Šta je novo?

AliExpress - ŠTA DA KUPIM? (i komentari - iskustva u vezi predloženih proizvoda)

Treba mi otirač za cipele, odnosno nešto što bih stavio na stepenice ispred verande kod roditelja. Direktno su izložene kiši, vetru i snegu, pa se neverovatno kližu, što sam malopre i sam osetio, jer sam pao tačno na leđa i podlaktice i sad odmah moram da naručim nešto da ih pokrijem. :D

Može i iz neke radnje kod nas, nego nisam znao gde drugde da pitam.

Mozda je bilo bolje da otvoris i zasebnu temu, ili jos bolje, podforum za ovakav kompleksan problem?

Moze li preporuka za provjeren Mifi router sa AE?

Ihaj, zima može proći dok stigne... naruči kod nas, ima dovoljno izbora u prodavnicama i na oglasima.
https://www.google.com/search?q=oti...0l3.12016j0j9&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Ma znam, al' reko' možda je neko već uzimao nešto za sličan problem, tj. za jako klizave površine.

Mozda je bilo bolje da otvoris i zasebnu temu, ili jos bolje, podforum za ovakav kompleksan problem?

Why so serious? Diskutuje se o maskama za telefone i sličnim sitnicama od 1-2 dolara, gde je problem?

Prva stvar koju treba uraditi kod IR toplomera (zapravo, kod bilo kog) je pročitati uputstvo za upotrebu. Videti da li je na očitane vrednosti potrebno ili ne nešto oduzimati ili dodavati, koliko stepeni, koliko ako se meri na čelu, a koliko ako se meri u uvetu, sa koje razdaljine se meri itd. Čak ni merenje "živinim" toplomerom ispod pazuha nije najpouzdaniji metod, već je to oralno ili analno merenje. A kada se na sve ovo dodaju i ostali faktori - koliko je stabilna temperatura u prostoriji, koliko vremena su se i čovek i toplomer pre merenja nalazili u njoj, kolika je vlažnost vazduha, koliko dugo ste pre merenja držali zatvoren pazuh, da li malo dišete i kroz usta dok temperaturu merite oralno, da li ste jeli ili pili nešto hladno, ili toplo ili uopšte neposredno uoči ili tokom merenja, bavili se nekom fizičkom aktivnošću, da li je kontaktni ("živin" ili digitalni, svejedno) toplomer u dobrom kontaktu... itd. - onda je sasvim normalno što su očitane vrednosti različite, pa i na istom toplomeru u uzastopnim merenjima.

Pominjani IR Xiaomi (ovaj skuplji model sa dve rupe sam kupio pre godinu-dve dana, jeftiniji tada nije ni postojao) ima uputstvo na kineskom, ali u nekom testiranju, tada kada sam ga kupio (nismo ga namenski koristili jer nije bilo potrebe), sam zaključio da on sam "konvertuje" temperaturu čela u (barem približnu) temperaturu koju bih izmerio nekim kontaktnim toplomerom ispod pazuha. Ili, drugačije rečeno, paralelnim (istovremenim) merenjem ispod pazuha i IR-om na čelu bih očitavao približno iste vrednosti, maksimalno različite za 0,2-0,3 °C.
... A opet, sve to pri normalnoj telesnoj temperaturi. Nisam ni imao priliku da ga testiram, tako paralelno-istovremeno sa drugim toplomerom, pri nekoj povišenijoj telesnoj temperaturi. U svakom slučaju, u npr. po 10-15 uzastopnih merenja u istim uslovima, pa i na različitim delovima tela, onako bezveze... npr. na nadlanici - on bi pokazivao iste vrednosti. Eventualno u jednom od 15 merenja različitu od ostalih za 0,1°C.

Kako god...

Temperatura tela na čelu, ispod pazuha, u ustima... nije ista ni u najidealnijim uslovima. A lako je pretpostaviti koliko se razlika menja između npr. pazuha i čela, ako biste npr. sada iz prostorije zagrejane na 25°C izašli na sat vremena napolje na -2°C i hladan vetar. Pazuh zatvoren, ušuškan u majicu, džemper i jaknu... a čelo golo, je li.
Ni u potpuno idealnim uslovima merenja ova razlika nije ista kod različitih ljudi. IR toplomer ne može da zna kolika je ona za svakoga pojedinačno, već može samo da uzme u obzir neku prosečnu vrednost te razlike, i to samo u koliko-toliko potrebnim uslovima merenja.

Hoću da kažem da komentare tipa - "Izmerio sam temperaturu IR-om na čelu i običnim toplomerom ispod pazuha. Razlika je ogromna. Ovaj IR ništa ne valja.", bez uzimanja uslova u obzir - treba uzimati sa rezervom... A što opet ne mora da znači da konkretni IR toplomer valja.
Ako treba da napravim laboratorijske uslove u kući da bih izmerio telesnu temperaturu onda nek ide u vraga sve.
Naravno da merim u prostoriji normalne temperature, vlažnost vazduha niti znam niti me zanima.
Sve u svemu da skratim, meni nije normalno da klasičan toplomer ispod pazuha pokazuje 1.5 stepen i više nego što pokazuje IR toplomer na čelu.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Dajete ko ima neko link od nekog proverenog prodavca za Beelink GT1 mini android box.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ako treba da napravim laboratorijske uslove u kući da bih izmerio telesnu temperaturu onda nek ide u vraga sve.
Naravno da merim u prostoriji normalne temperature, vlažnost vazduha niti znam niti me zanima.
Sve u svemu da skratim, meni nije normalno da klasičan toplomer ispod pazuha pokazuje 1.5 stepen i više nego što pokazuje IR toplomer na čelu.

Temperatura tela u, da tako kažem, "normalnim" uslovima jeste niža na čelu, nego ispod pazuha, baš za oko 1,5°C.

Pitanje je samo da li tvoj IR toplomer pokazuje stvarnu temperaturu na čelu, pa je potrebno "pešice" obračunati razliku, što bi moralo da piše u uputstvu za upotrebu - i što bi značilo da je ispravan... Ili je napravljen tako da on sam obračuna razliku i prikaže ti na displeju, ne stvarnu temperaturu na čelu, već preračunatu na pazuh (pretpostavljenu) - što bi u tvom slučaju trebalo da znači da ti je IR toplomer neispravan ili loš.

---

Ja sad sedim čitav dan u prostoriji sa stabilnih 25°C i vlagom od 27-28%. Moja temperatura ispod pazuha je 37°C (tj. nešto je niža, ali zaokružujem), a na čelu je 35,5°C.
Ako bih sad otvorio prozor, proturio glavu napolje na samo 15-20 sekundi... i vratio se unutra i zatvorio prozor - temperatura ispod pazuha bi mi bila 37°C, a na čelu 33°C.
To znači da se razlika između dve metode merenja, a u dva merenja izvedena u 30-ak sekundi, razišla 2-3 puta, 200-300%. Da li to znači da IR toplomer "ništa ne valja", da je loš itd? Pa ne znači. Znači samo da merenje IR-om nije urađeno u potrebnim uslovima.

Izmerio sam temperaturu IR-om na znojavom i prljavom čelu, obrisao čelo, pa izvršio još jedno merenje - i izmerene vrednosti se razlikuju. Loš je IR, ne valja? Pa ne, dobar je, ali se koristi u određenim uslovima kao i svaki drugi aparat.

Ako neko očekuje od IR toplomera da mu svaki put, u deseti deo stepena pokazuje istu temperaturu kao i "živin" toplomer ispod pazuha u istom trenutku - onda bolje da ga ne kupuje, jer to nikako nije moguće.

Čim je prodavac rekao da je neispravan i ponudio dispute znači da ne radi kako treba.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

^

Aha, nisam pročitao tvoj post u kome si napisao da uvek pokazuje jednu istu temperaturu. Onda definitivno ne valja. Prodavac je zato i odmah pristao na dispute, jer si ti već stoti ili hiljaditi slučaj sa istim problemom.

EDIT:

Amazon. Baby Ear and Forehead Thermometer byELERA.

https://www.amazon.com/gp/customer-...f=cm_cr_arp_d_rvw_ttl?ie=UTF8&ASIN=B07Q2YGJWQ

... I tried it again today and everyone had the same temperature of 98.1...
... so I’m not sure why this gives the same results for different people and things.

Poslednja izmena:
Ljudi, sa razlogom je najmerodavnija rektalna temperatura.
S obzirom na nelagodnost, kompromis je postignut aksilarnom (ili oralnom).
Nijedan udžbenik niti lekar neće tražiti tu sa čela. Ako hoćete tačno merenje uzmite nešto za gore navedene 3 metode. Sve ostalo je prevelik kompromis lakoći korišćenja na uštrb tačnosti.

Ni digitalni aksilarni ne mere tačno kada je normalna temperatura (pokazuju prilično niže vrednosti), ali uvek pokažu tačnu kada je povišena. Koriste se u ambulantama i bolnicama.

Ljudi meni ova tema extra zanimljiva:D
Pre par dana se raspredalo o novčanicima (pa se neko još žalio), pa savet za otirač za noge, sad šta je merodavnije, čeona, oralna ili rektalna temperatura.... nema tu nikakve šale, sarkazma, vrh bre... i treba tako da bude. Aliexpress je buvlja pijaca na kojoj ima svega, tako da je i ova tema valjda otvorena za sve
Evo ja da pitam nešto što sam oduvek hteo da znam ali nisam imao koga da pitam:D. Jel neko kupovao neke sex igračke na Aliju? Neke preporuke iz iskustva. Može i za nju i za njega:D Kako je prolazio kod carinika?:D
Čini mi se da se sad niko neće javiti:D, ali dobro, ako nađete nešto od xiaomija pa i da niste kupili, dajte link:D
(e, ne prozivam xiaomi, da ne bude zabune, imam note3 skoro 4 godine i još mi je ok)

Kad smo kod tih toplomera, ja imam ovaj nesto jace od godinu dana i prilicno tacno pokazuje temperaturu.

Poslednja izmena:
Je l' uzimao neko ove male usisivače za kola?
US $39.49 21%OFF | Baseus Car Vacuum Cleaner Portable Wireless Handheld Auto Vacuum Cleaner Robot for Car Interior & Home & Computer Cleaning
https://a.aliexpress.com/skQzXzo8
Čini se kao korisna spravica ako je dovoljno jak

Sent from my MI 8 using Tapatalk
Meni stiglo pre nekih 10-ak dana i za sad sam zadovoljan, iskreno nisam ocekivao da ume da povuce kad ga bas lepo zalepis. Usisava bez problema, naravno nije za ogromne povrsine jer mu je kuciste za djubre malo, ali baterija traje u nedogled. Da stoji po kuci i da odrzavas relativno cist auto, savrsena stvar.

Takodje jel probao neko nesto od ovoga, porucih, treba da stigne valjda nekad
US $36.45 32%OFF | Yongrow OLED Fingertip Pulse Oximeter & Handheld Asthma Inhaler Nebulizer & Baby Infrared Thermometer Family Health Care Gift
https://a.aliexpress.com/VUkjvFwWX

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evo zvanicne prodavnice i novijeg mini 2 sa s905x3.
Uskoro na akciji za 65 dolara.
Svidja mi se sto ima mrezni konektor. Ali bas je sićušan uredjaj? Pise moze samo 1usb da koristis istovremeno ako sam dobro razumeo i da na yt pise da ne radi netflix hd? Jel probao neko kako radi sa titlovima i da li pusta titlovi u animama?

Da li neko zna koje su kvalitetne naočare za sunce na Aliju. Treba mi kvalitetan ram na koji bih ovde ugradio sunčana stakla sa dioptrijom. Wayfarer ili Clubmaster izgled bih uzeo, do sada sam imao Rayban Aviator sa dioptrijom, koji mi se polomio i kada sam video koje su cene za Rayban sada ne daje mi se 200 evra za ram ako može da se nađe nešto solidno i na Aliju. Gledao sam ovde in Superdry Kobe ali mi ne deluje neki kvalitet za 100 evra.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Da li neko zna koje su kvalitetne naočare za sunce na Aliju. Treba mi kvalitetan ram na koji bih ovde ugradio sunčana stakla sa dioptrijom. Wayfarer ili Clubmaster izgled bih uzeo, do sada sam imao Rayban Aviator sa dioptrijom, koji mi se polomio i kada sam video koje su cene za Rayban sada ne daje mi se 200 evra za ram ako može da se nađe nešto solidno i na Aliju. Gledao sam ovde in Superdry Kobe ali mi ne deluje neki kvalitet za 100 evra.

Da li si se raspitao kakva stakla mogu da budu dioptrijska i sunčana, i u koje ramove mogu?!?

Većina sunčanih naočara koje nisu predviđene da u njih idu dioptrijska stakla, njihova originalna sunčana stakla su veoma zakrivljena. Prate, da kažem, oblik lica, da zaklanjaju i sa strane. A onda dalje, dioprijska stakla se ne mogu napraviti u tim oblicima.
I ja sam tražio najbolju opciju za sunčana dioptrijska stakla, i ispalo je da je izbor ramova u koje se mogu staviti dioptrijska stakla, veoma ograničen. Na kraju sam odustao od toga. :(

@NShappy Ja sam gledao INVU koji sam preporucio, medjutim tad je vec bio kraj leta, pa nije bio neki izbor, jer ih dosta ljudi hvali i kupuje. Sad cekam mart, jer im je tad sajam valjda. To su mi rekle tri zene u tri razlicite opticarske radnje i gotovo kod svih je postojala mogucnost da odaberes skoro koji hoces ram (ne eksplicitno INVU), sa izborom dioptrije i boje stakala. Ja nemam dioptriju, pa me nije ni zanimalo to, samo su mi naznacile da postoji ta opcija.

@NShappy Ja sam imao dioprijska stakla na Rayban Aviator 58mm, taj ram sam kupio još 2005. u Irskoj i stavio na njih dioptrijska sunčana stakla, onda sam 2013. ili 2014. menjao dioptriju pa sam stavio nova sunčana sa dioptrijom na isti ram. Ta druga dioptrija mi je jedno oko - 2 a drugo - 1.5 i imam po cilindar na svakom oku. Ta stakla su bez problema stajala na avijatoru koji je malo zakrivljen i tanak ram, dok nisam pre 2 dana nisam seo na njih i slomio i stakla i ram. Ako ti je dioptrija od +1 do - 2 i cilindar +2 do - 2 onda možeš maltene koji hoćeš ram, tako mi je rekla jedna optičarka kod Piramide. Ako je dioptrija +2 do - 4,-5 i cilindar +3 do - 3 onda se izbor malo sužava ali i dalje imaš veliki izbor.
Otiđi na sajt Oakley ili Rayban pa odaberi sunčani ram koji ti se sviđa i tu će ti pisati do koje dioptrije možeš da ideš, možeš da popuniš svoj recept i prikaže ti koje modele možeš da uzmeš sa tvojom dioptrijom. Vidiš koji ram ti se sviđa pa nađeš jeftiniju alternativu, sada svi i kopiraju Rayban pa ćeš naći takav izgled jeftinije. Ramovi koji su ravniji kao Rayban Justin ili Wayfarer na njih možeš da staviš šta hoćeš.
Ja ću ako stignem danas ako ne onda u sredu idem da vidim kakvi su i kako mi stoje Invuu ramovi, što je @optical preporučio, cene su im skroz ok.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Preporuka za ovaj sat, moj otac ga ima od aprila 2019. i bas je zadovoljan. Obicno kosta oko $25, sad vidim da je opet na snizenju oko $17.

Sjajno snizenje sa "regularne" cene od 240$ :d

Preporuka za ovaj sat, moj otac ga ima od aprila 2019. i bas je zadovoljan. Obicno kosta oko $25, sad vidim da je opet na snizenju oko $17.
WTF???
Moj kolega je kupio ovaj sat istog proizvođača,
ne radi mu gornji druker, pri podešavanju vremena kazaljke kao da će da otpadnu,
nisam siguran rade li mu brojčanici, kućište nije od čelika, preglomazan, pleKana narukvica.
Koja crna preporuka, ovo je neopevani krš.

Vrh Dno