Puno je tih "custom" verzija. Ja sam našao izvesnu
koja u sebi ima inetgrisan W7 start menu i tako neke sitnice koja čini tranziciju sa W7 na W10 mnogo prijatnijom.
Što se tiče ključeva - sad ih ima na AliExpress-u baš po niskim cenama.
Ono što ti preporučujem je da odmah nakon instalacije sistema sve instaliraš uz pomoć chocolatey-a, neverovatno je praktičan. Ako si ikada koristio Linux - ovo ti je "package manager" za Win.
Za neki normalan HW se ne opterećuj koja je verzija OS-a u pitanju, najbitnije je da nema spyware-a i telemetrije ili da imaš opciju da to pogasiš.
EDIT: još jedna preporuka - u ovoj temi sam ostavio link ka odličnom firewall-u sa jako malim zaizećem memorije, preoporuka je da ugasiš Win FW i instaliraš taj koji možeš naći na GitHub-u.
Pozdrav Superstarr.
Sta sam ja sve napisao kao odgovor ne tebi nego vezano za telemetriju, itd.

Hvala ako je to bilo meni, svakako da ne trazim. Ali se plasim da te custom vec sve odradjene verzije imaju unutra po neko strano telo (trojanac, malver, rudar i sve ostalo)? Kako znas da nemaju ako ih koristis? Je l ih koristis samo na VM i je l VM stiti od rudarenja i slicnih procesa, a i od virusa i malvera i spajvera i svega toga?
Hvala na tim linkovima, ako je bilo upuceno meni. Istrazicu, ima zanimljivosti dosta i nacina kako da olaksam Windows u ovoj temi, pretrazicu sve i mozda zvucim kao poltron politicki, ali treba je listati, i listati.
Pa Vindovs 10, kad sam procitao komentar od @nekro batica, poceo sam da se smejem, onaj:
"Ово је тачно у потпуности. Генерално ми није проблем да некоме одрадим систем, смара ме то што онај коме радим не жели сам да се упусти у то да нешто научи и сам себи подешава ОС онако како жели, већ ме стално цима без да се потруди да изгугла решење."
Imao je ovde neko potpis "Za sve sto ne znam, ja pitam gugl".
Ne znam sta da ti kazem, to nije problem do 10ke, nego do tih osoba i tebe ako se nerviras. Tj. nije problem do tebe, nego da naucis kako da resis to.
Ali jeste i do 10ke, jer Win10 je mogao da napravi opciju za optimizaciju prema korisnickoj zelji, ali nisu to uradili. I cak su mogli da ostave tu telemetriju van te opcije.
A ti. Pa... Ima ljudi svakakvih, deo smo zajednice, ali generalno kad neko vidi da mu cinis, iskoristice to, ja to ne radim, i uvek se plasim da li cimam nekog previse, nije dobro za mene ni na koji nacin, ali sta da se radi.
Uglavnom, nasmejao me tvoj komentar ne znam ni ja zasto, tako mi doslo, poceo sam da se smejem za taj prvi citat, tj. odgovor tvoj @Superstarr-u.

Pokusaj malo granice da postavis, ako imas interesa u tome i ako ti to nije prevelika frka i ako te ne dovodi do ludila da budes Crveni Krst ljudima kojima nije potrebno to da budes.
Ali ako se radi o nekom bliskom, ono, uvek moras sam da procenis. Ili ako nije blizak, a imas potencijalne koristi, nazalost moras da procenis. Mada, bilo bi lepo kada bismo svi ziveli u svetu bez procenjivanja. Generalno jesu te osobe bezobrazne, ja ne volim takve ljude, jer sam iskusio da kad im otvoris jedan prozor, oni hoce da im otvoris jos 10 prozora (mala igra recima na konto Win10ke koja je predmet ove dve stranice skoro).
Sto se mene tice, nov sam oko ovih stvari i prvi put cujem za telemetriju. Prosecan sam korisnik, ali 10 je lepog dizajna, medjutim ima tu previse stvari. Problem je sto sa vremenom prestane da radi onako kako je radio na pocetku. Ne znam do cega je to.
Meni kao prosecnom korisniku telemetrija nije problem, jer iskreno nemaju sta da dobiju od mojih informacija i ne cinim nista nelegalno.
Ali posmatrano na druge nacine jeste, idealno sam misljenja da telemetrija treba da postoji na dominantnom OS koji ljudi koriste, jer ljudi cine lose stvari drugim ljudima, i onda bi trebalo da se prate njihove aktivnosti bilo kroz ISP ili kroz telemetriju. Samo sto je stvar u tome da prema zakonu losa stvar je i lanac pedofilije jednak kao i kradja bandwith-a. Ne prema tome kolika je kazna, nego je prema zakonu kriminalno delo. Ne znam za sta Vindovs koristi to i kome prodaje te podatke, ali je ocigledno da Vindovs ne sprecava lose stvari po zajednicu, odnosno po ljude, kao sto su silovanja, kidnapovanja, pedofilija, planirana ubijanja, terorizam. Zbog tih stvari telemetrija treba da postoji na ovaj ili onaj nacin. Moj je utisak da Vindovs vise telemetriju koristi u politicke svrhe i iako je to multinacionalna korporacija, i dalje mislim da oni funkcionisu blisko sa Izraelom i SAD i da stite njihove interese, ili su mozda samo nadnacionalna korporacija koja prodaje podatke onome ko ih zeli, jer smo sa ruskim Trampom videli da svet vise nije pod kontrolom nijedne drzave pojedinacno niti te vlade. Mislim se bas sada premijer Jermenije i njegova cerka koriste Linuks...

Mozda on da, ali cerka ne. A dovoljno je da se uzmu podaci od njegove cerke neki i da se unisti cela drzava, zato je Windows problematican ako radi slicne stvari i prodaje ih onima koji ubiraju profit.
To je to otprilike za telemetriju, treba da je koriste iskljucivo u skladu sa zakonom zemalja rezidentnih odakle poticu podaci, a ne da je prodaju za novac od kojih politicari izvlace profit i prave ratove. Dosta o njoj od mene.
Ok je 10ka, nista posebno, ni dobro, ni lose meni kao prosecnom korisniku, ali cu tu telemetriju da deaktiviram, jer mi trosi disk ili RAM, od tolikog pisanja sam zaboravio. Podsetio sam se sedmice tek sad i bar kad se radi o interfejsu, pa o svemu, cistija je, jednostavnije je uvek bolje. Ovo je kao nadogradjena sedmica bespotrebnim stvarima. 10ka cak ne prepoznaje ni svoj softver u user accounts settings, tj. konkretno ne prepoznaje Defender.
Sto se tice 10ke, oni realno dobijaju novac siguran samo na trzistima anglosaksonskih zemalja i njihovih anglosaksonskih kolonija, sve ostalo je piraterija, osim kada roditelji kupe deci komp i kupci ih ubede da kupe Win10 ako vec nije ugradjen. Tako da ja to uzimam zdravo za gotovo - imam taj OS i zivim u toj kulturi, internet je doprineo navodnom zblizavanju, a zapravo samo udaljavanju ljudi, ali u ovom smislu moj mozak je vredan vise od toga da bi se bavio pitanjem morala oko jednog OS jer prihvatam ga takvog kakav je i moja je odluka da li cu da koristim Linuks ili Vindovs. Ili koju verziju 10ke.
Smeta mi u Vindovsu to sto prave haos, do nedavno mislio sam da ako ne instaliram apdejt da ce biti smak sveta. I to koristi vindovs na vise uredjaja, jednostavno kao sto sam napisao ili nisam, na pocetku mora da postoji upustvo detaljno za optimizaciju, a ne da daju OS - a nigde upustva. Ja ne volim tehnologiju previse, pa mozda imam takav stav zbog toga, ali sam upravo ja prosecan korisnik, dok vecina, ako ne i svi u ovoj temi znaju razne stvari oko raznih operativnih sistema, a pogotovo Win10ke.
Nego, dobra stvar je sto ima tih custom sa izgledom 7ice, a performanse 10ke, ja se ne razumem puno, ali valjda je 10ka donela bolje performanse u odnosu na hvaljenu 7icu. Samo treba da ih neko potrazi kao sto smo i ja i @Superstarr uradili.
SergeiStrelec je detektovan da ima trojance i to mnogo njih na Defenderu. Ali sam ih sve stavio obrisao i sad cu pokusati da butujem.
Skinuo sam ga sa zvanicnog sajta.
Bolje da sam butovao lepo ISO samo jedan od HBCD, tj. isto recovery program Hiren's BootCD PE. Ne znam kakav je, ali je iskocio u jednom clanku, pa u drugom. Verujem da je dobar SergeiStrelec, ali narusio mi je poverenje sa Trojancima.
Macrium cu morati da vidim kako da se to instalira, jer hoce da mi instalira na HDD-u, a sad sam umoran.