Da ponovim još jednom svoje viđenje i svoje stavove povodom ove teme pa se isključujem sa diskusije jer više nemam snage da se mačujem ovde. Jedan u klin, drugi u ploču, i tako u krug.
Država nam je u odnosu na EU neuređena. I kad krenemo da nešto uredimo i napravimo zakon, on je takav da nije jednak za sve. Tako da od naših želja da se npr. uredi ova oblast neće verovatno biti ništa, ali bar neka pokušaju. Evo ako neko od njih sluša kakav je moj predlog.
Kako bi trebalo da se uredi?
Ja sam za to da se odvoji fizički prenos signala od distribucije sadržaja. Kablovski prenosnik (provajder) u svom vlasništvu ima vodove i instalacije do kupca i ustupa ih pod istim uslovima svim distributerima medijskog sadržaja (TV i internet).
Korisnik ima opciju da sam izabere čije će pakete kanala da koristi ( ko hoće može da ima istovremeno i SBB i SN pakete), s tim da sami televizijski kanali budu odvojeni od distributera sadržaja (nema ekskluzivnih kanala). Recimo SBB medija production firma npr. je vlasnik SK kanala (Telekom medija produkcija vlasnik Arena), i nudi ih svima pod jednakim uslovima tako da i SBB i Telekom mogu da imaju u ponudi i SK i Arene.
Mislim da bi nešto na tom principu bilo na dobrobit svih.
Ne bi bilo podela teritorije već bi se utakmica igrala svuda ravnopravno i ne bi bilo važno da li si u krugu dvojke, periferiji ili u nekom zabitom gradiću.
Nadam se da sam bio koliko-toliko jasan.
Eto ja sam dao svoje viđenje i neki predlog.
Mogli bi i drugi da daju svoje viđenje kako bi trebalo da se uredi tržište.
A ovog prepucavanja ovde između SBB fanboyeva i mene sam sit. Jeste Telekom je g..no što je mamio korisnike na SK koji ističe za neki dan, jesu državna firma i vezare, ali situacija je takva da mnogi od nas nemaju izbora.
Nek pogledaju emisiju o ovoj temi sa N1 i pročitaju njihova saopštenja i stave malo prst na čelo uvideće da nisu ništa bolji i objektivniji od kurira.
I da, i SBB i Telekom su firme kojima je glavni interes profit, a ne naša dobrobit i zabole me za oba, mogu sutra da propadnu.
Hajde dajte neko konstruktivno viđenje kako da prevaziđemo probleme jer vidim da ima gomila ljudi koji su nezadovoljni i na SN i na SBB.
Pa ako su mogli Bosanci da koliko toliko urede ovu priču, možemo valjda i mi.
Toliko.
Over & out.
Edit:
Primer BiH je pokazao da je takva praksa itekako moguća. Ko ne zna, u BiH je zakon takav da kablovske mreže ne smeju da imaju svoje ekskluzivne kanale, da svi paketi moraju biti ponuđeni konkurenciji i da cena paketa po korisniku za pay kanale mora biti indentična prema svakom operateru.
Potpisujem.