Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Brat ima komplet sram, koliko je to bolje od shimana, iduci bajs definitivno ce biti sram. Nije ni cudo da napolju svi koriste sram. Ne znam sta kod nas nema sram na bajsevima ali ja bi to uvek uzeo pre shimana

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Apsolutno se slazem :)
Na poslednja 3 bajsa imam iskljucivo SRAM opremu i prezadovoljan sam. Jedino ova zadnja generacija Shimana 7000,8000,9000 moze da parira Sramu.

Slično je to dosta, kada se porede slične klase.

Zavisi i od podešavanja: isti sistem može raditi bolje i lošije.

Malo sam provozao bajs i sada koce kocnice ko lude, bolje od ovoga ne treba meni. Menjace mi je podesio u servisu i rekao mi je da je lanac opusten, e sada pitanje sta mislite jel bas obavezno mora kaseta da se promeni sa lancem ili moze samo lanac?

Malo sam provozao bajs i sada koce kocnice ko lude, bolje od ovoga ne treba meni. Menjace mi je podesio u servisu i rekao mi je da je lanac opusten, e sada pitanje sta mislite jel bas obavezno mora kaseta da se promeni sa lancem ili moze samo lanac?

Promeniš lanac. Ako s novim lancem preskače, onda i kasetu.

Iz ugla servisera: zameniti i lanac i kasetu, jer je većini teško objasniti da nisi ti tu nešto pogrešio, pošto “nije ranije preskakalo”.

S tim da ako je lanac dovoljno izdužen, kaseta je 99,9% “gotova”.

Puno opširnije:
https://www.bikegremlin.com/880/kada-zameniti-lanac-na-biciklu/

Poslednja izmena:
Po onome sto sam procitao moj je bas izduzen, videcu iduce nedelje da zamenim

Brat ima komplet sram, koliko je to bolje od shimana, iduci bajs definitivno ce biti sram. Nije ni cudo da napolju svi koriste sram. Ne znam sta kod nas nema sram na bajsevima ali ja bi to uvek uzeo pre shimana

ja sam presao sa shimano na sram, nema vise nazad :D

mada ovaj novi shimano xt (slx) 12 speed deluje interesantno

Imam Polar Avalanche, koji sam uzeo pre 10ak godina i od tada nije bio ni jednom na servisu :d
Isti kao ovaj sa linka - bez disk kocnica.

Poceo je da zeza kod promene brzina. Ili tesko prebacuje ili treba dva puta da kliknem da prebaci za jednu brzinu. Verujem da je i lanac istegljen i da mozda mora da se menja zadnja kaseta. Prvo cu da probam da zamenim lanac, pa ako i dalje pravi problem, moram da menjam i kasetu. Znaci jedina falinka je to sto tesko prebacuje brzine. Da li da menjam i sajlu ?

Drugo pitanje je vezano za prednje amortizere. Neko rece da je ubacivao ulje. Mislim da su kod mene xct suntour. Osecam da su sad malo tvrdji i da slabije reaguju. Moze li neki tutorial. Koje ulje, koje srafoce da odvrnem i da li jos nesto treba menjati.

Imam Sony kameru, koji softver je najbolji da sklepam video sa gps overlay podacima preko snimka? Imam mp4 i gps log (txt) fajlove zasebno.

Drugo pitanje je vezano za prednje amortizere. Neko rece da je ubacivao ulje. Mislim da su kod mene xct suntour. Osecam da su sad malo tvrdji i da slabije reaguju. Moze li neki tutorial. Koje ulje, koje srafoce da odvrnem i da li jos nesto treba menjati.

Za amortizere imas na youtubetu kako ih rastavljaju. Poprilicno jednostavno deluje.

Imam Polar Avalanche, koji sam uzeo pre 10ak godina i od tada nije bio ni jednom na servisu :d
Isti kao ovaj sa linka - bez disk kocnica.

Poceo je da zeza kod promene brzina. Ili tesko prebacuje ili treba dva puta da kliknem da prebaci za jednu brzinu. Verujem da je i lanac istegljen i da mozda mora da se menja zadnja kaseta. Prvo cu da probam da zamenim lanac, pa ako i dalje pravi problem, moram da menjam i kasetu. Znaci jedina falinka je to sto tesko prebacuje brzine. Da li da menjam i sajlu ?

Provo ušpricaj malo WD40 u bužir sajle i radi malo menjačem da vidiš hoće li se poboljšati situacija, ako se poboljša znaš gde je problem i ako je do bužira preporuka staviti nove, i ručice menjača možeš malo da naprskaš, mehanizam treba podmazati u suštini ali wd40 će ti pokazati dal ima previše prljavštine unutra. I sajlu treba proveriti, možda se vremenom olabavila ("treba dva puta da kliknem da prebaci za jednu brzinu" je obično posledica labave sajle)... Tek kad ovo proveriš i situacija se ne poboljša onda lanac, kaseta...

Poceo je da zeza kod promene brzina. Ili tesko prebacuje ili treba dva puta da kliknem da prebaci za jednu brzinu. Verujem da je i lanac istegljen i da mozda mora da se menja zadnja kaseta.
Ја сам једном мењао гуму, после нисам баш прецизно наместио задњи точак и помало је промашивало. Да не бих губио време у истраживању, свратио сам до мајстора и он је за пар минута све подесио.

To je iskustvo sa Seličevice i Kameničkog, ova staza na maratonu je bukvalno kao pista u odnosu na ove traktorima izrovarene staze kod nas :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Па на то мислим, после овог снимка ми делујеш као рели возач међу аутомобилима ауто школе. Види се да си имао искуства са много горим стазама и да лако идеш поред осталих који се помало и муче.

Da li ima neko iz Zrenjanina da mi kaže kojim putem do Temišvara da krenem?
Temišvarski drum je malo duži, ali mi izgleda kao da je bolji asfalt. Dole za Sečanj mi izgleda ko betonirani šljunak.

Ja sam išao preko Srpske Crnje, jedino što saobraćaj može biti intenzivniji ponekad. Put je dobar.

Temišvarski drum je uglavnom dobar, ima nekih delova koji su lošiji za biciklizam, jer je put uz ivicu istrošen, ali ništa strašno. Nikako da se krene sa biciklističkom stazom od Zrenjanina do granice, a Rumuni su svoj deo odradili, pošto je reč o dogovoru da će zajednički da se spoje Zrenjanin i Temišvar.

Temišvarski drum je uglavnom dobar, ima nekih delova koji su lošiji za biciklizam, jer je put uz ivicu istrošen, ali ništa strašno. Nikako da se krene sa biciklističkom stazom od Zrenjanina do granice, a Rumuni su svoj deo odradili, pošto je reč o dogovoru da će zajednički da se spoje Zrenjanin i Temišvar.

Za bici stazu znam da je još uvek neupotrebljiva, mada se nadam da bi uskoro mogla biti validna. Rekoše 2020. ćemomoći da se vozimo tom stazom. Živi bili pa videli.

Upotrebljiva je za Rumune. Oni se lepo provozaju uz Begej do rampe, okrenu se i vrate. A naši obećavaju odavno, pa ništa. Mislim da sam negde čuo da postoji i neki administrativni problem oko tog graničnog prelaza.

#217s - Brda iznad slovenačke obale!
Zbog nezapamćenog interesovanja ;) nastavljam sa podsećanjem na neke lepše dane prošle godine (ove nikako da krenem na neku smislenu vožnju). Dakle, iz Kopra u brda, pa po brdima, uz prelep pogled i čudne bicikle, pa onda ludački spust skoro do Portoroža (Lucija). Kako se može primetiti, Slovenci puteve u brda uglavnom grade po direktnom principu, nisu neki ljubitelji serpentina. ;) A ni kioska i pogotovo ne hladne vode ili soka. Ili česama. Ipak, vožnja može biti pravo zadovoljstvo. Bar dok ne vidiš te čudne bicikle kako ti se približavaju bez kočenja.

Btw, reših da dodam slike i u kratak film. Malo mi ruši koncepciju, ali je sada to "prava" kratka verzija.
A film postavljen uz neviđenu brzinu Interneta od 512 Kb. Nadam se da cenite trud. ;)

Sgt. Major;5867375Da li neko u Srbiji prodaje ovakve stvari?[/QUOTE je napisao(la):
Baš sve te konkretne modele verovatno ne, kao ni u mnogo bogatijim zemljama. No, osim izuzetno visoke cene, ukoliko razmišljaš o transportu bicikla avionom, imaj u vidu da pojedine avio kompanije prihvataju isključivo mekane torbe, neke isključivo čvrste (kofere), a neke zahtevaju da bicikl bude eventualno samo u najlonu, odnosno da se jasno vidi da je u pitanju bicikl. Ja sam pre koju godinu razmišljao o nekom koferu i nošenju, ali se ispostavilo da npr. možeš da odeš sa koferom, ali ne možeš da se vratiš ili da na vezanom letu jedan prevoznik traži kofer, a drugi torbu. Sad, možda su to bile samo moje neke rute, ali proveri (ako već nisi).

Osim toga, kod nekih kompanija je cena transporta bicikla bila 100 i više evra, pa uz sve peripetije ispadne jeftinije da unajmiš neku zver od bicikla na odredištu, barem ako ideš na kraći put. (ne treba zaboraviti astronomsku cenu samog kofera ili torbe) Istina, u nekim slučajevima cena je bila i samo 40ak evra, ali u oba smera to je 80, a u slučaju vezanih letova mogli bi da traže da platiš za svaki let posebno. Muka živa. Osim ako imaš u planu rute na kojima je sve isprobano/uhodano i jeftino. Mislim da su neke kompanije pominjale i da će prevoz bicikala biti čak i besplatan, ali da to nikada nisu stvarno uveli. Mada, nisam proveravao barem godinu-dve.

Što se kupovine tiče, na tolike cene kofera i torbi nije verovatno problem ni otići kolima, busom ili vozom do neke zemlje u blizini, u kojoj imaju ono što želiš. Ne bi me iznenadilo da isporuka tako kabastog kofera košta i 100 evra. (a to sve ulazi u carinsku osnovicu, pa onda na sve još i pdv) Ako ti Tule odgovara, verovatno možeš da završiš posao sa Lav autom, imali ili naručivali. Jedno vreme su baš imali izložen dobar asortiman raznih stvari za bicikl.

Vrh Dno