Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

I meni je streem nekako bolji za generalnu upotrebu.
Ima dva kormana u dve različite radnje u BGD, možda odem sutra pa vidim streem. hvala.
 
Poslednja izmena:
Sto se 700x30 tice, verovatno znas ali da pomenem - nisu sve 30 zapravo 30mm. Npr Conti 4000 700x28 su u nekim varijantama sire od 30mm tj generalno su u svim sirinama preko 25 malo sire nego sto bi trebalo. Mozda bi ti tako nesto odgovaralo, ako uspes da nadjes, pa i polovno za probu.

edit:
Sad opet citam i vidim da ti treba samo za probu da li staju na ram. Javi se na PP prosledicu ti moje, meni ionako nije bitno kad cu to probati da li mi odgovara, u naredne 2-3 nedelje necu sigurno jer nemam kad. Samo opet imaj na umu da ako ove sto ja imam staju, ne znaci da ce sve 700x30 stati, ali moze da sluzi za okvirnu procenu.
 
Poslednja izmena:
Da li ste imali problem sa donjim delom ledja od vožnje bicikla? Počeo sam imati bolove pre koji dan a nisam ne znam sta drugo radio u zadnje 2 nedelje. Ranije me je ponekad malo bolelo ali od prekjuče dosta jace(ne znam da li je to diskus hernia). Samo me preseče u donjem delu ledja kada hoću da ispravim ledja ili kada u nekom položaju dublje udahnem.
Zato me zanima da li se vama dešavalo, pošto ima dosta biciklista ovde ili mi je od nečega drugog.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Dešava se, zavisi koj položaj na bajsu imaš, koliko voziš, kako voziš i koliko si razgiban.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Ja sam imao ponekad bol na dužim etapama (70/80+km), dok sam vozio stariji bajs sa 26” točkovima. Od kada sam prešao na 29” tih problema nema, mnogo mi odgovara ova geometrija rama i sam položaj.

Juče je bila jedna lepa vožnja. Nikada bajkom nisam izašao na vrh Stolova. Prvi put kada sam krenuo na 970mnm upadnemo u kišni oblak, vidljivost jedva par metar i morali smo da se vraćamo. Juče lep dan, izgurah nekako sa povređenim zglobom al je vredelo.

48173ea7b807d199e5d51206c01dfe14.jpg


768375e3da7a9abb452156481ec5fa97.jpg

ed3c6cb72ef47a88c8b5290636de3e2c.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
@stevan10
Zbog toga sam odustao od obicnog bajsa, probao par razlicitih, krajnji rezultat uvek isti, posle par nedelja aktivne voznje ledja otkazu. Iz mog iskustva, neke od stvari koje mogu da pomognu: drugo sediste, podesavanje pozcije da ledja budu manje povijena, istezanje pre, u toku i posle voznje. Svakako ti savetujem sa posetis nekog fizioterapeuta jer cim osecas probleme u toku/posle voznje, znaci da su ti ledja vec naceta, pa bolje saniraj dok je u tom stadijumu.
 
@stevan10

Mozda je ukljestenje, ne mora da znaci da je diskushernija

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
Hvala na savetima i iznesenim iskustvima, moracu do doktora pa da vidim konkretno šta je, mada sada zbog Korone retko hoće da pošalju na neka snimanja i terapije... Moguće i da je neko ukljestenje, ko će ga znati, nego mi ta diskus hernia pala napamet.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
 
Definitivno moraš i kod doktora, ali evo ja imam problema sa donjim leđima već više od 30 godina. Prvi put od išijasa (ili čega već) nisam mogao da hodam još u osmom osnovne ili prvom srednje. I uvek je posle vožnje bila muka ispraviti se, ali to zavisi i od godina :) (da dodam na spisak koji je napravio sajlonac), ali najviše od toga koliko si se ispravljao tokom vožnje, odnosno koliko dugo nisi. Meni dosta pomaže što na vožnjama neke delove moram i da guram, ali i što se uspravljam kad stanem da pijem vode ili što sednem kad ručam. No, stanje se drastično pogoršalo kada mi je puk'o stari korman koji je bio 4 cm podignut, a u prodavnicama je bio da se kupi samo 2 cm. Od tada je svaka vožnja muka i posebno kada se umorim stalno pokušavam u vožnji više da se podignem (ali ne vredi). :( Poludeću bez 4 cm rise.

Dakle, preporuka i za tebe da omogućiš sebi uspravljeniji položaj za vožnju. Namerno kažem "omogućiš". Ne mora stalno da bude uspravan, ali da možeš da budeš uspravljeniji kada ne juriš, da leđa odmore. Tačnije, leđni mišići.

Inače, može da bude i do sedišta i pozicije istog, proveri to. I proveri koliko imaš godina, za svaki slučaj. :)
 
Hvala na iscrpnom odgovoru, nadjoh krstenicu, nakupilo se i godina(uskoro 37).
Ma ja sam amater, vozim iz zadovoljstva. Nemam ni nekog bajkerskog iskustva da bih znao šta valja a sta ne. Vozim par puta mesečno te, za mene jače ture, od 30-50km ali ni to nije nekim jakim intenzitetom. Više uživanje u vožnji, razgledanje prirode i poneko fotkanje.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
 
Sve je to odlično. I ja isto vozim samo iz čistog uživanja i zato ove godine nisam ni vozio. ;)
Ima samo jedan mali, malecni problem u svemu tome - ako problem koji imaš ne otkloniš sada, misliš li da ti za 10 godina neće biti mnogo gore? Možda i šteta bude nepopravljiva.

U suštini, svaki životni problem treba rešiti pre nego što postane problem.
Kad postane problem rešenja obično nema nego kontrola posledica.
 
bas iz svih tih razloga je jako i nezahvalno nekome reci da valja ili ne valja bicikl kad pita ovde sta da kupi :)
mnogo faktora utice na to da li ti valja bicikl, pogotovo ako covek krene da vozi duze rute (30-50km nije uopste malo)

na zapadu postoje specijalizovani servisi bas za bike fit gde rade doktori, cak i nije jeftino to, zdravlje je najbitnije
 
Ma kičma kada krene da boli, ima šanse da bude bolje ali veće su da bude isto ili gore... Mora se obratiti pažnja.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
 
dule0911:
hvala, to mi je više hir nego potreba. Sledeće godine kad sve bude normalno ponovo :) i kad budemo mogli da putujemo kupiću ih negde u inostranstvu.
stevan10:
ja sam u tvojim godinama imao hroničan bol u donjem delu ledja. Poseti fizijatra i primeni terapiju koja bude odgovarajuća. Možda nije ni diskus hernija ni uklještenje nego spazam mišića.
Sad sa skoro 50 nemam više nikakvih problema s ledjima.

O volanu: ritchey streem 440 je outside to outside 47cm, center to center je skoro 45cm. Na prvu probu čini mi se da mi više odgovara nego fabrički 420. Kupio sam ga, nisam izdržao :)
Da podsetim, onaj Deda je 46cm outside to outside.
 
Poslednja izmena:
extra :)

neka te dugo i dobro sluzi :)
 
Hvala, nadam se da se neću smoriti kao bakara pri zameni :)

Edit: ako ne mogu 700x30c, mogu 700x32c, nadjoh Mitas u Capriolu blizu mene. Sigurno je da 700x35 neće moći da stanu i sigurno je da 700x30c hoće, ove su napumpane na 6bar na po 1mm od rama/viljuške :)

20200914_114233.jpg
 
Poslednja izmena:
Odlicno! Ja cu videti da li sam se zjbao, promenili viljusku na ovogodisnjem modelu bajsa kad sam vec prelomio da ga kupim. Planirao da vozim Schwalbe Kojak koje su 700x35c. Sad trenutno ce ici 28 tubeless i nadam se sa ce zbog manjeg pritiska biti dovoljno udobne, ako ne moracu da trazim viljusku od proslogodisnjeg modela, ona moze i 38 da primi.
 
jaksa mislim da je to malo razmaka, cini mi se da treba barem 5mm zbog uvijanja tocka. mozda da proveris sa Bianchi, posalji im mail najbolje, pitaj za tvoj ram koji je max tire width
 
Dobro, nije baš 1mm, pre je 3-4, a upravo sam ga testirao i zadovoljan sam rezultatima.
Fabrika sigurno ne bi ohrabrivala ovakve akcije :)


Edit - promenio sam i volan, dobio sam 3cm na širini i malo drugačiju geometriju a gornja strana volana je i dalje flat.
Meni se čini da mi bolje odgovara, bolja je upravljivost.

Otišli topeak defenderi na oglase, više mi odgovara da vozim ovako, sa širim gumama a tu se blatobrani ne mogu montirati.
 
Poslednja izmena:
3-4mm je dovoljno, moj bajk sa fabrickom dimenzijom gume ima 3mm do viljuske.
 
Ja uvek hvalim i preporučujem Grbića u Zemunu, Prvomajska, nije ti mnogo daleko :) Javljao se čak par puta i ovde a nekada je bio baš aktivan na CB forumu...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Јакша, колико је времена потребно да се ти блатобрани монтирају или демонтирају са бицикла, јел то нешто зачас за који минут или захтевају неко натезање и цимање?
Такође, пошто су кратки, може ли се возити барем 15-20 на сат, а да и даље ништа не прска?

Ја сам у оно прољећно/љетно доба такође тражио блатобране као и ти, али када сам сазнао да је избор раван нули одустао сам.
Ни сада ми не требају али се опет размишљам да имам неке у резерви и за неке специфичне ситуације ако ми затребају.

Ипак нећу их ако не раде посао или је патња да се монтирају..
 
Brzo se montiraju, ja bih ih sada montirao za par minuta prednji a za zadnji se skida točak, isto se brzo montira.
Što se kiše tiče ne znam, kišu nisu videli :) Verujem da može da se vozi, dosta lepo oni obuhvataju gumu, pogotovo ako je 23 ili 25mm.
 
Da li su potrebni i koje štitnike preporučujete za noge?
Cepam drva sa mašinom i nekoliko puta već dobijam udarce u koleno ili na stopalima, normalno direktno u kostima kao da ih ciljam, to me iritira, ne znam da li će ostati trajno bolovi od toga ili mogu biti i prolazni, šta mislite i o tome?
 
... više mi odgovara da vozim ovako, sa širim gumama...

Ti si beše imao 25mm kad si uzeo bajs, pa si promenio na 28mm, a sada si stavio 32? Ajde kad se slegnu utisci, napiši utiske/razlike između te tri dimenzije, udobnost vs brzina (eventualno usponi, ako se penješ)... Na koliko si pumpao koje gume?
Naravno, ako te ne mrzi :)
Ja se nešto razmišljao da uzmem još jedan par točkova i stavim 35-37mm na jedan, a 28mm na drugi pa mi znači da čujem utiske 28 vs 32. Hvala.
 
Da li su potrebni i koje štitnike preporučujete za noge?
Cepam drva sa mašinom i nekoliko puta već dobijam udarce u koleno ili na stopalima, normalno direktno u kostima kao da ih ciljam, to me iritira, ne znam da li će ostati trajno bolovi od toga ili mogu biti i prolazni, šta mislite i o tome?
jedino ako radiš tailwhip ti treba štitnik za noge, mada si verovatno promasio temu

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno