Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
giphy.gif

Poslednja izmena:
Samo neka pada ili da ostane na ovom nivou barem 2-3 dana da nađem keš da se dokupim.

@offtopic
morbius je spomenuo 1 sat čitanja/učenja na dnevnom nivou nekoliko postova unazad. Pa ako nekome nije poznat koncept ili je prošlo nezapaženo, princip je prost. 1 sat dnevno vam daje mesec i po dana (45 dana) godišnje po 8 sati. U prevodu: jedan sat dnevno je isto kao kad biste 45 dana za redom odvajali po 8 sati dnevno za čitanje/učenje. Princip se uspešno primenjuje u mojoj okolini, ja od skoro pokušavam da ga primenim (disciplina). Možda je ovo očigledno za one koji znaju, ali eto čisto da napomenem, možda nekom koristi. Hvala morbius-e!

Bitno da je Gamestop otišao u nebesa :D

Kakav fantastičan Reddit pump. Treba nam tako nešto i za BTC :)

U čemu je fora sa tim? Video sam da se pominje na tw ali nisam ispratio.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Sve je ovo jos uvek samo noise unutar descending triangla ali s obzirom kako se jadno BTC ponasao(svaki put s lakocom odbijen cim bi se priblizio gornjoj liniji a jos lakse padao do donje i probijao je sve nize) cini se da ide big fat dump do 20ak, nazire se neki otpor oko 23-24 ali vrlo vrlo tanko.

LTC standardno katastrofalan ali to nadam se vise nikoga ne iznenadjuje...

• Like
Reagovanja: MPM
Misliš li da će eth ići zajedno sa btc na dole?

Невидим искрено начин да се етх задржи на овом нивоу ако бтц падне.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

hogarstrasni je objasnio pre par nedelja da se mesečna sveća kreće u rasponu od 27969 do 41707, tako da još uvek nema razloga za paniku. Još uvek smo u bull trendu.

GME, AMC, EXPR, BBBY, NOK - shortovano do ludila, medjutim posto sad krecu margin call-ovi, sve ostale short pozicije se zatvaraju pa se vidi rast od 25% - 200% u danu. FAANG level long pozicije se prodaju da se pokriju margin call-ovi pa je ceo S&P par procenata izgubio. Ko je preskocio GME raketu, moze lake pare da napravi na ovom down-u za NVDA, TSM, AMZN itd. Ovaj pad crypto-a verovatno je i nastao zbog GME margin call-ova i prodavanja ostalih asset-a i ne bi me cudilo i da se nastavi.

GME se steluje u aftermarket-u, gde se otvaraju nove short pozicije na maksimumu (jutros 350 USD), pa se pred market open za retail investitore ubije cena na ~250 USD a short pozicija od 350 USD je debelo zaradila. Ono sto jos ne ide u prilog retail investitorima, jeste da su neki od manjih brokera (Trading 212) stopirali GME trading u potpunosti, pa ne moze ni dip da se kupi, mada retail investitori prave vrlo mali volume.

Prosle nedelje i juce je 140% akcija short-ovano, jutros je ta cifra izgleda bila jos veca, preko 200%, mada jos nema zvanicnih informacija. GME samo je juce imao volume od 60 milijardi USD koliko vidim, cela kompanija vredi oko ~10 milijardi.

Sve retail pare su sada tamo, mozda se vrate posle short squeeze-a u crypto.

Crnjak. Cena nastavlja da kucka u 61,8 support, napravio se dosta jasan descending wedge. Svi su bili potrčali da kupuju da frontrun-uju Grayscale, međutim oni u januaru nisu kupovali ni blizu koliko je rulja očekivala. Kao što sam pričao, Greyscale kupuje BTC kada se ranije GBTC tranše otključavaju, znači početkom februara bi trebalo. Ali GBTC premium se u međuvremenu sasvim istopio, što eliminiše garantovanu zaradu od arbitraže, tako da je pitanje ima li Grayscale razloga da opet kupuje.

Posle dugo vremena NVT daily je najzad flipnuo u crno. To je onaj momenant kada Pera Kojot ukapira da trči po vaduhu. Najviše tri dana možemo da ostanemo u crnom pre nego što bude fijuuuuu... A koliko je popaljenih utrčalo, rasprodaja može da bude baš velika i napravi prilični long squeeze. Bikovi za sad brane 30k kao što sam i očekivao, ali bez podrške fondova, neće moći još dugo.

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    76.4 KB · Pregleda: 190
To je to dakle, nista onda vidimo se 2023-ce :D

Ja sam na lepim ciframa prodavao i BTC i ETH, samo sto sam prodao oko 10% portfolia. Mnogo mi ovo lici na 2017/2018 scenario. Neko je ovde prosle godine rekao "kad budu tetke, strine i random ljudi pricali o btc-u tad je vreme za prodaju" A i nije realno da rig sad pravi 220e vise od prosecne plate u Srbiji koja je 520e (neto), pa da tako moze jos dugo svi bi mi dali otkaz i ziveli od jedne masine. Ko nije bio greedy uzimao je profit na jacim levelima, i sad barem ima sansu da dokupi jeftinije. Koliko god volim da citam optimizam pojedinih ljudi ovde, opet vam kazem da je ista prica bila u Januaru 2018-te kako se BTC vraca na preko 20k, kako je samo zdrava korekcija u pitanju pa dodjosmo do 3k. Iskreno bih voleo da nije kraj bull-a, al videcemo. :)

scorpyy svako vreme nosi svoje breme , a ja evo rizikujem mozda crveni karton (posto sam zuti vec dobio pre mesec dana)

jedino mogu da se slozim sa tvojom konstatacijom da se vidimo 2023.ce (razlozi multipni)

ali ne mogu da se slojim sa nastavkom iz mnogo razloga. pomenuo si zaradu jednog riga , ali nisi pomenuo koliko para treba da se ulozi za tih 220e (i koliko potrosi pride) , brojem i tipom kartica.
rx 480/470/580/570/ 8GB ???
rx 5600(xt)/5700(xt)8gb ???
neko ko prvi put upadne ovde na forumu (neki tetak ili tetka) ce pogresno da te shvati. 1. da novcici padaju sa neba i da samo treba da ispruzis ruke i otvoris shake ...
nisi pomenuo da ti samo za grafike treba 5-6000 evra , tako da ispada da taj 1 rig koji zaradi 220e mesecno u stvari trazi ulaganje od tih 5-6 iljada evra. i da je mining u godinu dana 10meseci su6an koj ijedva krpi kraj sa krajem (struja mora da se plati) a onda se nekad desi kao sada , trenutno da je eth isplatljiv .

ako racunamo zadnje tri godine (u stvari sve vreme) 90% sto se iskopa otislo je na struju (nemaju svi dzaba struju , zna se ko ima),i kada ne bi postojao eth na whatomine, video bi da se u stvari nista nije promenilo rx 480 kartica zaradi dnevno 30-80 dinara - to je mnogo mnogo mnogo ispod bilo kakvog proseka. ili u prevodu teska mizerija i da to dobije neku vrednost treba da budes strpljiv 5-6-7-10 godine. i kada (ili ako dozivis) vidis svetlost na kraju tunela sada je to .. ono ... orient express teba da ti odnese pola i vise....

pogresno vidjenje dovodi do pogresnog zakljucka

Nisam hteo da ulazim detaljno o majningu jer bi bio off-topic, ali mislio sam na RX 5700 XT rig od 6 kartica, i to sto sad on vredi 6k eur ne znaci da je za toliko inicijalno i sklopljen. Takodje duple cene rigova su jos jedna u nizu stvari koja se poklapa sa scenariom pocetka 2018-te godine. Nisam rekao da zaradi 220e mesecno nego 220e vise od prosecne plate u Srbiji. Takodje tvoje gledanje povratka ulozene investicije je cisto od prodaje coina, nisi uzeo u obzir jednu bitnu stvar a to je da taj hardver dok god majnuje po ovim cenama, ne samo da ne gubi na vrednosti nego jos i dobija. ( primer kartica u decembru 500e sad 800e ) tako da on se isplatio makar ugasen bio. Ono sto sam hteo reci je kad bi cena kripto-a bila odrziva tokom cele ove godine na ovim nivoima i jos cak nastavljala rast, svi bi mi uzeli po 1-2 riga i otisli na neplaceni odmor cele godine, msm sto bih radio onda uopste ako komp zaradi vise od mene? Pazljivo posmatrajte na razvoj situacije, ko je duze u ovome shvatice.
Takodje si rekao da 90% ode na struju gledano u poslednje 3 godine - to je sasvim moguce, a znas zasto? Zato sto ljudi ovde dodju i citaju kako IDE GAAAAAAS IDE ETH NA 3K, i ne selluju nista na ovim nivoima i onda ga hodlaju do 120$ i na kraju odustanu i prodaju ga da barem "spasu nesto". Trenutno na struju ne ode ni 10% iskopanog sa novijim hardverom, i naravno to cisto sumnjam da ce nastaviti da bude odrzivo.

Poslednja izmena:
Nisam hteo da ulazim detaljno o majningu jer bi bio off-topic, ali mislio sam na RX 5700 XT rig od 6 kartica, i to sto sad on vredi 6k eur ne znaci da je za toliko inicijalno i sklopljen. Takodje duple cene rigova su jos jedna u nizu stvari koja se poklapa sa scenariom pocetka 2018-te godine. Nisam rekao da zaradi 220e mesecno nego 220e vise od prosecne plate u Srbiji. Takodje tvoje gledanje povratka ulozene investicije je cisto od prodaje coina, nisi uzeo u obzir jednu bitnu stvar a to je da taj hardver dok god majnuje po ovim cenama, ne samo da ne gubi na vrednosti nego jos i dobija. ( primer kartica u decembru 500e sad 800e ) tako da on se isplatio makar ugasen bio. Ono sto sam hteo reci je kad bi cena kripto-a bila odrziva tokom cele ove godine na ovim nivoima i jos cak nastavljala rast, svi bi mi uzeli po 1-2 riga i otisli na neplaceni odmor cele godine, msm sto bih radio onda uopste ako komp zaradi vise od mene? Pazljivo posmatrajte na razvoj situacije, ko je duze u ovome shvatice.
Takodje si rekao da 90% ode na struju gledano u poslednje 3 godine - to je sasvim moguce, a znas zasto? Zato sto ljudi ovde dodju i citaju kako IDE GAAAAAAS IDE ETH NA 3K, i ne selluju nista na ovim nivoima i onda ga hodlaju do 120$ i na kraju odustanu i prodaju ga da barem "spasu nesto". Trenutno na struju ne ode ni 10% iskopanog sa novijim hardverom, i naravno to cisto sumnjam da ce nastaviti da bude odrzivo.
Mislim da praviš logičku grešku, jer dovodiš u istu ravan nekoga ko je ušao u kripto pre mesec dana i nekoga ko možda rigove ima godinama.
To što da neko radi za 500e kad može da izmajnuje 700 važi samo za one koji su već uveliko rudari.

Neko ko je pre mesec dana došao na forum nije u tom periodu mogao da kupi ništa od rigova po normalnim cenama, a ako i jeste, otplaćivaće ih podugo.

Onaj ko je imao rigove dugo, šanse su da taj odavno ne radi za 500e.

A uvek je pametnije pare za rogove dati za BTC/ETH i hodlati u miru. Ali neće nikad da razmišlja/sluša.

Koje altove drzis? Link sam pratio neko vreme, imao je neki hype, ali kratkog daha. Sve mirise na neki veci pad uskoro, BTC ce izgleda ispod 30K.

Ja sam potpuno u fiatu, osim DOT-a, koji ionako ceka neki novi cycle.

A uvek je pametnije pare za rogove dati za BTC/ETH i hodlati u miru. Ali neće nikad da razmišlja/sluša.
Meni je oduvek mining bio zanimljiviji od suvog holdovanja, tako da sam krenuo tim putem pre nekoliko godina i nije mi žao [emoji56]

Mining je keva, sad se sve prodaje iskopano i nakupi se za struju dugorocno [emoji41][emoji16][emoji846]

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

• Like
Reagovanja: MPM
Meni je oduvek mining bio zanimljiviji od suvog holdovanja, tako da sam krenuo tim putem pre nekoliko godina i nije mi žao [emoji56]
Ja sam izasao iz mining-a pre 6 godina i ne da mi nije zao nego slavim dan kad sam takvu odluku doneo. Mozda je ovako dosadnije ali je pametnije svakako.

Tapatalk from Poco loco

POS and passive income ftw!

POW je nešto što je zaživelo sa bitcoinom i nešto što nije održivo na duge staze. Pritom nije ni dobro. Rudarenje oko bitcoina troši više struje nego neke države.

I papirni novac je zaziveo zbog teskoce trgovine zlatom pa je opet zlato ostalo kao stub svega. :)

Čini mi se da će se to promeniti u skorije periodu. Kada kažem skorijem mislim za našeg života. Kriptovalute, tj. decentralizacija koja stoji iza njih preti bankarskom sistemu koji postoji danas, zato verujem da se boje i bore protiv toga...

Ja sam potpuno u fiatu, osim DOT-a, koji ionako ceka neki novi cycle.

I ja sam odavno, bilo je toliko prilike uzeti lovu izmedju 35-40K, ne vidim razlog za hodl i ici protiv trenda kada lako moze da dodje na 25K nivo. Pomalo obrnem neku trgovinu, kao sada ETH, hvatam pad na 24h low, i prodam 24h high, 10tak% posto oscilira par dana.

Poslednja izmena:
4 od mojih 7 altova u ovom ciklusu tuku BTC i očekujem da će tako i nastaviti. BTC je davno prevaziđen, on je instalacija jednosmerne struje u svetu gde je stigla naizmenična struja. Biće on dominantan i sinonim za kripto još dugo, ali progres ne može da se zaustavi.
Srebro je potpuno demonetizovano, to je sada običan industrijski metal. S obzorm na dostupnost, srebro bi prema zlatu trebalo da bude 17:1, međutim stiglo je do 125:1. Kad se desi everything crash, postoji mogućnost da narod potrči u srebro, međutim posle početne euforije i skoka će se verovatno pokajati, kako potražnja za srebrom bude padala zbog pada industrijske proizvodnje.
Cestitam. Ovo sto sam rekao odnosilo sa na trziste uopste, nisam mislio na ljude sa foruma. Nisam rekao da spekulativno nema mogucnosti za vecom zaradom. Smatram da btc oko 1000% skok za 9 meseci nije malo ali uvek moze bolje. Ali uz koji rizik? btc je safe bet za mene. To se moze videti i kroz to sto kad btc tone sve tone i obratno. Ako druge cc nesto vrede sto su pegovani za btc? Sto ne lete sami? Koliko je koina/tokena imalo bull market kad je btc bio 3500usd? A to sta ce biti za 10 godina mislicu za 5 godina :D

Srebro je posebna prica. Ne bih o tome nije tema. Samo sam se nadovezao na prethodne postove vezane za zabrinutost o dekadenciji sistema u kome zivimo. Rekao bih samo da sve moze na 0 da ode i berza i cc. Srebro ce biti 0 samo ako se vratimo u pecinu. Hiljadama godina je bilo valuta a od 1973 ili tako nesto nije. Ja ne bih na uzorku od 50 (1-2% uzorak) godina donosio zakljucke.
Evo konkretan slucaj od pre samo 4 godine:
A single ounce of gold can now buy a house in Venezuela because of hyperinflation
https://www.linkedin.com/pulse/single-ounce-gold-can-now-buy-house-venezuela-because-weissmann
1 unca srebra = 4 meseca hrane
1 oz zlata = kuca
Trenutno je 1 ltc recimo 5 unci srebra. Ne kazem da treba gomilati 100 kila ali 10 unci ne uzeti a prodati 20 ili 100 eth po ovim cenama je neodgovorno u ovako kriznim vremenima.

Koliko vidim svi majneri i holderi na forumu prodali su svoj eth i btc... Da li to znaci da idemo gore!?

Ja sam izasao iz mining-a pre 6 godina i ne da mi nije zao nego slavim dan kad sam takvu odluku doneo. Mozda je ovako dosadnije ali je pametnije svakako.

Tapatalk from Poco loco

Sta je pametnije? Biti dozivotni hodler LTC-a i drugih coin-a? Kako ti zaradjujes kes od ovoga? Cekas da nesto skoci 30% prodas i kupis kada opet padne? To je mac sa dve ostrice jer ces se sigurno *****ati xxx puta. To je sve samo nije pametno. Buy high, sell low model :)

POS and passive income ftw!

POW je nešto što je zaživelo sa bitcoinom i nešto što nije održivo na duge staze. Pritom nije ni dobro. Rudarenje oko bitcoina troši više struje nego neke države.

Sve zavisi koliko imas coin-a u POS-u. Ako imas "oroceno" 1000 ETH-a recimo to je skroz ok zarada ali ako imas 1000 Tron-a to je smesno. Stake-ujem ja razne coin-e ali se tu zarada ne moze meriti sa mining-om. Evo na primeru DCR-a koji sam jedno vreme mine-ovao zajedno sa ETH-om. Trenutno mi oko 1800 DCR-a donosi oko 7-8 DCR-a mesecno sto uopste nije mnogo na tu kolicinu a cena voting ticket-a varira od 150-200 DCR-a da bih dobio nagradu od oko 0.8 DCR-a za mesec dana.

POW po meni donosi neki siguran income pogotovo ako imas sredjenu struju tj ne kopas na obicnom brojilu ( zelena, plava i crvena zona ) nego imas mernu grupu ili polu-indirektnu mernu grupu. Doduse dok god si na obicnom brojilu u plavoj zoni to je jos najbolje ali si ogranicen brojem rigova. Ja recimo imam polu-indirektnu mernu grupu i mene struja izadje oko 4000-4200din po rigu koji recimo ima potrosnju 500-550W. Sto je bitno sto rudarenje trosi vise struje nego neke drzave?

Bitno je, po mom mišljenju bar zato što su resursi na zemlji ograničeni. Ovo plus gomila drugih stvari utiču na to da se temperatura iz godine u godinu povećava i dolazi do globalnog zagrevanja. Morbius je pisao da je bitcoin zastareli sistem, prva generacija.

Cardano je po meni pravi primer šta ove tehnologije mogu da pruže. Pored ovoga što svi jurimo, zaradu na kupi nisko prodaj visoko, svaki od tih koina, bar oni koji nisu nastali da zgrnu lovu na hype treba da ima neku praktičnu primenu koja bi trebala da pomogne da živimo u decentralizovanom svetu! Svetu u kome će šanse da te zezne banka ili država biti smanjenje jer će info biti u blockchainu i neće moći da bude manipulisan, ili će šanse da sa informacijama bude manipulisano biti manje. Zato mislim da će bitcoin da propadne u jednom trenutku, ne skoro ali hoće, to je zastarela tehnologija na koju su se ljudi nakacili s namerom da zgrnu lovu. Mislim da je bitcoin bio neophodan push u pravom smeru i da je otvorio vrata svim drugim blockchain tehnologijama koje se razvijaju a on stoji kao Titanik :)

Tako ja bar nekako kapiram sve ovo...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno