Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ja se samo pitam dokle ce ici... Kako su krenuli probice 1500e za 3080

Ićiće na dole, bitno je da se pune lageri. Amerika u tom pogledu mnogo bolje stoji i sitacija je bolja kako se bliži datum izlaska Navija, a zatim PS5.
Pa nije nVidia luda da preda te novce Sony-iju u AMD-u, ipak većina uzima ove grafike za igranje, a ne za modelovanje.

Sa 2080 Super vredno je ovo upgrade-a. Sa GTX 1080 Ti tek..

Nekima jeste zbog sirovih performansi, nekima nece biti. Trenutna razlika u ceni novih kartica (najjeftinija 3080 dostupna u razumnom roku u EU vs najjeftinije 2080S koja takodje nije jeftina kartica) je ~80%. Za nekoga ko prodaje polovnu 2080S doplata bi bila minimum ~120%. Opet, neko ce pogledati performanse, reci to je OK i iskesirati ~1100 EUR za 3080 (ili dodati ~600 EUR na novac dobijen prodajom 2080S).

Kada padne cena 3080 na MSRP racunica ce se naravno drasticno promeniti, ali videcemo kada ce to biti ;)

A ti izgleda ne razumeš da NVidia te čipove prodaje po fixnim, ugovorima određenim cenama. To nije krompir pa da, recimo, Asus ujutro ode na pijacu pa kupi 2 kila GPU-ova po jednoj ceni a posle nekoliko dana ode po novu turu i NVidia lupi veću cenu...pa kad Asus pita šta je sad, Jensen pročačka uvo noktom pa kaže " a *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, kume, poskupelo gorivo a i nije rodilo ove godine"...

Fora je što NVidiji zaista "nije rodilo" s tim Samsungovim procesom...ali svejedno ne može da diže cene svojim partnerima kako im se ćefne, tu se radi na veliko, sklapaju se ugovori na desetine miliona pre no što roba uopšte bude napravljena. Nema pilićarenja.
Ti verovatno znaš da li Jensen čačka uši dok pregovara i kakve je uslove nVidia dogovorila sa kim. Da li si ikada učestvovao u bilo kakvim poslovnim pregovorima osim na pijaci pošto to tržište i ponašanje izgleda poznaješ i koristiš tu terminologiju. Uslovi, cene/rabati zavise od mnogo faktora a stanje na tržištu je jedan od ako ne i najbitniji faktor i ne znači da su nepromenljivi. Ako AMD ponudi bolje kartice po nižoj ceni, Jensen neće čačkati uši i reći Asusu to je vaš problem, već će raditi sa partnerom da pronađe način da se njihove kartice ne skupljaju prašinu u magacinu.

Preneo sam glasinu "poznatnog" youtubera "Moore´s law is dead" (u čiji kredibilitet više ili manje sumnjamo) i nazvao je špekulacijom. Tu se navodi da su proizvodne cene RTX 3080 kartica (GPU, memorija, ploča, cooler...) takve da nije realno mp cena bude 700$, da je to urađeno samo radi podizanja hype-a, i da praktično niko nije došao do kartice po toj ceni. Pomenuti youtuber navodi da za ono malo kartica koje su prodate po MSRP-u nVidia odobrava partnerima rabat kako ne bi bili na gubitku i da će se snabdevenost tržišta popraviti za mesečak dana kada se tržište privikne na nove "razumno visoke" cene RTX 3080.
Taj momenat nije daleko pa će mo uskoro videti ima li istine u ovome.

Ićiće na dole, bitno je da se pune lageri. Amerika u tom pogledu mnogo bolje stoji i sitacija je bolja kako se bliži datum izlaska Navija, a zatim PS5.
Pa nije nVidia luda da preda te novce Sony-iju u AMD-u, ipak većina uzima ove grafike za igranje, a ne za modelovanje.

Ma jasno je meni da ce ici dole, nego se pitam koliko ce jos ici gore dok ne krenu da padaju...

Jos nedelju dana, pa da najave i taj AMD vise, pa da se krene sa mozganjem na koju kombinaciju ici... naravno, nista to ne znaci dok se ne vidi i sta ce biti sa cenama, ali da se bar na osnovu uporednih testova zakljuci koliko je npr procentualno isplativo dati vise para za 3080 u odnosu za najjacu AMD, ako uzmemo u obzir da trenutno smatramo da ce najjaca AMD biti ispod 3080 po performansama...

Ne verujem da ce bas na 1500e ali ce ici oko 1000-1200e, cime se vracamo na cene od prethodne Turing ponude... Ako je neko spreman toliko da plati neka plati, i trebaju da ga shishaju...
Jedino cemu mozemo da se nadamo je da AMD moze da ponudi ono sto se dosada vrtelo kao glasina i da pritom ne bude paper launch... Radeon bi u tom slucaju isao kao alva i oborio cene Nvidie.

Ako se to ne dogodi, best case scenario je da 3070 (sakati 2080ti) bude dostupan po razumnoj ceni jer ce ujedno biti i najtrazeniji model, 2080ti sa cenom od 1,2k je bio vlazan san do pre koji mesec...
Nvidia mozda i zeli da odigra na tu kartu vece potraznja 3070 i nije nemoguce da pripremaju da zunu veci kontigent istih na launchu, jer je tu istorijski veci deo kupaca zbog dobrog odnosa cene-performanse.
(gde opet dolazimo na pricu da se nadamo da AMD ima sta da ponudi inace derikoze mogu zadovoljno da trljaju ruke dok shishaju ovcice)

Poslednja izmena:
Ima ovde ljudi koji su kupili 3080.
Nije te sramota da ih nazivas ovcama?

Ne, jer niko ovde nije platio 1000-1200+ evra, niti ce da plati za kartu cija je vrednost 800e...
Koliko sam ispratio oko 900e (i neki evro) je neko platio, sto je cak i ok za vase derikoze u Srbiji

Ljudi, citav thread ste upropastili sa kuknjavom. Bespotrebno potrosene stranice.. Niko ne kaci neki test, da komentarise nesto o proizvodu, o modelima..

Realno mi se ne dolazi uopste kada vidim koliko je tema nadjubrena. Nista licno.

P.S. Neko od moderatora bi trebao da procisti malo thread ili da stavi temu na lock dok se bar ne pojavi RTX 3070.

Ljudi, citav thread ste upropastili sa kuknjavom. Bespotrebno potrosene stranice.. Niko ne kaci neki test, da komentarise nesto o proizvodu, o modelima..

Realno mi se ne dolazi uopste kada vidim koliko je tema nadjubrena. Nista licno.

P.S. Neko od moderatora bi trebao da procisti malo thread ili da stavi temu na lock dok se bar ne pojavi RTX 3070.

Problem je sto je "nadjubrena" cena, tema je na mestu :type: .....

Koja je onda fabricka cena? Koliko su je "nadjubrili" ? :D

700$ za FE 3080 izdanje

U EU (Amazon) je krenulo sa 720e za najjeftiniju Zotac, Asus TUF je startovala sa 740e, TUF OC ~780e...

Znaci pocetkom sledece godine ampere u 7nm pod nomenklaturom 4xxx .....

Znaci pocetkom sledece godine ampere u 7nm pod nomenklaturom 4xxx .....
Ne verujem, izbegava se sa namerom da pocetni broj bilo koje serije bude 4, zbog kineskog sujeverja.
Sto se tice ciscenja, pa jedino da banujem na godisnje par njih koji jedno te isto vrte, niko nema toliko vremena da brise toliko tresha u bilo kojoj temi...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Kineskim rudarima nije smetalo da pokupuju RX 400 seriju :d

Ja nisam siguran da je Samsung problem. Prvi primerak ovog čipa je napravljen bar pre godinu dana. 8nm LPP je u ponudi već 2 godine, zapravo i više, ako se uzme u obzir da je to unapređeni 10nm proces. I nVidia i Samsung su pre godinu dana znali šta mogu da očekuju i da je bilo naznake za neku veliku katastrofu, nVidia bi već tada počela prelazak na TSMC i ne bi ni izbacivali ništa drugo. Oni bar imaju novca da plate bilo koji fab. Moguće je da performanse nisu takve kakve su očekivali i da će zaista biti refresh u TSMC-u, ali to im može doneti 10-ak % bolji TDP i/ili manji škart. Znamo svi da je TSMC trenutno lider, ali mislim da nisu baš toliko ispred Intela i Samsunga koliko mnogi žele da prikažu. Što takođe implicira da je TSMC skuplji od Samsunga, pa se nekome može i isplati lošiji proces, ako će čip dobiti po nižoj ceni.

Podesćanje
https://www.anandtech.com/show/11337/samsung-and-tsmc-roadmaps-12-nm-8-nm-and-6-nm-added/3

S druge strane, jasno je da svi imaju problema sa ponudom, tj. povećanom potražnjom (i smanjenim obimom proizvodnje nekoliko meseci) to je više puta i potvrđeno.

Poslednja izmena:
Da im se, kada su pravili racunicu, nije isplatio Samsung vise od TSMCa svakako ne bi prelazili. Btw, proslogodisnji Exynos (proizveden u 8nm procesu) je ~130mm², a GA102 je 628mm², odnosno potpuno druga liga i nesto sa cime se Samsung jos nije susretao (pravili su uvek manje cipove do sada).

Biće jeftinih 2080 kartica.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Btw, proslogodisnji Exynos (proizveden u 8nm procesu) je ~130mm², a GA102 je 628mm², odnosno potpuno druga liga i nesto sa cime se Samsung jos nije susretao (pravili su uvek manje cipove do sada).
Prave oni i FPGA čipove, veće od toga. Doduše ne znam da li su ih radili u 10nm još

Praviti čip od par vati i onaj od može se reći par stotina nije ista kategorija, slažem se sa @Dusan K. Zašto nisu ranije odreagovali to je pitanje.
Što se tiče zastoja u proizvodnji toga zapravo nema, sve se štancuje kao i uvek što se radilo.

[emoji2371]
a203c0e63f03d4d3eebf80d3e1e1e6cb.jpg

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Cenim da i nVidia i Samsung znaju šta mogu da naprave bolje od bilo koga od nas. Samsung je pravio čipove i od 70+W (GP107 :d). I ko zna šta rade za Xilinx, Efinix, itd. Naravno da je im je ovo najveći izazov, bio bi i bilo kojoj drugoj firmi

Vidim kasno da je da je neko informaciju postavio pre mene o obustavljanju 3080 20gb, pa molim moderatora da izbrise moj post

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Oklem te 3080?

Vrh Dno