Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Nisi jedini kolega i ja čekam ponedeljak... Ne znam koju kurirsku službu koriste kad ne rade dostavu subotom?

Sad sam proverio D Expres je i iz nekog razloga su ukinuli dostavu subotom...
Niko sem Postexpresa ne dostavlja subotom već godinu dana i više

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

Kao zombi sam, od 21h do 3h jutros sam testirao FTW3 ultra. Podvrgao sam je svim mukama koje su mi pale na pamet. Izmedju ostalog nekih 45min furmarka, zatim 3d mark, unigine, aida itd itd...
I onda jedno 10 igara sve po 15min. Dobro je sto neke imaju benchmark u sebi (Horizon Zero Dawn, Shadow of the Tomb Raider, Red Dead 2 itd..)

karta ni da stucne, ni jedan problem (pucanje na desktop, zaglavljivanje, artefakti itd..)
Maks koji se pojavio za temp je 81 sto mi je malo i previse.
Obicno je tu negde oko 72-74, ali ume u zahtevnim igrama da ide i do 79-80.

Ono sto sada hocu da uradim je undervolt, da malo spustim temperaturu.
Takodje i zbog potrosnje, jer koliko god da je stabilna, ne bih bas da se igram na napajanju od 650W (dok se ne uradi upgrade).

Instalirao sam Afterburner, sad jos samo da naucim kako se radi undervolt, nisam se do sada bavio time, ali vidim da je odlicna stvar.
Ljudi sa 3080 pisu da su izgubili 1% perf a dobili skoro 10 stepeni hladniju kartu, i eliminisali velike pikove u potrosnji.
Jos to da uradim i tako je istestiram i to je to, ne planiram da gubim vreme vise.

Kad sam izvadio kartu nije mi bilo dobro, ne znam da li sam uzivo video nekada veci GPU.
Ovo nije normalno sta oni prave. Srecom case je Fractal R5 pa nije bilo problema.
Ja sam undervoltovao na 875mav i zakucao boost na 1900mhz. Sve radi savrseno, performanse nisam ni primetio gubitak a temp su se spustile na 70c max. Predlazem da odradis to, puno imas tutorijala, vrlo je jednostavno, alt+f u afterburneru i podesis krivu kako ti odgovara.

Nastavljam sa kombinacijama

Manji rezultat je na 850mV i 1900Mhz. Probao sam 1935Mhz i ne moze.
Na 850mV je vec milina za potrosnju i temperature, a neznatan pad u perf.
Mislim da je ovo skroz lep undervolt i da cu ovako drzati 24/7

Visi rezultat je isto undervolt, ali sada "samo" na 900mV i tu vec moze na 2000Mhz, preko toga ne zelim da probam.
Opet ne isplati mi se za 3 fpsa da maltretiram masinu sa 50-75W vecom potrosnjom.
Ovde sam skinuo stranicu kucista, inace bi temp bile vece za 900mV.

Verovatno je neki sweet spot nekih 875mV i 1950Mhz.

Toliko od mene mucnika sa 650W napajanjem i 10400F.

Od vas ostalih sa boljim napajanjima ocekujem da to ide preko 2100Mhz bez problema i ne sumnjam i da ce rezultati biti daleko visi za one sa boljim CPU.

Prilozi

• 850mV 1900MHz.jpg
    850mV 1900MHz.jpg
    396.9 KB · Pregleda: 73
  • 900mV 2000MHz.jpg
    900mV 2000MHz.jpg
    396.7 KB · Pregleda: 70
Malo brzinskog testa oc bez dizanja napona MSI karta,cpu 3800XT na def, memorija klokovana :D
Koliki je bese ovde bio rekord sa nekom MSI kartom (pa da ga rusimo) ne secam se tacno da li je 11800+?
Screenshot 2021-01-29 173003.jpg Screenshot 2021-01-29 175352.jpg

Poslednja izmena:
^
Skoro nece ni da bude po normalnoj ceni, a kako se globalno razvija situacija nece nikad, na zalost...

Bice kad tad. Za neke ljude, cena je presudni faktor, i cekanje je jedini izbor.

U krajnjem slucaju, kada izadje sledeca generacija, ovoj ce pasti cena polovnjaka.

Bice kad tad. Za neke ljude, cena je presudni faktor, i cekanje je jedini izbor.

U krajnjem slucaju, kada izadje sledeca generacija, ovoj ce pasti cena polovnjaka.

Mogu sad da potpisem da ni dogodine nece biti 3080 polovan ispod 600e-700e da se nadje. Slabo je zasiceno trziste, nema dovoljno kartica u cirkulaciji, i nece se bitno stanje promeniti. Ja sam ocekivao 2080ti da padne na 600e kad ono :) Sa ovom generacijom ce biti jos gore, sem u slucaju da 4080 bude 40% brzi od 3080 sto je naucna fantastika. Ostavice taj skok tek za 5080....

A dobar pokazatelj je sto sam 2017-te iz USA doneo 1080ti placenu tamo 800$, arčio je 3 godine i prodao za 485$ (400e) dakle pad od 50% za tri godine. Nema sanse da sa 3080 bude drugacije, nazalost....

Malo brzinskog testa oc bez dizanja napona MSI karta,cpu 3800XT na def, memorija klokovana :D
Koliki je bese ovde bio rekord sa nekom MSI kartom (pa da ga rusimo) ne secam se tacno da li je 11800+?
Pogledajte prilog 296408 Pogledajte prilog 296411

To je odlican rezultata za 340/350W kartu na vazduhu, ~88fps fantazija, samo mi nije jasno kako imas tako dobre, niske temperature... Ja mislim da ti neces menjati tu kartu sem ako ne zelis evgu da turis pod vodu jer u tom slucaju imaces brutalne performanse, bukvalno najbolje koje mogu da se postignu sa 3080 500w kartom, al fotku napravi kada je instaliras u kuciste :d

E ovako posto ja uvek govorim ono sto mislim, tako cu i na ovu temu...
3080 FTW3 ULTRA GAMING ovo je 420/500W board power karta, znaci default treba bez problem da radi kao 420w karta, i treba da ima performanse u skladu sa tim, neki prosek je 70~75c sa ventilatorom na 65~80% (po testovima na netu to bi trebalo da budu mnogo nize temeperature od 70~75c, bench test je jedan od retkih koji kaze drugacije), sto znaci u ovom Superposition testu treba da ima ovaj rezlutata https://forum.benchmark.rs/showthre...tvorena-tema&p=6261119&viewfull=1#post6261119 koji pravi 3080 MSI suprim X 88~89fps a ne 85 pa kao dobro je 82fps, MSI ventus ima taj 82fps rez to je 320w karta, a 370w karte ~85fps...
Sve to dosta zavisi od radnog okruzenja u kome se karta nalazi, ali sem sa 3080 MSI suprim X i GIGABYTE AORUS Xtreme 3080 do sad nigde nisam video Superposition 88~89fps, i evo sad ovaj rez sa Gaming X Trio koji je ovako dobar samo zahvaljujuci tako niskim temeraturama pa je bost klok mnogo bolji nego sto bi bio sa 70c, ostale karte prave 85~86fps na vazaduhu i to je plafon sa 24/7 overklokom.

Eto sad je dosta 3080 FTW3 ULTRA GAMING karti stiglo kod bench korisnika pa da vidimo da li ce neka uspeti u Superposition testu da dostigne 88~89fps, ali ne sa nategnutim klokovima nego sa 24/7 stabilnim overklokom. Od kolega @Apple ocekujem najvise :) kada se karta nadje u istom radnom okruzenju u kome se nalazi Gaming X Trio, pa da vidimo ko je vjera a ko nevjera :d

Meni se ne dopada to "zavlacenje", ili neka nakace hladjenje kao sto moze da se vidi kod 3080 MSI suprim X i GIGABYTE AORUS Xtreme 3080 (to su ogromne karte narocito AORUS Xtreme), ili neka olade sa tim k... 420/500W a karta na vazduhu ne moze da postigne performanse kakve bi trebalo da ima prema specifikacijama, nego treba da se prave krive i ne znam sta. Moram da pomenem da kod mene ni TUF karta nije radila u skladu sa net testovima, isto tako nije ni FTW3, ali ventus radi kao i suprim X.

Nisi ispratio ventilator na 100% tokom testa :D
Btw ubacio sam bios od Suprim karte...
I mala napomena za rudare da ne uzimaju ovu kartu jer se pregreva predpostavljam memorija (baca 80-82 ako ne odvrnes ventilator na min 70+% tada je 96mhs) tako da prednost ide gamerima ko je bude uzimao.
Baca ona opusteno 98 sa memorijom na 1000+ ali to treba da se ohladi,gpu nije problem aliiiii nesto joj se greje sto u igrama ne greje-moja predspostavka je memorija trotluje.
kopanje 96.jpg

Poslednja izmena:
^
Resio si je kao rebus :D
Bez obzira na vent 100% opet je ovo mnogo niska temeperatura...
Za podvodni gaming :d nema bolje karte od 3080 FTW3 ULTRA GAMING, skini bios koji omogucava +500w i imaces 2200~2400mhz... To ne moze ni jedna druga 3080 karta.

UPOZORENJE!

I dalje problemi sa najnovijim nVidia driverom 461.40, doduše sada drugi.
U Chrome/Edge/Office aplikacijama ekran blinkne pri skrolovanju.

https://forums.evga.com/Nvidia-GeForce-46140-WHQL-Released-m3209774.aspx

To se dešavalo i kod mene, pa sam se vratio na stariji driver 461.09, pošto mi je on radio dobro i nisam imao problem sa crnim ekranom i zamrzavanjem miša na par sekundi (Black Screen Issue).

Za sada je najstabilniji najstariji drajver 457.51 za većinu korisnika.
nVidia definitivno ima problem sa driverima i nikako da pokrpe bug-ove - REŠE JEDAN, POJAVI SE DRUGI.

Poslednja izmena:
Ako ne pocne da slini ili kaplje posle pola sata sat nece ni poceti. A ja ne znam sta treba da se desi da ti curi sa novim komponentama jedino da su dodju busne a svih komponenti radijator moze da bude busan jedino i to nece nigde nesto curiti ne znam ni ja koliko i vecina tecnosti koje se koriste nije provodljiva tako da samo malo paznje i sve je ok.

UPOZORENJE!

I dalje problemi sa najnovijim nVidia driverom 461.40, doduše sada drugi.
U Chrome/Edge/Office aplikacijama ekran blinkne pri skrolovanju.

https://forums.evga.com/Nvidia-GeForce-46140-WHQL-Released-m3209774.aspx

To se dešavalo i kod mene, pa sam se vratio na stariji driver 461.09, pošto mi je on radio dobro i nisam imao problem sa crnim ekranom i zamrzavanjem miša na par sekundi (Black Screen Issue).

Za sada je najstabilniji najstariji drajver 457.51 za većinu korisnika.
nVidia definitivno ima problem sa driverima i nikako da pokrpe bug-ove - REŠE JEDAN, POJAVI SE DRUGI.

Bez obzira šta pišu, ja u to ne verujem. Od kad sam instalirao 461.40, ni jednom nisam imao ni jedan problem. A dnevno mi se dešavalo po 3 puta da mi se pali i gasi.

^
Resio si je kao rebus :D
Bez obzira na vent 100% opet je ovo mnogo niska temeperatura...
Za podvodni gaming :d nema bolje karte od 3080 FTW3 ULTRA GAMING, skini bios koji omogucava +500w i imaces 2200~2400mhz... To ne moze ni jedna druga 3080 karta.
Zato i kontam nju ostaviti pa pod vodurinu :p

A dobar pokazatelj je sto sam 2017-te iz USA doneo 1080ti placenu tamo 800$, arčio je 3 godine i prodao za 485$ (400e) dakle pad od 50% za tri godine. Nema sanse da sa 3080 bude drugacije, nazalost....

Pa ok, nekako sam i navikao da radim veliki GPU upgrade na sredini konzolne generacije. ~_~

Ovaj put se sve poklopilo da dobra bang for buck kupovina nije moguca za maltene bilo koga, cene i entry level grafickih su pomanitale.

Bez obzira šta pišu, ja u to ne verujem. Od kad sam instalirao 461.40, ni jednom nisam imao ni jedan problem. A dnevno mi se dešavalo po 3 puta da mi se pali i gasi.
Ma OK, očigledno nije kod svih isto. Ni ja nisam imao tvoj problem sa prethodnim driverima, kao ni mnogi drugi, ali sa ovim imam ovo blinkanje s vremena na vreme.
Očigledno još nije sve 100% ispeglano, nego se manifestuje od slučaja do slučaja. Mnogi sa ovog foruma ni ne znaju o čemu diskutujemo, jer verovatno kod njih sve radi kako treba - tako se zalomilo.
I meni jesve radilo do ovog poslednjeg drivera koga sam jutros instalirao, pa sam se vratio na prethodni i sad je sve OK.

napokon sam kao resio da mi 3080 radi i na 4k tv..od komsije uzeo monitor stari da probam i radilo. i kad stavih na 4k moj monitor sad radi i kod mene :D kako je proradilo ne znam
sve na max stavih na rdr2 i pukla je 2 puta u 15 minuta to je moguce do podesavanja ili do igre..mozda nije bas za sve na max na 4k...

Ne znam da li si reinstalirao Windows, ali sam još 1996. naučio da je to, jednostavno, moranje ako hoćeš da sve radi. Promena sa S3 Virge na Voodoo Banshe je zahtevala reinstalaciju Win95 sa 25 flopija i programa i igara i vraćanja svega starog za šta je trebalo dobra dva-tri dana. Kad se pojavio Win98 mi svanulo, za sve to je trebalo samo dan i po.

A danas je problem reinstalirati sistem na SSD-ovima koji traje 15 minuta. Ostalo je stvar potreba, programa i izbora.

Ljudi, kad menjate BILO KOJI hardver reinstalacija sistema je više nego dobrodošla stvar.

Ne znam da li si reinstalirao Windows, ali sam još 1996. naučio da je to, jednostavno, moranje ako hoćeš da sve radi. Promena sa S3 Virge na Voodoo Banshe je zahtevala reinstalaciju Win95 sa 25 flopija i programa i igara i vraćanja svega starog za šta je trebalo dobra dva-tri dana. Kad se pojavio Win98 mi svanulo, za sve to je trebalo samo dan i po.

A danas je problem reinstalirati sistem na SSD-ovima koji traje 15 minuta. Ostalo je stvar potreba, programa i izbora.

Ljudi, kad menjate BILO KOJI hardver reinstalacija sistema je više nego dobrodošla stvar.

Poređenje ti nije na mestu. Windows 95 i Windows 98 su tek dobili Plug n Play podršku, a i oba su koristila VXD model za drajvere i software što je bilo jako loše. To nije radilo čak i kada je sve instalirano i podešeno kako treba. Dovoljno je bilo da zabodeš zvučnu karticu u drugi PCI ili ISA slot i odmah nastane IRQ ili DMA conflict praćeno BSOD-om. Ne pomaže ni reinstalacija dok se ne razmrse resursi što se rešavalo ili jumperima ili razmeštanjem u drugi slot. VXD model je odavno mrtav, i upravo zbog toga, njegova metoda vađenja hard diska iz jedne mašine i stavljanje u drugu uopšte nije problem. Pogotovo ako se nema vremena za full reinstall. Ako se sistem podigne, i ako nađe sve drajvere, to je to. Sve će raditi. U 90% slučajeva kada se sistem ne podigne na taj način, problem je do storage drajvera. Jer velika je razlika između AHCI, IDE, i RST režima rada. I u 90% slučajeva brisanje trenutno instaliranog drajvera za storage kontroler će omogućiti sistemu da se podigne čak i ako se mašine razlikuju po apsolutno svemu.

Programi kao DDU pomažu u jako retkim situacijama kada drajver za sobom u registry-u ostavi neke podatke, ili ostanu fajlovi koje nije moguće obristati dok je sistem fully loaded jer su in use. Zato se DDU koristi iz safe mode-a i može da reši neke probleme. Kažem neke, jer za teška oštećenja u registry-ju ili nedostatak ili oštećenje sistemski vitalnih fajlova, samo kompletna reinstalacija pomaže. I čisto da se razmemo da ne bude da je ovo gore navedeno ispavna metoda. Ja sam uvek za svežu instalaciju. Ali ako je slobodno vreme problem, ni to vađenje hard diska i stavljanje u drugu mašinu nije loša ideja.

I da ne bude totalni offtopic:

Danas mi je stiglo Fractal Design S2 kućište i temperature su mnogo bolje nego pre. 3x140mm fanovi na ulazu u kućište i 1x140 na izlazu daju dovoljan airflow, tako da mi je sada temperatura kartice max 74C sa zatvorenim kućištem. Naspram 79 koliko je bilo u starom Corsair Graphite 600T.

Ja sam pazario korišćen 1080 Ti u domaćoj garanciji početkom 2019. za 400 EUR-a. Juče kad mi je javljeno da mi stiže 3080 u ponedeljak, odmah sam 1080 Ti stavio na oglas za istih 400 EUR-a (mislio sam da stavim 300 EUR-a, al kad sam vide cene na KP rekoh ajde da probam sa 400). Od sinoć do sad me je cimalo 20+ ljudi, imam 3 rezervacije po redu javljanja, plus što su neki kojima sam rekao koliko već imam rezervacija nudili više para da otkačim ljude koji su se pre javili (što mi naravno ne pada na pamet da uradim) i da se iscimaju da dođu do Kragujevca po grafičku... Tako da pitanje je šta će biti sledeće godine sa 3000 serijom - može da se desi da budu skuplje polovne nego što su nove sad... :D

Poslednja izmena:
da tako je. nije lose reinstal i sve ostalo. ali to danas u 95% nije neophodno. kao sto ranije bilo pa obavezno jos u to vreme 90tih i sl

reseno je misteriozno kako je i nastalo. sada radi da ne baksuziram :) a svakako nije problem bio do drajvera niti win. sve radi na mom starom ssd-u sada

Nisi ispratio ventilator na 100% tokom testa :D
Btw ubacio sam bios od Suprim karte...
I mala napomena za rudare da ne uzimaju ovu kartu jer se pregreva predpostavljam memorija (baca 80-82 ako ne odvrnes ventilator na min 70+% tada je 96mhs) tako da prednost ide gamerima ko je bude uzimao.
Baca ona opusteno 98 sa memorijom na 1000+ ali to treba da se ohladi,gpu nije problem aliiiii nesto joj se greje sto u igrama ne greje-moja predspostavka je memorija trotluje.
Pogledajte prilog 296413

kako si uspeo do 95? meni nece preko 88mhs istina nisam bas vican toliko.moze config tvog fajla u pm ako nije problem? da ne spamujemo ovde? :)

odoh sad nazad da probam opet rdr2 . za sad gaming nije skroz stabilan ali je to valjda do rdr2 :)

nije lose reinstal i sve ostalo. ali to danas u 95% nije neophodno. kao sto ranije bilo pa obavezno jos u to vreme 90tih i sl.
Uglavnom tih 5% po pravilu uvek zeza. Marfijev zakon.
Fresh install je fresh install.

Poslednja izmena:
@solomonbg pun mi je inbox odo ga isprazniti pa pisi.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

@solomonbg vidim da uvek imaš neki hardware na prodaju. Valjda imaš neki disk da dignes sistem na brzaka pa da probaš.

Ako nemas, imam par komada od po 1tb koji mogu da ti pozajmim.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

da da. to sam i uradio. iskoristio sam hdd koji bas i prodajem na oglasima :) tako sam i ustanovio da nije do starog win10. deluje da su gremlini bili.. sve je ok proradilo od kako sam na 5 minuta iskorsitio monitor stari od komsije. od tad lepo radi na mom 4k tv. sem ajd to sto zeza rdr2 al to je do igrice verovatno. testiracu neku drugu.nego sad nemam drugu igru instaliranu

jedino sto eto od posle starog monitora radi..i nisam restartovao komp.mozda posle restarta opet ne bude radilo :D

Undervoltovana karta po Alijevom predlogu, uz +375 za memoriju. Cini mi se da pre toga pada score, te da je ram unstable. Ne znam iz kog razloga nikad ne dolazi do power limita, ali ne ide ni preko 0.987v. Iako sam mu zadao i jos jedan veci stepen za klok na 1.05 cini mi se.

No svakako, ovaj kuler nije preterano adekvatan za neke ludilo rezultate, najmanja je karta od svih, samo dva slota i jako uska. Moja stara 2060 je sira od nje :D

Doci ce vodeni blokovi sa obe strane kartice za mesec-dva, a valjda do tada stigne i napajanje od 750W. Sada trenutno 4.6GHz all-core 5900X + 3080 na 600W je malo knap :)

Screenshot_673.jpg

Au, ti vozis to na 600W, hardcore :smoke:

Heheh :) he lives fast and die fast! :))

Nazad
Vrh Dno