Prva stvar koju treba uraditi kod IR toplomera (zapravo, kod bilo kog) je pročitati uputstvo za upotrebu. Videti da li je na očitane vrednosti potrebno ili ne nešto oduzimati ili dodavati, koliko stepeni, koliko ako se meri na čelu, a koliko ako se meri u uvetu, sa koje razdaljine se meri itd. Čak ni merenje "živinim" toplomerom ispod pazuha nije najpouzdaniji metod, već je to oralno ili analno merenje. A kada se na sve ovo dodaju i ostali faktori - koliko je stabilna temperatura u prostoriji, koliko vremena su se i čovek i toplomer pre merenja nalazili u njoj, kolika je vlažnost vazduha, koliko dugo ste pre merenja držali zatvoren pazuh, da li malo dišete i kroz usta dok temperaturu merite oralno, da li ste jeli ili pili nešto hladno, ili toplo ili uopšte neposredno uoči ili tokom merenja, bavili se nekom fizičkom aktivnošću, da li je kontaktni ("živin" ili digitalni, svejedno) toplomer u dobrom kontaktu... itd. - onda je sasvim normalno što su očitane vrednosti različite, pa i na istom toplomeru u uzastopnim merenjima.
Pominjani IR Xiaomi (ovaj skuplji model sa dve rupe sam kupio pre godinu-dve dana, jeftiniji tada nije ni postojao) ima uputstvo na kineskom, ali u nekom testiranju, tada kada sam ga kupio (nismo ga namenski koristili jer nije bilo potrebe), sam zaključio da on sam "konvertuje" temperaturu čela u (barem približnu) temperaturu koju bih izmerio nekim kontaktnim toplomerom ispod pazuha. Ili, drugačije rečeno, paralelnim (istovremenim) merenjem ispod pazuha i IR-om na čelu bih očitavao približno iste vrednosti, maksimalno različite za 0,2-0,3 °C.
... A opet, sve to pri normalnoj telesnoj temperaturi. Nisam ni imao priliku da ga testiram, tako paralelno-istovremeno sa drugim toplomerom, pri nekoj povišenijoj telesnoj temperaturi. U svakom slučaju, u npr. po 10-15 uzastopnih merenja u istim uslovima, pa i na različitim delovima tela, onako bezveze... npr. na nadlanici - on bi pokazivao iste vrednosti. Eventualno u jednom od 15 merenja različitu od ostalih za 0,1°C.
Kako god...
Temperatura tela na čelu, ispod pazuha, u ustima... nije ista ni u najidealnijim uslovima. A lako je pretpostaviti koliko se razlika menja između npr. pazuha i čela, ako biste npr. sada iz prostorije zagrejane na 25°C izašli na sat vremena napolje na -2°C i hladan vetar. Pazuh zatvoren, ušuškan u majicu, džemper i jaknu... a čelo golo, je li.
Ni u potpuno idealnim uslovima merenja ova razlika nije ista kod različitih ljudi. IR toplomer ne može da zna kolika je ona za svakoga pojedinačno, već može samo da uzme u obzir neku prosečnu vrednost te razlike, i to samo u koliko-toliko potrebnim uslovima merenja.
Hoću da kažem da komentare tipa - "Izmerio sam temperaturu IR-om na čelu i običnim toplomerom ispod pazuha. Razlika je ogromna. Ovaj IR ništa ne valja.", bez uzimanja uslova u obzir - treba uzimati sa rezervom... A što opet ne mora da znači da konkretni IR toplomer valja.