Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Da, kombinovano je toliko, 300mbps je max na 2.4ghz, a ostalo ide na 5ghz. Za sada nema neki određeni limit za 5ghz.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Potpuno netačan info da N na 2.4 GHz ide samo do 100 a kamoli 50-60 Mbps max!

Kod mene ide preko 200 (oko 210) na starijem telefonu sa 2x2, a na jačim ruterima sa 4x4 kanala ima modela gde je teoretski limit (sa 1024QAM) i do 1000 Mbps; a to je u praksi oko 700-800 Mbps na uređaju koji podržava takvu konekciju naravno.
Dok je na uobičajenim iole krštenim ruterima to oko 600 Mbps max, znači realnih 400-450 Mbps max.
Da ne govorim da ima i AX na 2.4...

A za 5GHz limit još uvek raste i sa AC a naročito sa AX (do cca 4333 Mbps za AC, i 4804 Mbps za AX), a stiže polako i WiFi 7.

Da. Može da utiče raspored prostorija i već ono više puta rečeno da ruter staviš što višlje...

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Pozdrav svima,

trenutno kao wifi ruter koristim stari TP-Link WR841N. Hoću da ga zamenim za nešto brže sa malo boljim dometom u stanu. Prelistao sam postove u temi; i najbliži sam kupovini Archer C7 - mislim da bi to bio korektan upgrade. E sad, dok nisam počeo da gledam šta da kupim, nisam znao ni da postoji WiFi6 ni WiFi5 :). I sad razmišljam, da li postoje osetne razlike između Archer C7 (~60e) i AX20(~75e)? Mogu da se pružim i do AX50 (~95e) - ako ima smisla. U stanu su na mrežu povezani stalno 2-3-4 telefona, 2 laptopa, desktop i TV (kablom); trenutni net je 70/5 ali ne još dugo (istekao mi je ugovor sa RV, i mogu da biram između Supernove, SBB i MTS)... cilj mi je da kupim nešto što je future-proof, i da ne razmišljam narednih 5-10 godina; dok broj urađeja povezanih na mrežu u stanu i dalje raste.

Pozdrav svima,

Koristim sat-traktov internet sa onim klasicnim cisco modemom/ruterom koji se dobija kod njih i sbb-a (cisco epc3925). Wifi signal i brzine su katastrofalno losi u stanu od 75kvm iako je ruter postavljen koliko toliko centralno i na visinu od 2.3m.

Cisto primera radi, imam 60/3 paket, a brzine na laptopu su 25/1.5 kad sam na 2 metra od rutera bez prepreka, a spada na 15/1 kad sam u spavacoj sobi koja je nekih 10m vazdusnom linijom sa jednim zidom izmedju

Ps4 pro koji je isto povezan preko wifi i nalazi se na 2m od rutera vazdusnom linijom bez ikakvih prepreka mi daje 15Mbps/260kbps

iPhone kad je na par metara od rutera bez prepreka pokaze 25/1.5, kad je u susednoj sobi spadne na 7/1.

Da ne duzim previse, trebao bi mi neki ruter koji bi mi dao stabilan protok u stanu od 75kvm, sve je na jednom nivou, ruter bi bio postavljen poprilicno centralno na gorenavedenoj visini.

Na njega bi konstantno bili povezani 2 laptopa, 2 telefona, 2 ipada, ps4 pro, smartwatch, ves masina i naravno tu i tamo jos poneki uredjaj.

Ne bih bas da dajem previse novca za tako nesto, pa bi me interesovalo koji je neki minimum koji je neophodan za ovako nesto? Nasao sam tp link archer c20 za nekih 3k, ne znam vredi li on cemu ili imate neke druge preporuke?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrav svima,
Imam SBB internet (stari IKOM paket 50/2). Dali su mi modem/ruter EPC3918S koji ima ultra los wifi signal. Cak i moj stari ruter (najjeftiniji tp link wr740n) ima neuporedivo bolji signal.
Planiram da uzmem hdd fioku sa hard diskom i prikacim na ruter preko USB-a. Prostor bi koristio uglavnom za backup, u buducnosti za pustanje filmova sa android box-a. Bilo bi dobro da mogu i sa telefona da pristupam podacima.
Moje pitanje je da li mi tp link archer c7 zavrsava posao ili moram da uzmem nesto bolje/drugacije?
Budzet nije toliko bitan, najvaznije mi je da ne moram da ga mijenjam u narednoj deceniji (po mogucstvu i duze).
Stan je mali, ima oko 45 kvm, tako da mislim da sa wifi signalom ne bi trebalo da bude problema obzirom da je i stari ruter zavrsavao posao. Na mrezi su stalno 2-3 kompjutera, 2-3 telefona, roomba sve preko wifi. U buducnosti cu dodati android box i mozda jos po nesto.

Pozdrav svima,
Imam SBB internet (stari IKOM paket 50/2). Dali su mi modem/ruter EPC3918S koji ima ultra los wifi signal. Cak i moj stari ruter (najjeftiniji tp link wr740n) ima neuporedivo bolji signal.
Planiram da uzmem hdd fioku sa hard diskom i prikacim na ruter preko USB-a. Prostor bi koristio uglavnom za backup, u buducnosti za pustanje filmova sa android box-a. Bilo bi dobro da mogu i sa telefona da pristupam podacima.
Moje pitanje je da li mi tp link archer c7 zavrsava posao ili moram da uzmem nesto bolje/drugacije?
Budzet nije toliko bitan, najvaznije mi je da ne moram da ga mijenjam u narednoj deceniji (po mogucstvu i duze).
Stan je mali, ima oko 45 kvm, tako da mislim da sa wifi signalom ne bi trebalo da bude problema obzirom da je i stari ruter zavrsavao posao. Na mrezi su stalno 2-3 kompjutera, 2-3 telefona, roomba sve preko wifi. U buducnosti cu dodati android box i mozda jos po nesto.
RB4011 series

U prethodnim postovima procitah da mikrotik ima dosta opcija za podesavanje i da je pipav posao odraditi to sve. Ukoliko je moguce rado bih to izbjegao.
Takodje me zanima zasto ovaj model, tj. sta fali c7 modelu a sto ovaj model ima?
Ruteri koji se pominju u predhodno postovima su igračke.

A ovo što sam ja predložio je mrežni uredjaj koji podržava sve poslednje najnovije softverske i hardverske protokole.

Pritom podržava sve mrežne protokole.
Šta ti god padne na pamet sa njim ćeš moći da uradiš.

https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in

Poslednja izmena:
Ruteri koji se pominju u predhodno postovima su igračke.

A ovo što sam ja predložio je mrežni uredjaj koji podržava sve poslednje najnovije softverske i hardverske protokole.

Pritom podržava sve mrežne protokole.
Šta ti god padne na pamet sa njim ćeš moći da uradiš.

I kao što je i @malada ispravno ranijim pisanjem ovde (ostalih a i mojeg) zaključio o MikroTik ruterima; većini nije potrebno a važnije ne žele niti umeju da se bave takvim ruterom, kojem je sve osim osnovnog setovanja nimalo jednostavno (milion podešavanja u najsitnija crevca koja su pre za IT mrežne eksperte - i ko ZNA da mu tako nešto treba)...
A tek ovaj model je pogrešan za kućnog korisnika (čak i iznad prosečnog), pa kome kući treba 10 x Gigabit portova + SFP, a još za tu cenu WiFi mu nije ništa poseban (i još oduvek prilično slab domet kod MikroTik-a) ??! :D

Ipak moram da se javim i povodom ovoga pisanja, jer mi smešno zajedničko pominjanje u istom tekstu od strane već više korisnika: Archer C7 (stariji i sporiji AC model) bez da je katastrofalan, nije ni fenomenalan daleko do toga - i tipa "a da bude future-proof i da se ne razmišlja narednih 5-10 godina i duže", još ako se doda i da finansije nisu problem...
Kako kada taj ruter nema čak ni AX, a uz to nije ni bolji model sa AC?! Ako se želi tako nešto ispuniti i biti relativno miran neko duže vreme, onda samo gledati od (u rangu, ne mora ASUS) ASUS RT-AX86U - RT-AX88U (eventualno RT-AX58U).

Ipak moram da se javim i povodom ovoga pisanja, jer mi smešno zajedničko pominjanje u istom tekstu od strane već više korisnika: Archer C7 (stariji i sporiji AC model) bez da je katastrofalan, nije ni fenomenalan daleko do toga - i tipa "a da bude future-proof i da se ne razmišlja narednih 5-10 godina i duže", još ako se doda i da finansije nisu problem...
Kako kada taj ruter nema čak ni AX, a uz to nije ni bolji model sa AC?! Ako se želi tako nešto ispuniti i biti relativno miran neko duže vreme, onda samo gledati od (u rangu, ne mora ASUS) ASUS RT-AX86U - RT-AX88U (eventualno RT-AX58U).

Ćao MDM, nadam se da je odgovor upućen meni :)
Ja se u rutere ne razumem, ni najmanje - uzeo sam pre 7d da čitam po forumu šta se spominje, šta je aktuelno itd. Asus koji spominješ je ipak preko 200Eur na KP, i van mog budžeta :). C7 se dosta spominjao na prethodnim stranama; a AX modeli i ne toliko - zato sam i pitao da li to ima smisla... svakako se radujem da čujem bilo koji savet na ovu temu.

Pozz,
Darko

@darkos Ne samo tebi, vidi postove (oba) ispod tvog.

A naravno da se AX mnogo ne pominju jer - imaju cenu! ;) A u zadnje vreme, skoro svi samo gledaju naj-jeftiniju varijantu za sve (ne samo ruter, već SSD, monitore i sve ostalo), čak ne ni best-buy; te naravno da nije mnogo pominjan neki AX model ali jeste C7 jer je jeftin...
Ali samo AX ide u kombinaciji sa rečima "future-proof", C7 i sl. to svakako nisu ni pod tačkom razno (čak je slab i kao AC po današnjim standardima)... On je samo OK upotrebljiv kršten ruter među jeftinijima, ništa više.

Kao što sam rekao apsolutni minimum za neki future-proof je RT-AX58U (ili pandan), a on je na KP oko 180€.
Cene su takve kave su, previsoke za sve komponente i uređaje, ništa se tu ne može. Stoga jeftino i future-proof zajedno neće ići.

Poslednja izmena:
Poz kolege.
Samo bih dodao par stvari.
Često pročitam da neko kaže na forumima da pola stvari mu nije potrebno sa nekog uredjaj.
Ja kažem naravno da mu nisu potrebne kad i ne zna da postoje. Nikada nije čuo za neke stvari koje su mu itekako danas potrebne.

I druga stvar. Takođe kažete da mikrotik ima milion opcija.
Slažem se. Ali mrežni uredjaj programira mrežni administrator a ne Zoki električar.

Zamislite situaciju. Imate jednu porodicu koja ima 4 računara srednje klase i 4 telefona + neki NAS + jedan ili 2 televizora
To je 4000+ €

Koji je problem da imate pravi mrežni uredjaj od 300 € i da platite 100 € stručnjaka da vas sasluša i da vam to sve lepo sredi.

Problem je što ljudi u Srbiji nisu informisani nisu obrazovani žive u nekim prošlim vremenima.

Pozdrav

Ja se prvi slažem sa tobom, i to u potpunosti!
I vodim se time svakodnevno i nikad nisam zažalio - "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino", i sve kupujem future proof, i sam naučim o svemu u poprilične detalje, od veš masine, preko auta pa do rutera...

ALI kao što si sam rekao, to je toliko daleko od ovdašnje i sadašnje situacije da je naprosto taj nivo preporuke utopijski čak i za većinu na zapadu...
I grešiš, većina sve i da zna ne želi da zna, i ne treba im, i ne zele da im treba. To je realnost.
Ti i ja imamo drugačije potrebe - to je samo nas problem.

Te je zato tvoja preporuka bila isto toliko nerealna da sam morao reagovati... ;)

Koji od tih Xiaomi vredi uzeti? Treba mi neki dual band, ništa spec i ništa skupo.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

U bre, na KP 120e. Ima li nešto za do 50e? :)

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Obično nikome ne bih preporučio ovakav uređaj ali...

Bio je Xiaomi 4C ruter na akciji za 1000din. Stavio ga da radi kao AP. 3 telefona, 10 IoT uređaja i 1 laptop rade bez ijedne trzavice, tako da sam na glavnom ruteru ugasio WiFi4 i ostavio samo 5 upaljen.

Ispade dobra kupovina. Mislio sam da mu nasviram OpenWRT, može, ali nema poente za AP upotrebu.

Zanimljivo je da IoT klime koje su zezale na Asus i Uouhua ruteru sada rade u milisekundi.

Taj nema dual band. A kakav je 4A? Vidim da ima dual band.

Za sta ces koristiti?

Bolji je AC2350 dosta, a radi i kao BLE Gateway za Smart Home uredjaje.

U principu mi treba za telefon i za TV koji će biti nakačeni na 5ghz, jer hoću preko Plexa puštam na TV-u filmove. Bukvalno osnovne stvari, ništa spec.

Koliko ti je daleko tv od rutera? 4k nekada ide preko 100mbps što može biti izazov ako nisu blizu ruter I tv, I ako ima zidova između njih

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

@Gulftown

Pre bih uzeo AC2350, dosta bolji uredjaj, mala razlika u ceni. Za tvoje (i moje) Remuxe od 120GB ne treba stedeti na ruteru :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno