Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Neko je okacio sliku cena 3070, 3080 i 3090 iz jedne domace prodavnice, sad reko da vidim dal je kao na stanju i primetim (meni bar) nesto smesno u njihovom opisu :)

3070 - Odlična gejmerska grafička karta
3080 - Izuzetna gejmerska grafička karta
3090 - Fenomenalna gejmerska grafička karta

Jel ima u nekoj radnji 3070 za narucivanje a da nije ova na slovo W. Posaljite mi na pm ako imate neku pouzdanu . Nema nista na kp .

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

I ja takođe ne viidim poentu grafičkih kartica koje koštaju više nego konzola i greju celu kuću, zato i ja čekam šta će da donese novi GeForce 3600. Znajući Nvidiju, opet će verovatno da guraju 6 GB memorije uz krajnju cenu od bar 350 evra, daj bože da AMD-ove nove kartice ih budu naterale na bolje cene, ali i AMD sada voli da zaradi. Terao bih ja moju sadašnju karticu još, ali i žena voli da se igra, treba mi još jedna.

Poslednja izmena:
Neka izbace 3500 tku koja se napaja sa PCI slota, i da je 30% jača od 1650 :) dakle u rangu 1650 Super koja omogućava 60FPS 1080P gaming.

E to je po meni napredak.

A ove furune i TA peći što štucaju na 800W Gold napajanjima , pregrevaju se, trebaju im oktopus kablovi sa 12+ konektora neka im ...

Sad ispada nikome ne trebaju ove grafe,niko ne vidi njihovu poentu a one planule u prodaji i pre nego sto su stigle do rafova...(?!)

Voleo bih da gresim ali mislim da Nvidia ne zeli da ponovi scenario sa 1070/1080(ti) koje su se prilicno dugo zadrzale kod korisnika i bile dobre opcije prakticno 4 godine (sto rece Djuk "sit se naigrao")
Sto je i nedostatak konkurencije dobrim delom odgovoran...

O, to je definitivno tačno. Verovatno i jedan od razloga što je 2080Ti onoliko skupa...
NV hoće da precizno definiše šta je za taj i taj segment i da se ne "prekorače granice" kao što je 1080Ti obesmislila svaku kartu koja je izašla naredne 3 godine...

Što se rezolucije i frejmova tiče, u zadnje vreme sam u dilemi da li da skočim na 1440p 100+ fps ili 4K 60/75. Da, svi su u fazonu "šta? što veći refresh, WTF" ali meni lično 4K (naravno 60 fps, ne mogu da priuštim jače od 3070) ima dosta smisla.
Prvo, text i oštrina texta pošto dosta čitam i blejim u text i kratkovid sam. Drugo, skaliranje pošto imam hrpu animea i drugih stvari koje će primetno bolje da se skaliraju na 4K. Treće, volim da imam dosta prostora na ekranu. Četvrto, malo toga šta igram ili bih igrao će zaista da ima benefita od 144Hz. Igram matore igre, spore igre, stvari koje ili uopšte neće imati koristi od 144Hz ili ne rade kako treba na više od 60, imaju fiziku koja ne funkcioniše lepo na više od 60, etc. Stvarno ne mogu da se setim više od šačice igara gde bi mi trebalo više od 60 Hz ili gde pouzdano mogu da kažem da ne mogu bez 100+ Hz.

Plus, 4K (VA) monitori su ravni, muka mi je više od krivine na svemu i svega nekoliko ravnih 1440p 144Hz VA monitora na tržištu od kojih mogu da biram. Voleo bih da ima pristupačnih 4K 75-100Hz monitora ali avaj, sve je na 60Hz plus sem par 4K 144Hz monitora koji bi mi odgovarali ali koštaju 2-5k dolara...

Poslednja izmena:
morbius i jonesba, 3060 i 3050, ne 3600 i 3500 ;) pridružujem se zahtevima za 3050 i dodajem podršku za AV1

Sad ispada nikome ne trebaju ove grafe,niko ne vidi njihovu poentu a one planule u prodaji i pre nego sto su stigle do rafova...(?!)

Ovo je generalno i najveci problem (koji to i nije s obzirom na prodaju). Bas fali pravih naslova zbog kojih bi ljudi bili uzbudjeni i cekali novi hardver. Pritom ne mislim na isto sto ima svuda, samo visa rezolucija i frame rate, nego nesto sto definise pc gaming.

Znam da nije isplativo, ali ne mogu da verujem da sve te kompanije zajedno ne mogu da nadju resenje da finansiraju nekoliko ozbiljnih studija koji ce da prave najnaprednije pc igre. Prodaja im vrlo direktno zavisi od toga, kao i kompletna atmosfera oko pc gaming/hardver scene. Sa druge strane se daje po 70 milijardi... Za ulaganje koje je za njih sitno bi mogli da redefinisu scenu i da im bude mnogo lakse da pokazu sta su te kartice u stvari i prikazu do sad nemoguce igre.

Koliko bi cela ova prica imala vise smisla i priuzala zadovoljstva da ne moramo da gledamo u brojeve koji se vrte u igrama koje smo vec sto puta videli. I plus sto ova situacija pre pravih next gen igara dodatrno zavara, pa se stekne utisak da sve "kida", a tek cemo da vidimo kako ce to da bude kad stignu mnogo zahtevnije igre.

Poslednja izmena:
O, to je definitivno tačno. Verovatno i jedan od razloga što je 2080Ti onoliko skupa...
NV hoće da precizno definiše šta je za taj i taj segment i da se ne "prekorače granice" kao što je 1080Ti obesmislila svaku kartu koja je izašla naredne 3 godine...

Što se rezolucije i frejmova tiče, u zadnje vreme sam u dilemi da li da skočim na 1440p 100+ fps ili 4K 60/75. Da, svi su u fazonu "šta? što veći refresh, WTF" ali meni lično 4K (naravno 60 fps, ne mogu da priuštim jače od 3070) ima dosta smisla.
Prvo, text i oštrina texta pošto dosta čitam i blejim u text i kratkovid sam. Drugo, skaliranje pošto imam hrpu animea i drugih stvari koje će primetno bolje da se skaliraju na 4K. Treće, volim da imam dosta prostora na ekranu. Četvrto, malo toga šta igram ili bih igrao će zaista da ima benefita od 144Hz. Igram matore igre, spore igre, stvari koje ili uopšte neće imati koristi od 144Hz ili ne rade kako treba na više od 60, imaju fiziku koja ne funkcioniše lepo na više od 60, etc. Stvarno ne mogu da se setim više od šačice igara gde bi mi trebalo više od 60 Hz ili gde pouzdano mogu da kažem da ne mogu bez 100+ Hz.

Plus, 4K (VA) monitori su ravni, muka mi je više od krivine na svemu i svega nekoliko ravnih 1440p 144Hz VA monitora na tržištu od kojih mogu da biram. Voleo bih da ima pristupačnih 4K 75-100Hz monitora ali avaj, sve je na 60Hz plus sem par 4K 144Hz monitora koji bi mi odgovarali ali koštaju 2-5k dolara...
Vidim ja da tebe svrbe pare, kao i mene uostalom.
Ako igraš stare i spore igre, što bi menjao 1080Ti. Iako me svrbe, sa merakom ću sačekti da se cene unormale jer GTX 2060 sasvim lepo radi u 14440p u nekoliko godina starim i sporijim igricama. Jedina stvar koja može učiniti da izgubim strpljenje je Cyberpunk sa obzirom na to kakav je bio Witcher 3.

Meni je krivina na mom 32-inčnom monitoru smetala u početku ali sada mi prija sa obzirom sa koje razdaljine ga gledam. Sa druge strane, ravni 55inchni OLED-u TV koristim gotovo isključivo za konzumiranje multimedije. Meni je i dalje "manji" 1440p monitor i bolja opcja za igranje od velikog 4K TV-a.

Prave next gen igre ce izlaziti tek od 2022.
na primer nesto ovog kvaliteta :

https://www.youtube.com/watch?v=71A0Z01kebk

Inače, igra koja se radi u Unreal 4 engine. Izgleda lepo zato što ljudi koriste to na pravi način, baš kao i Horizon Zero Dawn, na primer. I daleko od zahtevnosti "next gen" kada se pojavi.

Neka me izvine forumska sveznalica (zna na koga mislim), ali kako bih voleo da ste igrali Ečstatiku na 640x480 sa 4-5 frejmova u sekundi i beskrajno uživali. Ili prvi Tomb Raider sa softverskim renderingom. A onda se upišavali terajući isto sa Voodoo Banshee i 800x600 na Hansolu i prvih 60Hz osvežavanja. Rasli bi kao muškarci, ne bi kevtali na to što ne može sve na 4K u 100+ frejmova iako ne vidite ni približno razliku u tome i HDR podešavanja, na primer. Kao da sve sami profi gejmeri vise na ovom forumu...

Neka me izvine forumska sveznalica (zna na koga mislim), ali kako bih voleo da ste igrali Ečstatiku na 640x480 sa 4-5 frejmova u sekundi i beskrajno uživali. Ili prvi Tomb Raider sa softverskim renderingom. A onda se upišavali terajući isto sa Voodoo Banshee i 800x600 na Hansolu i prvih 60Hz osvežavanja. Rasli bi kao muškarci, ne bi kevtali na to što ne može sve na 4K u 100+ frejmova iako ne vidite ni približno razliku u tome i HDR podešavanja, na primer. Kao da sve sami profi gejmeri vise na ovom forumu...

Igrao sam i ja igre na N64 i nisam se (preterano) bunio, jer bolje nije moglo.
Danas moze.

Inače, igra koja se radi u Unreal 4 engine. Izgleda lepo zato što ljudi koriste to na pravi način, baš kao i Horizon Zero Dawn, na primer. I daleko od zahtevnosti "next gen" kada se pojavi.

Ja sam čak i imao neki čudan "respect" za ta usporenja kao klinac, razmišljao u stilu ŠTA SU POSTIGLI, kako se muči mašina :D (ili ps1 npr)...

Vidim ja da tebe svrbe pare, kao i mene uostalom.
Ako igraš stare i spore igre, što bi menjao 1080Ti. Iako me svrbe, sa merakom ću sačekti da se cene unormale jer GTX 2060 sasvim lepo radi u 14440p u nekoliko godina starim i sporijim igricama. Jedina stvar koja može učiniti da izgubim strpljenje je Cyberpunk sa obzirom na to kakav je bio Witcher 3.

Meni je krivina na mom 32-inčnom monitoru smetala u početku ali sada mi prija sa obzirom sa koje razdaljine ga gledam. Sa druge strane, ravni 55inchni OLED-u TV koristim gotovo isključivo za konzumiranje multimedije. Meni je i dalje "manji" 1440p monitor i bolja opcja za igranje od velikog 4K TV-a.

Menjao bih je jer je prevelika, prosto. Već duže vreme me vuče da sklepam neku SFF mašinu, nabavio sam Raijintek Metis koji bi mi baš legao, ali ovaj Strix mi kvari planove. Zbog njega sam morao da uzmem mATX ploču umesto ITX a Metis mi skuplja prašinu. Znam da ima relativno manjih ITX kućišta koje mogu da prime kartu poput Strix 1080Ti, razmatrao sam CM NR200 ali sam skontao da bih imao samo za nijansu manji footprint od Thetisa koga sada imam, ništa ne bih dobio...voleo bih NCase M1 ali eto.

3070 FE mi je odličan, vrlo kompaktna i vuče manje od 1080Ti...a ima nekih 25-30% više snage za kad budem promenio monitor.

Krivina mi nije problem na 32" ali je ne želim na 27" jer mi je sadašnji 27" monitor kompletan u vidnom polju i ima još "mesta" sa strane, i krivina bi me samo nervirala. Da sedim baš blizu njega, bilo bi drugačije...

Poslednja izmena:
Prvi listinzi u EU ne obecavaju, zotac je 550 eur a ostalo je skuplje 600 i vise eura. Kod nas je zotac 650 i vise evra. Da li progutati zabu i dati 100 evra preko psiholoske granice ili cekati normalizaciju cena sto se moze zavrsiti kao sa 3080? Cenim da za crni petak ove kartice nece biti na popustu ako ih uopste bude u ponudi.

Prvi listinzi u EU ne obecavaju, zotac je 550 eur a ostalo je skuplje 600 i vise eura. Kod nas je zotac 650 i vise evra. Da li progutati zabu i dati 100 evra preko psiholoske granice ili cekati normalizaciju cena sto se moze zavrsiti kao sa 3080? Cenim da za crni petak ove kartice nece biti na popustu ako ih uopste bude u ponudi.
Jučerašnja objava AMD-a će pomoći oko cena. Ja ću čekati.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Neko ko ima odgovor na to pitanje bi mogao mnogo ozbiljne pare da zaradi :p Salu na stranu, da, probijas psiholosku barijeru, ali ako ces kartu koristi makar dve godine, tih 100 eur razlike iznosi ~500 dinara mesecno. Moje licno misljenje je da se ne treba zaletati ako mozes da sacekas jos 3-4 nedelje, sredinom novembra ce sve biti jasno oko stocka i jedne i druge "ekipe".

Poslednja izmena:

A jel mogu da prodju igre sa Commodore 64?

Doduse, ja ni ne ludujem za visokim framerate-om niti za 4K obavezno, posto se i dalje igram na 1080p i 60FPS, ali planiram da to podignem na solidno visi nivo sa novom konfiguracijom...

Nego jel danas izlazi u prodaju 3070 ili je to bilo juce?

Ma ono sa bestbuy nema sanse da se kupi proda se i bude nedostupno cim izbace add to cart to dugme.

Kaze lik da cekao 30 sati u red :D

Poslednja izmena:
Ne bih cekao na snizenje cena, mislim da ga nece biti jer je ponuda mala.

Mooozda za 3090, koja je totalno obesmisljenja za 1700e, ako je ikad i imala smisla sem za pravo da se hvalis

Poslednja izmena:
Haha, neka im ga... a ovi sto cekaju u redu, pacijenti....

auu moram onda za 3060/Ti kad izadje da se iscimam da isklikcem ovo online

Poslednja izmena:
Huh? Stiglo kod nas?
Ma stavili na sajtu i pise "na stanju" poslao sam email i dobio sledeci odgovor

"Navedenu grafiku nemamo na stanju, poručuje se od dobavljača.

Rok isporuke bismo dobili nakon poslate porudzbine dobavljaču.

Za sada nemamo informaciju da li će još neki model biti skorije dostupan.

Svakako ćemo uključiti u ponudu."

Znaci kao da kupujes sa kp.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

^ gde god sam nazvao nikad nemaju a ne znaju kad će imati. Ne može se rezervisati niti ostaviti broj telefona da ti jave ako se nešto pojavi. U prevodu zovi svaki dan pet puta dok ne naleti da imaju. Ispadne da se ceo dan zove ili proverava po webu. Malo ko od nas ima vremena da ceo dan to radi da bi se kupila grafička. Barem ja nemam.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno