Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
za tako nešto nisam čuo. znam za WiFi Ready što znači da je potrebno kupiti dodatak koji se bocne u TV kako bi radio WiFi na istom

Da, imam taj TV više od 7 godina :)

Kažeš da je na njemu mnoog bolja slika nego na TCL-u kad je u pitanju kablovska televizija?

No no, sto se tice kvaliteta slika na TLC je odlicna zaista, pogotovo HD kanali (EON STB BOX)
Nego je sve znatno vece pa mi deluje da je da nije toliko glatko kad su brze scene. TLC ima neki smooth da se ukljuci kao opcija ali ne radi nista, sem sto slika blago terepri da kad se ukljuci isti, tako da bolje da je na off.

@Ivan KP, 99,9% tako nešto nije moguće (ispraviće me neko ako grešim). možeš ili da uzmeš TV koji ima 5GHz ili da uzmeš bolji noviji Android TV box (zbog podrđke z 5GHz)

No no, sto se tice kvaliteta slika na TLC je odlicna zaista, pogotovo HD kanali (EON STB BOX)
Nego je sve znatno vece pa mi deluje da je da nije toliko glatko kad su brze scene. TLC ima neki smooth da se ukljuci kao opcija ali ne radi nista, sem sto slika blago terepri da kad se ukljuci isti, tako da bolje da je na off.
Mora da imas neke dodatne opcije za podesavanje motion-a. Taj mod sto treperi je black frame insertion i on retko gde radi, samo na najskupljim novijim televizorima...i kod mene na B8 oledu ne radi bez treperenja.

Probaj da prebacis na drugi mod slike, pa proveri da li imas dodatne opcije, nema svaki mod ista podesavanja.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

tako je, samo Android TV, kao što je navedeno na sajtu EON-a. ne verujem da Philips ima toliki udeo na tržištu regiona pa da se pravi EON za druge smart modele

ukratko, EON TV je podržan na sledećim platformama:

Android TV (Philips, Sharp, Sony, TCL, Tesla, još neki? Hisense?)
Tizen (Samsung)
WebOS (LG)
Vidaa U 4 (Hisense)

mada, ovo je pitanje za EON temu u odgovarajućem delu foruma

Poslednja izmena:
Uff, velike pare za Hisense sa starim OS-om i bez podrske za eon...
Oko 10k manje kosta TCL 55ec780 sa 10bit panelom i Androidom 9.0...jedino 60 umesto 120Hz.
A za par hiljada vise 55q60...tesko da bih tu izabrao bas taj Hisense....mozda da je nov model.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Taj ec780 nije u klasi sa ovim panelom. Možda c715 i c815 model. Upoređivao i nije mu ni prići. Slazem se za os. Android je ipak neprevazidjen al posto imam eon box nije mi bio presudan.

@Xepoj87, taj model, kao i ostali na VIDAA U 3, prelazi na verziju 4 na kojoj je podržana EON TV aplikacija. tako da nije pogrešio što se EON-a (koji mu ni ne treba, ima EON box) i OS-a tiče

Taj ec780 nije u klasi sa ovim panelom. Možda c715 i c815 model. Upoređivao i nije mu ni prići. Slazem se za os. Android je ipak neprevazidjen al posto imam eon box nije mi bio presudan.

C715 i C815 su qled televizori, Hisense nije Qled.
C815 je dosta bolji tv od tog Hisense, ali je i skuplji 70-80e, sto nece svako da doda.
Ali u pravu si, mozda bi C715 bio bolji izbor od ec780.

Zasto nisu u klasi, ec780 ima 10bita, u8b ima 8bita.
Tcl ima 4.500 contrast, Hisense 4.000.
Jedino gde je TCL losiji je 60 umesto 120Hz, sto je retko kome bitno.

Ok ako ti eon nije potreban, a sada vidim da ce i biti upgrade na 4 os, tako da je i to super.
Super je to tv, samo mislim da ima boljih u tom cenovnom rangu, pa eto bas taj C815 ili Q60T...samim tim sto imaju qled filter, skacu klasu iznad tog Hisense-a, da ne pricamo o 5000 i 7000 contrastu.

@momsab
Ok, super vesti, ali opet vidaa nije na nivou Androida, pa sta god dodali, ali se moze reci da sa eon podrskom, vecini ljudi ce biti svejedno.

Poslednja izmena:
Ne vrti se ceo svet oko tog Eona iako je mnogima to izgleda najbitnija stvar na ovom forumu. Ne znam kako vama izgleda, ali ja jedva podnosim da gledam 1080p sadrzaj na 4K TVu. Zato ni ne gledam TV a batalio sam i koriscenje Netflix aplikacije i izbegavam Youtube sadrzaj koji nije u 4K.

Android TV OS nije najispeglaniji OS na svetu ali nudi mnogo vise nego drugi smart OS i sutra kada bi kupovao OLED bas bi izbegavao LG i bogami i Samsung bas zbog OS i isao bi na Sony, Philips, TCL. Svi imaju youtube app, ali samo android ima third party youtube apps koje nemaju reklame. Svi mogu cast, ali na Androidu mozes da biras kako ces. Svi imaju fajl menadzer, ali samo jedan, na Androidu izbor koliko hoces. Svi imaju stream app ali na Androidu imas izbor. IPTV aplikacija koliko hoces, igrice, internet browser da biras, komunikacija sa drugim Android uredjajima, sa PC, Steam Link, sajdload Android aplikacija itd. Jedan je smart OS za TV a to je Android TV OS, ostali postoje samo zato sto je LG pukao pare na WebOS pa moraju to da opravdaju, Samsung zeli odstupnicu u slucaju da se rastanu sa Guglom pa su napravili Tizen a ostali videli da se konj potkiva pa i oni digli nogu. Sony je napravio pravi potez i kako Android TV OS postaje kvalitetniji tako ce njima skakati prodaja dok ce ovima sa sopstvenim sistemima opadati.

Mnogo je gotivno kada imas Windows i Android TV OS na TVu kao ja jer sam povezao PC i TV. VIDAA je corskokak, niko ne razvija aplikacije za taj sistem. Furao je i Sharp svoj AquaNet pa su batalili, Panasonic je blizu da batali My Home Screen (Firefox OS.) i prelaze na Android TV OS, Philips je batalio Net TV i presao na Android. To ce na kraju uraditi svi proizvodjaci, samo je pitanje vremena.

C715 i C815 su qled televizori, Hisense nije Qled.
ispraviće me neko grešim, U8B ima quantum dot (za razliku od U7B koji nema) što znači da se vodi kao QLED

VIDAA je corskokak, niko ne razvija aplikacije za taj sistem.
VIDAA U je zasnovan na WEVD a koji je naslednik Opera TV. na VIDAA U se mogu isntalirati VEWD aplikacije. koliko se sećam, na VIDAA se furaju tzv. cloud aplikacije.
Furao je i Sharp svoj AquaNet pa su batalili,
Sharp se odavno ništa ne pita na tržišti, nažalost.
Panasonic je blizu da batali My Home Screen (Firefox OS.) i prelaze na Android TV OS,
dobro su se setili
Philips je batalio Net TV i presao na Android.
je l' taj Net TV ono što se vodi kao Linux?
To ce na kraju uraditi svi proizvodjaci, samo je pitanje vremena.
neće LG i Samsung, npr :)

Poslednja izmena:
U8B nema quantum dot.

Vidaa je daleko od loseg sistema, samo su Android, a posebno Tizen i WebOS bolji.

Sto se tice prelaska, prelaze firme kojima je skupo da razvijaju svoj OS.

LG otpocetka ima najbolji TV OS, te je i dan danas najbolje ocenjen OS, najvise zbog ergonomije.
Android ima nesto vecu podrsku za aplikacije, kome je to bitno, a takvih je malo.

Sada gledam review na Benchmarku...Hisense nema ni HBO GO?

Da li je moguće ostvariti 5-to godišnju garanciju na LG televizore sa KP?
Ne mogu da verujem kolika je razlika u ceni između prodavnica i KP, 50UN80003LC je 550€ vs 450€ nije baš mala razlika ali ako ne može da se dobije 5 godina onda vredi razmisliti, barem u narednih nedelju dana pošto, koliko vidim, ta opcija sa 5 godina garancije traje do 15.11.2020, posle toga KP je jedini logičan izbor.

Kratko i argumentovano:

60Hz vs 120Hz je itekako vazna razlika. Vise puta sam objasnjavao, ne bih ponovo ulazio u tu pricu.
Vincent Theo sa hdtvtesta je naglasio tu stavku kao veoma bitnu pri kupovini, tako da se tu prica zavrsava.

U8B nije 8bit vec 10bit odnosno 8bit+frc. Od proizvodjaca panela i samog kvaliteta matrice zavisi koji ce dati bolju i lepsu sliku, a ne od toga da li je pravi ili kvazi 10bit panel.
Da 8bit+frc paneli ne valjaju ne bi ih Samsung koristio u svojoj Qled 4k liniji pa cak i u Q90T seriji koja kosta preko 2000 eura i daje vrhunsku sliku (za lcd).

TCL ec780, P715 i C715 nemaju motion procesor ( Memc) pa im je motion prilicno los.
C815 serija ima memc, ali u 55" C815 se koristi 60Hz panel tako da ta velicina i dalje ima los motion.

Hisense novi modeli za 2020.god. imaju los motion. To je jedan od razloga zasto se kasni sa implementacijom Vide 4 na proslogodisnjim modelima (npr. u8b). Ceka se da se to ispravi novim softwerom, pa ce tek posle stici upgrade na vidi 3.

Ovo sam naveo cisto da bi se videlo da pisem objektivno i da ne preferiram nijednu marku tv-a posebno. Svaki proizvodjac ima i dobre i lose modele itd.

Local dimming ima samo Hisense U8B koji itekako poboljsava crnu boju i kontrast.

Brightness je najbolji kod U8B. Q60T ima samo 250cd tipicni brightness verovali ili ne.

Qled nije isto sto i Oled. Svi oledi imaju slicnu i vrhunsku sliku. Kod Qleda to nije tako. Samo top modeli qleda imaju vrhunsku sliku, ostali nista posebno.
Postoji znacajan broj panela koji ne koriste Qled tehnologiju, a imaju lepsu sliku od qleda iz nizih serija (ukljucujuci i boje).
QLED je samo filter, ako se taj filter stavi na los osnovni panel, krajnji proizvod nikako ne moze biti vrhunskog kvaliteta. Tako da Qled vise nije sinonim za vrhunsku sliku.

Android vs Vida, Tizen, WebOS itd. -- Bez ikakve dileme Android na prvom mestu. Ali to nikako ne znaci da je bolje imati losiji tv sa Androidom u odnosu na bolji tv sa ovim ostalim sistemima.

I za kraj, zna se sta je najvaznije pri kupovini tv-a, a to je :

U8B VS C815.jpg

Poslednja izmena:
Da li je moguće ostvariti 5-to godišnju garanciju na LG televizore sa KP?
Ne mogu da verujem kolika je razlika u ceni između prodavnica i KP, 50UN80003LC je 550€ vs 450€ nije baš mala razlika ali ako ne može da se dobije 5 godina onda vredi razmisliti, barem u narednih nedelju dana pošto, koliko vidim, ta opcija sa 5 godina garancije traje do 15.11.2020, posle toga KP je jedini logičan izbor.
Ne

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Ja kad sam kupovao tv dobro sam odmerio i probao svaki u prodavnici pre nego sam doneo odluku. Takodje dostupnost testova i podataka za tlc je jako malo. Za Hisense bar ima testova pa cak i nasih gde su u dobroj meri suzili mi izbor. Cena je presudila u mom slucaju i uzeo sam Hisense. Panel je vrhunski. Hdr je vise nego zadovoljavajuci da ne kazem vrhunski. Jedino gde sam mozda pogresio je velicina. Sledeci put idem na 75" :)

Kratko i argumentovano:

....

Hisense novi modeli za 2020.god. imaju los motion. To je jedan od razloga zasto se kasni sa implementacijom Vide 4 na proslogodisnjim modelima (npr. u8b). Ceka se da se to ispravi novim softwerom, pa ce tek posle stici upgrade na vidi 3.

....

Pogledajte prilog 292089

Vrlo kvalitetan osvrt, jedino ovu rečenicu nisam shvatio Hisense modeli iz 2020 imaju loš motion, pa se zato čeka implemantacija Vidaa 4 na prošlogodišnje modele? Čeka se da se ispravi novim softverom?

Da li ovo znači da razvijaju novi softver koji će poboljšati motion na Hisense modelima iz 2020, pa će tek onda sve implementirati na prošlogodišnje modele?

Da li će unapređenje softvera dobiti i budžet ovogodišnji Hisense modeli (A7100F, A7300F i A7500F)?

Hvala

Kratko i argumentovano:

60Hz vs 120Hz je itekako vazna razlika. Vise puta sam objasnjavao, ne bih ponovo ulazio u tu pricu.
Vincent Theo sa hdtvtesta je naglasio tu stavku kao veoma bitnu pri kupovini, tako da se tu prica zavrsava.

U8B nije 8bit vec 10bit odnosno 8bit+frc. Od proizvodjaca panela i samog kvaliteta matrice zavisi koji ce dati bolju i lepsu sliku, a ne od toga da li je pravi ili kvazi 10bit panel.
Da 8bit+frc paneli ne valjaju ne bi ih Samsung koristio u svojoj Qled 4k liniji pa cak i u Q90T seriji koja kosta preko 2000 eura i daje vrhunsku sliku (za lcd).

TCL ec780, P715 i C715 nemaju motion procesor ( Memc) pa im je motion prilicno los.
C815 serija ima memc, ali u 55" C815 se koristi 60Hz panel tako da ta velicina i dalje ima los motion.

Ovo sam naveo cisto da bi se videlo da pisem objektivno i da ne preferiram nijednu marku tv-a posebno. Svaki proizvodjac ima i dobre i lose modele itd.

Local dimming ima samo Hisense U8B koji itekako poboljsava crnu boju i kontrast.

Brightness je najbolji kod U8B. Q60T ima samo 250cd tipicni brightness verovali ili ne.

Qled nije isto sto i Oled. Svi oledi imaju slicnu i vrhunsku sliku. Kod Qleda to nije tako. Samo top modeli qleda imaju vrhunsku sliku, ostali nista posebno.
Postoji znacajan broj panela koji ne koriste Qled tehnologiju, a imaju lepsu sliku od qleda iz nizih serija (ukljucujuci i boje).
QLED je samo filter, ako se taj filter stavi na los osnovni panel, krajnji proizvod nikako ne moze biti vrhunskog kvaliteta. Tako da Qled vise nije sinonim za vrhunsku sliku.

Android vs Vida, Tizen, WebOS itd. -- Bez ikakve dileme Android na prvom mestu. Ali to nikako ne znaci da je bolje imati losiji tv sa Androidom u odnosu na bolji tv sa ovim ostalim sistemima.

I za kraj, zna se sta je najvaznije pri kupovini tv-a, a to je :

Pogledajte prilog 292089

120Hz samo smanjuje judder, nema nekog velikog poboljsanja u odnosu na 60Hz.
Isti taj Vincent je rekao da taj tv ima toliko los color accuracy i HDR playback koji overblownuje highlighte pa spoji nebo u jednu celinu, da ga ne bi preporucio ni u odnosu na povoljnu cenu.

Takav local dimming bolje i da nema, to samo pokvari sliku u tom slucaju.
Isto je i Vincent rekao, kada si ga vec spomenuo.
LD je dobar samo na televizorima koji imaju veci broj zona i imaju dobar algoritam za isti...Sony je tu najbolji sa algoritmom, dok Samsung nudi ubedljivo najvise zona.

q90t je losiji od proslogodisnjeg q90r, koji je imao 10bit panel.
Mislim da je bas nizoj klasi televizora lakse da imaju 10bit panel da bi obradjivali content, nego 8+frc, a verujem da to dosta doprinosi toj jako losoj preciznosti boja na U8B.
FRC ne znaci da magicno dobijas vise boja, vec da tv treperi da bi zavarao nase oci da ima vise boja no sto zaista ima, da bi vestacki napravio gradaciju priblizno 10bit panelu, a manu toga ces najlakse videti kada pustis neki Dolby Vision ili HDR10+.

Naravno da je C715 losiji tv, kada je klasu ispod, zato i kosta oko 20.000 manje, ali nudi dosta vise u odnosu na cenu od tog Hisense-a, a mislim da i C815 nudi vise i ako je skuplji.
Brightness kod Hisense je isti kao i na TCL-u, to sto oni navode nema veze sa realnoscu, ispod 400 cd/m2 je u pitanju, opet, Vincent potvrdio.
Q60T je testiran na preko 400 na Rtings.com, ne znam odakle ti to o 260?

Da nam nisi objasnio sta je OLED, a sta QLED, mislim da ne bi znali, nikada ovde o tome nije pricano...
Reci da quantum dot filter nije bitan je vise nego smesno.
Pa zbog toga je Samsung u prednosti kada su boje u pitanju i u odnosu na OLED, to im je zapravo jedina prednost.
Da nije bitan, ne bi se TCL i Hisense udruzili da u 2020. u svoje top modele stave qled filter..zato se ove godine ne zovu u8b i u7b, vec u8Qf i u7Qf.

Oko OS-a, 90% ozbiljnih reviewera se slaze da je najbolji WebOS, a Android je toliko konfuzan i neergonomican, da ga preporucujem samo ako neko ima bas neku specificnu aplikaciju koju samo taj OS ima.
Naravno, bolji je od Vidaa sistema, i ako ni sam Vidaa nije los kao ona cudesa od Sharpa, PAnasonica, pa cak i Sonyja, kada nemaju Android.

Opet, skoro sam saznao da Vidaa ne podrzava HBO GO, sto je ogroman minus, a nisam proveravao sta jos podrzava, da li podrzava Disney+ i Apple TV, sto je nekim ljudima bitno.
Meni licno, samo su Netflix, Amazon i HBO GO bitni, a EON cak i ako imam najveci EON paket i instaliranu aplikaciju, mislim da sam 2 puta upalio cisto iz dosade za 2 i po godine, koliko imam moj B8.
To naravno ne znaci da mnogima nije velika mana i treba spominjati dok ne izbace vidaa 4 na tim starijim modelima.

Ne znam da li ova vestacko namestena slika treba da znaci nesto?
Na prvoj slici, white balance je namesten filmski, ovo desno je stavljeno na cool sto je vise moguce, odvrnuta plava.
A pokusaj da se pokaze bolja crna i kontrast su fejlovali cistom cinjenicom da je na levoj pojedeno brdo shadow detalja, pa se vidi da se neko bas potrudio da nemesti da izgleda bolje prosecnom korisniku, ali ne zna bas najbolje sta radi.
Cak i ovako ocajno podeseno, desna slika je bolja.

Vec sam dokazao, ovakve slike su cista prevara, pa bi bilo lepo da se manes tih manipulacija.

Poslednja izmena:
Jesi ti uopste gledao i jedan od tih televizora o kojim pises. Po tebi ispade Hisense h55u8b cisti krs koji nije ni primaci slikom ostalim. O cemu ti pricas. Znaci ovi sto su ga testirali lazu da je jedan od boljih budžet hdr televizora

...ovakve slike su cista prevara, pa bi bilo lepo da se manes tih manipulacija...

U8B VS C815.jpg

Nije u pitanju nikakva manipulacija. Slika koju sam postavio je potpuno verna originalnom prikazu na ekranu. Na testovima se moze videti da Hisense ima fabricki toplije boje, a TCL ima hladnije boje (cak i u movie ili film modu).
Zato na Hisensu dominira zuta boja, a na TCLu plava.
I jedan i drugi se moze kalibrirati tako da na Hisensu plava bude dominantna, a na tcl-u zuta.
Medjutim, ostrina (prirodna ostrina panela), detalji i dubina slike je primetno bolja na Hisensu i to se nikakvom kalibracijom ne moze ispraviti kod TCL-a jer je inferiorniji panel u pitanju.

...
Q60T je testiran na preko 400 na Rtings.com, ne znam odakle ti to o 260?
....

Ovo je dokaz da ti zaista zelis da clanovima foruma preporucis najbolju kupovinu, medjutim cesto gresis, ne iz neke lose namere vec prosto iz neznanja.

Ne mozes savetovati nekog kupca u Srbiji koji tv da kupi na osnovu testova i specifikacija americkih modela televizora.
Televizori koji se prodaju u Americi i televizori koji se prodaju u Srbiji nemaju isti hardver, prvenstveno panele iako na papiru pise da je isti model.

Samsung qled serije 6 model 2020 americki ima kontrast 7000:1 a brightness u piku na 10% hdr oko 470cd.

Samsung qled serije 6 model 2020 evropski ima kontrast 5400:1 a brightness u piku na 10% hdr oko 360cd.

Tipicni brightness je samo 200cd.

Izvod sa evropskog sajta za testiranje:
The TV was brighter than the 55TU8502 and in full screen mode I measured the following values:
maximum: 360 cd / m ^ 2 (50/50),
default 199 cd / m ^ 2 (32/50),
minimum: 14 cd / m ^ 2 (0/50).

Ako neko misli da su televizori u Srbiji (i uopste u centralnoj i istocnoj evropi) istog kvaliteta kao i u Americi (iako je svaki drugi proizvod bilo tehnika bilo hrana drasticno razlicit iako isto pise na pakovanju) onda taj neko ima mnogo veci problem nego izbor najboljeg tva.

Dodao bih to da nikada nisam rekao da Qled filter nista ne znaci. Naravno da poboljsava prikaz boja, ali ako je osnovni panel na koji filter dolazi losijeg kvaliteta, onda cak i sa tim filterom se nece dobiti vrhunski proizvod.

Tako da dolazimo do situacije da neki modeli televizora koji nemaju Qled imaju veci raspon boja od ovih novih Qled jeftinih modela.

Evo dokaza:
Citat iz testa Samsung Qled serije 6 2020

Coverage of the UHDA-P3 (CIExy) space was about 87%, which confirms the possibility of displaying an extended color palette in HDR materials.
This result is almost identical to the 55TU8502 without quantum dots, which is quite surprising, because I expected a significant difference between the Crystal LED (55TU8502) and the more expensive QLED - in favor of the latter, of course. And here we have a draw (in the area of ​​coverage of a wide color space).

Ukratko prevod samsung Tu85 i Q6 imaju isti raspon boja odnosno dci p3 od identicnih 87% za tv koji nema i tv koji ima qled filter.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno