Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Kao i sa bilo čim, od hleba do filmova, neki su oduševljeni neki očajni, ali je činjenica da ga gomila ljudi ipak koristi. Za većinu korisnika nema logike držati se nečeg starog. Sve manje drajvera, sve manje programa, sve manje uputstava i mogućnosti. Rekao bih da je update problem više zbog promene nekih navika (sad pričaju da će da ukidaju "live tiles" koje su meni fenomenalna stvar), a izgleda manje zbog stvarnih bagova. Ja sam sebi isključio automatski update, ali ga onda pustim npr jednom ili dvaput godišnje, pogotovo kad su veće promene i kada se malo uhoda. Ali, nismo svi isti. Možda ti je najbolje da za instalaciju staviš poslednju aktuelnu verziju i pustiš update neko vreme da radi kako hoće, pa ako te previše nervira isključiš ga. Zavisi i za šta koristiš kompjuter i koliko je bitan.

Dobar je Win 10 ali ljudi koji im testiraju azuriranja nemam pojma sta rade.

Toliki insajderi i neka kvazi testiranja i provlace im se i dalje neke gluposti.

Postpone svakog azuriranja na 30 dana i Macrium Reflect ili restore point i mirna glava.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Win ce se dosta koristiti za igrice, Youtube zbog klinaca, ali i za blagi office. Trebalo bi se vratiti ucenju.

Zbog igrica najvise i pitam, jer ce mi stres predstavljati samo sklapanje kompa, ali i prvo pokretanje, samo mi fali da me posle zeza i win.

Najradije bih iskljucio update kao na win7. Cekam samo da se neko javi za licencu.

Isključi skroz update kao prvu stvar. Instaliraš ručno drajvere i sve ostalo osnovno, a na kraju posla napraviš system image (sa windows alatkom ili drugim softverom po izboru).
Sa uključenim updateom nije pitanje da li će, već kada će biti problema, dokazano.

Sta je najbolje da se koristi za potpun image celog kompa, znaci da se bekapuje i restoruje potpuno van windowsa. Ako ima neka dzabe alatka moze ako nema snacemo se.

Imam par koje sam nasao:

StorageCraft
Veeam Agent
Acronis neki
?

Kapiram dosta mi je da napravim acronis bootable usb i preko njega sve da radim?

Poslednja izmena:
meni se macrium najbolje pokazao,a koristio sam ili bar isprobao sve sa streleca.još se nije desilo da macrium se zbuni ili omane u restoreu a svašta sam bekapovao od particija i aranžmana,što za ostale baš i ne mogu da kažem.

Isključi skroz update kao prvu stvar. Instaliraš ručno drajvere i sve ostalo osnovno, a na kraju posla napraviš system image (sa windows alatkom ili drugim softverom po izboru).
Sa uključenim updateom nije pitanje da li će, već kada će biti problema, dokazano.

Hvala na savetu. Tako cu i uraditi, samo da se malo upoznam sa pravljenjem tog system image-a, posto nikad to nisam radio.

Win ce se dosta koristiti za igrice...

Ne baš, i ovo se dosta ubrzano menja, tu su već "Pop! OS", "Salient OS", kao i "Regata OS".
Biće dosta zanimljiva 2020-a što se toga tiče, toliko da je 2021-a skroz nepredvidiva. :)

Ne znam da li je ovo stvar windowsa, video igara ili grafickih drivera, ali me zanima da li postoji mogucnost da se igra u manjoj rezoluciji nego sto je monitor, a da se zadrzi aspect ratio? Ako je rezolucije monitora recimo 1920x1080, ako je custom rezolucija 1920x600, ili mozda 1280x720, da igra ostane te rezolucije i da na ekranu budu crne linije.

Jedini je nacin ovakvogh igranja window mod ali svaka igra u win10 ima input lag ako nije fullscreen. Znaci da na ekranu bude ovako:

image.png

Poslednja izmena:
Mozda preko parametara na shortcut nesto da probas, uglavnom igre same naprave taj crni deo u zavisnosti od rezolucije.

Ljudi, drug ima nekih problema sa malware-om i virusima na laptopu sa 7-icom, pošto su zakačili i sistemske fajlove, savetovao sam mu da je najbolje da se odradi reinstalacija sistema. Šta mislite jel bi specifikacije ispod mogle da se izbore sa 10-kom? Ja sam skeptičan, pogotovo zbog dual core procesora. Na slikama ne piše, ali u laptopu je 4GB RAM-a.
Screenshot (1).png Screenshot (2).png

Znači da mu stavim 10-ku, nije zahtevan korisnik, ali rekoh bolje da pitam, nego posle da ponovo moram da gazim I vraćam na 7.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evo ti lt hw koji ja koristim kao office : 1070u sa integrisanom grafikom-4gb rama i ssd radi top

HDD je najveć problem za 10-ku. Čak i mašine sa Atomima i 2GB funkcionišu OK, ali u kombinaciji sa SSD-om.

Mozda preko parametara na shortcut nesto da probas, uglavnom igre same naprave taj crni deo u zavisnosti od rezolucije.

Mozes li biti malo konkretniji, sta se moze preko shortcut-a? Problem je sto sve igre nizu rezoluciju stavljaju na full screen i ak oje 4:3 recimo format. Googlao sam ali imaju uputstva za starije igre kako ukloniti black bars, a meni treba kako zadrzati 1:1 scaling.

Evo uspio sam sa ovim, samo je trebalo prebaciti scaling na GPU:

image.png

Zaboravih da ti odgovorim, kad kliknes desni click pa Properties, imas target deo, iza tog dela pod navodnicima mogu da se kucaju razne stvari u zavisnosti od toga sta hoces da uradis, npr. -windowed, -nointro i sl., isprobavas sve sto ima na internetu.

Mada snasao si se vec, ali neka se nadje.

Aha, kao config komande. Zaboravio sam na to skroz ali bi opet trebao za svaku igru posebno. Nema veze, evo radi ovako super, kako mi je i trebalo.

Nazad
Vrh Dno