Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Aha, nisam sve testove baš pregledao, lepo su složili ovo na ComputerBase... pa dobro, tu je negde 5800X - u sredini sa performansama između 5600X i 5900X, jedino što cenom nije.

Što kažeš za par meseci će ga tržište smestiti cenom gde treba da bude pa će i 5800X biti dobra kupovina.

@Yojinbo ako ovih dana kupuješ uzmi 5600X, završiće ti posao sigurno i uštedećeš pare, a pored toga manje troši i manje se greje pa i OC može biti lakši.

Do kraja godine je u planu da zavrsim build (mobo+cpu+gpu) ako ne polude cene i za Radeone.
Za BF je bilo u planu da pojurim mobo i cpu, kao i nov monitor. (Dell s3220dgf/s2721dgf)
Nije mi u planu da preplacujem debelo preko MSPR-a, tako da mogu da sacekam i do februara/marta tj stabilizacije zaliha i cena.

Tu je uvek i onaj crv sumnje da ce poceti sa boljom optimizacijom/utilizacijom 8c+ od 2022 kada krenu pravi next gen naslovi (pogotovu na konzolama zbog 8c/16t ispod haube), ali tada ce ovaj hw i onako biti pregazen na PC sceni...

Tako da dolazimo do one izreke: "Ako uzmes kajaces ce, ako ne uzmes kajaces se..." :d
Hahahahaha šta radi mali crvić, daj da vidimo možemo li ga izvaditi :smackbum:

8c/16t za igre??? Možda za jedno 5,6 godina tek, ako i tada. Pogledaj malo kako funkcionišu CPU-ovi u igrama i obavezno API.
U novim konzolama jedno jezgro 100% je rezervisano za background aplikacije, a gde je jedno tu je i drugo, možda će neko hteti i da strimuje dok igra ;)

3.5 GHz? Opet ništa specijalno. Da zategnemo svi sada Ryzen 2700(X) (ispod 200 evra sad) i da budemo mirni čitavu generaciju? Neće da može! 3300X sa duplo manje jezgara i threadova ga guli k'o :banana:

Za igre je obavezan jak single core ili performanse po jezgru i to se neće promeniti. 5600X već "dere" 3700X a dva jezgra manje??? Ali kao igre će početi da uskoro koriste 8 jezgara i 5600X ode u zaborav... How yes no :beat:
Na 1440p ili 4K postaje još manje bitno.

Zar nemamo već 8 jezgara u ovim starim konzolama, doduše sporih? Sada će samo biti brže i dodaje se i SMT ali on ne mora da bude vezan za igre kada već postoji toliki broj jezgara a i pitanje je da li će neko uzeti da optimizuje igru i da se "nategne" da bi dobio maksimalno još 30% performansi koliko u realnom radu i daje SMT/HT.

Poslednja izmena:
videh u Gamer Nexus testu da 5600x u dobrom broju naslova ide ispred 3900x... iskreno nisam ocekivao

Jel će moći da idu upareni RX 6800 XT i Ryzen 9 5900X na napajanje Seasonic Core 650 W sa 80+ Gold sertifikatom ?

Hahahahaha šta radi mali crvić, daj da vidimo možemo li ga izvaditi :smackbum:

8c/16t za igre??? Možda za jedno 5,6 godina tek, ako i tada. Pogledaj malo kako funkcionišu CPU-ovi u igrama i obavezno API.
U novim konzolama jedno jezgro 100% je rezervisano za background aplikacije, a gde je jedno tu je i drugo, možda će neko hteti i da strimuje dok igra ;)

3.5 GHz? Opet ništa specijalno. Da zategnemo svi sada Ryzen 2700(X) (ispod 200 evra sad) i da budemo mirni čitavu generaciju? Neće da može! 3300X sa duplo manje jezgara i threadova ga guli k'o :banana:

Za igre je obavezan jak single core ili performanse po jezgru i to se neće promeniti. 5600X već "dere" 3700X a dva jezgra manje??? Ali kao igre će početi da uskoro koriste 8 jezgara i 5600X ode u zaborav... How yes no :beat:
Na 1440p ili 4K postaje još manje bitno.

Zar nemamo već 8 jezgara u ovim starim konzolama, doduše sporih? Sada će samo biti brže i dodaje se i SMT ali on ne mora da bude vezan za igre kada već postoji toliki broj jezgara a i pitanje je da li će neko uzeti da optimizuje igru i da se "nategne" da bi dobio maksimalno još 30% performansi koliko u realnom radu i daje SMT/HT.

Pa ako nekome treba procesor (uglavnom) za gejming koji ce mu onda andrak 5600(x),kada moze imati osetno jeftiniji 3600(x) (pa mozda i 2600(x) ili 3300x) i to lepo upari sa nekom rx6800 i teeeraj.....:D........koja to igra nece da ima 100-140 fps-a (i u 1080p i u 1440p)?

Sta mislite o 4650g... napravio bi mali remote pc build za igranje u full hd i zeni da gleda filmove.

imam mining farm. ali pc build sa 4650g, 2x8gb , nvme 970 evo mini ploca asrock a520m-itx/ac ili gigabyte aorus pro b550i

i kuciste CM h100?

i onda se igram na integrisanoj ili nekoj kartice sa mining farme dok ne padne cena 5900x :D

ili da idem na 5600x i neka dobra ploca, preporuka za plocu, b550 ili x570 ?

vec 30 dana sastavljam pc toliko mogucnosti :D RGB MI UOPSTE NIJE BITNO VEC SAMO PERFORMANSE :D rgb svetli u mraku i nervira kad covek gleda film :D

kuciste Haf xb isto zanimljivo :D

volim komp koji radi stabilno, tiho, hladno (samim tim sluzice me bar 5-6godina bez kvarova :D. zato mi 5600x zanimljiv....

pare mi nisu presudne. ali necu da bacam 300e na plocu jer svetli :D

kontam ram 3600mhz cl 16 2x8gb i kasnije kad padnu cene uzeti jos toliko

i 500gb nand dosta za pocetak eventualno 1tb

smatram da su grafike jos slabe za pravi gaming na 4k. tako da bih se fokusirao na full hd i kad kupim neki monitor dobar acer monitor ili gigabyte na 24/27inca u 1440p da se malo igram.

Poslednja izmena:
^
Vise je za sekciju dole "Sta da kupim"....

Pa ako nekome treba procesor (uglavnom) za gejming koji ce mu onda andrak 5600(x),kada moze imati osetno jeftiniji 3600(x) (pa mozda i 2600(x) ili 3300x) i to lepo upari sa nekom rx6800 i teeeraj.....:D........koja to igra nece da ima 100-140 fps-a (i u 1080p i u 1440p)?

Jer mi je bitan svaki frejm na vecim rezolucijama, posebno stabilniji fps i low 0.1% padovi koji znaju da prave probleme sa novijim hrr monitorima (famozni screen flickering)... Sto sam imao prilike da vidim na S3220dgf uzivo.
Cak sta vise kako je poslednja generacija na AM4 platformi mozda je bolje uzeti 5900x na duze staze, ili sacekati 8c non-x varijantu.
AM5 i DDR6 pricu svakako zbog bubica (i cena) valja preskociti 1. a mozda i 2. generaciju...

A ti i Dovke slobodno uzmite 3300x, vama je i to previse za gaming, koliko iskukaste ovde. Pogotovu Dovketu koji je zbog sejanja svojih Dr.Feelgod saveta (i recenzija) na komsijskom forumu popio trajni ban pa se preselio ovde...
Ako cene ovih iz 5000 serije ne odgovaraju, tu je 3000 serija pa i Intel 10400/10600/10700 - ko voli nek izvoli, za svakoga nesto... Ne vidim u cemu je problem i zasto nas ovde masirate ako vas kupovina ovih procesora ne interesuje.

Poslednja izmena:
Jer mi je bitan svaki frejm na vecim rezolucijama...

Ovo ima potencijala da udje u neciji potpis...:D

Ma slazem se ja,(tj shvatam da postoje ljudi kojima je (iz nekog razloga) bitan bas svaki frejm :D),ja sam reagovao na njegovu izjavu da 5700(x),5800(x) procesori nisu uopste neophodni za gejming (niti ce ikada biti),pa onda po toj logici nije toliko neophodan za gejming ni 5600(x) kada vec imamo 3600(x) (ili 3300X ili 2600(x)) uz neku dobru graficku...

Al,ybg,sta rade i ti najsitniji i poslednji frejmici,to je cudo......tj ukoliko ljudsko oko a i neki monitor moze uopste da primeti razliku izmedju npr 218fps i 207fps u nekoj igri :D

8c non-x varijantu.

Čisto sumnjam, taman postoji prostor za 5700X varijantu.

Polako se spremaju:

06181130901356244084.png

Poslednja izmena:
Da li će i kad biti jeftinijih zen 3 procesora? Nabrzaka bacio pogled ali nesto nisam nasao sta izlazi i kad. Neki poluinfo je Q1 2021god.

Poslednja izmena:
Ko zeli 5600x box ima ga u M. Takodje i 5800x box.

Poslednja izmena:

Lol... "MORE NUMBERS, MORE BETTER"

1.1747% perf. gain u igrama vs 5600x, 150e doplate :d

Jer mi je bitan svaki frejm na vecim rezolucijama, posebno stabilniji fps i low 0.1% padovi koji znaju da prave probleme sa novijim hrr monitorima (famozni screen flickering)... Sto sam imao prilike da vidim na S3220dgf uzivo.
Cak sta vise kako je poslednja generacija na AM4 platformi mozda je bolje uzeti 5900x na duze staze, ili sacekati 8c non-x varijantu.
AM5 i DDR6 pricu svakako zbog bubica (i cena) valja preskociti 1. a mozda i 2. generaciju...

A ti i Dovke slobodno uzmite 3300x, vama je i to previse za gaming, koliko iskukaste ovde. Pogotovu Dovketu koji je zbog sejanja svojih Dr.Feelgod saveta (i recenzija) na komsijskom forumu popio trajni ban pa se preselio ovde...
Ako cene ovih iz 5000 serije ne odgovaraju, tu je 3000 serija pa i Intel 10400/10600/10700 - ko voli nek izvoli, za svakoga nesto... Ne vidim u cemu je problem i zasto nas ovde masirate ako vas kupovina ovih procesora ne interesuje.
Hahahahaha :D Kakav si ti kralj. Ozbiljno...
Pa na 1440p i većim rezolucijama procesor se manje pita i koji god da imaš (zadnjih par godina) nećeš primetiti neku bitnu razliku, par fps-a je više statistička greška nego realna prednost/nedostatak. Za tebe sam taman Doktor i to sa velikim D kad vidim kakve gluposti lupaš ;)
Zar nije "ban" zbog Witchera i pričanja o istom? Šta vrdaš?

Tačno, za svakog ima nešto. I niko ovde ne masira nikog. Kažeš "nas mastirate" pa se tako "kitiš" :d nekim drugim ljudima. Ti si jedini koji širi dezinformacije (ako je ne znanje izvinjavam se, nije sramota) i stalno kad to vidim demantovaću te i odgovoriti argumentovano pa me makar sad ovde banovali.

1440p u 120+ fps zahteva dobar CPU i GPU, svakako ce da gura i potentniji hardver do limita...
Posebno ako ne zelis fps dropove koji kod odredjenih hrr 1440p monitora stvaraju probleme.

5800X se pojavio na stanju u jednoj domacoj radnji za 56390din, ali cekam da vidim ponudu 5900X modela.

edit - tu je i 5600x za 38k

Poslednja izmena:

Lol... "MORE NUMBERS, MORE BETTER"

1.1747% perf. gain u igrama vs 5600x, 150e doplate :d

bas malo pre pogledao, lepo me nasmeja covek :)

mislis 1.1746680286% brzi

uglavnom, konacno i kod njih testovi svih trenutno dostupnih CPU iz 5000 serije u kombinaciji sa svim ostalim konkurentnim opcijama, pa moze lepo da se uporedi...

Hehe..u dobrom broju naslova je i ispred 10900k

oooo daaaa :)

5800X se pojavio na stanju u jednoj domacoj radnji za 56390din, ali cekam da vidim ponudu 5900X modela.

Nema, svih 4 koji su stigli za Srbiju su "pre-orderovani".

Prema trenutnom stanju, super cene, ako mozes da usetas i kupis. Najjeftiniji listing (Geizhalz.eu) je ~36500 za 5600x, ali ne mozes da ga kupis jer nije na stanju. Kod onih koji ih imaju na stanju je dosta skuplji, oko 380 eur.

Da li je bolji za multitasking Ryzen 5 5600x ili i7-10700K ?

Ja sam sad uzeo u radnji na M. 5600X imaju na stanju u radnji, a imaju i 5800X.

Zvao sam radnju pre 5 minuta da potvrdim za 5600x pre nego što poručim i rečeno mi je da je stiglo 10 komada i otišlo u roku od odmah, samo nisu ažurirali na sajtu...

Poslednja izmena:
HW Gurus u akciji! Stay tuned...

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    310.5 KB · Pregleda: 194
  • 1.jpg
    1.jpg
    297.4 KB · Pregleda: 160
9900k sad pisa CPU od 300e. I jos ne mogu ni da ga kloknem preko 4.8

Eh zivote lutalico [emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk

E*E kaze 48k za 5600x...

Nisu normalni (čudi me Ewe je uglavnom bio korektan sa cenama), ja ga imam u ovom trenutku za 42k sa preuzmanjem u utorak, ali čekam još par opcija gde može da bude za manje od 40k i brže da mi odgovore.

Polako. Lovi se uvek u mutnom na pocetku.

Bice to 300e kod nas za mesec dva

Nazad
Vrh Dno