Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Shelly 1PM je već iza dozne da pali/gasi bojler.

To bi se kačilio na postojeći 1PM ili na drugi?

Moram da prouči na netu kako to funkcioniše.

Ovo je vec pitanje za shelly dev, ali tamo su me iskulirali. @vidor nije lose za obican shelly 1 da postoji fiksna potrosnja. Recimo necu zbog sigurnosti da merim potrosnju sa 1 pm nego preko kontaktora palim gasim sa shelly 1 a znam tacno koliko nesto trosi.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Zna li neko slucajno da li sa ESP32 moze da se upravlja Shelly-jem?

Sent from my iPhone using Tapatalk

@vidor

Da li kad se povezu ove temperaturne sonde postoji opcija da se koristi shelly kao diferencijalni termostat?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

U ovom momentu još ne, ali se radi na implementaciji istog.
Očekujem sa sledećom većim SW ažuriranjem.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Zaglavio sam, molim iskusnije kolege za pomoć :)

Stigao mi je CC2531, imam jedan Xiaomi motion senzor (RTCGQ11LM), na Home Assistantu sam podigao Zigbee2MQTT i Mosquito Broker. Upario sam Xiaomi sa CC2531 i iščitavam uredno stanje baterije i vrednost Lux senzora.

zigbee.png

Problem je što se ni na koji način ne menja stanje senzora (occupancy). Konstantno je u Clear statusu, koliko god ja mahao rukama ispred senzora.

Gde grešim?

Pogledajte prilog 291855

Ovo je adapter koji se stavi na Shelly 1 ili 1 PM

Na ovaj adapter se mogu vezati 3 DS18B20 temeraturna senzora.
Evo i video upustvo.
https://www.youtube.com/watch?v=NqFXepQX9QI
Koja je duzina kabla za senzor i da li sme i koliko da se pruzava, a da se ne narusi preciznost merenja senzora?

Jel moze spisak sa cenama na pm, da ne pitam za svaku stvar?

Moze i ovde da ne trazimo svi pobaosob da saljes na PM?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Poslednja izmena od urednika:
Zaglavio sam, molim iskusnije kolege za pomoć :)
...
Konstantno je u Clear statusu, koliko god ja mahao rukama ispred senzora.

Gde grešim?

pa... kada se budes dobro istrosio kupujuci jeftine stvari - tzv. "mamipare", doci ces do zakljucka da su to samo igracke "uzmi - vidi - baci ". I to je lepo zamisljeno, samo rasporedis gde ti sta treba i mislis da si zavrsio posao, kad posle iznenadjenja za iznenadjenjima, lazni alarmi svaki cas, a kad ti prodjes ono te i ne konstatuje... Prema tome druze, ako nisi procitao moj prethodni post na ovoj temi, procitaj i ne moras mi verovati, ali cete svi vi ovde jednom doci do istog zakljucka.

gde gresis ? Pa moras znati da sva elektronika radi uglavnom kada je temperatura u plusu, osim ako je prilagodjena za niske temperature nekim izolacijama ili grejanjem. Pa zatim, takodje igra veliku ulogu i vlaznost vazduha, elektromagnetna polja u blizini, brzina kojom prolazis ispred tog senzora, jacina svetlosti i td.

I kako je neko vec pitao i u vezi kamera, da pomenem i da je moja obicna kamerica u poslednjih 5 godina snimila/otkrila vec 3 provalnika i svi su brzo uhapseni. Znaci, bitno je sta gde i kako, mada mislim da je bolje ici pre svega na preventivu po sistemu "pokriveno mleko macke ne locu", jer kada se nesto desi onda je jako tesko nadoknaditi stetu.

pa... kada se budes dobro istrosio kupujuci jeftine stvari - tzv. "mamipare", doci ces do zakljucka da su to samo igracke "uzmi - vidi - baci ". I to je lepo zamisljeno, samo rasporedis gde ti sta treba i mislis da si zavrsio posao, kad posle iznenadjenja za iznenadjenjima, lazni alarmi svaki cas, a kad ti prodjes ono te i ne konstatuje... Prema tome druze, ako nisi procitao moj prethodni post na ovoj temi, procitaj i ne moras mi verovati, ali cete svi vi ovde jednom doci do istog zakljucka.

gde gresis ? Pa moras znati da sva elektronika radi uglavnom kada je temperatura u plusu, osim ako je prilagodjena za niske temperature nekim izolacijama ili grejanjem. Pa zatim, takodje igra veliku ulogu i vlaznost vazduha, elektromagnetna polja u blizini, brzina kojom prolazis ispred tog senzora, jacina svetlosti i td.

I kako je neko vec pitao i u vezi kamera, da pomenem i da je moja obicna kamerica u poslednjih 5 godina snimila/otkrila vec 3 provalnika i svi su brzo uhapseni. Znaci, bitno je sta gde i kako, mada mislim da je bolje ici pre svega na preventivu po sistemu "pokriveno mleko macke ne locu", jer kada se nesto desi onda je jako tesko nadoknaditi stetu.

Da ne komentarišem korisnost tvog posta u odnosu na pitanje koje si citirao... Ako imaš konkretan predlog šta uraditi da rešim problem, pomozi. Ako samo teraš vodu na svoju vodenicu da bi ispričao nešto nevezano za temu, produži dalje.

Motion senzor je u stanu (temperatura 22-24 stepena konstantno, vlažnost vazduha 45-55%). Nalazi se na manje od 3 metra od CC2531 (koji je produžnim USB kablom vezan na RPi4) direktnom vazdušnom linijom, osim kada su zatvorena vrata ali to ne bi trebalo da pravi razliku.
Takođe sam probao i sa Tradfri motion senzor, uspešno ga upario sa CC2531 ali je i on konstantno u Clear statusu. Ni ovaj senzor nikada ne registruje pokret, dok najnormalnije radi kada se upari sa Tradfri sijalicom.

da li je neko voljan da da shemu stana shta je sve radio ali ako je radio ceo/stan skoro ceo stan cisto da nesto ne zaboravim :)

Stigao je već flashovan, ovo je iz opisa proizvoda odakle sam naručio:

To run zigbee2mqtt for the control of SONOFF Zigbee products in your home automation system, a CC2531 USB dongle integration is recommended. The CC2531 USB dongle is a fully operational USB device which provides a PC interface to IEEE802.15.4 / ZigBee applications, comes with a CC2531ZNP-Prod firmware, the dongle can be plugged directly into your PC/Raspberry etc used as a Zigbee packet sniffer.

Yep, it is a ready-to-go CC2531 USB dongle for zigbee2mqtt application.

Da ne komentarišem korisnost tvog posta u odnosu na pitanje koje si citirao... Ako imaš konkretan predlog šta uraditi da rešim problem, pomozi. Ako samo teraš vodu na svoju vodenicu da bi ispričao nešto nevezano za temu, produži dalje.
ma nemam vodenicu druze, ali takvih igrackica imam i pokusao sam da ti objasnim da vam ne valja ta nesigurna koncepcija. Slicnih bezicnih pir senzora i dosta skupljih imam oko 15-20 komada i svi su manje ili vise uspeli a ni jedan nije bez mane. Neki imaju unutar kucista prekidac off-on, proveri i bateriju, pazljivo procitaj uputstvo, a mozda je i neispravan... kad se uparuju sa mobilnim telefonom, onda sve zajedno stavis na ruter sa wifi. Ne znam gde gresis, jedno po jedno treba da isprobas.

da li je neko voljan da da shemu stana shta je sve radio ali ako je radio ceo/stan skoro ceo stan cisto da nesto ne zaboravim :)

Još uvek nisam napravio šemu stana jer nije završen smart home projekat (mislim da nikada i neće biti :d).

U kratkim crtama, krenuo sam sa Ikea Tradfri sijalicama i HomeAssistant-om, upoznao se sa prednostima i manama ovog sistema i krenuo odatle. Iz perspektive stana, trenutno moj smart home sistem broji sledeće:
- HomeAssistant na RaspberryPi 4 2GB + SSD + CC2531
- Ikea Tradfri gateway
- 7 Ikea Tradfri sijalica (1 RGB, 3 WW, 3 WS)
- 4 Ikea Tradfri wireless dimmera
- 1 Ikea Tradfri remote control
- 1 Ikea Motion senzor
- 1 Aqara Motion Senzor
- 5 Shelly 1 (svetla) - korišćeni za svetla tako gde nije moguće ubaciti E27 sijalice
- 1 Shelly 1PM (bojler)
- Xiaomi Air Purifier Pro - pored automatizacije paljenja/gašenja, očitavanje temperature, vlažnosti vazduha i AQI
- Broadlink RM Pro - za kontrolu svih IR i RF uređaja u dnevnoj sobi, uključujući i klimu
- Dahua IP kamera za ispred ulaznih vrata (još uvek nije postavljena
- Sonoff PTZ IP kamera za nadgledanje psa u stanu
- QNAP NAS (kamere snimaju na NAS, backup HomeAssistant-a)

Postoji i dosta drugih uređaja koji su integrisani sa HA ali nisu nabrojani jer ne čine suštinu ovog sistema. Šta je na kraju dobijeno ovim sistemom?
- Sva svetla kontrolišemo preko telefona i žena i ja (HomeKit i Home Assistant).
- Sva svetla se automatski gase u 8:00 radnim danima kada bi trebalo da smo već krenuli na posao.
- Prečišćavač vazduha se automatski uključuje kada je AQI preko 30 i isključuje se kada je ispod 10.

Kada budem uzeo senzore za vrata/prozore, senzore za pokret i temperaturu, automatizovaću i paljenje svetala noću i uključivanje klime preko leta.

ma nemam vodenicu druze, ali takvih igrackica imam i pokusao sam da ti objasnim da vam ne valja ta nesigurna koncepcija. Slicnih bezicnih pir senzora i dosta skupljih imam oko 15-20 komada i svi su manje ili vise uspeli a ni jedan nije bez mane. Neki imaju unutar kucista prekidac off-on, proveri i bateriju, pazljivo procitaj uputstvo, a mozda je i neispravan... kad se uparuju sa mobilnim telefonom, onda sve zajedno stavis na ruter sa wifi. Ne znam gde gresis, jedno po jedno treba da isprobas.

Kod toliko drugih ljudi ova kombinacija radi dovoljno dobro, da je ovih 5$ potrošenih na CC2531 smešan trošak sve i da ne radi. Ako ne bude druge, uzeću možda Sonoff Zigbee gateway ili nešto slično, ne uzima mi se Xiaomi Gateway.

Poslednja izmena:
Još uvek nisam napravio šemu stana jer nije završen smart home projekat (mislim da nikada i neće biti :d).

U kratkim crtama, krenuo sam sa Ikea Tradfri sijalicama i HomeAssistant-om, upoznao se sa prednostima i manama ovog sistema i krenuo odatle. Iz perspektive stana, trenutno moj smart home sistem broji sledeće:
- HomeAssistant na RaspberryPi 4 2GB + SSD + CC2531
- Ikea Tradfri gateway
- 7 Ikea Tradfri sijalica (1 RGB, 3 WW, 3 WS)
- 4 Ikea Tradfri wireless dimmera
- 1 Ikea Tradfri remote control
- 1 Ikea Motion senzor
- 1 Aqara Motion Senzor
- 5 Shelly 1 (svetla) - korišćeni za svetla tako gde nije moguće ubaciti E27 sijalice
- 1 Shelly 1PM (bojler)
- Xiaomi Air Purifier Pro - pored automatizacije paljenja/gašenja, očitavanje temperature, vlažnosti vazduha i AQI
- Broadlink RM Pro - za kontrolu svih IR i RF uređaja u dnevnoj sobi, uključujući i klimu
- Dahua IP kamera za ispred ulaznih vrata (još uvek nije postavljena
- Sonoff PTZ IP kamera za nadgledanje psa u stanu
- QNAP NAS (kamere snimaju na NAS, backup HomeAssistant-a)

Postoji i dosta drugih uređaja koji su integrisani sa HA ali nisu nabrojani jer ne čine suštinu ovog sistema. Šta je na kraju dobijeno ovim sistemom?
- Sva svetla kontrolišemo preko telefona i žena i ja (HomeKit i Home Assistant).
- Sva svetla se automatski gase u 8:00 radnim danima kada bi trebalo da smo već krenuli na posao.
- Prečišćavač vazduha se automatski uključuje kada je AQI preko 30 i isključuje se kada je ispod 10.

Kada budem uzeo senzore za vrata/prozore, senzore za pokret i temperaturu, automatizovaću i paljenje svetala noću i uključivanje klime preko leta.

Kod toliko drugih ljudi ova kombinacija radi dovoljno dobro, da je ovih 5$ potrošenih na CC2531 smešan trošak sve i da ne radi. Ako ne bude druge, uzeću možda Sonoff Zigbee gateway ili nešto slično, ne uzima mi se Xiaomi Gateway.

Hvala mnogo :)

>> Dahua IP kamera za ispred ulaznih vrata (još uvek nije postavljena

Moze neki info o modelu, ceni? tazim preporuku za neke kamere...

Uzeo sam pre, sad već ima dve godine, Dahua IPC-HDW2221R-ZS sa namerom da je postavim ispred ulaznih vrata, ali obzirom da mi je zid debljine nekih 45cm i da treba da premostim kupatilo i hodnik kada kablom uđem u stan, taj akcija je na čekanju do narednog krečenja.
Inače sam je dodao regularno na QNAP u Surveillance Station a u Home Assistant preko RTSP.

Malo sam neuk, pa oprostite. Imam xiaomi dafang kameru, instalirao custom fw i na njoj je dignut rtsp server. Da li postoji (jednostavan) način da se u home assistant doda ta kamera, ali sa komandama za pomeranje kamere? I da li je moguće napraviti snimanje sa kamere na neki home made NAS?

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Dodavanje IP kamere u HA je veoma lako (makar slike), dodaj sledeće u configuration.yaml

Kod:
camera:
  - platform: ffmpeg
    name: Dafang
    input: -rtsp_transport tcp -i rtsp://aaa.bbb.ccc.ddd:8554/unicast

Zameni aaa.bbb.ccc.ddd IP adresom svoje kamere.

Posle toga dodaš "camera.dafang" na dashboard kao Picture Entity i to je sve.
Što se tiče kontrole, koliko sam pronašao, sve je podržano preko MQTT ali nemam kameru da bih proverio.

Šta koristiš kao homemade NAS?

Poslednja izmena:
OMV, mada je još "u povoju" jer tražim gde da kupim diskove pa možda i promenim ako postoji bolje rešenje za moje potrebe.

Za kontrolu kamere, pretpostavljam da treba nekako da se isprogramiraju dugmići sa skriptama koje preko mqtt šalju komandu "okreni se"? Svakako ću malo eksperimentisati kad budem imao vremena. Još me čeka i da flešujem sonoffe sa Tasmota da ih ubacim u HA. Imam još ja da radim :)

Moze neki info o modelu, ceni? tazim preporuku za neke kamere...
To pitanje zahteva dosta opsiran odgovor, pa bi ga trebalo postaviti na nekoj temi o nadzornim kamerama...
Ali u najkracem, trazi neku moderniju "Hikvision ColorVu" ili Dahua starlight sa memorijskom karticom ako ti je dovoljna jedna kamera, nesto sa karakteristikama poput ipc-hfw2431t-zs-27135 (ta kod nas kosta od 150-280 evra), mada sve zavisi od situacije sta treba da snima. Pazi na cene, jer kod nekih trgovaca mogu biti i vece od duple.

Kada spojim ESP32 na jedan USB AV metar, pa na drugi, dobijem razlicite struje.

Da li ta struja koja se prikazuje uzima u obzir i sam merac, jedino tako ima logike?
9035b00f493ab3b7debd8e8bf77733ac.jpg

1c17279d58acb362ad0963571e188f12.jpg

To nisu bas toliko precizni uredjaji a i debelo zavisi od toga sta esp trenutno radi

Sada sam gledao po netu, na malim strujama preciznost je veoma niska.

Ovaj zuti je po testovima relativno precizan, ali na vecim opterecenjima.

Esp32 pali dve diode u ovom slucaju, zanemarljivo.

Esp32 kada ga setujem da cita preko BLE Mi senzor temperature, radi ok.

Ali kada dodam i da bude WiFi server kako bi ih publikovao, memorija 112%.

Izgleda puno biblioteka...

Moracu da ubacim i Raspberry.Pi izgleda...

Jel koristis esphome? Pusti yaml, naravno bez osetljivih podataka

Nazad
Vrh Dno