Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ne vadis hahahaha
Pazi, kad podvuces crtu za sve je kriv AMD, a zapravo za sve je kriv Cyrix koji nije uspeo da ostane konkurentan :d
Da vidis kako bi sve savrseno funkcionisalo da ima prave konkurencije... Bole ih patka i jedne i druge i trece za sve, to je trenutno stanje i tako ce da ostane sem ako se ne probudi neki zmaj sa istoka, neka firma koja nije pod uticajem Amera.
Svako ko se pita sta se desava i zasto je ovako sa hardverom treba da sagleda siru sliku i to kako ovaj svet funkcionise globalno, a globalno zna se ko vuce skoro pa sve konce i u ciju kasu treba da se slije najvise para kako bi i dalje mogli da vuku konce i drze sve pod kontorlom... Putin :d

Poslednja izmena:
Pazi, kad podvuces crtu za sve je kriv AMD, a zapravo za sve je kriv Cyrix koji nije uspeo da ostane konkurentan :d
Da vidis kako bi sve savrseno funkcionisalo da ima prave konkurencije... Bole ih patka i jedne i druge i trece za sve, to je trenutno stanje i tako ce da ostane sem ako se ne probudi neki zmaj sa istoka, neka firma koja nije pod uticajem Amera.

Postoji Godson, ali na žalost x86 licencu poseduju samo Intel, AMD i Via (koja je nasledila licencu kupovinom Cyrix-a). I da neko napravi konkurentan procesor, bez x86 licence ne mogu ništa. Tako da ništa od te priče. Osuđeni smo na Intel i AMD što se mainstream-a tiče.

Iskreno video sam dosta da se ljudi žale na probleme koje ste naveli, kod mene od prvog dana 3080 sa mašinom iz potpisa ni jedan problem. Uvek stavljam zadnji BIOS za ploču kad izađe i uvek zadnje drivere da li su hotfix ili oficijalni. Sve što radim oko grafičkog dizajna, gaminga... radi bez problema. Samo sam stavio jedan BIOS što je Asus izbacio za strix verziju i to je sve.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Legla :D

Poslednja izmena:
Iskreno video sam dosta da se ljudi žale na probleme koje ste naveli, kod mene od prvog dana 3080 sa mašinom iz potpisa ni jedan problem. Uvek stavljam zadnji BIOS za ploču kad izađe i uvek zadnje drivere da li su hotfix ili oficijalni. Sve što radim oko grafičkog dizajna, gaminga... radi bez problema. Samo sam stavio jedan BIOS što je Asus izbacio za strix verziju i to je sve.

Kao što rekoh gore, nekima se problem dešava nekima ne. Kod mene je, kao i kod tebe, sve latest & greatest. Pokušavao sam na sve načine da rešim problem, ali ništa nije pomoglo osim setovanja profila na max performance i kasnije instalacije najnovijeg drajvera. A pazi, ista ova grafička, je sa istim tim starim problematičnim drajverom radila na Z390 ploči bez ikakvih problema. Budi srećan što ti radi sve bez ikakvih vratolomija. :)

Da ponovim, ja do sada nisam imao ni jedan problem sa driverima do poslednjeg.
Dakle, sa instalacijom 461.40 jedino što se desilo je da mi u chrome i edge povremeno blinkne ekran pri skrolovanju.
Vratio sam prethodni driver 461.09 i sada sve radi kao od prvog dana, bez i jednog problema. Kod mene je na Optimal Performance, nisam imao potrebe da idem na Max, s obziorm da radi kako treba.

Citiram korisnika: Shomi22
Definitivno imaju “za sada” nerešiv problem sa driverima.
Peglaju ih poslednja 4 meseca i još nisu rešili. Pljuju nVidiu zbog drivera najstrašnije. Masa ljudi je digla ruke i menjala grafičke za AMD-ove.

Vi koji ste instlirali poslednji Nvidia drajver a i dalje imate blackout problem, probajte Max Performance profil u okviru NV drajvera. Meni je to pomoglo kao privremeno rešenje.

Znam, ovo sam ti i sam predložio da uradiš kada si imao Black Screen Issue sa prethodnim driverima.

Samo kažem da driveri nisu još uvek 100% ispeglani i da ne rade kod svakoga isto.
Kod mene je uvek poslednji bios na MB i poslednji driveri, ali ako pri instalaciji svakog sledećeg treba prvo da se prekrstim da se ne pojavi neki novi problem (kao ovo blinkanje), *mjau**mjau**mjau**mjau* posao.

Poslednja izmena:
@alex303 ne žalim se[emoji2]. Nadam se da će tako i ostati. Verujem da će rešiti ubrzo probleme.

Ja jedini problem koji sam imao je kada bootujem komp sa 3080 da pisti ploca 4x kratko kao da memorija zeza, inace sistem stabilan i digne se, al prijavi grešku. Stavio novi bios i nikakav problem. A u Windowsu sve perfektno, nikva pucanja, black i blue skrinovi i slicno....

Da ponovim, ja do sada nisam imao ni jedan problem sa driverima do poslednjeg.
Dakle, sa instalacijom 461.40 jedino što se desilo je da mi u chrome i edge povremeno blinkne ekran pri skrolovanju.
Vratio sam prethodni driver 461.09 i sada sve radi kao od prvog dana, bez i jednog problema. Kod mene je na Optimal Performance, nisam imao potrebe da idem na Max, s obziorm da radi kako treba.

Optimal ? Zar nije ponuđeno Normal i Maximum Performance ?

Znam, ovo sam ti i sam predložio da uradiš kada si imao Black Screen Issue sa prethodnim driverima.

Ne. Predlog je dao vatrogasac53 u ovom postu.

Optimal ? Zar nije ponuđeno Normal i Maximum Performance.
Lapsus. Normal, ne bitno zna se na šta sam mislio, ostalo mi je Optimal u glavi od starije verzije drivera.
Ne. Predlog je dao vatrogasac53.
Tako je, svejedno. Mada to rešenje bez da se u Edit Power Plan-u podesi “Turn Off the Display” slaba vajda kod većine, na šta si odgovorio da to inače radiš po defaultu. Probaj da uključiš screensaver i isprati par dana.
Elem, imao si probleme, pokušali smo svima da pomognemo i @vatrogasac i ja, da ukažemo da nije sve bajno i sjajno, a onda ti mene citiraš i objašnjavaš kako se rešavaju isti i tvrdiš u nekim od prethodnih postova da je sve rešeno sa najnovijim driver-om. Nije. Driveri su još uvek neispeglani i to je poenta mog posta, a ne prepucavanje. To je i nVidia priznala i imaju mnogo pritužbi korisnika svakodnevo, a pritom isplivavaju novi bug-ovi. To što nekima sada radi na Max Performans, ne znači da je problem rešen, mora da radi kako treba u bilo kom modu i svima, pa tek onda može da se kaže da su driveri dobri. Sada nekima najnoviji driveri prave probleme i na starijim grafičkim kartama.
Tako da nema potrebe za nadmudrivanjem. Ovde smo da se uzajamno potpomažemo i razmenimo stavove i iskustva, kako bi smo nekome pomogli, a još uvek ima dosta ljudi na ovom forumu sa ovakvim i sličnim problemima, a ne javljaju se kao što nisi i ti dok se ta tema nije pokrenula.

Poslednja izmena:
Tako je, svejedno. Mada to rešenje bez da se u Edit Power Plan-u podesi “Turn Off the Display” slaba vajda kod većine, na šta si odgovorio da to inače radiš po defaultu. Probaj da uključiš screensaver i isprati par dana.

Ne znam o kakvim power planovima pričaš. Ja pričam o podešavanju u okviru drajvera. Screensaver ne koristim i totalno je apsurdno koristiti screensaver za testiranje bilo čega.

Elem, imao si probleme, pokušali smo svima da pomognemo i @vatrogasac i ja, da ukažemo da nije sve bajno i sjajno, a onda ti mene citiraš i objašnjavaš kako se rešavaju isti i tvrdiš u nekim od prethodnih postova da je sve rešeno sa najnovijim driver-om.

Iskreno. Ja nisam ni znao ko mi je dao predlog da probam Max Performance profile, samo znam da to nisi bio ti. Izvini ako sam ti predložio nešto što već znaš, namera mi je da svima sve radi. Ne mogu da pamtim ko šta piše i kome. Nadam se da ćeš mi oprostiti. :D

Nije. Driveri su još uvek neispeglani i to je poenta mog posta, a ne prepucavanje. To je i nVidia priznala i imaju mnogo pritužbi korisnika svakodnevo, a pritom isplivavaju novi bug-ovi. To što nekima sada radi na Max Performans, ne znači da je problem rešen, mora da radi kako treba u bilo kom modu i svima, pa tek onda može da se kaže da su driveri dobri. Sada nekima najnoviji driveri prave probleme i na starijim grafičkim kartama. Tako da nema potrebe za nadmudrivanjem. Ovde smo da se uzajamno potpomažemo i razmenimo stavove i iskustva, kako bi smo nekome pomogli, a još uvek ima dosta ljudi na ovom forumu sa ovakvim i sličnim problemima, a ne javljaju se kao što nisi i ti dok se ta tema nije pokrenula.

Kao što rekoh gore, problem je kod mene rešen. Kasnije sam video ovde i na drugim forumima da kod nekih ljudi problem i dalje postoji. I to sam jasno naglasio u poslednjih par postova.

Meni i dalje pisti, stavljen zadnji bios na plocu.

Meni i dalje pisti, stavljen zadnji bios na plocu.

Sobzirom da imaš Z390 ploču, moraćeš da čekaš još noviji BIOS. Svi proizvođači još uvek peglaju BIOS-e za Z490 ploče. Možda bi mogao da kontaktiraš MSI tehničku podršku i da im kažeš šta te muči. Možda ubrzaju stvari. Sistem će ti svakako raditi bez problema.

Thx, probacu.

Izvini ako sam ti predložio nešto što već znaš, namera mi je da svima sve radi. Ne mogu da pamtim ko šta piše i kome. Nadam se da ćeš mi oprostiti. :D
Ma sve OK, uživaj.

Ja pratim mnogo što šta, sada zaista imam vremena na pretek, mnogo se muče sa driverima, nikako da reše probleme i naprave 100% stabilan, što će ih, ukoliko što pre ne pokrpe rupe, uvesti u ozbiljnije probleme.
To, složićeš se, nije dobra reklama, pogotovo za komponente za koje treba odvojiti veoma ozbiljnu količinu novca, a pri tom im AMD diše za vratom. Niko ne voli da da i mnogo manje od 1000e, a da nešto ne radi, pa i najmanja sitnica. Sigurno si se i ti nervirao dok nisi “rešio” problem, a što je najgore svaki put kada budeš reinstalirao Windows imaćeš taj strah da li će ponovo sve proraditi kako treba. Zašto? Brate, platio sam pošteno i hoću da radi. Ništa me ne zanima. Nego mi večito nešto natežemo, krpimo, budžimo i treba da budemo srećni kada proradi. Ma, nemoj, pa gde to ima. Niko nam nije poklonio te kartice, pa da to prođe u fazonu “ma dobro je, rešiće to uskoro, pa iako ne reše to što zeza par puta dnevno, nema veze...” Koji smo mi mazohisti.
Situcija se čas posla otrgne kontorli i AMD preuzme tron koji je nVidia držala poslednjih nekoliko godina i vrati staru slavu Radeona, ako već i nije sa svojim najnovijim modelima.
Jedva čekam da dođem do jedne RTX6900XT karte, pa da sklopim još jednu mašinu sa AMD Ryzen 9 5950X iz inata i uporedim. To će biti zanimljivo.

Poslednja izmena:
EtWCQ6tUcAEK3As.jpg

Ako neko jos uvek ima problema sa lantecijama, stutter-ingom, lag-om i slicno, krs Nvidia drajveri u saradnju sa krs Windows 10-om su u pitanju, i iskljucite Automatically pick an accent color from my background koji se nalazi u Settings > Personalization > Colors

Iz nove teme sa overclock foruma, ...

Ja sam licno imao isto ili vise problema sa 1050 Ti i drajverima za nju, koliko samo imao sa AMD 4870 i AMD 5850 pre dok sam imao, a bogami kolicina konkretnih problema na koje sam nailazio na forumima dok sam trazio resenja je bila veoma bliskom nivou za Nvidiu, kao za AMD godinama ranije.

Nvslimmer ftw!, diskretna capture card/OBS+8+jezgara ftw!, shadowplay nije vredan trpeti ostatak nvidia driver suite-a, ...

Poslednja izmena:
^
Kod mene je ta opcija destiklirana...

Vecina nikako da shvati da PC nije konzola, ocekuju da sve funkcionise savrseno samo od sebe, e pa nece moci... PC je sklop komponenti o kojima treba voditi racuna kako bi radile sinhronizovano na najbolji moguci nacine... Treba voditi racuna o biosima za svako parce hardvera, adekvatnim drajverima, i na kraju ili na pocetku Win 10 uvek sveze updeitovan. Svaki komad hardvera u sistemu treba pretestirati da li radi u skladu sa specifikacijama, uporediti sa testovim na netu, sa rezultatima zvancnih testova itd. Posle svakog novog biosa ploce sve treba ponovo prekontrolisati, najvise treba obratiti paznju na OC ako je masina overklokovna.
To jednostavno mora tako, ili tako, ili konzola pa samo gaming.

A sve to radi cega? Ko kloka 3080 i zbog cega? Koliki je procenat tih ljudi i koje igre igraju ti ljudi kad moraju da OC 3080? Postoji stara narodna koja kaze "ko cacak mecku, taj i iscacka". Ko cilja najnizu V za gpu ili cpu, logicno da ce da izgubi mjesece dok ne nadje taj minimum. To stoji, tu si u pravu. Ali cemu to? LJubav? Onda ok, onda to nije obaveza i nerviranje, nego ljubav i to postujem. Ali za igre? Koliko igara moze da iskoristi 3080? Koliko ljudi igra na 4K TV? Sumnjam da ce im 5% OC-a 3080 nesto pomoci.
Vecina ljudi PC koristi ko konzolu, ubodi i vozi. To sto nas 50 ovdje na forumu pise o tome, je pogresna slika svega. Ja znam 10tak ljudi u mome okruzenjuu koji se igraju na PC jako dugo, sad sopaju ove remaster Mafia, COD-ove itd... Znaci igraju novije savremenije igre. Pojma oni nemaju ni sta je "v", ni "socket" ni bilo sta. Mi fanatici, smo velika manjina :) I sam sam postao takav, update bios, ubo sam ryzen u plocu, inst win i drivere i to je to. Malo sam propratio temperature i nasumicno udario -offset i dal su clockovi kao na specifikaciji i to je to. Nsita testirao nisam. 4-5 igara super, niti jedan restart niti bilo sta. Nemam vise nerava da ganjam min voltage i sve ostalo. Cim krenem da OC gpu ili cpu krece bsod, restart, i problemi. I u pravu si, trebaju dani i dani podesavanja i testiranja. Samo se pitam sada zbog cega? Zbog koliko? Ionako je danasnji HW utegnut maksimalno koliko moze.

Poslednja izmena:
Vecina ljudi PC koristi ko konzolu, ubodi i vozi. To sto nas 50 ovdje na forumu pise o tome, je pogresna slika svega. Ja znam 10tak ljudi u mome okruzenjuu koji se igraju na PC jako dugo, sad sopaju ove remaster Mafia, COD-ove itd... Znaci igraju novije savremenije igre. Pojma oni nemaju ni sta je "v", ni "socket" ni bilo sta

E pa to ne moze tako u tome i jeste poenta, samo sto im to niko ne kaze kada kupe PC u radnji, nema to nikakve veze sa overklokom ili ne znam cim... PC jednostavn ne moze da se koristi po sistemu ubodi i vozi, narocito ne gaming PC, nego nesto mora da se zna o hrdveru ako zele da im taj harver radi uvek bez problema i sa maksimalnim performansama.
Zato i kazem da na netu svasta moze da se procita mahom od korisnika koji zapravo ne znaju da koriste hardver, i pravilno da ga odrzavaju, a treba da znaju makar da pretestiraju kako treba da bi znali da li je sve uredu... To je PC, tu nista ne funkcionise po sistemu kljuc u ruke.

Poslednja izmena:
Pa moze, evo ziv sam primjer postao. Update bios, sklopio sve, inst win i drivere i to je to. Inst par igara i igram sve bez problema. I iskreno, izigrah se kad god imam vremena od obaveza.

@Edit - za cinebench sam cuo prvi put kad sam kupio ryzen sad. I to pustio test i prekinuo nakon 4 minute. Vidio da je doslo do 61 i tu stalo i to je to. I sad me zanima, sta ima da se podesava za 3080, 3090, 6800 i 6800xt. Ubodi i vozi. To sto su losi driveri i pucaju igre, to nece pomoci nikakvo stelovanje. 3080 ima lose drivere i to je to. Sto kod mene ne puca nista na 2080? Zato sto je sazvakan i gpu i driveri. Ako na cist WIN i ciste drivere, pucaju igre, nema tu nikakvog stelovanja osim cekanja drivera koji ce raditi ok. Mnogo puta sam to prozivio sa amd kartama, nazalost.
Meni je najmjerodavniji test ono za sta je PC namjenjen. Ako je kupljen za igre, jedini test su igre.

Poslednja izmena:
^
Eto kod tebe sve radi kako treba, kod nekog ne radi znasi i sam, narocito ako nesto cackaju oko hardvera a ne znaju to najbolje da odrade... Problem je u tome sto ni ti ne znas dok valjano ne pretestiras da li ti bas sve radi kako treba i kako moze da radi. Ali to je tvoj izbor da li ces da pretestiras ili neces. Tvoja stvar.
Vecina koristi piratsku verziju win 10 od pre hrista i kuka kako ima nekih problema, pa normalno da i ima... Ma svasta moze da se cije i procita, a to je sve zato sto PC nije konzola, potrebno je neko znanje da se stekne kako bi softver uvek radio u skladu sa mogucnostima hardvera, ili ko zeli da cacka nesto oko hardvera kako to da uradi na pravilan nacin kako bi utego hardverski sistem da sve radi kao podmazano, ili da izvuce jos malo perfomansi overklokovanjem sistema.
Pa vecina kupi memoriju tipa 4200mhz samo ubode i to je to, a memorija radi na 2133mhz pojma nemaju da nece sama od sebe da proradi na 4200mhz nego da treba rucno da se podesi, pa nekad nece ni tako, i sta raditi u takvoj situaciji... Eto jedan banalan primer da ne moze PC da se koristi kao konzola nego da ipak nesto treba da se zna.

Ja koristim narodnu verziju win 10 pro, uvijek skinutu na dan instaliranja + aktrivator. Pazi, neke stvari se prodrazumjevaju i to je zaista glupo komentarisati, tipa update bios-a, poslednji driveri itd... Kao i kontrola jel sve ispunilo specfikacije, sto ti kazes memorija itd. To ok, mada to za mene nije testiranje. Za mene je testiranje prije nekad kad sam prime vrtio po pola dana. To je test :) Pa kad pukne, V za 0.001 pa opet. Prodje mi mjesec dana na cpu. A iskreno mislim da je bolje ne cackati nista, ako nisi 100% siguran da znas sta caskas. Nvidia je malo drugacija od amd sto se tice gpu. Amd u vecini grafickih dozvoljava veliki undervolt uz iste taktove i tu zaista ima benefita igrati se. Ali za ovo malo koliko imam nvidia, vidim da je ovo utegnuto na maks gotovo. Niti su velike temp nesto. Ne vidim iz komentara po netu da je i kod 3080 nesto drugacije. Kod amd taj undervolt nije mali, tj nije zanemarljiv, pa nije bas uporedivo. Na amd to je znalo ici do +95C, pa uz undervolt na 60-70, sto je itekako vrijedno zezanja. 3080 mislim da zaista nema potrebe nista cackati, igrati se bios-ima itd. Ubodi vozi. To pucanje, to je sama 3080 karta, nije jos sazrela, treba se strpiti malo. Ljudi igrajte te igre na 3080 i uzivajte :)

Poslednja izmena:
Nikako da se shvati da jako mali broj ljudi kupuje PC da bi se zamlaćivalo s njim. Možda 5% vlasnika PC-ja (i to je velikodušna cifra) voli da se zamlaćuje overklokom, benchmarcima i slično...ljudi žele da im PC radi ono za šta su ga kupili glatko, sa što manje cimanja. I ako bude nekog cimanja, to je čisto da bi podesio da radi glatko i to je to.

Problem je što prvo, ljudi koje nazivamo entuzijastima su jako malobrojni u celoj šemi stvari ali vole da misle da se PC tržište vrti oko njih, što je daleko od istine. Ne omalovažavam entuzijaste koji bi da iscede svaki % performansi iz hardvera i spremni su da pljesnu pare, vreme i trud za to...i to je legitimno. Samo kažem kako je. Postoji razlog što se daleko više para vrti u casual, prebuilt i enterprise tržištu, nego enthousiast, a razlog je ono što pomenuh gore.

Drugi deo problema je što su proizvođači hardvera skontali da mogu da muzu entuzijaste pa se to sad i potencira..."Wow! Čak 7% performansi više! Iskašlji par stotina dolara više od konkurenta ili jeftinije komponente! Samo najbojje, top tier, yeah!" I onda ljudi bacsju pare i lože se na stvari koje donose poboljšannj koje je toliko marginalno da se i ne vidi, možeš da primetiš samo preko benchmarka, a dao si hrpu para, potrošio dragoceno vreme i energiju da bi iscedio još 6-7 fps...na karti koja baca 150. Mašala! Worth! /s
I posle si utrošio još vremena i energije da ponovo ispodešavaš ventilatore jer si sada zarad te šačice frejmova nadrukao power draw i karta se greje više...lol.

Sve čekam da svi ti entuzijasti skontaju da su vremena drugačija i da su performanse ograničene temperaturama i power targetima, ne dubljom intervencijom korisnika kao nekada kad sam mogao da dobijem 70% veći klok (!) na procesoru prostim overklokom od 20 minuta ili kad si mogao na otključaš extra jezgra na AMD-ima...to vreme je davno prošlo. Sada samo treba da dovoljno ohladiš komponentu i algoritam se pobrine za sve, boost odradi svoje. Možeš da podesiš fan krivu, undervoltuješ ako želiš ili smanjiš/povećaš power target i to je to, vozi Miško. Ništa ne dobijaš sa extra vremenom i trudom (pa i parama za top tier komponente) za overklok. Overklok je kaputt, osim ako se baciš na LN2 egzibicije...na stranu što je realno neprimenljivo.

Znam da se entuzijastima srce lomi zbog ovoga ali to je realnost...ja lično pozdravljam to. Manje utrošenih resursa za rezultat koji je neprimetno slabiji u praxi a svejedno upotrebljiv...sam pragmatik čovek.

Nikako da se shvati da jako mali broj ljudi kupuje PC da bi se zamlaćivalo s njim. ljudi žele da im PC radi ono za šta su ga kupili glatko, sa što manje cimanja. I ako bude nekog cimanja, to je čisto da bi podesio da radi glatko i to je to.
O lepim zeljam i sta ko ocekuje mozemo do sutra da pricamo... To sta neko zeli i sta je relnost dve su razilicte stvari, a svako od nas zna sta je ralnost samo neka se podseti koliko je puta do sada flesovao bios, razne firmware, instalirao nove drajevere itd, i sta bi bilo da sve to nije radio... I tu se zavrsava svaka prica o ideji da PC "žele da im PC radi ono za šta su ga kupili glatko" svi mi to znam, naraocito kada se radi o gaming masini, to je jednostavno tako i to nema nikave veze sa overklokom.

Sve čekam da svi ti entuzijasti skontaju da su vremena drugačija i da su performanse ograničene temperaturama i power targetima, ne dubljom intervencijom korisnika kao nekada kad sam mogao da dobijem 70% veći klok (!) na procesoru prostim overklokom od 20 minuta
Ovo nikad nije bilo, sve banalizujes kako bi dosao do neke ponete koja ne postoji... Dobija se koliko moze da se dobije 24/7 overklokom, nam tu nista da se filozofira dalje do toga, kome je vredno taj ce da overklokuje kome nije nece, ali to je nebitno za pricu o PC kao sitemu od kog moze da se ocekuje da se kupi i radi glatko bez cimanja, jer ne moze, mozda sam u startu kada se kupi i prvih par meseci, kasnije ipak mora da se vodi malo racuna sta se radi kako, i kako se koristi, mora pre svega da se odrzava u najvecoj meri softverski i kroz upravljacke programe... Dovoljno je da se fasuje neki virus i vec je onak koji misli da moze tako gltko da koriosti PC u problemu kao da je izbio pozar u stanu :d

Evo nesto u skladu sa temom... 3080 moze pravilnim izborom model i hladjenja da se nasvira na performanse 3090 osnovnih modela, znaci za 1200e uz malo znanja i slobodnog vremena napravi se karta koja kosta preko 2000e... Slicna je prica i sa pojedinim modelima procesora gde se procesor do 200~300e overklokom napravi da radi jednako brzo kao i daleko skuplji procesor isto tako overklokovan do 247 maksimuma. Znaci moze, ne mora, kako ko zeli, koristi svakako ima, a sigurno necu na forumu koji sa bavi hardverom da pricam o tome kako mi masin radi na defoltu :p

@whiplashe
Kako god da sagledas i sta god da se podrazumeva PC nije kljuc u ruke i vozi, kao sa konzolom, nije niti ce ikada da bude, cak ni sa konzolama nije vise sve bas sve tako glatko...

Poslednja izmena:
Pa moze, evo ziv sam primjer postao. Update bios, sklopio sve, inst win i drivere i to je to.
Tačno, tako bi trebalo da bude.
Naravno postoji šansa da se neke kompnente iz meni neshvatljivog razloga ne slažu (neke memorije nekog brenda neće da rade na određenim pločama, neke hoće... i slično, što naravno ne bi trebalo da bude tako i za to nema opravdanja), ali kad kompjuter baci sliku, ako su sve komponente ispravne, treba instalirati Windows, posložiti drivere i to je to.
Sve bi trebalo da radi bez ikakvih problema. Neka posebna podešavanja i nisu potrebna jer je sve po defaultu namešteno po nekom standardu da radi kako treba - stabilno. E sad, ja lično nikada nisam razumeo one koji pokušavaju da sve nateraju da radi do nekih maksimalnih granica (ograđujem se - to je samo moje mišljenje), kao što nikada nisam razumeo ni one koji tjuniraju automobile
i menjaju kompjuterski software kako bi dobili par konja više, a zatim tvrde kako su time smanjili potrošnju, kako sada auto bolje radi, manje zagađuje... ma nije moguće... inžinjeri i vrhunski stručnjaci koji su konstruisali automobil su glupi i nisu sve već proračunali na optimum. Pa dajte više, urazumimo se... čak je i dimenzija guma proračunata da sve bude izbalansirano - performanse,
potrošnja, dugotrajnost i td. Ali vratimo se na temu.
Evo i ja sam živ primer.
Sve komponente sam najpažljivije birao da bi se baš sve uparilo kako treba jer sam sastavljao konfiguraciju od nule, pa sam to mogao (nadogradnja je nešto drugo i može se na neki način svrstati pod budženje - starija generacija nekih komponenti sa novom, tako da bez nekih update-ova možda neće raditi kako treba).
Elem, kod mene su čak i brendovi usaglašeni, uzeo sam najnoviju i to poprilično skupu Gigabytovu ploču i zbog gore navedenih problema sa uparivanjem, Gigabytovu RTX3070 grafičku, a ne neku drugu, a tada sam imao neki izbor, mogao sam da uzmem neku bolju, možda i jeftiniju, upravo da bih smanjio rizik da se nešto ne slaže. Sve ostale kompnente sam studiozno isproveravao pre kupovine po smernicama proizvođača da li se međusobno slažu, bez obzira na količinu novca koju ću dati. I sve me je izašlo sigurno par stotina eura više nego isto to, da sam mešao brendove. Nisam to hteo da radim poučen dugogodišnjim iskustvom. Neka košta koliko košta, jer znam da bi se opasno nervirao da nešto treba da vraćam, da menjam, da doplaćujem, da čekam da mi se razlika u novcu vrati ako ne proradi... bla, bla...
Naravno, sve je sklopljeno po sistemu "plug & play". Sklapanje, instalacija... sve radi kako treba, stabilno i iz prve.
Da, slažem se u potpunosti da tako treba da bude.
Sve ostalo bih svrstao u stvar svačijeg izbora, ali onda to zaista može da bude "čačkanje mečke". Svako menjanje firmware-a može da krene po zlu, nisam 100% siguran, ali mislim da se to i navodi u upustvu "radite na sopstvenu odgovornost".

Moje lično mišljenje je da proizvođači zbog nemaštovitosti da ponude neke revolucionarne i drastične promene u svojim proizvodima, nalaze način da mnogo skuplje prodaju ono što već imaju i što su već smislili sa malim izmenama dodajući gomilu nepotrebnih podešavanja za običnog korisnika.
Naravno to im prolazi, jer se masa loži na par Frejmova, clock-ova, MGhz više... što realno retko ko i primeti, niti donosi neku WAU promenu bilo čega, osim cene.
Ja se baš raspisah... a većinu boli uvo za sve ovo... pa da rezimiram:
nVidia sa izbacivanjem najnovije generacije grafičkih karata muči muku sa driverima od samog početka, što su pod pritiskom korisnika morali da priznaju i još uvek se ne nazire neko dugoročno rešenje.
Uzeli su milione, a dobili gomilu nezadovoljnih kupaca i to je fakat. Seku uši krpe d..pe, to je jedino što za sada rade. Tako da manimo se ushićenja i oduševljenja sa nečim što realno to ne zaslužuje.
Ja, hvala bogu, za sada nemam problema sa grafičkom (radi OK, ali sa starijim driverom), ali to ne znači da sam zadovoljan. Nisam.
Jednostavno, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da nešto platim više hiljada eura kao high-end proizvod, a da ne radi kako sam očekivao i kako treba, ili još gore, da mi je potreban konzilijum stručnjaka da to pokrene.

Poslednja izmena:
Cudno... Ja se ne secam kada sam zadnji put flashovao bios pa mi sve savrseno radi godinama i to na vise masina.
Kada kazem savrseno, to znaci da uporedim rezultate masine sa prosekom na netu i ako je tu negde niti imam neka iskakanja/bagove, nema sta ja tu da cedim suvu drenovinu, znam sta sam kupio i koje rezultate treba da imam.
PC je postao popularan jer je dizajniran da bude modularno univerzalan bas sa tom filozofijom da ubodes i ne mislis.
Po pisanju @ Zaebanog ispade da treba da budes magistar kvantne fizike da bi sklepao gejming racunar...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Po pisanju @ Zaebanog ispade da treba da budes magistar kvantne fizike da bi sklepao gejming racunar...
To tebi ispada... A neam sta da ispada dalje do onoga sto sam napisao...
Vecina nikako da shvati da PC nije konzola, ocekuju da sve funkcionise savrseno samo od sebe, e pa nece moci... PC je sklop komponenti o kojima treba voditi racuna kako bi radile sinhronizovano na najbolji moguci nacine... Treba voditi racuna o biosima za svako parce hardvera, adekvatnim drajverima, i na kraju ili na pocetku Win 10 uvek sveze updeitovan. Svaki komad hardvera u sistemu treba pretestirati da li radi u skladu sa specifikacijama, uporediti sa testovim na netu, sa rezultatima zvancnih testova itd. Posle svakog novog biosa ploce sve treba ponovo prekontrolisati, najvise treba obratiti paznju na OC ako je masina overklokovna.
To jednostavno mora tako, ili tako, ili konzola pa samo gaming.
Poneta je da ne moze samo da se kupi i koristi, da se korisnik ne bavi hardverom i softverom ni najmnje vec samo da koristi, jednostavno ne moze narocito ne kada je u pitanju gaming masina.

Sta bi smo mi voleli da bude to je neka sasvim ne druga nego treca stvar... Kad bi to zaista bilo ovde ne bi postojala ni jedna tem koja bi se bavila PC hardverom jer bi sve radilo savrseno. Da ne navodim sada da na svakoj strani bilo koje teme postioji neka kuknjava i vapaj za pomoc na temu necega sto ne radi kako treba...

Poslednja izmena:
ispade da treba da budes magistar kvantne fizike da bi sklepao gejming racunar...
Ma totalna besmislica. Godinama se teži da sve bude plug&play, nekada si morao svaku komponentu pojedinačno da podešavaš u biosu da bi uopšte proradilo, a sada koliko znam sve je automatizovano i treba da se podesi samo od sebe, pa čak i driveri sa updateom Windowsa.

Poneta je da ne moze samo da se kupi i koristi, da se korisnik ne bavi hardverom i softverom ni najmnje vec samo da koristi, jednostavno ne moze narocito ne kada je u pitanju gaming masina.

Slažem se i to bih svrtao pod "održavanje", ali ne sa nekim krucijalnim stvarima koje se podrazumevaju po defaultu.

Poslednja izmena:
Slažem se i to bih svrtao pod "održavanje", ali ne sa nekim krucijalnim stvarima koje se podrazumevaju po defaultu.
Pa ja o tome govorim a ne o nekoj teskoj nauci... Svakako PC nije konzola i ne moze bas tako jednostavno da se korsiti... Evo ovaj problem koji se sada desava sa 3080 kartama... Zamisli nekog ko nema pojma niocemu, samo hoce da koristi, pa taj sada gleda u crn ekran i place :d zove servis nosi celu masinu tamo gde je kupio, kuka moli, cima se bezveze... PC zahteva makar neko osnovno znanje koje nije ni tako naivno bas da bu se odrzava kako bi uvek funkcionisao kao prvog dana.
Pa evo konkretno ti nisi znao da ti grafika radi u x8 rezimu dok to to nisam pomenu i ukazao da na to obratis paznju... Naravno da ce sve da radi ali je pitanje kako radi, da li radi u skladu sa specifikacijama i kako bi trebalo da radi softver, igrice sa odredjenim hardverom... Svako moze da kaze da mu PC radi sem ako nema neki ocigledan problem, ali ako korisnik hoce da zna kako PC zapravo radi treba sa par programa pretestirati na pocetku, uporediti rezultate sa drugim korisnicima, i povremeno pretestirati cisto da se proveri da li je doslo do nekih promena u performansama.
Evo jedan banala primer... Desi se nekom da fasuje virusi ili kako se vec zove koji majnuje i konstantno opterecuje procesor/grafiku, performanse se prepolove zavisno od konfiguracije a PC radi, korisnik koji hoce da koristi PC po sistemu kljuc u ruke tako nesto ne bi nikad mogo da primeti bez nekih referenci, a referneca mogu da mu budu testovi koje je napravio kada je kupio PC, i povremena provera sistem tim istim testoviam, makar to ako nista drugo, ne mora da bude magistar kvantne fizike, ali ovo bi trebalo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno