Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Kako stvari stoje trenutno, izgleda da je samo Monero ostao najbliži jednoj od ideja Bitcoina, tj. da se uglavnom rudari na ličnom računaru u pozadini. Šta vi mislite?

Kako stvari stoje trenutno, izgleda da je samo Monero ostao najbliži jednoj od ideja Bitcoina, tj. da se uglavnom rudari na ličnom računaru u pozadini. Šta vi mislite?
Pa ako ti je isplativo da ti drlja upozadini, što da ne - probaj pa napravi sam računicu.

Pa ako ti je isplativo da ti drlja upozadini, što da ne - probaj pa napravi sam računicu.

To i radim zadnje tri zime i moram prizmnati da se isplatilo u pogledu manjeg rada konvektora. Isplatilo bi se i više da sam uspio nabaviti novi PC za Ryzenom 5800X u decembru. :(

Hahahaha, koja nebuloza, ne mogu da poverujem da je to realno.
Umesto da jednostavno naprave vise i to lepo prodaju oni ce da ogranicavaju upotrebnu vrednost i tako prodaju mnogo manje drugoj ciljnoj grupi?
A zauzvrat ce minerima praviti ASIC, a toga se jeli niko pre njih nije setio?
To deluje mnogo debilno, da sam vlasnik akcija nvidie sad bi bio pravi momenat da prodam akcije.
Vidim da je na redditu tema uklonjena, pitanje je da li je vest istinita.

Ideja je nebulozna! Da su zeleli da izadju u susret gejmerima ne bu napravili kartu koja je bolja od amd za majning. Oni kao nisu znali sta ta karta moze dok je "profesionalni majner" nije pustio u rad.

Izvinjavam se ako malo skrecem temu. Koliko je pouzdana kupovina Ledgera Walleta sa oglasa (KP) koji su "novi i neotpakovani"? "Samo probane" svakako ne bih, ali prilicna je guzva za narucivanje Ledgera sa zavanicnog sajta, reklo bi se.

Izvinjavam se ako malo skrecem temu. Koliko je pouzdana kupovina Ledgera Walleta sa oglasa (KP) koji su "novi i neotpakovani"? "Samo probane" svakako ne bih, ali prilicna je guzva za narucivanje Ledgera sa zavanicnog sajta, reklo bi se.
Ja sam poručio Ledger wallet direktno sa njihovog sajta pre neki dan. Ne bih se usudio da kupim preko oglasa, ali to je samo moje mišljenje.

P.S. nočanik stiže za koji dan, tako da, nije gužva.

Pozdrav

pa svi projekti su manje vise tako zamisljeni , a onda zbog velike i brze zarade neko napravi specijalizovane masine koje rade samo to (odredjeni algoritam).
danas se trude da neki projekti budu asic rezistentni. neko vise , neko manje uspesan...

edit
moram dodati jos jednu stavku . vezano direktno za monero.
ko zna koliko piratskih , razbijenih igara ima u sebi program za kopanje monera koji koristi cpu. to se kopalo i u ono vreme kada je monero bio gpu novcic .
mozes zamisliti kakva je bum bio prelazak na cpu algoritam , sa ryzenom u kompjuteru . igras igrice i nemilosrdno kopas za nekog.. ne sumnjas nista jer sve leti :) ryzen je to.

naravno pametni programeri uzmu samo malo cpu resursa da s ene primeti.. al onda kada igru teras sa nekim "obicnim" procesorom ono ne ide , a trebalo bi

hahahaha...

Poslednja izmena:
Zdravo ljudi,

Prilično sam nov u kriptovalutama, sve tehničke stvari vezane za berze, novčanike i ostalo sam skontao. Zahvaljujući svima vama a i danima čitanja na forumu...

Već imam formirano mišljenje o nekolicini coin-a koje želim da kupim. Planiram da se bavim HODL čuvanjem, ne dnevnim trejdom. Ali, voleo bih mišljenje iskusnijih "vukova" oko sledećeg:

- Koje coine kupiti za dugoročni HODL a da je njihova cena trenutno ispod 10 dolara?

Meni se jako dopada Cardano projekat.

Hvala puno svima koji će odvojiti vreme da odgovore na moje pitanje.

Zdravo ljudi,

Prilično sam nov u kriptovalutama, sve tehničke stvari vezane za berze, novčanike i ostalo sam skontao. Zahvaljujući svima vama a i danima čitanja na forumu...

Već imam formirano mišljenje o nekolicini coin-a koje želim da kupim. Planiram da se bavim HODL čuvanjem, ne dnevnim trejdom. Ali, voleo bih mišljenje iskusnijih "vukova" oko sledećeg:

- Koje coine kupiti za dugoročni HODL a da je njihova cena trenutno ispod 10 dolara?

Meni se jako dopada Cardano projekat.

Hvala puno svima koji će odvojiti vreme da odgovore na moje pitanje.

+1
Prelistao forum, pokupio neke fore i fazone.
Meni ADA,TRX i LAMB deluju zabavno ali bih voleo da čujem i savet iskusnijih. Uzimao bih i manje cifre ETH na mesečnom nivou (nekih 20-30 eur) i polako skupljao.
Ne planiram da se obogatim, ali kontam da bih mogao da platim jedno lepo letovanje za godinu-dve :D

Jako je bitno da sve vreme holdovanja pratite projekte za koje ste se odlučili. I generalno pratite kripto.

Valute vam moraju biti na dohvat ruke kako biste mogli da odreagujete u datoj situaciji.
Sada hardver novcanici imaju opciju zamene valuta tako da je hardver novcanici siguran a ujedno i najfunkcionalniji način holdovanja.

Uradis reset i bezbedno je 99,999%.

Uh , Lasice, da nije riskantan savet?
Ne znam zaista, samo pitam da jos jednom razmislis o procentima. ;)

Taj rizik od 0,1% postoji i kad narucujes sa zvanicnog sajta.

Ili znate nesto sto ja ne znam sta neko moze da uradi sa ledgerom da i pored reseta ima pristup ?

Uvek generiše različite 24 fraze nakon reseta.
Predhodne fraze više ne važe.
Novi pasvordi za pristup.

Jel ima još nešto ?

Taj rizik od 0,1% postoji i kad narucujes sa zvanicnog sajta.

Ili znate nesto sto ja ne znam sta neko moze da uradi sa ledgerom da i pored reseta ima pristup ?
Zaista ne znam nista, ali kad neko prvi put koristi Ledger ili Trezor , on sigurno nece prepoznati ako ima neceg "nenormalnog".
Ja zaista nikome ne bih preporucio da kupi polovan. Ako se vec dugo ceka nov, u medjuvremenu moze da kopira wallet.dat fajlove na neki USB stick koji ce drzati offline.

NApisi mi te gde je napisao polovan ? No ni to nije bitno.

Uvek generiše različite 24 fraze nakon reseta.
Predhodne fraze više ne važe.
Novi pasvordi za pristup.

Jel ima još nešto ?

Nema. To je to i bezbedan je isto koliko da je narucio sa sajta.
0.1% sanse postoji makar licno oitsao u fabriku i kupio.

Poslednja izmena:
zaista nikome ne bih preporucio da kupi polovan.
Polovan svakako nisam uzimao u obzir. Ali vidim da postoje novi i kod nas na oglasima, pa sam mislio da smanjim neizvesnost čekanja :) .

Nisam radio sa ledgerom ali vidim da postoje Python scripts kojima se može validirati firmware i neke checksums.

Hahahaha, koja nebuloza, ne mogu da poverujem da je to realno.
Umesto da jednostavno naprave vise i to lepo prodaju oni ce da ogranicavaju upotrebnu vrednost i tako prodaju mnogo manje drugoj ciljnoj grupi?
A zauzvrat ce minerima praviti ASIC, a toga se jeli niko pre njih nije setio?
To deluje mnogo debilno, da sam vlasnik akcija nvidie sad bi bio pravi momenat da prodam akcije.
Vidim da je na redditu tema uklonjena, pitanje je da li je vest istinita.
Nista se ti ne sekiraj za akcionare i menadzment nvidie, ide im i vise nego dobro. Naravno da im se vise isplati da prodaju gamerima kartice po nizoj ceni a minerima ASIC po visoj, em jeftinija proizvodnja, em veca zarada em nema nestasica, loseg glasa/reklame i gubitka kupaca

Nista se ti ne sekiraj za akcionare i menadzment nvidie, ide im i vise nego dobro. Naravno da im se vise isplati da prodaju gamerima kartice po nizoj ceni a minerima ASIC po visoj, em jeftinija proizvodnja, em veca zarada em nema nestasica, loseg glasa/reklame i gubitka kupaca
Pa naravno da im ide vise nego dobro ali sigurno nije zbog gamera.
A ovo drugo sto si napisao uopste nema nikakvnog smisla jer ako mislis da ce mineri koji su do sada kupvali kartice da predju na ASIC grdno se varas, ASIC postoji odavno a opet se kartice kupuju na kilo. Kartice se bas i kupuju zato sto imaju i drugu upotrebnu vrednost, pruzaju neku sigurnost u stilu "bas me briga, uvek cu da prodam kartice za igrice".
Plus ne vidim losu reklamu zbog nestasice i ne vidim kako to oni gube kupce zbog nestasice, pre ce biti da gube kupce jer ne mogu da proizvedu dovoljne kolicine.
Jedini problem za njih moze biti u periodu kada mining ludilo stane pa se trziste preplavi jakim kartama za malo novca, oni tada ne mogu da prodaju nove karte jer i gameri nisu glupi.
Ja celu tu pricu vidim kao odlican pokusaj nvidie da svoju nesposobnost da isprate potraznju trzista prebaci na minere.

Ja to vidim kao cist marketinski potez , mi brinemo o gamerima-pravi gamer vozi nvidiu itd.Pa i da zakljucaju nesto u driveru , naci ce se neko ko ce da otkljuca...

Poslednja izmena:
Kako da ne, kao sto su i do sad radili
Pa naravno da im ide vise nego dobro ali sigurno nije zbog gamera.
A ovo drugo sto si napisao uopste nema nikakvnog smisla jer ako mislis da ce mineri koji su do sada kupvali kartice da predju na ASIC grdno se varas, ASIC postoji odavno a opet se kartice kupuju na kilo. Kartice se bas i kupuju zato sto imaju i drugu upotrebnu vrednost, pruzaju neku sigurnost u stilu "bas me briga, uvek cu da prodam kartice za igrice".
Plus ne vidim losu reklamu zbog nestasice i ne vidim kako to oni gube kupce zbog nestasice, pre ce biti da gube kupce jer ne mogu da proizvedu dovoljne kolicine.
Jedini problem za njih moze biti u periodu kada mining ludilo stane pa se trziste preplavi jakim kartama za malo novca, oni tada ne mogu da prodaju nove karte jer i gameri nisu glupi.
Ja celu tu pricu vidim kao odlican pokusaj nvidie da svoju nesposobnost da isprate potraznju trzista prebaci na minere.
Jok nego je zbog minera :D Pa nista, onda ce mineri morati sami da prave graficke ili ASIC. Zabole nvidiu za vasu sigurnost i naknadnu prodaju kartica. Naravno da ne vidis, nvidia i njima slicni imaju drugaciji biznis model od "oderi danas ko da sutra ne postoji"

Nije poenta u driverima samo i naravno da nece programeri moci to da urade a jos manje masno da napalte. Mocice da se modifikuje kartice verovatno pojedinacno i to ce biti veoma koplikovano, ali da se izbaci driver na netu svima dostupan to nece da moze.

Nesto mi se cini da ce ASIC biti jeftiniji od kartica+modifikacija

Aj da pitam po treci put.
Da li to znaci da ako ne update-ujem postojece drajvere za nvidia karte onda ce imati hashrate kao i do sada?
I da li se ova prica odnosi samo na budece kqrte ili i na one koje su vec proizvedene?
Hvala.

Pa kako bi mogla da se odnosi na vec proizvedene sa postojecim drajverima?

Nazad
Vrh Dno