Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
110 je sirina samo. A ti ako oboris sedista nema sanse da ne stane i po duzini. Ogroman je pasat, nemas brige.
Ja i postar se i sto brinuli dali ce zamrzivac stati i kad smo prisli kolima umresmo od smeha koliko mesta ima.

Tapatalk from Poco loco

Ako ne stane, ponesi one lastise za auto, pa ga uvezi na krov :)

Ljudi moze pomoc, u planu je tv dijagonale 49-50inca. Gledace se iz kreveta sa razdaljine oko 2,2-2,5m, tamna soba tako da je VA panel skroz ok, verujem i prednost. Serije, kablovska, sport, HBO GO. Budzet je do 60k. Ono sto sam ja video su modeli lg 50uk6500, samsung ue50nu7092 i sony kd7005xf. Imate li jos neki predlog? Sony i lg imaju akciju sa 5g garancije, dok je samsung nekih 8k jeftiniki i ima VA panel ali samo 2 god garancije. Hvala

Sent from my iPhone using Tapatalk

Okej, da potvrdim, o ruter ubodem externi hdd, njga ruter pusti u mrezu verovatno preko SMB protokola, i LG koji je preko WIFI povezan na istu ruter ce bez problema da ga vidi, kao da je recimo uboden u usb na samom tv-u?

Ovde https://www.lgwebos.com/topic/3428-input-from-nas-samba-or-nfs-with-no-dlna/ kazu da ne moze, a prilicno je svez thread.

ja ne mogu da probam jer imam webos 3.5 i nemam network hdd ali radi sve što delim preko kompa, usb exteni disk i tako to. Možeš da probaš da mapiraš na kompu taj externi hdd i deliš sa lg aplikacijom i trebalo bi da ga vidi kao USB u samom tv-u, tako će najverovatnije raditi. Dakle sve interno bez ikakvih drugih aplikacija (plex i to).

Informacija koju sam nasao i tice se LG modela, a mozda pomogne nekome:

P. S.
I još nešto da dodam za druge koji čitaju temu – LG UK6470 modeli od 49“ i 55“ su za zaobilaziti u širokom krugu. Manji model ima S-IPS (LG Display),
a veći ADSDS (BOE) panel. Na stranu inherentne mane IPS-olikih panela – ti paneli imaju zloglasnu WRGB podpiksel strukturu i o toj prevari možete
pročitati više u mojoj poruci ovde. I sve ovo važi i za 43“ i 65“ verzije. Samo 50“ verzija ima Innoluxov S-MVA panel. Ovo važi i za UK63, UK65, UK67 i
UK69 serije.

Da je 2 cm veci ne bi stao... 70" uk6950
52039ba1398c990ac91649afb4bcc29a.jpg

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Bonajakuda da li taj los panel “krasi” i ovaj uk6500 50icu sto ja gledam? Ako moze neko da da komentar bio bih zahvalan na moj post

Da ne bude zabune, ja samo prenosim sto sam procitao.

Za modele 50" su dobri komentari tj preporucuju se. Znaci 50UK6300, 50UK6500, 50UK6700 i 50UK6900. Oni imaju VA za razliku od IPS panela koje LG kupuje(to su valjda neki losi IPS da bi se podrzala proizvodnja OLED tv-a) od neke firme.

Ako ti treba VA i dijagonala 50" , a jos ti je ok cena onda je to dobar izbor. I ja sam gledam sa bratom, ali toliko informacija i nekih tekstova da ne znas sta ces. [emoji846]

Evo moze Ultimo da napise koju za njegovu 70"-icu kad bude u prilici jer je to isto VA.

Koliko sam ja cuo 50, 60 i 7" su VA paneli a ovi na pola 55,65,75 su IPS, tako mi rece LG prodavac u Emmezeti. Ovaj moj je VA sigurno, al za ostale ne znam.

Moj ce ostati u kutiji jos jedno mesec ipo ili dva dok ne izvrsimo primopredaju stana tako da utisak tek tad :) Uzeo sam i Logitech z906 za surround jer sam vec u stanu provukao instalacije za zvucnike svuda kroz zidove tako da bi trebalo da ugodjaj bude potpun kad se konacno uselimo...

A onaj sony 49 7005xf baep? Za samsung nalazim vec da su ljudi zadovoljni

Smorio sam se kao kifla... Bio sam na ivici da izvadim novac za Samsung Q6 kada sam shvatio da ne podrzava DTS i DivX od prodavca. Koliko shvatam, osim ako necu da transcode-ujem sadrzaj i gledam sta skidam i slicno, trebace mi neka Android kutijcina pored TV-a. Kao da je 2007. a ne 2019...

A onaj sony 49 7005xf baep? Za samsung nalazim vec da su ljudi zadovoljni

Imas sajt displayspecifications.com i tu mozes da vidis koji panelnima odredjeni model.

E sad ne znam koliko je dobar VA za "dnevno" gledanje tv-a ako ti to treba.

@Ultimo Ja imam neki 32" i meni je dobar tako da mogu misliti kolika je to grdosija od 70". [emoji16]

Poslednja izmena:
Prijao bi mi VA panel jer ce biti u mracnoj sobi, krovni prozor sa roletnom je jedini izvor svetlosti i nece biti nikad izlozen direktnom svetlu. Gledacu is kreveta direktno u tv montiran na zidu. Tako da oko toga nemam brige, samo bi mi iskustva i saveti znacili. Vidis ovo za rgbw ciganisanje nisam imao pojma...

ja ne mogu da probam jer imam webos 3.5 i nemam network hdd ali radi sve što delim preko kompa, usb exteni disk i tako to. Možeš da probaš da mapiraš na kompu taj externi hdd i deliš sa lg aplikacijom i trebalo bi da ga vidi kao USB u samom tv-u, tako će najverovatnije raditi. Dakle sve interno bez ikakvih drugih aplikacija (plex i to).

upravo tako

Zasto VA panel ne bi bio dobar za svakodnevno koriscenje klasicnog TV sadrzaja? Ako izuzmemo te uglove gledanja, koju manu ima?

Послато са Pixel 2 уз помоћ Тапатока

Zasto VA panel ne bi bio dobar za svakodnevno koriscenje klasicnog TV sadrzaja? Ako izuzmemo te uglove gledanja, koju manu ima?

Послато са Pixel 2 уз помоћ Тапатока
Pa bas zbog uglova. U Uscu sam gledao dva tv-a jedan do drugog iste dijagonale razlicitih panela i cim se pomeris malo bas se vidi razlika u slici. Na VA bledi slika samo tako dok je na IPS isti kvalitet.
Moze VA i za dnevnu sobu ako je takav raspored namestaja da se nece gkedati pod velikim uglom...nisam rekao da ne moze.
Ja televizor koristim samo za gledanje filmova tako da znam sta bih uzeo.

nije ni svaki panel isti, tako npr qled ima bolju sliku (ne toliko da opravda cenu) pod uglom od standardnog VA panela. Skoro sam se igrao nesto gde sam poredio q6 i nu71. Onaj post sto si ovde napisao kad da ga je vojvoda (ips hejter) od reci do reci sastavljao. Taj IPS i VA retko kom prosecnom gledaocu znači, a razliku rgbw i rgb ako vidi golim okom, znaci ne mikroskopom, dobija nov tv od mene. Toliko forsira tu rgbw pricu, a qled koji je cenovno u rangu ili skuplji od oled-a zaobilazi i to je opravdano. Znaci kupujte sta Vam se svidja i sta Vam odgovara. Ima par stranica unazad gde korisnici javljaju iskustva niti da vide razlike u uglovima niti vide losiju crnu boju pa su malo i prozivali ljude ovde zasto to pricaju sto ima i istine. Dakle sve je do ljudi i njihove subjektivne percepcije.

@webwolf
zaobidjes samsung i resis sve probleme, gledas sta hoces.

Konacno ste poceli pricati (i pisati) o korisnim stvarima, o vrstama panela, kvalitetu i uticaju istih na ugođaj gledanja...

Dakle ko gleda po danu tv, pogotovo ako ima i svetlosti sunca ka televizoru bolji je IPS?
VA ima lepse boje ali manji ugao za gledanje bez gubitka kvaliteta slike i bolji je za mracniji prostor (senovit, severan stan, noć i zamracen prostor...)

A zasto u stvari ne valja taj LG-ijev IPS panel?
Sta je ta zloglasna WRGB podpiksel struktura?
Kako to sve utice na sliku, dugotrajnost uredjaja (ekrana) i sl... (potrebno opsirno objasnjenej i savet za duduke... :))

Nema potrebe za boljim, uzeo 43" i prezadovoljan. Bolje tek od 50" pa naviše.
Uzeo si LG 43UK6950?
Osim magicnog daljinskog da li ide uz tv i obicni daljinski?

Poslednja izmena:
nije ni svaki panel isti, tako npr qled ima bolju sliku (ne toliko da opravda cenu) pod uglom od standardnog VA panela. Skoro sam se igrao nesto gde sam poredio q6 i nu71. Onaj post sto si ovde napisao kad da ga je vojvoda (ips hejter) od reci do reci sastavljao. Taj IPS i VA retko kom prosecnom gledaocu znači, a razliku rgbw i rgb ako vidi golim okom, znaci ne mikroskopom, dobija nov tv od mene. Toliko forsira tu rgbw pricu, a qled koji je cenovno u rangu ili skuplji od oled-a zaobilazi i to je opravdano. Znaci kupujte sta Vam se svidja i sta Vam odgovara. Ima par stranica unazad gde korisnici javljaju iskustva niti da vide razlike u uglovima niti vide losiju crnu boju pa su malo i prozivali ljude ovde zasto to pricaju sto ima i istine. Dakle sve je do ljudi i njihove subjektivne percepcije.

Mare vidi se da se razumes u televizore i postujem tvoje misljenje, zato bih voleo da vise takvih kao ti pisu (koliko obaveze dozvoljavaju) i pomazu jer nema puno korisnih postova i onda svaki drugi je --koji tv da uzmem--.
E sad ja sam onaj tekst iskopirao sa drugog foruma samo ne znam ko je taj "vojvoda".
Za rbg i rbgw se slazem sa tobom, nema sanse da bih JA primetio razliku samo kad sam vec procitao da uvaljuju te lose panele (nije bitno VA ili IPS) onda ipak ne bih uzeo...pod pretpostavkom da je to tacno.
Ako budes isao do Usca pogledaj u Comtrade-u dva LG modela cini mi se 55" stoje jedan do drugog da vidis koja je razlika kad ih gledas malo iskosa. Meni svi televizori (sem oled i qled) izgledaju isto. Mozda je mala razlika u osvetljenju, ali ajde to valjda moze da se podesi.
Ja zavidim ljudima koji jednostavno odu i kupe bez previse istrazivanja i mozganja. Ne samo tv nego inace. [emoji846]

preterujete sa uglovima gledanja kod va panela...imao sam plazmu pa ips i sada va panel i ugao pod kojim se primeti da to nije idealno je toliko ekstreman da je to za situacije jedem nešto sa strane ili kuvam kafu u kujni pa bacim pogled na tv da vidim šta ima...a takav je slučaj bio sa svim televizorima koje sam imao...

u nekoj regularnoj poziciji za gledanje tv nema nikakvih problema...

Smorio sam se kao kifla... Bio sam na ivici da izvadim novac za Samsung Q6 kada sam shvatio da ne podrzava DTS i DivX od prodavca. Koliko shvatam, osim ako necu da transcode-ujem sadrzaj i gledam sta skidam i slicno, trebace mi neka Android kutijcina pored TV-a. Kao da je 2007. a ne 2019...
Koji Divx, ja se secam da sam zadnji put nesto pogledao u tom formatu jos 90-ih godina, danas je primat preuzeo mkv i mp4 sto vecina tv-a podrzava

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

@bobajakuda
nema tu sta vise objasnjavati, upravo zbog takvih koji pricaju da im je sve to nebitno. I sad ti izdvojis vreme i znanje i neko napise "Ja sam uzeo, sve te price su prenaduvane". Ok slazem se, i jesu prosečnom gledaocu sve te priče prenaduvane zato i kažem, retko ko će primetiti ikakvu razliku izmedju oleda i nekog lcd od 300e, a kamoli IPS ili VA, samsung npr imna i dosta svojih modela sa pls (ips) panelima. Zato nijedan proizvodjač to ne navodi jer dodatno zbunjuje kupce,a ne znaju o čemu se radi. Sve je to manje vise isto u istim klasama, sad ima neko nudi ovo neko nudi ono, ovaj ima funkciju više pa šta kome odgovara. Nego su i pitanja - koji tv da uzmem za 50000" pa odmah posle - koji tv za 51000- pa onda - koji tv za 60000 -... Shvatam ja da ljudi hoce najbolje za svoj novac, ali kada vec pitaju onda nek se malo raspitaju i saznaju šta je ono što traže pa će i dobiti adekvatan odgovor. Dovoljno je i pročitati par, desetak, dvadeset stranica ove teme i već će ili naći odgovor ili imati jasniju sliku. U suprotnom udji u prodavnicu i kupi šta ti se svidja za svoj novac. Niko ne sedi pored kompa i na svako isto pitanje udara isti odgovor.

procitaj npr od ovog posta pa naredne strane https://forum.benchmark.rs/showthread.php?164670-Koji-TV-kupiti&p=5699604&viewfull=1#post5699604 takvi postovi se provlace svakih x strana da se na kraju onaj sto daje savete zapita zasto uopste to i radi (sem onih koji hrane ego znajuci ili ne) dok ovaj što pita ostane bez odgovora.

Inace to nisu losi paneli, nista se ne razlikuju od standardnih u smislu da krace traju ili da je losija slika, to su samo paneli gde je svaki cetvrti pixel beo, pa kad izbaciš beli dobiješ manje pixela i manju rezoluciju. To doprinosi smanjenu detanja(oštrine npr) na slici i smanjenju palete boja u laboratorijskim uslovima ali takodje povećava kontrast i svetlinu. Zato su i namenjeni "budžetskim" modelima gde korisniku nije ni bitno šta je već samo da radi kako treba.

nema tu mnogo polemike kao sto rekoh, nijanse su u pitanju, hoces tv do 200e uzmi fox,vox, tesla, vivax, hoces do 500e biraj samsung, hisense,lg... hoces do 800 biraj lg, samsung, sony i tako dalje. Znači ako već kupujete tv u sitna crevca onda pogledajte položaj tv-a, raspored sedenja, uslove u kojima se gleda, koja veličina je poželjna, koliko Vam je bitan smart, koju vrstu smarta preferirate, koje priključke mora da ima, koji sadržaj će se gledati pa tek onda ono najbitnije tj budžet... Nije baš tako jednostavno kao pitanje "koji tv da kupim za 47690din". Kao što rekoh ne vidi svako isto (ja npr kod VA vidim promenu i pod 15-20 stepeni), nisu svačije potrebe iste, nekom smrdi nekom miriše, a ono što bih ja možda tebi ne treba (dts npr).

Poslednja izmena:
Možeš da probaš da mapiraš na kompu taj externi hdd i deliš sa lg aplikacijom i trebalo bi da ga vidi kao USB u samom tv-u, tako će najverovatnije raditi. Dakle sve interno bez ikakvih drugih aplikacija (plex i to).

Možeš li da pojasnis ovo deljenje? Sa kojom LG aplikacijom da delim eksterni hdd na kompu ili interni hdd da ga web os 3.5 vidi preko mreže?

Sent from my LG G7 ThinQ using Tapatalk

Ja sam pokusavao nedelju dana da namestim share preko mreze u Windowsu i onda instaliram SmartShare(LGev program) i raspametio se :)
Share folder u kome su mi filmovi, desni klik na fajl u programu, play on TV, pljas, pusta film na tvu, prepoznaje pravi hdr mod(nema sanse u Windowsu da hdr radi kako treba na filmovima), fenomenalno.
Isto tako se pojavi u listi inputa, pa mozete listati i samo daljinskim od tva, kao da je na USBu.
Takodje mozete dati ime tom inputu u programu, ja sam ga nazvao Media Hub.
Evo par slika, mrzi me da ulazim sa kompa i pravim ss:
be68e27280af7b61754ee6cbc8374c13.jpg
12c29bd35674256499f17c3284c24268.jpg

8e51088990baa5a1332f4b32db2fbbb8.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno