAČNA jer da bi one postojale mora se imati devizni račun koji će koštati 120 din. mesečno.
Službenica nije mogla da mi objasni...

E da, operacija gašenja dva devizna računa i dve kartice (Visa Internet i Visa Classic Debit) trajala je 28 minuta.
Da li je moralo kod tvog savetnika ili može bilo gde kod bilo koga?

Poslali me na blagajnu. Mana je što sam stajao pola sata. :mad:

Do kog iznosa može bez najave da se podigne novac sa deviznog? I da li isplaćuju u evrima ili pretvaraju u dinare?

Mozes traziti isplatu u EUR naravno, a ako ti trebaju dinari da ti konvertuju u RSD prema kursu. Dugo nisam svracao u Intesu po neki veci iznos ako ako me slecanje sluzi do 5.000eur je moguce odmah podici.

Два питања:
1. Уколико немам новац на ЕУР рачун са којим је повезана дебитна Виза Класик, одржавање не иде у минус ако сам добро разумео? Само кад имаш уплате односно средства онда ти скину за тај месец ?

2. Најбоља алтернатива досадашњем девизном рачуну као код Интесе (без динарског) а да је бесплатан и са картицом наравно која може да се користи онлајн?

Два питања:
1. Уколико немам новац на ЕУР рачун са којим је повезана дебитна Виза Класик, одржавање не иде у минус ако сам добро разумео? Само кад имаш уплате односно средства онда ти скину за тај месец ?

2. Најбоља алтернатива досадашњем девизном рачуну као код Интесе (без динарског) а да је бесплатан и са картицом наравно која може да се користи онлајн?
Ја ти могу одговорити на 2. питање. Имам отворен само девизни рачун у Рајфајзен банци. Одржавање је бесплатно (бар је за сада). Мени су дали ону пластифицирану картицу са бројем рачуна и потписом, јер ми је било битно за плаћање иностраних обавеза у ранијем периоду за који сам морао одлазити у банку, пошто за све остале онлајн трансакције користим Интезин девизни. Нисам само сигуран да ли се нешто плаћа картица у смислу издавања и месечне чланарине.

Tako je.

Ја ти могу одговорити на 2. питање. Имам отворен само девизни рачун у Рајфајзен банци. Одржавање је бесплатно (бар је за сада). Мени су дали ону пластифицирану картицу са бројем рачуна и потписом, јер ми је било битно за плаћање иностраних обавеза у ранијем периоду за који сам морао одлазити у банку, пошто за све остале онлајн трансакције користим Интезин девизни. Нисам само сигуран да ли се нешто плаћа картица у смислу издавања и месечне чланарине.
Који девизни рачун је бесплатан у Raiffesien? Отворио си га давно?

Који девизни рачун је бесплатан у Raiffesien? Отворио си га давно?
Обичан, када сам дошао рекао сам само да ми треба девизни рачун, без динарског и осталих услуга. Само да држим стране валуте и плаћам по потреби. Они ми рекоше не плаћа се одржавање рачуна. Отворио сам крајем 2019. године, мислим да је био новембар.

Једино ако је у питању рачун везан за Virtuon картицу. Класични девизни рачуни се папрено плаћају неколико година уназад и могу се отворити једино у оквиру пакета. Бесплатни су само за старе кориснике.

Ajde da malo i ja doprinesem problematici sa intesom 😄.

Ovako, zvao sam tri banke malopre:

Vojvodjanska-OTP
Javio mi se neki smuseni lik koji pojma nije imao o ovim karticama, na svako moje pitanje je imao konsultacije sa nekim. Koliko sam shvatio, nema odrzavanja, rekao mi je da nema ni provizija na transakcije, ali bih ja ovo uzeo sa rezervom jer je covek tezak amater. Pretpostavljam da ima ono placanje za izradu kartice

-Reinffanzen
Placa se 600 din jednokratno, nema odrzavanja , za transakcije se placa 1% i naravno one konverzije valuta.

-Postanska stedionica

Nema odrzavanja i placanja transakcija, placa se godisnja clanarina 150 din.

Meni je ovo sve prihvatljivo, oticicu sutra do Vojvodjanske jer tamo imam racun, pa bi mi mozda biko najprakticnije za prenos novca elektronski, ovaj lik je bas bio smusen, ne verujem da me je tacno informisao, ali ako se ne placa odrzavanje ovo bi mi bilo najprakticnije resenje.

Једино ако је у питању рачун везан за Virtuon картицу. Класични девизни рачуни се папрено плаћају неколико година уназад и могу се отворити једино у оквиру пакета. Бесплатни су само за старе кориснике.
Немам никакву картицу, исписали ми на картончић податке о рачуну и пластифицирали, рекоше да се јавим сам ако ми треба класична картица и ништа ми не наплаћују одржавање.

@veljkoka OTP наплаћује провизију за трансакције преко e-banking I mBanking. Можеш погледати у њиховом тарифнику, а и њихова службеница ми је потврдила када сам се распитивао за рачун у ОТП. Зависно од пакета видео да су провизије на плаћање 9 и 19 динара. Не знам да ли има још нека скупља, али 9 динара је најмања провизија (код Престиж пакета рачуна).

@veljkoka proveri sto se tice otp grupe kako stvari stoje kada postanu jedna banka od 29.4.2021. da ne bude posle nesto sto nisi znao, imas na sajtu banaka sve tarife i sl.

Evo jedne info na konto provizije. Banka itesa. Visa internet kartica je u pitanju.
Narucio nesto na Aliju za 3.2$ nije mi stiglo i dobio sam refund u iznosu od 2.57evra. Nasao sam neki koverter i po njemu 2.57e je 3.02$. Ko je uzeo razliku :D
Sitna lova je u pitanju ali ocigledno da u ovom mom slucaju ima neke provizije. Dal zbog promene valute ili neceg drugog ko ce ga znati :)

Dolar je poslednjih meseci značajno izgubio na vrednosti u odnosu na EUR. Verovatno je to problem.

Vraca se polako, u zadnjih mesec dana je fino skocio

Ako gasite račun obavezno na automatu uzmite broj za onu prvu opciju, za uplate/isplate, da vas prozovu na blagajni - tamo se gase računi. I ja sam danas kliknuo na "računi" pa sam morao posle nekog vremena da uzmem nov broj. Uspeo sam da ugasim devizne račune, ali dinarski nisam mogao... Jer se danas naplaćuje mesečno održavanje, što sam odmah platio... Ali mora onda da prođe neko "noćno knjiženje"... o_O Možda je problem bio i što je bilo posle 5 popodne.

Od sutra mogu da ugasim i dinarski račun.

Jel imas neke kartice,cekove? jel ista procedura i ako ih imas i ako nemas?

Znači sa ovako sam siguran da mi ništa neće dodatno naplatiti dok ne odem da ugasim sve te devizne koji mi džabe stoje?
Takođe mislim da mi je okej da plaćam još tih 50 din na ovo sada, previše mi je peripetije da bih menjao banku.
A šta se dešava sa onim kao nekim deviznim računom koji je vezan za ovu običnu karticu tekućeg računa?

1617216885302.png

Jel imas neke kartice,cekove? jel ista procedura i ako ih imas i ako nemas?
Nemam kreditne kartice, čekove ni dozvoljen minus. Pitala me je za sve to (blagajnica), i mislim da je samo problem ako ima nekih dugovanja, rezervisanih sredstava.... To onda samo mora da se sve plati/ da se vrate neiskorišćeni čekovi. Možda je problem ako ima izdatih nedospelih čekova? Sve debitne kartice sam danas isto ugasio, ostao mi je samo taj 1 dinarski račun.

"Konačno" gašenje - razduženje kartica obično traje do 30 dana.
Vjerovatno si mislio na kreditne kartice (sto i sam potvrdjujem, neke banke postave i duzi rok), a debitne se gase na licu mjesta zajedno sa racunom, bar je meni tako bilo u dvije razlicite banke.

Vrh Dno