Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Nakon Rothfusa sam hteo da krenem sa redom magle od Sandersona ali laguna ima samo drugu knjigu iz serijala [emoji57]
Znaci preporuka da uzmem ostricu?
Neka jos preporuka kada vec idem u soping, neka drama, fantastika?
Uzeo bih besnilo od Pekica ali trenutno bih neko laganije štivo

Besnilo je sjajna knjiga...radnja je dinamična i pročitaćeš je veoma brzo kao i Atlantidu koja je jednako zanimljiva...
Nisu to teške i suvoparne knjige i pored toga što obrađuju veoma složene teme i veoma su aktuelne i dan danas...

Poslednja izmena:
Лагуна је превела цео први серијал Реда магле (Mistborn) и топла препорука, јер је један од најбољих серијала епске фантастике. И даље мислим да су ликови феноменално креирани и одлично их развија током целе приче. Видим да га овде неки не миришу, али човек пише феноменалне књиге и сваке године избаци преко 2000 страна, што је за поштовање. За разлику од оне двојице маторих прдежа (Грр Мартин и Рутфус) који никада неће завршити своје серијале.

Прочитах и серијал о Барутном магу од Brian McClellan. Да се приметити утицај Сандерсона, постоје барутни магови који „шмрчу барут да би побољшали своје способности”. Ликови нису толико добро разрађени, али је акција нон-стоп. Препорука за оне који воли да пусте мозак на отаву и уживају у динамичној епској фантастици са пушкарањем између зараћених царства, уз преврате и сталне издаје ...

Кренуо сам коначно да читам и Први закон од Аберкромбија... дефинитно нешто сасвих другачије. Знатно, знатно боље од оне трилогије Скрхано море, додуше и знатно мрачније (питање да ли постоји и један позитиван лик). Коначан суд тек када прочитам све књиге.

@Alukard
Види шта је препоручивано у последње страницу-две
Рат црцвене краљице од Марка Лоренса (Mark Lawrence) - таман је сада изашао и трећи део.
Гавранова сена од Ентони Рајана (Anthony Ryan) је добра, мада је Српски превод очајан (ако можеш читај на Енглеском).

Него шта би са препорукама за неки Научнофантастични серијал? Пробао сам Еп о Хирериону и издржао две књиге. Колико ми се допала Срвинарска утеха, толико ово није (баш сам на силу прочитао прву књигу).
Хронике Амбера или да се присетим серијала о Задужбии (док не упропасте са серијом)?

Видех тај серијал, али је код нас преведен само први део. У сваком случају ћу пробати да видим на шта личи.

Хвала на предлогу

Šantaram - preporuka od sveg srca!

Gesendet von meinem SM-G9810 mit Tapatalk

Hvala svima na preporukama, pacinko, santaram i ostrica stavljeni na listu za kupovinu, mislim da cu uzeti i besnilo. Volim Pekića ali nekad je bas tezak, Zlatno runo ne mogu da citam ma koliko se trudio, dok sam recimo Kako upokojiti vampira procitao u dahu.

Besnilo je genijalan roman, meni u rangu sa "100 godina samoće" po utisku koji je ostavio.
Aberkrombi za preporuku, Oštrica je prva knjiga trilogije "Prvi zakon". Nakon toga ide serijal od tri priče (mislim da je preveden kao "Krvava zemlja"). Trenutno čitam drugu knjigu treće trilogije, vidim da je prva knjiga prevedena i kod nas ("Malo mržnje" iz trilogije "Vreme ludosti").
E sad, kao što je rečeno, ne znam kakav je prevod, ja čitam na engleskom.
Pozdrav

Da:
Prva (First Law):
1. The Blade itself
2. Before they are hanged
3. The last arguments of kings
Druga:
1. Best served cold
2. Heroes
3. Red country
Treća (Age of Madness)
1. A little hatred
2. Trouble with peace
3. Još nije napisana...

Pozdrav

Hvala!
A njegova trilogija skrhano more? Kakva je,ima li veze sa gore pomenutim svetom?

Poslednja izmena:
„Скрхано море” нема везе са светом/ликовима из „Првог закона”. Више је прича за млађу популацију (бивше тинејџере, а садашње младе одрасле или како већ преводе будалаштину „young adult”). Из серијала „Скрхано море” прва књига је добра, и делимично друга. Трећа ми се баш није допала, те је не бих препоручио.

Slažem se u potpunosti sa ovim što piše @malipirat...

Ni ja ne bi preporučio "Skrhano more", kao što bez ikakve rezerve i svim srcem mogu preporučiti ostala Aberkrombijeva dela.
To mu je definitivno najlošiji serijal do sada, u potpuno drugom svetu i sa potpuno novim likovima...
Međutim u poređenju sa drugima, i ko sve piše i šta piše, i taj serijal je ipak za prolaznu ocenu, neka slaba 3 od mogućih 5.

Ok, izbegavam tu trilogiju.
Svakako sam skupio 4-5 preporuka pa danas u soping. Hvala svima!

Završio konačno NOS4A2

Bolja mi je od Heart Shaped Box knjige.

Utisak tokom čitanja kao da čitam Kinga ( što donekle i jeste tačno :D )
Ma koliko se Joe trudio da ne liči na oca po pisanju ne može da pobegne od toga.
Vidi se da je tatin sin :)

Doduše, vidi se i oseti se to u nekim delovima da Joe još nije na tom nivou na kom je Stephen ali tokom vremena cenim da će ga Joe prestići

Završio konačno NOS4A2

Bolja mi je od Heart Shaped Box knjige.

Utisak tokom čitanja kao da čitam Kinga ( što donekle i jeste tačno :D )
Ma koliko se Joe trudio da ne liči na oca po pisanju ne može da pobegne od toga.
Vidi se da je tatin sin :)

Doduše, vidi se i oseti se to u nekim delovima da Joe još nije na tom nivou na kom je Stephen ali tokom vremena cenim da će ga Joe prestići

Au, hrabra izjava...

Iskreno Steva brlja već godinama, vadi iz rinfuze već prežvakano i već viđeno, jer izbacuje četiri knjige godišnje i vija targete koje su mu postavili izdavači, ali sumnjam da će ga sinak ikad stići, a kamoli prestići... Jednostavno nema on taj kapacitet ni to teško odrastanje bez oca, u teškoj bedi, u vuko*mjau**mjau**mjau**mjau*nama Mejna, gde ti druga na rođene oči pregazi voz, i sto još nekih doživljaja i nedaća pa samim tim nema ni taj životni bekgraund neophodan za kreiranje dobre horor priče.

I Stevine priče su sve lošije sa vremenom, kako je postajao sitiji i sitiji.

Na stranu to što Steva ima taj direktniji stil izražavanja i opisivanja, koji meni lično više odgovoara.

Generalno slabije se čita...

Međutim u poslednje vreme mi leže manje obimne forme (nemam više živaca za knjige u sedamnaest nastavaka, koje se još i ne završe, Martine, gledam u tebe)...

U poslednje vreme pročitao sam tri takve "knjige" - novele, sve tri pisaca sa teritorije bivše Juge...

Prva je knjiga V. Kecmanovića - Top je bio vreo. Potresna priča iz prvog lica o ratu u BIH (Sarajevo konkretno). Nije najbolje napisano, ali je direktno i potresno. U svakom slučaju za svaku preporuku.

Druga je knjiga B. Dežulovića - J e b o sad hiljadu dinara. Humoreskna tragedija o predratnim i ratnim dešavanjima u Brezovači i Gračaničkoj krajini u BIH... Opisuje žitelje pre svih grupu mladića jednog malog gradića pre i u toku rata...koji kako to biva završe na različitim stranama, jedni hrvatskoj, drugi muslimanskoj... Neću dalje jer bi sve ostalo bilo spojl jer sam zaplet priče nije previše komplikovan, više je zanimljivo da se čita o predratnom životu mladića, kako je ko dospeo tu gde jeste i sl...

Treća knjiga je M. Vidojković - Kandže. Suštinski (autobiografska) priča o mladiću-studentu koji se 1996/97 bori protiv režima S. Miloševića... I ova knjiga je pisana u prvom licu, živopisno, sa svim frazama i rečnikom a la Vidojković, bez dlake na jeziku... Realno, najlošije napisana od sve tri, ali ima tu iskrenu energiju i gnev...

U svakom slučaju svaka preporuka za svaku od knjiga, pitke su i ne zahtevaju mnogo vremena da se pročitaju...

Poslednja izmena od urednika:
B. Dežulovića - J e b o sad hiljadu dinara je odlicna knjiga, preporucujem zaista.

Ja upravo sada čitam Dežulovića :)
Generalno, sve više čitam lokalne autore. Ljubiteljima priče, preporučujem Rumenu Božurovsku. Recimo, "Moj muž"

Čitajte "Čudo u Poskokovoj Dragi" od Anta Tomića. Mislim da se nikada nisam toliko smejao čitajući neku knjigu, a pročita se za nekoliko sati. Idealna je i za filmski scenario, bila bi to sjajna komedija.

Poslednja izmena:
Ko hoće da se živ ismeje uz knjigu, nek uzme "Mrtvacima ulaz zabranjen" od Nenada Briksija. Čovek je (ne)poznat po tome što je prevodio strip Alan Ford.
Pozdrav

Čitajte "Čudo u Poskokovoj Dragi" od Anta Tomića. Mislim da se nikada nisam toliko smejao čitajući neku knjigu, a pročita se za nekoliko sati. Idealna je i za filmski scenario, bila bi to sjajna komedija.

Grlić je i pokušao da snimi film, nije uspeo zbog finansija... Najavio je da će ponovo pokušati, ne znam da li je nešto uradio...

Postoji predstava, može da se nađe i ceo snimak na youtubu...

*mjau**mjau**mjau**mjau* sad je vrhunska *******cija :D
Tomiceve brkove i cudo sam citao i bas su dobre. Brkovi su snimljeni kao film.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Hehe, upravo zato ljudi pišu sa razmacima [emoji16]

Nazad
Vrh Dno