Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

upravo zbog toga oduvek ima problema da radi preko VPNa sa javnim adresama

Lično iskustvo ili si pročitao negde? Znam četvoro ljudi, uključujući sebe koji 24/7 imaju uključen VPN, koriste signal i nikakvih problema nemaju. Doduše ne znam na koje probleme misliš?

@deysun hm, pravo da ti kažem, ne koristim ga tako za sve pozive, već više koristimo za planirane. Možda i ima taj bug, baš ću ispratiti ovih dana. Inače jedna osoba i ja koristimo wireguard, za druge dve nisam siguran, ali je ili isto ili openvpn.

Ne bih se složio da je privatnost crno-bela slika. Upravo suprotno - svako treba da ima mogućnost i odluči koji nivo zaštite želi. I uporedi to sa uslugom koju dobija. Nema svako iste zahteve. Neko samo ne želi da se njegovi podaci prodaju, iako ih provajder ima. Neko neće ni da provajder dobije te podatke. A neko ne želi da država ili troslovne agencije znaju s kim komunicira.

Element, tj. Matrix protokol ima veliki potencijal. Decentralizovana mreža, dosta korisnih opcija, rade i na p2p implementaciji, itd. Najveća mana po mom mišljenju je to što samo jedan klijent (Element) ima E2E enkripciju (ima i FluffyChat u beta fazi). Nadam se da će se vremenom i to promeniti. Zbog velikih mogućnosti (integracija sa drugim servisima) nije baš šampion po pitanju privatnosti. Ali kao decentralizovana mreža (i još bolje p2p), dozvoljava odabir/hostovanje sopstvenog servera.

Zbog toga što mnogi navedni servisi nisu ili user-friendly (Element, XMPP+OTR/OMEMO, Wire...), dovoljno razvijeni (Session) ili besplatni (Threema), za prosčenog korisnika je Signal najbolja opcija. Za mene je svaki od navedenih dovoljno dobar.

@deysun možeš ti da se slažeš ili ne to ne menja situaciju. Inače, anonimni Tor projekat koji si spomenuo je takođe neprofitna kompanija koja funkcioniše od donacija, a započeo je kao projekat američke vojske a 80℅ sadašnjih donacija su takođe od strane iste države.

Threema deluje OK, ima mnoge rupe pokrpljene ali nema bazu korisnika tek oko 5mil i GUI izgleda kao da su se deca igrala i takođe traži Google services, nema trial već ima bazu uplata.
Ako si mislio na samu kupovinu na PS-u i specifičan način(otiskom prsta), generisanje key-a za logovanja, imaš i opciju da Threema kupiš direktno preko njihovog sajta, bez GooglePlayStore posredovanja.

I koristim Viber onaj ruski mod pročišćen od reklama i gugleta.
Planiram da ne gasim Viber zbog nekih grupa koje samo pratim,,(ne učestvujem), a svu privatnu korespondenciju sam preselio na Threema, pa me zanima ,ako može na PM, da ne rovarim po internetima u potrazi za istom :D

Poslednja izmena od urednika:
[emoji849]
073c9d21b2a6158e1636601f675c5158.jpg

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Viber modovan:
• Unlocked the ability to send all types of files
• By default, the contacts are selected "Viber" * Blue cat Posted image
• By default, menu items are disabled.
---- Privacy / Personal Data:
----- Collect analytics;
----- Personalize content.
---- Notifications:
----- Turn on the screen;
----- Sound Notification / Vibration;
----- Vibration when calling.
---- Calls and messages:
----- Receive service messages.

This app has no advertisements

LINK

Viber "lajt":
Blue Cat patch applied
Languages: en, ru, uk
Platforms: arm7 +, x86 +
Deeply optimized and revised graphics
Manifest is optimized to improve performance and reduce memory consumption
Built-in smilies
All sets of stickers available on 2018-09-19 (thanks to Alex Duhov) (package -full) are available. If you have problems with stickers, I have nothing to do with it.
Advertising services and statistics gathering services are disabled, carefully!
Cut out the application for Android Wear, but the clock itself responds adequately (magic)
Hidden advertising wherever found
Hidden link to "kosher" chats in the sidebar
Backup works
Google Maps to upload location uploaded
Color scheme - standard
The modification is untied from Google services
Signature changed

LINK

Sent from my Redmi 8A using Tapatalk

Poslednja izmena:
Može li modovana viber aplikacija da kohabitia sa običnom na jednom uređaju?

Signal hits 50 million installs on Play Store amid WhatsApp privacy concerns
https://www.androidpolice.com/2021/...on-play-store-amid-whatsapp-privacy-concerns/

Signal vs. Telegram: Which Is the Best Chat App?
Telegram offers optional end-to-end encryption. You have to start a “Secret Chat.” In Signal, everything is a secret chat—by default, and always.
Unlike Telegram, Signal offers encrypted group chats.
All your Signal conversations are stored only on your device by default. In Telegram, they’re stored on Telegram’s servers.
Signal is completely open-source—both the code for the Signal clients and the code for the Signal server can be found on GitHub. The code for Telegram’s apps is open-source, but Telegram’s server software is not open-source.
The Signal app is developed by the Signal Foundation, a non-profit organization founded by donations. Telegram is run by a for-profit corporation and has wrestled with a variety of plans to make money, including an ill-fated cryptocurrency offering.
https://www.howtogeek.com/709053/signal-vs.-telegram-which-is-the-best-chat-app/

Poslednja izmena:
Može li modovana viber aplikacija da kohabitia sa običnom na jednom uređaju?
Ne, mislim da cak treba da se prvo obrise "obicna" verzija, pa da se tek onda instalira modovana, jer ako se instalira kao update verovatno ce da izbaci "App not installed" gresku, mada nisam siguran posto vec duze vremena koristim modovanu.

Ok, razumeo. Hvala.

Послато са Mi 10 помоћу Тапатока

Kada se deinstalira, gube se svi mediji (slike, video)?

Pa i da se gube, postoji bekap.

Послато са Mi 10 помоћу Тапатока

Backup skladišti samo poruke, a slike i video ostaju na telefonu.

Jedno mozda banalno i glupo pitanje ali ne znam odgovor pa da pitam. Prihvatio sam uslove WA ni ne procitavsi sta prihvatam. Koristim WA i bitan mi je, ali me buni, moze li se desiti da npr slika koju saljem nekome preko WA pojavi se na Instagramu ili da mi profilna slika Instagrama zavrsi na WA? Pritom za prijavljivanje na Instagramu koristim razliciti broj od WA. Hvala

Jedno mozda banalno i glupo pitanje ali ne znam odgovor pa da pitam. Prihvatio sam uslove WA ni ne procitavsi sta prihvatam. Koristim WA i bitan mi je, ali me buni, moze li se desiti da npr slika koju saljem nekome preko WA pojavi se na Instagramu ili da mi profilna slika Instagrama zavrsi na WA? Pritom za prijavljivanje na Instagramu koristim razliciti broj od WA. Hvala
To nije moguce da se desi.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

za sad ne,nece rizikovati jos veci bes korisnika,preliminarne brojke vec sad nikako nisu zanemarljive a spic se tek ocekuje je,sedmog i osmog februara.za pola godine,godinu i dalje ko im vise zna,kapije su otvorene.

Viber modovan:
• Unlocked the ability to send all types of files
• By default, the contacts are selected "Viber" * Blue cat Posted image
• By default, menu items are disabled.
---- Privacy / Personal Data:
----- Collect analytics;
----- Personalize content.
---- Notifications:
----- Turn on the screen;
----- Sound Notification / Vibration;
----- Vibration when calling.
---- Calls and messages:
----- Receive service messages.

LINK

Viber "lajt":
Blue Cat patch applied
Languages: en, ru, uk
Platforms: arm7 +, x86 +
Deeply optimized and revised graphics
Manifest is optimized to improve performance and reduce memory consumption
Built-in smilies
All sets of stickers available on 2018-09-19 (thanks to Alex Duhov) (package -full) are available. If you have problems with stickers, I have nothing to do with it.
Advertising services and statistics gathering services are disabled, carefully!
Cut out the application for Android Wear, but the clock itself responds adequately (magic)
Hidden advertising wherever found
Hidden link to "kosher" chats in the sidebar
Backup works
Google Maps to upload location uploaded
Color scheme - standard
The modification is untied from Google services
Signature changed

LINK

puno hvala!

Mislim da hoće i da će moći da se otvore.
Nek neko ko je skorije to radio potvrdi.

Ako je neko instalirao ovu lajt verziju, moze li da napise ima li dark temu? Ja sam na nekoj prastaroj verziji vajbera, bez onih gluposti sto su trpali u nove verzije, ali mi fali dark tema.

Iskace mi na twitteru...U Indiji im izgleda bas nije svejedno, posto su tamo pocele zece kritike na njihov racun i masovan prelazak na druge aplikacije zbog ovih promena, pa pokusavaju da se pravdaju tekstom na placenim naslovnicima svih vodecih novina.

ErldVLFU0AAMrKG.jpg

Erl-LG3UYAUaYE-.jpg

Ermml4aVEAEdVvY.jpg

ErqwZAfVcAAKtrr.jpg

Poslednja izmena:
Mislim da je.ovde sve lepo sažeto, ako je tačno.
3787bb0c8e35ed156692c9cd23959359.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Zar i viber ne prikuplja istu količinu podataka samo što fb nije vlasnik istih? Vidim da viber plasira prikladne reklame u aplikaciji korisniku i ne verujem da je to slučajno tako. Što piše gore, ništa nije besplatno. Ne koristim viber i nadam se da neću morati da pređem, ne zbog politike privatnosti već zbog odliva korisnika koji su se ionako jedva navikli na wa.

Zar i viber ne prikuplja istu količinu podataka samo što fb nije vlasnik istih? Vidim da viber plasira prikladne reklame u aplikaciji korisniku i ne verujem da je to slučajno tako. Što piše gore, ništa nije besplatno. Ne koristim viber i nadam se da neću morati da pređem, ne zbog politike privatnosti već zbog odliva korisnika koji su se ionako jedva navikli na wa.
Viber je možda još gori, a ja ga jedva koristim.

ea58a41add7b115a8ea69a49fcf13c69.jpg

Viber van Balkana je nebitan, digla se velika prašina baš zbog toga što Whatsapp ima najviše korisnika i što je ovo ucena koju dosta ljudi neće da prihvatiti.

Broj telefona vec imaju, linkove koje pregledamo i to imaju, informacije o WiFi, sve ovo oni i svi drugi vec imaju. Ovo je vise obavestenje sta se sve prikuplja a ne novina.

Ni do sada nisu smeli da prikupljaju bilo šta osim navedenog bez informisanja korisika, inače bi bili u velikom problemu, posebno u EU. Da ima razlike govori i to da jedino u EU neće važiti isti novi uslovi, i to zbog GDPR-a

Iskace mi na twitteru...U Indiji im izgleda bas nije svejedno, posto su tamo pocele zece kritike na njihov racun i masovan prelazak na druge aplikacije zbog ovih promena, pa pokusavaju da se pravdaju tekstom na placenim naslovnicima svih vodecih novina.
Pa što menjaju politiku privatnosti onda? Šta će Facebooku i Instagramu podaci sa WhatsApp-a ako poštuju našu privatnost? Bar da je na dobrovoljnoj bazi, nego ultimatum. More...
Sami sebi kopaju rupu. Znam da im treba novac, pukli su 2 milijarde na WA i nikakvu zaradu nemaju. Ali to se ne radi ovako. Tj. radi se ako si Facebook

Inače, sve više ljudi prelazi na alternative :d U poslednjih par dana mi se povećao broj Signal kontakata. Danas se ulogujem na WickrMe posle 100 godina i vidim jedan kontakt iz imenika ga koristi :D Neće mi biti mrsko da imam 10 različitih IM aplikacija, ako je svaka od njih bolja od onog što nude WhatsApp, Viber, FB Messenger... po pitanju privatnosti

Nisam siguran da je Viber gori od WA, ali je svakako bloat, iako ima neke prednosti u odnosu na njih (a i mnoge druge servise)

Poslednja izmena:
Vrh Dno