Pa moze, evo ziv sam primjer postao. Update bios, sklopio sve, inst win i drivere i to je to.
Tačno, tako bi trebalo da bude.
Naravno postoji šansa da se neke kompnente iz meni neshvatljivog razloga ne slažu (neke memorije nekog brenda neće da rade na određenim pločama, neke hoće... i slično, što naravno ne bi trebalo da bude tako i za to nema opravdanja), ali kad kompjuter baci sliku, ako su sve komponente ispravne, treba instalirati Windows, posložiti drivere i to je to.
Sve bi trebalo da radi bez ikakvih problema. Neka posebna podešavanja i nisu potrebna jer je sve po defaultu namešteno po nekom standardu da radi kako treba - stabilno. E sad, ja lično nikada nisam razumeo one koji pokušavaju da sve nateraju da radi do nekih maksimalnih granica (ograđujem se - to je samo moje mišljenje), kao što nikada nisam razumeo ni one koji tjuniraju automobile
i menjaju kompjuterski software kako bi dobili par konja više, a zatim tvrde kako su time smanjili potrošnju, kako sada auto bolje radi, manje zagađuje... ma nije moguće... inžinjeri i vrhunski stručnjaci koji su konstruisali automobil su glupi i nisu sve već proračunali na optimum. Pa dajte više, urazumimo se... čak je i dimenzija guma proračunata da sve bude izbalansirano - performanse,
potrošnja, dugotrajnost i td. Ali vratimo se na temu.
Evo i ja sam živ primer.
Sve komponente sam najpažljivije birao da bi se baš sve uparilo kako treba jer sam sastavljao konfiguraciju od nule, pa sam to mogao (nadogradnja je nešto drugo i može se na neki način svrstati pod budženje - starija generacija nekih komponenti sa novom, tako da bez nekih update-ova možda neće raditi kako treba).
Elem, kod mene su čak i brendovi usaglašeni, uzeo sam najnoviju i to poprilično skupu Gigabytovu ploču i zbog gore navedenih problema sa uparivanjem, Gigabytovu RTX3070 grafičku, a ne neku drugu, a tada sam imao neki izbor, mogao sam da uzmem neku bolju, možda i jeftiniju, upravo da bih smanjio rizik da se nešto ne slaže. Sve ostale kompnente sam studiozno isproveravao pre kupovine po smernicama proizvođača da li se međusobno slažu, bez obzira na količinu novca koju ću dati. I sve me je izašlo sigurno par stotina eura više nego isto to, da sam mešao brendove. Nisam to hteo da radim poučen dugogodišnjim iskustvom. Neka košta koliko košta, jer znam da bi se opasno nervirao da nešto treba da vraćam, da menjam, da doplaćujem, da čekam da mi se razlika u novcu vrati ako ne proradi... bla, bla...
Naravno, sve je sklopljeno po sistemu "plug & play". Sklapanje, instalacija... sve radi kako treba, stabilno i iz prve.
Da, slažem se u potpunosti da tako treba da bude.
Sve ostalo bih svrstao u stvar svačijeg izbora, ali onda to zaista može da bude "čačkanje mečke". Svako menjanje firmware-a može da krene po zlu, nisam 100% siguran, ali mislim da se to i navodi u upustvu "radite na sopstvenu odgovornost".
Moje lično mišljenje je da proizvođači zbog nemaštovitosti da ponude neke revolucionarne i drastične promene u svojim proizvodima, nalaze način da mnogo skuplje prodaju ono što već imaju i što su već smislili sa malim izmenama dodajući gomilu nepotrebnih podešavanja za običnog korisnika.
Naravno to im prolazi, jer se masa loži na par Frejmova, clock-ova, MGhz više... što realno retko ko i primeti, niti donosi neku WAU promenu bilo čega, osim cene.
Ja se baš raspisah... a većinu boli uvo za sve ovo... pa da rezimiram:
nVidia sa izbacivanjem najnovije generacije grafičkih karata muči muku sa driverima od samog početka, što su pod pritiskom korisnika morali da priznaju i još uvek se ne nazire neko dugoročno rešenje.
Uzeli su milione, a dobili gomilu nezadovoljnih kupaca i to je fakat. Seku uši krpe d..pe, to je jedino što za sada rade. Tako da manimo se ushićenja i oduševljenja sa nečim što realno to ne zaslužuje.
Ja, hvala bogu, za sada nemam problema sa grafičkom (radi OK, ali sa starijim driverom), ali to ne znači da sam zadovoljan. Nisam.
Jednostavno, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da nešto platim više hiljada eura kao high-end proizvod, a da ne radi kako sam očekivao i kako treba, ili još gore, da mi je potreban konzilijum stručnjaka da to pokrene.